Bijna iedereen gebruikt Google om te zoeken naar een product of dienst. Als website eigenaar is het dus belangrijk om hoog in de zoekresultaten te staan. Hoe hoog jouw site scoort hangt af van verschillende factoren. Gelukkig kun je zelf ook veel hier aan doen door je website te optimaliseren. Wanneer je zelf een website hebt, moet je continue bezig zijn met SEO om goed gevonden te worden in Google. SEO staat, zoals je misschien al weet, voor Search Engine Optimization. Wil jij je online zichtbaarheid en de positie van je website op Google te verbeteren? Lees dan deze 12 SEO tips om je website een boost te geven.
Wat is SEO?
Voordat ik je mijn 12 SEO tips om je website een boost te geven met je ga delen is het handig om eerst te weten wat SEO precies inhoudt. SEO of Search Engine Optimization (in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie) is het proces waarbij je je website optimaliseert om hoger in Google (en andere zoekmachines) te ranken. Het is belangrijk om rekening er mee te houden dat SEO werk is op lange termijn. Het kan dus enkele weken tot enkele maanden duren voordat je resultaat gaat ziet. Het is een verzameling van technieken die er voor zorgt dat Google goed weet waarover een pagina of website over gaat. Grofweg kun je de belangrijkste technieken verdelen in 3 onderwerpen:
- Je website technisch optimaliseren (snelheid, gebruiksvriendelijkheid, mobielvriendelijkheid)
- Goede content publiceren (goed geschreven teksten die waarde bieden aan je gebruikers)
- Link building (de hoeveelheid links die wijzen naar jouw website. Wanneer veel andere websites linken naar een bepaalde website moet deze wel kwalitatief goede content hebben, is de gedachte van Google).
Bedrijven die beloven dat je binnen no-time op de eerste plaats komt, gebruiken waarschijnlijk methodes die niet door Google worden goedgekeurd. Wellicht dat je dan op kortere termijn resultaat ziet, maar zodra Google doorheeft dat jouw website gebruikt maakt van zogenaamde black hat methodes zul je te maken krijgen met sancties. Op langere termijn schaadt je daar dus je website mee.
Belangrijk is ook om te weten wat het verschil is tussen SEO en SEA. Met SEA (Search Engine Advertising) betaal je voor advertenties in Google. Dit zijn vaak de eerste 3 resultaten die helemaal bovenaan staan bij een zoekopdracht.
Nu je weet wat SEO is, is het tijd voor de SEO tips om je website een boost te geven.
1. Doe onderzoek naar je zoekwoorden
We beginnen direct met de belangrijkste SEO optimalisatie tip. Als je niet de goede keywords gebruikt, dan heeft de rest eigenlijk niet zoveel zin. Om content te maken die aansluit bij wat mensen zoeken, moet je de zoektermen gebruiken die ze gebruiken in hun zoekopdrachten. Hiervoor moet je dus zoekwoordenonderzoek gaan doen.
Er zijn diverse tools beschikbaar voor zoekwoordenonderzoek, maar vergeet vooral Google zelf ook niet. Stel dat je onderwerp van je nieuwe blog gaat over ‘de beste koffiebonen’. Tik dit in op Google en je krijgt een legio aan resultaten te zien. Wat fijn is aan Google is dat ze ook aangeven waar mensen nog meer naar zochten. Deze suggesties kun jij dus ook gebruiken voor jouw artikel.

Zoals je in het screenshot kunt zien, maak ik ook gebruik van een Chrome extension. Deze extension heet Keywords Everywhere en is ook beschikbaar voor Firefox. Wat je gratis te zien krijgt, is vrij beperkt. Ze werken met credits die je kunt aanschaffen via hun website. In ieder geval krijg je gratis gerelateerde keywords en zoektermen waar mensen op zoeken te zien. Dat is uiteraard al heel waardevolle informatie.
Een andere fijne tool is Ubersuggest van marketing goeroe Neil Patel. Vul hier je zoekterm in, zorg dat de juiste taal geselecteerd staat en zoeken maar. Ubersuggest heeft een gratis en betaalde versie. Met de gratis versie krijg je al veel informatie te zien.

Voor mijn zoekterm ‘de beste koffiebonen’ zie je het o.a. de zoekvolume en SEO moeilijkheid (hoe moeilijk het dus is om een hoge ranking te bereiken).

Verderop de pagina zie je keywords en content ideeën voor jouw zoekterm. Op deze manier doe je dus inspiratie op voor keywords en kun je inschatten hoe haalbaar het is om op de eerste pagina te ranken in Google.
Andere tools die je kunt gebruiken zijn:
- Yoast: de bekendste SEO plugin voor WordPress. Lees ook mijn artikel over hoe je je vindbaarheid kan verbeteren met Yoast.
- AnswerThePublic
- KWFinder
Nog een paar tips om deze eerste SEO tip mee af te sluiten:
- Zorg dat je keyword uit meerdere woorden bestaat. Het liefst tussen de 2 – 4 woorden. Dit noemt men long-tail-keywords. Uit onderzoek blijkt dat deze beter presteren dan keywords die uit slechts 1 woord bestaan.
- Kijk naar de concurrentie om te kijken wat jij beter kan.
- Vergelijk keywords met elkaar. Wellicht presteert een soortgelijke zoekterm dat net iets anders geformuleerd is, beter dan het keyword wat je nu hebt.
- Gebruik je keywords door je hele tekst heen, in kopjes, je page titel, meta description (de 2 regels tekst onder een pagina titel die je ziet in zoekresultaten) en image tags.
2. Plaats lange, kwalitatieve content
Uit onderzoek blijkt dat langere teksten beter presteren dan een korte tekst. Pagina’s met een hoog aantal woorden bieden niet alleen de mogelijkheid om meer zoekwoorden op natuurlijke wijze in de inhoud te plaatsen, maar het is ook een goede manier om expertise over een onderwerp te laten zien. Hoe groter jouw autoriteit is in jouw vakgebied, hoe groter de kansen op het verkrijgen van backlinks.
Hoe lang moeten dan jouw teksten dan zijn? Artikelen minder dan 1000 woorden presteren een stuk minder dan artikelen met meer dan 1000 woorden. Lees maar eens dit artikel van Neil Patel waarin hij uitlegt waarom blog posts met meer dan 3000 woorden meer verkeer krijgen.
Een blog schrijven met meer dan 3000 woorden is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet er wel op letten dat je wel kwalitatieve content aanbiedt. Daarom probeer ik zelf meestal op z’n minst rond de 1000 woorden te zitten. Is mijn artikel dan langer dan is dat super, maar ik wil niet eindeloos zwammen om maar een bepaald aantal woorden te halen. Beter een artikel boordevol waardevolle informatie voor je lezers met slechts 1000 woorden, dan een artikel van 3000 woorden dat vol staan met nutteloze teksten.
3. Schrijf voor mensen, niet zoekmachines
Deze derde SEO optimalisatie tip hangt ook een beetje samen met de tweede tip. Je moet waardevolle informatie bieden aan je lezers. Je schrijft voor de bezoekers van je website en niet voor zoekmachines. Zorg dus dat je teksten prettig leesbaar zijn. Dat betekend een goede structuur en hiërarchie van je teksten. Maak daarom gebruik van kopjes en maak je alinea’s niet te lang. Het fijne van de eerder genoemde WordPress SEO plugin Yoast is dat deze ook de leesbaarheid van je artikel aangeeft en je eventuele verbeterpunten geeft.
4. Begin een blog
Deze vierde SEO tip is een belangrijke tip. Niet alleen voor SEO, maar ook voor je bedrijf is het een goed idee om een blog te beginnen. Het kost wat tijd, maar het kan je bedrijf echt veel opleveren. Een blog heeft namelijk veel voordelen:
- Je kunt laten zien dat je een expert ben op jouw vakgebied.
- Met een blog plaats je regelmatig nieuwe content. Meer daarover bij het volgende punt.
- Meer content betekend ook meer kansen om hoger te komen in de zoekresultaten.
Het enige echte nadeel is dat het schrijven van goede, waardevolle blogs veel tijd kost. Misschien vind je het ook lastig om elke keer nieuwe ideeën te bedenken voor je artikelen. Daarnaast is ook verstandig om je nieuwe blogs regelmatig te promoten op social media wat ook de nodige tijd kost. De nadelen mogen echter niet opwegen tegen de voordelen van het hebben van een blog.
5. Update je website regelmatig met nieuwe content
Ik haalde deze SEO tip al even aan bij het vierde punt, maar dit is waarom een blog ook zo goed van pas komt. Google geeft de voorkeur aan websites die regelmatig nieuwe content plaatsen. Door regelmatig blogs te publiceren, krijgt je website een boost in Google. Hoe vaker je content maakt, hoe meer mogelijkheden zoekmachines hebben om pagina’s op jouw website te crawlen en te indexeren. Nog belangrijker: het regelmatig publiceren van nieuwe content signaleert zoekmachines dat een website actief is en dat deze vaak moet worden gecontroleerd op aanvullende content. Dit verbetert de online zichtbaarheid van een bedrijf en vergroot de kans op een hogere positie in de zoekresultaten.
6. Update oude content
Het loont om regelmatig even je oude content te updaten. Niemand houdt van verouderde inhoud of oude statistieken. Wat nog belangrijker is, Google ziet ook dat je content nieuw of bijgewerkt is. Om ervoor te zorgen dat je blog relevante informatie blijft bieden, moet je de inhoud regelmatig bijwerken. Het zal je verbazen dat dit een eenvoudige truc is die het organische verkeer flink kan verhogen. Maak er dus een gewoonte van om naast het publiceren van nieuwe inhoud ook oude pagina’s te controleren en bij te werken.
7. Optimaliseer je website
Het optimaliseren van je website is onderwerp waarover ik regelmatig schrijf. Een snelle website is ontzettend belangrijk om hoog in de zoekresultaten te komen. Google is daar in de loop der jaren steeds strenger op gaan letten. Zeker nu met de komst van de Core Web Vitals is website optimalisatie iets waar je niet van onder kunt. Een van de belangrijkste SEO tips om je website een boost te geven dus.
Ik ga in dit artikel niet uitgebreid in op alle manieren waarop je je website sneller kunt maken, want hierover kun je genoeg lezen op mijn blog. Ik plaats in de tekst ook diverse linkjes naar deze blogs, dus ben je geïnteresseerd in meer informatie dan kun je daar op klikken om meer te lezen over website optimalisatie. In het kort een aantal tips:
- Gebruik een cache plugin. Er zijn diverse plugins beschikbaar maar mijn favoriet is WP Rocket vanwege de goede resultaten die er mee heb behaald en het gebruikersgemak van de plugin.
- Maak gebruik van een CDN. Een Content Delivery Network bestaat uit een netwerk van servers. Deze slaan CSS en Javacript bestanden en afbeeldingen op. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, worden deze bestanden geladen bij CDN en niet je eigen website wat je website een stuk sneller maakt. Cloudflare heeft een beperkte gratis CDN. Bij sommige hosting aanbieders krijg je ook gratis CDN.
- Investeer in goede hosting. Een snelle website begint bij hosting, dus ga niet voor de goedkoopste aanbieders, maar investeer in een goede hosting aanbieder. Voorbeelden van kwalitatief goede hosting zijn SiteGround, Kinsta en Cloudways.
- Beperk het aantal plugins die je hebt geïnstalleerd. Teveel plugins vertragen een website. Doe ook even wat onderzoek naar een plugin voordat je deze installeert. Soms zijn er betere alternatieven beschikbaar.
- Optimaliseer je afbeeldingen. In de achtste SEO tip ga ik hier verder op in.
- Kies een licht WordPress thema. De keuze van je WordPress thema is ook belangrijk. Er zijn veel thema’s verkrijgbaar die veel extra functionaliteiten bieden. Dat ziet er design technisch misschien leuk uit, maar bedenk dat alle onnodige effecten die je toepast je website dramatisch kunnen vertragen. Daarnaast maken alle extra functionaliteiten een WordPress thema ook extra zwaar wat de laadtijden dus ook weer negatief beïnvloed. Daarom maak ik zelf ook graag gebruik van het WordPress thema Astra. Wat mij betreft biedt Astra een goede combinatie van een licht WordPress thema dat toch veel mogelijkheden biedt op het gebied van design. Lees ook mijn review over Astra waarin ik meer vertel over dit thema.
8. Optimaliseer je afbeeldingen
Naast dat ze je content aantrekkelijker maken, zijn afbeeldingen zijn om verschillende andere redenen belangrijk. Om er het maximale uit te halen, moet u ervoor zorgen dat je alle afbeeldingen op je website optimaliseert. Het optimaliseren van afbeeldingen kun je onderverdelen in drie onderwerpen:
- De grootte van je afbeeldingen
- Het comprimeren van je afbeeldingen
- Het invullen alt-teksten van elke afbeelding
De grootte van afbeeldingen is belangrijk om twee dingen. Een grote afbeelding is ten eerste zwaar. Een foto van 4000 pixels bij 4000 pixels kan zomaar een kleine 2 MB zijn. Die 2 MB zijn veel te zwaar aangezien er zelfs hele websites zijn die minder dan 2 MB zijn. Daarnaast is een de breedte van een website hooguit rond de 1920 pixels en dat is dan nog de gehele breedte. Vaker is de beschikbare breedte van een website rond de 1200 – 1600 pixels. Dit betekend dat wanneer je een afbeelding van 4000 pixels gebruikt die veel te breed is voor je website. Hierdoor zal je browser de website zelf gaan schalen wat je laadtijden negatief beïnvloed.
Het tweede punt is het comprimeren van je afbeeldingen. Het beste kun je je afbeelding eerst in een programma als Photoshop verkleinen om vervolgens een tools als TinyPNG te gebruiken om je afbeelding zonder kwaliteitsverlies te comprimeren. Hierdoor worden de afbeeldingen nog iets minder zwaar. Met een plugin als Smush comprimeer je ook je afbeeldingen wanneer je deze upload op je WordPress website.
Je kunt ook gebruik maken van een Image CDN, zoals Optimole. Je kunt op de website van Optimole zelfs testen wat de plugin kan doen voor jouw website. Daarnaast kiest Optimole ook nog eens het beste bestandsformaat voor jouw browser. Voor Chrome en Opera kunnen ze bijvoorbeeld ook het relatief nieuwe bestandsformaat WEBP gebruiken wanneer blijkt dat dit sneller is dan jpg of png. Optimole is gratis t/m 5000 bezoekers per maand. Daarna kost de plugin €22,90 per maand t/m 25.000 bezoekers per maand. T/m 100.000 bezoekers betaal je €47. Nog meer bezoekers dan dat? Dan loopt de prijs natuurlijk nog verder op. De meeste kleine websites zullen echter aan de gratis licentie genoeg hebben.
Tenslotte is het invullen van alt-teksten van je afbeeldingen ook een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van je afbeeldingen voor SEO. Neem je keywords op in de alt-tekst van elke afbeelding, zodat zoekmachines de relevantie van de afbeelding voor de inhoud op de pagina kunnen begrijpen.
9. Zorg voor voldoende externe en interne linkjes
Backlinking, of externe linking, is een essentieel aspect van SEO optimalisatie. Niet alleen kunnen links van andere websites meer verkeer naar jouw website leiden, maar ze zijn zelfs nog belangrijker voor het opbouwen van de autoriteit van je site. Dit is echter gemakkelijker gezegd als gedaan. Je mag bijvoorbeeld deze linkjes niet kopen. Externe links moeten op organische wijze gebeuren. Het beste wat je kunt doen is kwalitatief goede content maken die het delen waard is.
Interne links zijn ook erg belangrijk met name voor de navigatie-ervaring van je gebruikers. Als ze met succes worden gebruikt, kunnen ze het bouncepercentage (hoe snel men weer je site verlaat) verlagen, de tijd op de site verlengen en zelfs het aantal conversies verhogen. Interne links zijn ook gunstig voor SEO, omdat het een crawlbare linkstructuur kan creëren die door de zoekmachines kan worden gecrawld. Met andere woorden, wanneer zoekmachines al je content kunnen vinden, kunnen ze deze indexeren op relevante zoekwoorden en de kracht en autoriteit van jouw website op bepaalde onderwerpen kunnen herkennen.
10. Maak gebruik van lokale SEO
Soms is er voor bepaalde zoektermen veel concurrentie op nationaal niveau, maar juist veel minder concurrentie op lokaal niveau. Vaak gaan wordt een zoekopdracht gecombineerd met een locatie. Een voorbeeld: stel je voor je bent advocaat. Dan is het heel lastig om hoog in de zoekresultaten te komen met alleen ‘advocaat’. Wanneer je je woonplaats opneemt in je keyword (bijvoorbeeld ‘advocaat Rotterdam), dan zul je lokaal veel meer bezoekers trekken. Ben je dus vooral op zoek naar klanten bij jou in de buurt? Maak dan zeker gebruik van lokale SEO!
11. Maak goede URL’s aan
URL’s moeten gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, zowel door mensen als door zoekmachines. Hoe gemakkelijker een URL te lezen is voor mensen, hoe beter deze is voor je SEO. Dat komt omdat duidelijke URL’s de leesbaarheid en toegankelijkheid verbeteren, beide belangrijke onderdelen van SEO. Zorg er dus voor dat er geen allerlei tekens of nummers in je URL’s staan. Vergeet natuurlijk ook niet om je keywords te verwerken in je URL.
In WordPress kun je gemakkelijk nette urls maken door naar Instellingen > Permalinks te gaan. Zorg ervoor dat de optie Berichtnaam geselecteerd staat. Vaak staat dit standaard al goed, maar het is altijd verstandig om dit even te controleren.
12. Een mobielvriendelijke website is een must
De laatste tip van deze SEO optimalisatie tips om je website een boost te geven, is wellicht ook de meest voor de hand liggende. Google heeft al enige tijd een mobile-first aanpak die sites belonen die zijn geoptimaliseerd voor mobiel. Begin met het gebruik van de mobielvriendelijke test van Google om te zien of uw site het doel bereikt en wat u moet doen als dit niet het geval is. Om jouw positie in de zoekresultaten een boost te geven, moet je er altijd voor zorgen dat de website een responsive webdesign heeft. Hierdoor kunnen sites het formaat van inhoud moeiteloos aanpassen aan de afmetingen van het apparaat waarop deze wordt weergegeven. Een mobiel vriendelijke website maken is gelukkig niet moeilijk. De meeste WordPress thema’s zijn responsive. Mocht jouw thema toch niet responsive zijn, dan is het tijd om van WordPress thema te veranderen.
Conclusie
Dit waren de 12 SEO tips om je website een boost te geven. Wanneer je deze tips toepast, kom je gegarandeerd hoger in de zoekresultaten van Google te staan. Verwacht echter niet direct resultaat. Soms kan het weken of zelfs maanden duren voordat je verbetering gaat merken. SEO is niet iets wat je aan en uit kunt zetten e n het is ook niet iets wat je eventjes een keer doet om er vervolgens nooit meer naar te kijken. SEO is met nieuwe algoritmen en veranderde voorkeuren van consumenten een aspect van marketing wat voortdurend in ontwikkeling is. Dat maakt dat SEO iets is waar je zeer regelmatig aan moet werken. Ben je klaar om je website te optimaliseren voor SEO en te zien hoe deze stijgt in zoekresultaten?

1 gedachte over “12 SEO tips om je website een boost te geven”
Beste, je praat over yoast als SEO plugin. Maar er is ook Rank Math plugin. Heb je daar ook als een aanvulling gegeven op je 12 SEO tips?
Met vr gr
Robles