Een nieuwsbrief kan heel waardevol zijn voor het groeien van je bedrijf. E-mail is namelijk nog steeds een zeer effectieve manier om klanten aan te trekken. Het probleem is alleen dat zo’n beetje iedere website wel een nieuwsbrief heeft waar mensen zich op kunnen inschrijven. Dit zorgt er voor dat men niet zomaar meer inschrijft voor elke nieuwsbrief die ze tegenkomen. Hoe zorg je er dus voor dat bezoekers hun contactgegevens achterlaten? Met deze tips verhoog jij je nieuwsbrief inschrijvingen.
Waarom is het belangrijk een nieuwsbrief te hebben?
E-mailmarketing is nog altijd een van de beste manieren om nieuwe klanten te werven. Wanneer iemand zijn e-mailadres aan je geeft, heb je eigenlijk een uitnodiging tot hun inbox. De mensen die zich inschrijven op jouw nieuwsbrief zijn namelijk oprecht geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Je hebt ze dus al overtuigd van jouw waarde. Uiteraard is het dan wel belangrijk hier goed en zorgvuldig mee om te gaan.
Verhoog je nieuwsbrief inschrijvingen met deze 7 tips
Je kunt je e-maillijst laten groeien met de juiste tactieken. Het is sowieso belangrijk om hierbij je doelgroep in gedachten te houden. Verdiep je dus in je doelgroep en kom te weten hun pijnpunt of probleem is en zorg er voor dat jouw content hier op aansluit.
- Besteed aandacht aan je inschrijfformulier
- Plaats inschrijfformulieren op meerdere pagina’s op je website
- Zet met goede teksten aan tot actie
- Een exclusieve, gratis weggever
- Maak gebruik van een landing page
- Promoot je nieuwsbrief op social media
- Popups: do or don’t?
1. Besteed aandacht aan je inschrijfformulier
Mensen schrijven zich in voor je nieuwsbrief door middel van een inschrijfformulier. Het loont dus de moeite om hier de nodige aandacht aan te besteden. Uiteraard is het belangrijk dat je inschrijfformulier past bij je “merk”, bij wat je probeert uit te stralen als bedrijf. Je wilt dat het contactformulier opvalt op je website, maar zo dat het past bij je uitstraling.
Verder is het belangrijk dat je nadenkt over welke informatie je vraagt in te vullen. Bezoekers houden meestal niet van op lange formulieren in te vullen, dus vraag alleen het hoog nodige. Ieder veld is een extra stap die iemand moet nemen om zich in te schrijven en daarmee is iedere stap dus ook een potentieel moment om af te haken. Voor een inschrijfformulier zou ik niet meer vragen dan een voornaam en uiteraard een e-mailadres.
2. Plaats inschrijfformulieren op meerdere pagina’s op je website
Je wilt je nieuwsbrief inschrijvingen verhogen? Dan is het belangrijk om je bezoekers zo veel mogelijk de kans te geven om zich in te schrijven. Dit betekend dat je inschrijfformulieren op meerdere pagina’s op je website moet plaatsen. Je kunt denken aan je footer, aan het eind van elke blog post, in de sidebar bij je blog, op je over ons pagina, enzovoort.
3. Zet met goede teksten aan tot actie
Simpelweg een een button met “inschrijven” werkt niet zo heel overtuigend en motiverend. Met teksten zoals “krijg exclusief …” “krijg 10% korting” of “download jouw e-book”. Gebruik liever geen teksten met het woord “gratis” er in. Mensen kunnen dit woord namelijk als misleidend zien.
Ook kun je met een korte tekst boven je inschrijfformulier verwachtingen bijstellen. Schrijf bijvoorbeeld wat ze kunnen verwachten van je nieuwsbrief en hoe vaak je die gaat sturen.
4. Een exclusieve, gratis weggever
Dat het woord “gratis” beter niet kunt gebruiken in je call to action button betekend natuurlijk niet dat je niet iets gratis weg kunt geven in ruil voor het e-mailadres van je bezoekers. Sterker nog, mensen zullen toch gemotiveerd moeten worden om hun contactgegevens zomaar achter te laten. Logischerwijs doen mensen dit niet zomaar. Er moet dus wel iets tegen over staan. Een goede tip is dan ook het geven van een exclusieve weggever. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een whitepaper of een e-book. Het moet in ieder geval relevant zijn en ook echt waarde bieden voor je bezoekers.
5. Maak gebruik van een landing page
Met een landing page verhoog je je nieuwsbrief inschrijvingen. Een landing page is een aparte pagina voor, in dit geval, je nieuwsbrief. Deze pagina moet een afleidingsvrije “losse” pagina zijn waarop je bezoekers “landen” na bijvoorbeeld geklikt te hebben op een link in de zoekresultaten van een zoekmachine. De landing page moet het zo gemakkelijk mogelijk maken om je aan te melden voor je nieuwsbrief. Het is hierbij dus belangrijk op deze geen afleidingen zijn. Dit betekend dat je op deze pagina niet je menu en footer plaatst om mensen niet uit te nodigen verder te klikken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het enige doel van deze pagina is om mensen zich in te laten schrijven op jouw nieuwsbrief. Wel kun je je logo linken aan je homepage.
Ik gebruik zelf als weggever een website en SEO checklist. Ik maak hierbij ook gebruik van deze landing page.
6. Promoot je nieuwsbrief op social media
Zeker in het begin kan het best een uitdaging zijn om inschrijvingen te genereren voor je nieuwsbrief. Dan kan het helpen om je nieuwsbrief te promoten op social media. Als tenslotte niemand af weet van jouw nieuwsbrief dan schrijft niemand zich ook in. Maak je gebruik van een landing page? Zet deze bijvoorbeeld in je bio op je socials. Als je geen gebruik maakt van een landing page kun je ook simpelweg de link naar het inschrijfformulier (van bijvoorbeeld MailChimp) plaatsen.
Een andere manier om je nieuwsbrief te promoten, is door bezoekers een klein stukje te laten zien van e-mailcampagnes die je eerder hebt verzonden, zodat ze een voorproefje kunnen krijgen van wat ze kunnen verwachten.
Als je e-mailabonnees hebt die op je e-mails hebben gereageerd en positieve dingen hebben gezegd over je nieuwsbrief of campagnes, deel deze dan als social proof.
7. Popups: do or don’t?
Vaak zie je websites die met popups proberen mensen te verleiden zich in te schrijven voor hun nieuwsbrief. Het kan misschien effectief zijn, maar eerlijk gezegd vind ik het een waardeloze manier van leads genereren. Naar mijn mening zou je focus altijd moeten zijn op de mensen die je website bezoeken. Je moet hen waarde bieden en vooral ook een prettige gebruikerservaring geven. Popups zijn nu eenmaal irritant. Je wilt een artikel lezen en poef: opeens kijk je naar een popup die vaak ook nog eens moeilijk te sluiten zijn. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb dan meestal geen enkele behoefte meer om me in te schrijven voor een nieuwsbrief. Sterker nog, als het niet lukt om de popup snel te sluiten, dan klik ik meestal al heel snel weg. Verhoog je je nieuwsbrief inschrijvingen op deze manier? Ik betwijfel het.
Het enige moment waarop je zou kunnen overwegen om gebruik te maken van een popup is het moment waarop bezoekers van plan zijn om je website te verlaten. Dit worden zogenoemde “exit intent popups” genoemd. Dit is een technologie die detecteert wanneer gebruikers van plan zijn je website te verlaten en als reactie daarop een pop-up met een e-mailaanmeldingsformulier toont. Het geeft de bezoekers nog een kans om toch nog je content te gebruiken en moedigt hen aan zich aan te melden, zelfs als ze nog niet klaar zijn om een dienst af te nemen, contact met je op te nemen of een aankoop te doen.
Vraag je je af hoe je een exit intent popup maakt? Ik maak zelf gebruik van de pagebuilder Elementor Pro. Zij maken het je heel gemakkelijk om zo’n popup te maken. Meer weten over Elementor? Lees dan eens mijn review.
Conclusie
Met deze tips verhoog je je nieuwsbrief inschrijvingen. Zorg voor een niet te lang formulier die niet onnodige gegevens vraagt. Plaats vervolgens dit formulier op meerdere pagina’s. Een weggever werkt uitstekend om mensen te motiveren om zich in te schrijven. Het is namelijk best een stap voor mensen om jou met hun gegevens te vertrouwen. Een waardevolle weggever in ruil hiervoor werkt vaak goed. Een speciale, afleidingsvrije landing page kun je gemakkelijk promoten op social media. Tenslotte kun je ook gebruik maken van popups. Het beste kun je dit doen door een exit intent popup te gebruiken. Wanneer je bezoekers je website willen verlaten krijgen ze deze popup te zien. Dit is een stuk minder storend dan een popup tonen binnen de eerste paar seconden dat ze op je website zijn. Succes met het genereren van nieuwsbrief abonnees!