WordPress thema veranderen? Volg deze 5 stappen.

Wordpress thema veranderen. Volg deze 5 stappen

Zit jij er over na te denken om je WordPress thema te veranderen? Dit is een kwestie van een paar seconden, maar toch komt er nog wel het een en ander bij kijken. Je wilt natuurlijk niet dat je website breekt. Deze 5 stappen helpen je om veilig te veranderen van WordPress thema.

Waarom zou je je WordPress thema veranderen?

Misschien vraag je af waarom je je WordPress thema zou moeten verwisselen voor een ander thema. Er zijn echter diverse redenen om van WordPress thema te switchen. Misschien voldoet je huidige thema niet meer aan je verwachtingen, omdat je er dingen mee wilt bouwen die niet kunnen binnen de grenzen van dit thema. Misschien mis je bepaalde functionaliteiten of heb je spijt van je thema keuze omdat deze niet SEO vriendelijk of te zwaar is.

Is het veranderen van je WordPress thema makkelijk?

Ja en nee. In feite kun je je thema veranderen door naar Weergave > Thema’s te gaan en een ander thema te kiezen en te installeren. Dat kan natuurlijk iedereen wel. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken. Je huidige thema is verweven met het uiterlijk en functionaliteit van je website. Verander je dus van thema dan is de kans groot dat het e.e.a. gaat breken. Maak je bijvoorbeeld gebruik van shortcodes? Die werken dus niet bij je nieuwe thema. Ook thema specifieke widgets zullen verwijderd worden. Je zult dus goed moeten nagaan wat er kan gaan breken en vervolgens moet je dan bekijken hoe je dit met je nieuwe thema kunt gaan oplossen.

1. Maak een backup van je website

Begin met het maken van een backup van je website. Gaat er onverhoopt iets ernstig mis, dan kun je ze backup nog altijd terugzetten. Soms biedt je hosting een backup functie aan, maar je kunt ook gebruik maken van een backup plugin, zoals UpDraftPlus.

2. Inventariseer specifieke thema functionaliteiten, custom code, enzovoort

Ik ging hier al eerder in dit artikel op in, maar voordat je van thema veranderd is het handig om te weten wat sowieso gaat breken. Thema specifieke shortcodes zullen niet meer werken, dus moet je in je nieuwe thema hier wel een oplossing voor hebben. Kopieer voor de zekerheid ook even alle andere shortcodes.

Heb je zelf wat aangepast met zelfgeschreven code? Kopieer de code en plak ze bijvoorbeeld even in een code editor of een Word bestand. Dan kun je na het switchen de code weer terugplaatsen in je thema.

Ga na welke widgets je gebruikt en of deze thema specifiek zijn. Thema specifieke widgets zullen namelijk ook verwijderd worden. Alle thema specifieke functionaliteiten zullen verwijderd worden en niet meer werken.

Let er ook op dat de comptabiliteit van je huidige plugins met je nieuwe thema. Van sommige plugins is namelijk bekend dat ze niet samen kunnen werken met een bepaald thema. Heb je inderdaad een plugin die voor problemen gaat zorgen, dan kun je altijd er voor kiezen om een alternatief te vinden die wel goed samen gaat met je nieuwe thema.

3. Kies een nieuw WordPress thema

Misschien heb je al een nieuw WordPress thema op het oog. Zorg er voor dat het een kwalitatief goed thema is dat aansluit bij jouw eisen. Een kwalitatief goed thema houdt in dat deze niet te zwaar is (dus dat het niet te lang duurt voordat een pagina wordt geladen), SEO vriendelijk is en goede support heeft. Let er tenslotte op dat je met je nieuwe thema de functionaliteiten van je oude thema kunt vervangen.

Mocht je nog geen nieuw WordPress thema gekozen hebben, dan kan ik het Astra WordPress thema van harte aanbevelen. Lees ook mijn review van dit thema.

Gratis Website + SEO Checklist

4. Installeer je nieuwe thema

Dan is het nu tijd om je nieuwe thema te gaan installeren. Dit doe je door naar Weergave > Thema’s te gaan. Hier kun je het .zip bestand uploaden, je nieuwe thema installeren en activeren. Het is altijd een goed idee om dit soort rigoureuze veranderingen eerst te testen op een speciale test site. Een staging of development site is een kopie van je website die niet live is en waar je grote veranderingen of plugin en thema updates kunt testen voordat je ze live gaat doorvoeren. Soms kun je met een paar klikken een test site creëren bij je hosting en soms zul je het zelf allemaal moeten doen.

Wordpress website testen via live voorbeeld

Vind je een staging website iets te ingewikkeld dan kun je ook, voordat je het thema activeert, de live preview bekijken. Ga naar Weergave > Thema’s en ga met je muis over de afbeelding van je nieuwe thema. Er verschijnt een button met Live Preview. Op die manier kun je toch nog even kijken hoe je website er met je nieuwe thema uit komt te zien.

5. Testen, testen en nog eens testen

Nadat je je WordPress thema hebt geïnstalleerd, is het van belang om elk element in je website te testen. Controleer of je contactformulieren nog werken, wat er qua uiterlijk kapot is gegaan, je Google Analytics tracking code, widgets, plugins, voeg je custom code toe (wanneer dit nog nodig is natuurlijk), controleer je favicon, enzovoort. Controleer ook de snelheid van je website en of je website er in elke browser hetzelfde uit ziet.

Nadat alles weer goed werkt, is het belangrijk om je website in de gaten te houden. Wordt je conversie lager of hoger, hoe is je bounce rate (hoe snel mensen je website verlaten), enzovoort. Wanneer je op eens een dip ziet in je conversie of je bounce rate dan is het belangrijk om na te gaan hoe dit kan komen. Je nieuwe thema moet tenslotte een verbetering zijn voor jou en jouw gebruikers.

Conclusie

Bij het veranderen van je WordPress thema komt nogal wat kijken. Het lijkt in eerste instantie zo simpel, slechts een paar klikken en je hebt een nieuw thema. Helaas is de praktijk anders. De functionaliteiten van je thema zijn vaak flink verweven met de je website. Des te meer je gebruik maakt van de functionaliteiten van je thema des te ingewikkelder is een thema switch. Toch kan het nodig zijn om van WordPress thema te veranderen. Wanneer een thema niet (meer) aansluit bij jouw wensen of wanneer een thema problemen oplevert, is het verstandig om van WordPress thema te wisselen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga na welke specifieke thema functionaliteiten niet meer werken als je je nieuwe thema hebt geïnstalleerd. Zorg altijd voor een backup voordat je je nieuwe thema installeert. Na installatie is het belangrijk dat je alle elementen van je website uitvoerig test om zo problemen op te sporen. Hou je statistieken een tijdje in de gaten om te kijken of je thema switch geen nadelige gevolgen heeft voor je conversie en bounce rate.

Heb jij je WordPress thema van jouw website gewisseld en ben je tegen punten aangelopen die hier niet bij staan? Laat hieronder in de reacties weten waar jij tegenaan bent gelopen.

wordpress thema veranderen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

Hoe lang duurt het om een website te laten maken
Website Design

Hoe lang duurt het om een website te laten maken?

Hoe lang duurt het om een website te laten maken? Hoeveel tijd kost het om zelf een (WordPress) website te bouwen? Die vraag is niet simpel te beantwoorden. Veel hangt namelijk af van wat voor website je zoekt en welke functionaliteiten er nodig zijn voor jouw website. In deze blog geven we je inzicht in

De beste contactformulier plugins voor Wordpress
Wordpress

De beste contactformulier plugins voor WordPress

Tot voor kort maakte ik gebruik van het bekende Contact Form 7, maar hier ben ik vanaf gestapt. Ik was op zoek naar een betere contactformulier plugin die wat lichter was. Wat zijn de beste contactformulier plugins voor WordPress? Ik vertel het je in de ze blog Waarom ik af ben gestapt van Contact Form

6 visitekaartjes trends voor 2020
Grafisch vormgeving

6 visitekaartjes trends voor 2020

Het nieuwe jaar is begonnen! Een goed moment om eens kritisch te kijken naar je huisstijl en website. Zijn er nog dingen die verbeterd kunnen worden? Zijn er uitingen die een beetje verouderd zijn en toe zijn aan een update? Is dat het geval dan is het natuurlijk altijd goed om op de hoogte te

mailchimp handleiding
Marketing

Zo zet je een emailcampagne op met MailChimp: deel 2

Welkom bij dit tweede deel van onze MailChimp handleiding: Zet een emailcampagne op met MailChimp. In het eerste deel hebben we een MailChimp account aangemaakt en onze eerste email ontworpen. Vandaag gaan we contacten toevoegen, instellingen aanpassen en uiteindelijk je eerste emailcampagne verzenden. Contacten toevoegen Het is nogal een belangrijk onderdeel van “Zet een emailcampagne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top