Tips voor een effectieve blog

Je bezoekers hebben een korte aandachtspanne. Je artikel moet dus goed geschreven zijn, willen ze blijven hangen. In dit artikel geef ik je tips voor het schrijven van effectieve blog posts.
Tips voor een effectieve blog

In dit artikel

Tips voor een effectieve blog

Heb jij al een blog? Zo niet, dan zou ik er zeker eens over nadenken toch te beginnen met bloggen. Een blog is namelijk een uitstekende manier om meer verkeer naar je website te leiden. Dat lukt echter alleen als je blogs ook aan een aantal eisen voldoen. In dit blog artikel vind je handige tips voor een effectieve blog.

Waaraan moet een effectief blog voldoen?

Mensen zijn druk hebben een korte aandachtspanne. Zorg dus dat je hen meteen pakt met een goede titel. Maak je artikelen makkelijk leesbaar met kopjes, voldoende alinea’s en opsommingen. Blogs met beeldmateriaal presteren beter. Schrijf je blogs voor je lezers, maar hou d.m.v. SEO rekening met zoekmachines. Vergeet ook niet om je blogs te promoten op bijvoorbeeld social media.

Bloggen: een klein stukje geschiedenis

Wist je dat de eerste blog in 1994 werd gecreëerd? Links.net werd gemaakt door student Justin Hall. Toen werd het echter nog niet herkent als “een blog”, maar werd het gewoon een persoonlijke homepage genoemd. Pas in 1997 werd de term “weblog” gebruikt. In 1998 kwam de eerste echte blog online van een nieuws website. Inmiddels zijn er maar liefst 4 miljoen blogs online te vinden. Probeer daar dus maar eens tussen te komen met je blog!

Bloggen kan mooie kansen en nieuwe klanten opleveren, maar het is dus, dankzij het grote aanbod, lastiger dan ooit om lezers naar je blog te trekken. Je kunt dus stellen dat het belangrijk is om je blogs zo te schrijven dat de kans op lezers het grootst is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om van je blog een succes te maken. Deze tips voor een effectieve blog gaan jou daar bij helpen!

Makkelijk leesbaar

Mensen zijn druk en hebben geen zin om een ‘wall of text’ te lezen. Om er voor te zorgen dat je blogs ook echt gelezen moet je er dus wel voor zorgen dat je blog artikel gemakkelijk te lezen is. Dit betekend dus dat je gebruik moet maken van kopjes, subkopjes en alinea’s. Staat er in je artikel een opsomming? Maak dan gebruik van een list met bulletpoints. Op die manier zorg je er voor dat lezers je artikel gemakkelijk kunnen skimmen.

Dat mensen het druk hebben en dus niet graag lappen tekst lezen hebben wel al vastgesteld. Dit betekend echter niet dat je dan maar hele korte blogs moet schrijven. Uit onderzoek blijkt dat lange artikelen van 2000 – 3000 worden goed scoren. Niet voor niets is dit ook een tip in mijn 12 SEO tips om je zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

Als je echt een super lange blog hebt geschreven dan kan een ‘table of contents’ een goede oplossing zijn. Dit is eigenlijk een inhoudsopgave aan het begin van je blog. Bij sommige WordPress thema, zoals mijn favoriete WordPress thema Astra, zit dit bij het thema als widget. In dat geval is een table of contents toevoegen een fluitje van een cent. Ook zijn er diverse losse plugins beschikbaar. Je kunt natuurlijk ook zelf met HTML en CSS code de table of contents maken.

Een goede titel is het halve werk

Dit is misschien wel de belangrijkste van alle tips voor een effectieve blog: een goede titel. Waardoor besluiten mensen in eerste instantie om een artikel te lezen of een website te bezoeken? Ze lezen een pakkende titel. Een titel die ze aanspreekt, die blijkbaar iets vermeldt wat hun interesse wekt. Het schrijven van een goede titel is een kunst op zich, maar wanneer je dit onder de knie hebt, weet je zeker meer lezers aan je te binden.

Let op SEO

Leuk dat je een blog hebt, maar hoe wil je lezers krijgen als je geen rekening houdt met SEO? Search Engine Optimalisation is niet alleen een must voor elke blog, maar voor elke website. Door je blogs te optimaliseren met keywords zorg je er voor dat bezoekers jouw blog vinden. Voeg ook meta title en description toe. Geef je afbeeldingen ook een alt tekst. Lees meer over SEO optimalisatie in mijn artikel 12 SEO tips om je website een boost te geven.

Wanneer je een WordPress website hebt, dan kun je plugins gebruiken die je helpen bij SEO. Een goede plugin voor SEO is Yoast of RankMath. Eerder schreef ik een blog met de 20 beste WordPress plugins die niet mogen ontbreken op je website waarin ik ook onder meer kort Yoast bespreek. Meer informatie over Yoast en ook weten hoe je deze plugin kunt gebruiken en instellen? Lees dan mijn artikel over hoe je met Yoast de vindbaarheid van je website kunt verbeteren.

Voeg beeldmateriaal toe

Het toevoegen van beeldmateriaal helpt ook met het leesbaarder maken van je blog artikelen. Een artikel met afbeeldingen (en eventueel relevante video’s), maakt het lezen van een blog nu eenmaal een stukje aantrekkelijker. Uit onderzoek blijkt ook dat blogs met afbeeldingen beter scoren dan artikelen zonder afbeeldingen. Artikelen met afbeeldingen hebben maar liefst 94% meer views dan artikelen zonder afbeeldingen.

Je kunt natuurlijk zelf je eigen afbeeldingen maken, maar je kunt ook heel goed gebruik maken van stockfoto websites, zoals Shutterstock. Je kunt ook gebruik maken van gratis stockfoto websites. Het is belangrijk dat je kwalitatief goede afbeeldingen gebruikt. Onscherpe of te kleine foto’s zijn een no-go. Let er wel op dat je je afbeeldingen optimaliseert. Maak ze ook weer niet te groot (1000 px breed is meestal genoeg) en gebruik TinyPNG om je afbeeldingen kleiner te maken zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Een andere goede optie is Optimole.

Promoot je blog op social media

Als je je blog hebt gepubliceerd, is het ook een goed idee om hem te promoten. Dit kun je bijvoorbeeld doen op social media. Als je een WordPress website hebt, kun je ook een plugin installeren die social media buttons plaatst. Zo is het nog gemakkelijker om je blog te delen met anderen. Zelf gebruik ik Twitter, Instagram en Pinterest voor het delen van mijn blogs. Natuurlijk kun je ook Facebook of LinkedIn goed gebruiken voor het delen van blogs.

Een tip: focus je op een stuk op 3 social media kanalen. Beter 3 social media kanalen die je goed beheert dan 5 kanalen waarop je maar half-half je content deelt en actief op bent. Belangrijk hierbij is om te bedenken waar je doelgroep zich bevindt. Gebruikt je doelgroep over het algemeen geen Twitter, dan heeft het natuurlijk niet zoveel zin om je blogs te promoten op dit social media kanaal.

Doe het goed of doe het niet

Bloggen kan je dus heel veel opleveren, mits je het ook bloggen ook goed doet. Voor beginners kan bloggen lastig zijn, maar deze effectief bloggen tips helpen je alvast op weg. Dit betekend dus dat je er voldoende tijd in moet steken, je artikelen en afbeeldingen moet optimaliseren voor SEO en je blog promoot op social media. Niet iedereen heeft de tijd, kennis of zin om zich hier in te verdiepen. In dat geval zou ik mijn energie in andere dingen steken dan het bloggen. Vindt je het echter de moeite waard om je tijd en energie te steken in het bloggen? Dan helpen deze tips voor een effectieve blog je zeker een eind op weg. Wees ook zeker niet direct ontmoedigt als je niet direct resultaten ziet. Geeft het een paar maanden tot een jaar de tijd. Je blog moet ook de kans krijgen om te groeien. Dit is een proces en gaat nu eenmaal niet snel. Succes met het bouwen van die succesvolle blog!

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen of graag een tip krijgen toegespitst op jouw situatie? Neem dan contact met mij op. Ik kijk graag een keer met je mee. Ook kun je een gratis website analyse aanvragen waarin ik ook kijk naar hoe je het e.e.a. op je website kunt verbeteren. Ik geef er elke maand 2 gratis weg.

tips voor een effectieve blog - krijg meer verkeer voor jouw blog

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.