Na, op het moment van schrijven, ongeveer een jaar het WordPress thema Astra gebruikt te hebben, wordt het de hoogste tijd voor een review. Astra is een mooi, lichtgewicht en gebruiksvriendelijk WordPress thema dat je kunt gebruiken voor blogs, portfolio’s, webshops, zakelijke websites en meer. Het is ook razend populair: de gratis versie heeft maar liefst meer dan 200.000 actieve installaties. Voor deze review richt ik me echter op de betaalde versie. Is Astra zijn geld waard? Wat kun je allemaal met het thema? Ik laat het je zien in deze review van het WordPress thema Astra!
Deze blog post is op 6 november 2019 gepubliceerd en heeft op 9 juni 2021 een update gehad.
Astra: het beste WordPress thema?
Het is een gebruiksvriendelijk, licht en snel WordPress thema. Astra is compatibel met page builders waaronder Elementor. Ze bieden veel waar voor geld doordat je gebruik mag maken van hun eigen plugins waardoor je toegang hebt tot veel functionaliteiten en widgets. Doordat het mogelijk is om hun licentie ‘lifetime’ aan te schaffen, kun je ook nog eens veel geld besparen doordat je niet elk jaar hoeft te betalen voor gebruik van het thema.
Ik gebruik Astra voor bijna al mijn websites. Daar kun je dus al uit opmaken dat ik erg tevreden ben over Astra. Wat mij betreft is Astra zonder twijfel 1 van de beste WordPress thema’s. In deze Astra WordPress thema review vertel ik je alles over de voor- en nadelen van het thema.
Het team achter WordPress thema Astra
Astra is ontwikkeld door Brainstorm Force. Ze ontwikkelen WordPress producten, bestaan al meer dan 10 jaar hebben meer dan 60 werknemers in dienst. Naast Astra, ontwikkelen ze ook plugins zoals Schema Pro, Convert Pro en WP Portfolio. Daarnaast hebben ze voor WordPress builders Beaver Builder en Elementor een addons plugin met handige functies om nog meer uit het thema en de builder te halen. Zoals gezegd is er dus ook een gratis versie wat natuurlijk super handig is. Op die manier kun je het toch eerst een beetje uitproberen voordat je eventueel overgaat tot het aanschaffen van de betaalde versie.
Wat zijn de voordelen van Astra?
We beginnen eerst met de voordelen van Astra. Naast onderstaande voordelen is het goed om te weten dat Astra uiteraard ook een responsive WordPress thema is. Ik vind dat dit eigenlijk standaard altijd bij elk WordPress thema zo zou moeten zijn. Daarom benoem ik dit ook niet als een voordeel.
Een snel WordPress thema
Snelle laadtijden zijn een voorwaarde voor een succesvolle website. Laadtijden van een website hebben namelijk grote invloed op je Google rankings. Voor je SEO optimalisatie is het optimaliseren van de snelheid van je website ontzettend dus belangrijk. Dat weten ze bij Astra ook en hebben daarom dus veel aandacht besteed aan het zo licht en snel mogelijk maken van hun WordPress thema. Bekijk onderstaande afbeelding maar eens met de laadtijden van Astra.
Astra is dus een licht WordPress thema. Met “licht” bedoel ik dat er zo min mogelijk code wordt gebruikt. Hierdoor hoeft er dus ook minder code geladen te worden wanneer jouw website bezocht wordt. Ook hebben ze niet allerlei onnodige functionaliteiten toegevoegd aan hun thema. Dit betekend niet dat je hier te maken hebt met een compleet uitgekleed thema. In tegendeel, zoals je later in deze review ook zult zien.
Astra en WordPress page builders
Dit vind ik persoonlijk 1 van de grootste voordelen van Astra: de comptabiliteit van Astra met page builders. Astra werkt namelijk perfect met diverse populaire builders: Beaver Builder, Elementor, Thrive Architect, Divi Builder, Gutenberg, Brizy en WPBakery Page Builder. Als je vaker met WordPress werkt dan weet je dat dit goud waard is. Het is namelijk niet bepaald een gegeven dat thema’s goed werken met diverse builders. Extra bonus is dat wanneer je voor de ‘Essential Bundle‘ of voor de ‘Growth Bundle‘ kiest je toegang hebt tot de Ultimate Addons for Elementor en/of de Ultimate Addons for Beaver Builder.
Het voordeel van een page builder is dat je, zonder enige kennis van code, allerlei extra functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Je kunt met een page builder vaak een echt unieke website maken. Om echt alles uit je website te halen zou ik zeker aanbevelen om gebruik te maken van een page builder. Zelf maak ik vaak gebruik van Elementor. Verder in dit artikel benoem ik ook de reden waarom ik graag gebruik maak van Elementor Pro.
Starter sites: fijn voor beginners
Dit thema is geschikt voor zowel beginners als de meer doorgewinterde WordPress gebruiker. Wat hele fijne feature is voor de echte WordPress beginners zijn de starter sites. Bij de goedkoopste licentie (dit is Astra Pro), krijg je alleen maar de gratis starter sites. Deze zijn natuurlijk ook handig voor beginners, maar zijn wel wat basic. Vanaf de Essential Bundle krijg je toegang tot de premium starter templates. De kwaliteit van de premium templates is vele malen beter. Er zijn bij beiden diverse soorten websites die je kunt installeren: one pagers, maar echt complete websites inclusief plugins. Deze kun je gemakkelijk implementeren en aanpassen.
Naast de volledige demo websites beschikt het Astra theme ook nog over een bibliotheek vol met blokken. Wanneer je werkt met een page builder bestaat alles uit blokken. Zo heb je blokken als call to actions, maar ook secties met over ons, diensten, contact en meer.
Genoeg mogelijkheden voor professionals en gevorderde gebruikers
Voor WordPress beginners is Astra dus een prettig thema. Voor professionals en gevorderde gebruikers is er echter ook genoeg om blij van te worden. Zo kun je websites volledig customisen. Elk element is aanpasbaar waardoor je dus echt unieke websites kunt bouwen. Een transparante header op de homepage, maar niet op de andere pagina’s? Dat is met een paar klikken geregeld. Wil je een bepaalde section op elke pagina terug laten komen? Je kunt elk stukje van de pagina’s gemakkelijk opslaan en vervolgens gebruiken waar je maar wilt. Ook voor bloggers is er een handige plugin. Wanneer je ‘Blog Pro’ activeert, kun je een auteur biografie onder de blog posts plaatsen, eerder blog posts laden en meer. Dit is overigens nog maar slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die Astra biedt.
Daarnaast komt de pro versie ook met een white label plugin. Daarmee kun je alle branding van Astra vervangen door je eigen branding.
Klantvriendelijke support
Ik heb slechts een paar keer hulp van support nodig gehad nadat mijn blog niet meer werkte naar behoren na het installeren van een update of omdat ik iets wilde wat alleen kon via extra customisation opties. Ik moet ook zeggen dat het niet veel voorkomt dat er iets breekt op de website na een update. Meestal gaat dit gewoon gladjes wat ik ook echt een grote pre vindt. Bij andere thema’s breekt er namelijk nogal eens wat na het updaten en dan ben je weer lang bezig met herstellen. Dit komt vaak doordat sommige thema’s iets te snel zijn met het release van hun updates. Bij Astra heb ik het idee dat ze dit niet doen en er voor zorgen dat ze een stabiele versie van een update uitbrengen.
Heb je een keer support nodig van Astra hebben dan heb je ook binnen 24 uur een oplossing. Als je de pro versie hebt dan heb je priority en krijg je als eerste hulp. Doordat het bedrijf in India is gevestigd, heb je natuurlijk te maken met een tijdsverschil, maar zoals gezegd was het probleem binnen 24 uur opgelost. De medewerkers zijn altijd vriendelijk en hoef ik bij een probleem meestal zelf maar het minimale te doen. Het is al een aantal keer gebeurd dat ze het direct zelf iets hadden verholpen zonder dat ik zelf maar iets hoefde te ondernemen. Ook dit is zeer prettig wanneer je een WordPress beginner bent.
Nadelen van Astra
Niets is perfect, dus ook Astra niet. Om te beslissen of Astra het beste WordPress thema is voor jou moet je ook weten wat de nadelen zijn. Er zijn wat mij betreft slechts 2 nadelen: de tijd het duurt voordat je een antwoord krijgt van support en daarnaast zijn de opties voor blogs enigszins beperkt.
Dringende problemen? Dan kan een reactietijd van 24 uur wat lang zijn
Bij kleine problemen of vragen is een reactietijd van 24 uur geen probleem. Heb jij echter een zeer dringende problemen, dan kan 24 uur wel wat lang zijn. Als je webshop een groot gedeelte van de dag niet goed functioneert dan kost dat natuurlijk simpelweg geld. Daarom geeft ik ook altijd als tip om grote updates eerst uit te testen op een staging omgeving. Overigens is 24 uur wel de maximale reactietijd en zal het dus ook gebeuren dat je vlugger een antwoord krijgt. Het is alleen iets wat je dus wel in de gaten moet houden.
Blog opties wat beperkt
Zo heeft Astra out-of-the-box niet heel veel opties om de layout van je blog te aan te passen. Dat is voor de gevorderde gebruikers onder ons een nadeel. Zelf vind ik de standaard layout van de algemene blog pagina prima, maar had ik wel behoefte om de pagina’s van de blog posts meer naar mijn eigen hand te zetten. Dat is ook waarom ik iedereen die meer invloed willen uitoefenen op de layout adviseer om Astra in combinatie met Elementor Pro te gebruiken. Elementor Pro heeft namelijk de Theme Builder waarmee je deze pagina’s (en WooCommerce pagina’s) kunt aanpassen naar jouw wensen. Dit is voor mij DE reden dat ik graag Elementor gebruikt als page builder. Als je benieuwd ben naar Elementor en meer over deze page builder wilt lezen, dan is mijn Elementor review een aanrader.
Prijzen
Het thema begint bij een zeer acceptabele $59 per jaar, maar wil je echt alles uit het thema halen dan wordt het wel een stukje duurder. Voor de ‘Essential Bundle’ ben je $169 per jaar kwijt. Hiervoor krijg je echter wel meer starter sites en heb je wel de keuze uit de Ultimate Addons for Elementor of Beaver Builder. Voor de ‘Growth Bundle’ ben je $250 per jaar kwijt. Hier hoef je echter niet te kiezen tussen Elementor of Beaver Builder, al hun huidige plugins en krijg je ook de plugins die Brainstorm in de toekomst gaat ontwikkelen gratis. Vaak hebben ze een aanbieding waardoor je nog goedkoper uit bent.
Wat ik ook echt een voordeel vind, is dat je alle bundels mag gebruiken op een onbeperkt aantal websites. Zeker voor professionals is dit natuurlijk erg fijn. Als je een zzp’er bent die slechts 1 website nodig heeft, dan kunnen deze prijzen voor de uitgebreidere bundels wel wat aan de hoge kant zijn. Aan de andere kant is de Astra Pro markt conform geprijsd.
Tenslotte is het ook nog mogelijk om de bundels voor een ‘lifetime‘ te kopen. Hiermee kun je dus levenslang gebruik maken van de bundel van je keuze. Je moet dan wel diep in de buidel tasten. De goedkoopste bundel kost dan $249, de middelste bundel kost $499 en de duurste bundel kost $699. Voor professionals niet zo’n probleem, maar voor ondernemers die maar 1 website hebben, kan dit toch even een pittige uitgave zijn. Toch is het wel een aanrader, omdat je slechts maar 1 keer voor het thema hoeft te betalen. Vaak kun je ook met korting upgraden.
Mocht je na aanschaf toch spijt krijgen, kun je binnen 14 dagen gewoon netjes je geld terug krijgen. Let tenslotte ook even op tijdens Black Friday. Ze willen dan nog weleens fikse kortingen geven.
Het WordPress thema Astra: aanrader of toch niet?
Wat mij betreft is WordPress thema Astra een absolute aanrader. Het thema is een licht thema met veel mogelijkheden. De support is goed en relatief snel. Het thema heeft genoeg te bieden voor zowel beginners als voor professionals. Zeker de starter templates zullen voor beginners handig zijn. De prijs kan voor sommige misschien net iets te veel zijn, maar daar tegenover staat wel dat je de gekozen bundel voor een onbeperkt aantal websites mag gebruiken. Daarnaast werkt het thema naadloos samen met Elementor en Beaver Builder waardoor je zo’n beetje elke website die je kunt bedenken ook kunt bouwen.
Mijn klanten, wanneer dit aansluit op hun wensen, krijgen van mij het thema gratis. Ben jij als ondernemer op zoek naar een nieuwe website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Deze blog post bevat affliate links. Dit betekend dat ik een klein percentage aan commissie krijg wanneer jij iets via deze links koopt. Dit stelt mij in staat om gratis content te blijven maken. Uiteraard brengt dit geen extra kosten voor jou met zich mee. Alvast bedankt voor je steun!