Als je een website hebt, dan zul je de term SEO zeker zijn tegen gekomen. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en wanneer je dit goed uitvoert, helpt het je om je website beter vindbaar te maken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er komen nogal wat regeltjes kijken bij SEO. Ben je in het bezit van een WordPress website? Dan heb je mazzel, want de plugin Yoast maakt je leven een stuk makkelijker. Zo verbeter de vindbaarheid van je website met Yoast en trek je meer bezoekers naar je website.
Wat is Yoast en wat doet de plugin?
Om bezoekers te krijgen, moeten ze natuurlijk wel je website kunnen vinden. Yoast is een WordPress plugin die je helpt om je vindbaarheid via zoekmachines te verbeteren. Je kunt deze plugin dus alleen gebruiken als je een WordPress website hebt. Waar helpt Yoast je precies mee? Nou, een heleboel! Yoast helpt je met zoekwoord optimalisatie, voorvertoningen in Google, Facebook en Twitter, het verbeteren van de leesbaarheid van je teksten, controle over breadcrumbs, tegen duplicate content, en nog meer. Er is een gratis en betaalde versie. Natuurlijk krijg je met de betaalde versie nog veel meer functies en mogelijkheden om je vindbaarheid te verbeteren, maar met de gratis versie kom je ook al een heel eind. Daarom focus ik me in dit artikel dan ook op de gratis plugin.
Installatie
Eerst gaan we de plugin installeren. Log in op je WordPress website en ga via het Dashboard naar Plugins > Nieuwe Plugin. Zoek op Yoast om de plugin te vinden. Klik op installeren en activeer daarna de plugin. Gelukkig valt er niet zo veel in te stellen. De meeste instellingen staan standaard al goed, maar het is natuurlijk altijd wel handig om dit even te controleren. Bij twijfel kun je het beste instellingen gewoon zo laten.
Hoe werkt Yoast?

Hoe verbeter je de vindbaarheid van je website met Yoast? Na installatie zal je opvallen dat je bij je pagina’s en berichten (als je ook een blog hebt) dat er stoplichtjes staan. Natuurlijk is het de bedoeling dat alle stoplichtjes op groen staan. Het stoplicht gaat over hoe het gesteld is met de SEO van je pagina of blog bericht. Het veertje gaat over de leesbaarheid van je pagina.
Yoast heeft namelijk een aantal criteria waaraan je pagina’s en blogs aan moeten voldoen. De plugin houdt in de gaten hoe lang je pagina of blog post is, of er uitgaande en interne links zijn of je keyword of keyphrase lang genoeg is, vaak genoeg voorkomt in je tekst en nog veel meer. Hieronder zie je alle 14 criteria. Je hoeft overigens niet per se alle bolletjes groen te hebben. Zoals je kunt zien heeft dit bericht is de keyphrase niet gebruikt in een subkopje, maar de smiley staat alsnog op groen.

De meeste dingen spreken vanzelf, maar vergeet in ieder geval zeker niet de alt teksten van je afbeeldingen. Op die manier kom je ook boven drijven in de zoekresultaten van Google Afbeeldingen. Daarnaast is het ook prettig voor blinden, want doordat je een beschrijvende alt tekst invult, weten zij in ieder geval wat de afbeelding inhoudt.
Kies je focus keyphrase zorgvuldig
Voordat je echter hiermee kunt beginnen, moet je eerste een keyphrase invullen. Een focus keyphrase is 1 of meerdere woorden en geeft weer waar de tekst over gaat. Hoewel je dus ook kan kiezen voor 1 keyword is het aan te raden om meerdere woorden te gebruiken. Des te specifieker des te beter. Doe goed research naar de juiste keyphrase. Daar zijn verschillende tools voor, maar Google kan hierbij ook van dienst zijn. Google eens op de keyphrase die je in gedachten hebt en kijk naar de resultaten. Scroll zeker door naar het einde van de eerste pagina want hier staan soms ook gerelateerde zoekopdrachten. Zo zocht ik bijvoorbeeld op ‘keyword research help’.

Zo zie je waar er nog meer naar gezocht wordt in relatie tot jouw keyword en geeft Google je dus ideeën voor keywords. Andere handige tools zijn Chrome extension Keywords Everywhere, Answer the Public en SEMRush.
Als je eenmaal je keyphrase hebt, kun je die invullen bij je pagina of blog bericht. Vul ook de meta-omschrijving in en vergeet hierin ook niet je keyphrase op een natuurlijke manier te vermelden. Je titel wordt automatisch ingevuld, maar mocht je deze willen aanpassen dan is dat natuurlijk mogelijk. Haal de snippets weg bij SEO-titel en vul je gewenste titel in. Je slug wordt automatisch gegenereerd op basis van je titel wanneer je je pagina opslaat als concept of publiceert.

De leesbaarheid van je tekst

Yoast analyseert niet alleen je SEO, maar ook de leesbaarheid van je tekst. Dit is erg fijn, want uiteindelijk schrijf niet voor zoekmachines, maar voor je gebruikers. Door de tips wordt je een betere schrijver. Klik ook zeker eens op de linkjes hierbij. De website van Yoast biedt ook veel informatie over het beter leesbaar maken van je teksten.
Alleen maar groen, dus gelijk op 1 in de de rankings?
Met Yoast verbeter je de vindbaarheid van je website. Heeft elke pagina en elke blog post alleen maar groene bolletjes? Goed gedaan, maar denk niet dat dit garant staat voor een super hoge ranking. Daarvoor spelen namelijk meerdere dingen mee. Stel je voor dat je een website hebt die veel concurrentie heeft. Als die concurrentie ook alleen maar groene stoplichtjes heeft, dan wordt het dus moeilijker om hoog te ranken. Er is ook geen methode om even snel op 1 te komen in de zoekmachine resultaten. SEO kost simpelweg tijd, maar als dit voor langere tijd volhoudt dan zul je zeker resultaten gaan zien.
Wat kan ik nog meer doen om mijn ranking te verbeteren?
Op sommige dingen heb je nu eenmaal geen invloed. Een onderdeel dat je ranking ook bepaald is autoriteit. Dit wordt ook voor een deel bepaald door de leeftijd van je website. Bestaat jouw website nog maar net, dan zul je niet zo gauw hoger ranken dan concurrentie die misschien al vijf jaar bestaan. Andere dingen heb je zeker wel in de hand, zoals de snelheid van je website. Een snelle WordPress website is super belangrijk, omdat mensen maar een korte aandachtsspan hebben waardoor men na een seconde of 3 a 4 weg klikken. Het is dus van essentieel belang dat je website zo snel mogelijk is.
Verder blijkt dat langere artikelen beter scoren. Probeer artikelen te plaatsen van 1000 – 2000 woorden. Overigens geeft Yoast zelf al vanaf 300 aan dat je tekst lang genoeg is, maar uit onderzoek blijkt dus echt dat langere blog artikelen beter scoren. Let er natuurlijk wel op dat je niet eindeloos je artikel gaat rekken of nutteloze informatie gaat delen om maar een lange tekst te hebben. Misschien overbodig om te benoemen, maar dit zal je website, imago en ranking alleen maar schade toe brengen.
