WordPress thema veranderen? Volg deze 5 stappen.

Wordpress thema veranderen. Volg deze 5 stappen

Zit jij er over na te denken om je WordPress thema te veranderen? Dit is een kwestie van een paar seconden, maar toch komt er nog wel het een en ander bij kijken. Je wilt natuurlijk niet dat je website breekt. Deze 5 stappen helpen je om veilig te veranderen van WordPress thema.

Waarom zou je je WordPress thema veranderen?

Waarom zou je ooit van een WordPress thema veranderen? Er zijn diverse redenen om van WordPress thema te switchen. Misschien voldoet je huidige thema niet meer aan je verwachtingen, omdat je er dingen mee wilt bouwen die niet kunnen binnen de grenzen van dit thema. Misschien mis je bepaalde functionaliteiten of heb je spijt van je thema keuze omdat deze niet SEO vriendelijk of te zwaar is.

Is het veranderen van je WordPress thema makkelijk?

Ja en nee. Het daadwerkelijk veranderen van je thema is makkelijk. In feite kun je namelijk je thema veranderen door naar Weergave > Thema’s te gaan en een ander thema te kiezen en te installeren. Dat lukt natuurlijk iedereen wel. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken. Je huidige thema is verweven met het uiterlijk en functionaliteit van je website. Verander je dus van thema dan is de kans groot dat het e.e.a. gaat breken. Maak je bijvoorbeeld gebruik van shortcodes? Die werken dus niet bij je nieuwe thema. Ook thema specifieke widgets zullen verwijderd worden. Je zult dus goed moeten nagaan wat er kan gaan breken en vervolgens moet je dan bekijken hoe je dit met je nieuwe thema kunt gaan oplossen.

1. Maak een backup van je website

Begin met het maken van een backup van je website. Gaat er onverhoopt iets ernstig mis, dan kun je ze backup nog altijd terugzetten. Soms biedt je hosting een backup functie aan, maar je kunt ook gebruik maken van een backup plugin, zoals UpDraftPlus.

Maak je gebruik van een testomgeving, oftewel een staging website? Dan kun je het beste eerst hier het thema veranderen zodat er op je live website nog niets te zien is van deze verandering. Is het je gelukt om van thema te veranderen, werken alle functies goed en ziet alles er naar wens uit? Dan kun je die veranderingen toepassen op je live website. Bij sommige hosting bedrijven kun je dit met 1 klik doen.

2. Inventariseer specifieke thema functionaliteiten, custom code, enzovoort

Ik ging hier eerder in de introductie van dit artikel al op in, maar voordat je van thema veranderd is het handig om te weten wat sowieso gaat breken. Thema specifieke shortcodes zullen niet meer werken, dus moet je in je nieuwe thema hier wel een oplossing voor hebben. Kopieer voor de zekerheid ook even alle andere shortcodes.

Heb je zelf wat aangepast met zelfgeschreven code? Kopieer de code en plak ze bijvoorbeeld even in een code editor of een Word bestand. Dan kun je na het switchen de code weer terugplaatsen in je thema.

Ga na welke widgets je gebruikt en of deze thema specifiek zijn. Thema specifieke widgets zullen namelijk ook verwijderd worden. Alle thema specifieke functionaliteiten zullen verwijderd worden en niet meer werken.

Let er ook op dat de comptabiliteit van je huidige plugins met je nieuwe thema. Van sommige plugins is namelijk bekend dat ze niet samen kunnen werken met een bepaald thema. Heb je inderdaad een plugin die voor problemen gaat zorgen, dan kun je altijd er voor kiezen om een alternatief te vinden die wel goed samen gaat met je nieuwe thema.

3. Kies een nieuw WordPress thema

Misschien heb je al een nieuw WordPress thema op het oog. Zorg er voor dat het een kwalitatief goed thema is dat aansluit bij jouw eisen. Een kwalitatief goed thema houdt in dat deze niet te zwaar is (dus dat het niet te lang duurt voordat een pagina wordt geladen), SEO vriendelijk is en goede support heeft. Let er tenslotte op dat je met je nieuwe thema de functionaliteiten van je oude thema kunt vervangen.

Mocht je nog geen nieuw WordPress thema gekozen hebben, dan kan ik het Astra Wordpress thema van harte aanbevelen. Lees ook mijn review van dit thema.

4. Installeer je nieuwe thema

Dan is het nu tijd om je nieuwe thema te gaan installeren. Dit doe je door naar Weergave > Thema’s te gaan. Hier kun je het .zip bestand uploaden, je nieuwe thema installeren en activeren. Het is altijd een goed idee om dit soort rigoureuze veranderingen eerst te testen op een speciale test site. Een staging of development site is een kopie van je website die niet live is en waar je grote veranderingen of plugin en thema updates kunt testen voordat je ze live gaat doorvoeren. Soms kun je met een paar klikken een test site creëren bij je hosting en soms zul je het zelf allemaal moeten doen.

Wordpress website testen via live voorbeeld

Vind je een staging website iets te ingewikkeld dan kun je ook, voordat je het thema activeert, de live preview bekijken. Ga naar Weergave > Thema’s en ga met je muis over de afbeelding van je nieuwe thema. Er verschijnt een button met Live Preview. Op die manier kun je toch nog even kijken hoe je website er met je nieuwe thema uit komt te zien.

5. Testen, testen en nog eens testen

Nadat je je WordPress thema hebt geïnstalleerd, is het van belang om elk element in je website te testen. Controleer of je contactformulieren nog werken, wat er qua uiterlijk kapot is gegaan, je Google Analytics tracking code, widgets, plugins, voeg je custom code toe (wanneer dit nog nodig is natuurlijk), controleer je favicon, enzovoort. Controleer ook de snelheid van je website en of je website er in elke browser hetzelfde uit ziet.

Nadat alles weer goed werkt, is het belangrijk om je website in de gaten te houden. Wordt je conversie lager of hoger, hoe is je bounce rate (hoe snel mensen je website verlaten), enzovoort. Wanneer je op eens een dip ziet in je conversie of je bounce rate dan is het belangrijk om na te gaan hoe dit kan komen. Je nieuwe thema moet tenslotte een verbetering zijn voor jou en jouw gebruikers.

Conclusie

Bij het veranderen van je WordPress thema komt nogal wat kijken. Het lijkt in eerste instantie zo simpel, slechts een paar klikken en je hebt een nieuw thema. Helaas is de praktijk anders. De functionaliteiten van je thema zijn vaak flink verweven met de je website. Des te meer je gebruik maakt van de functionaliteiten van je thema des te ingewikkelder is een thema switch. Toch kan het nodig zijn om van WordPress thema te veranderen. Wanneer een thema niet (meer) aansluit bij jouw wensen of wanneer een thema problemen oplevert, is het verstandig om van WordPress thema te wisselen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga na welke specifieke thema functionaliteiten niet meer werken als je je nieuwe thema hebt geïnstalleerd. Zorg altijd voor een backup voordat je je nieuwe thema installeert. Na installatie is het belangrijk dat je alle elementen van je website uitvoerig test om zo problemen op te sporen. Hou je statistieken een tijdje in de gaten om te kijken of je thema switch geen nadelige gevolgen heeft voor je conversie en bounce rate.

Heb jij je WordPress thema van jouw website gewisseld en ben je tegen punten aangelopen die hier niet bij staan? Laat hieronder in de reacties weten waar jij tegenaan bent gelopen.

wordpress thema veranderen
ComputerComputer

Deel dit artikel

Lees meer van de blog

Logo ontwerp checklist
Logo ontwerp

Logo ontwerp checklist + gratis download

Met een logo ontwerp checklist kun je er voor zorgen dat je logo ontwerp communiceert wat jij met je bedrijf wilt uitstralen. Veel bedrijven besteden niet genoeg aandacht aan hun logo. Zonde, want een logo ontwerp is vaak het eerste van je bedrijf waar een potentiële klant in aanraking met komt. Bewust of onbewust krijgen

Lees meer »
de logo design trends van 2021
Logo ontwerp

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf. Het is vaak het eerste van je bedrijf waar klanten mee in aanraking komen. Wordt

Lees meer »
Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram bio
Marketing

Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram bio?

Zoals je misschien wel weet kun je in je Instagram bio slechts 1 link plaatsen. Dat is natuurlijk niet altijd even handig. Soms wil je namelijk wat meer linkjes kwijt. Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram bio? Wij laten het je zien. Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram bio?

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.