Geen inspiratie om te bloggen? 6 tips als je geen blog ideeën meer hebt

Last van een stevige writers block? Heel vervelend, maar toch zijn er dingen die je kunt doen om toch die blog te kunnen schrijven. Ik geef in dit artikel 6 tips voor als je echt geen inspiratie meer hebt.
Geen inspiratie om te bloggen

In dit artikel

Geen inspiratie om te bloggen? 6 tips als je geen blog ideeën meer hebt

Ken je dat? Je hebt van die blogs die moeiteloos elke dag waardevolle content plaatsen. En jij zit vervolgens naar een leeg scherm te kijken met nul blog ideeën. Totaal geen enkele inspiratie om te bloggen. Je voelt de druk om op z’n minst elke week een blog te schrijven, maar dat is gemakkelijk gezegd dan gedaan. Ook ik heb weleens last van een writers block. Gelukkig heb ik een inmiddels geleerd hoe je hier mee om kunt gaan. Om toch bepaalde dingen te doen om wat ideeën te krijgen. Vandaag deel ik 6 tips als je geen blog ideeën meer hebt.

1. Beter goed gejat dan slecht bedacht

Natuurlijk is het geen goed idee om plagiaat te plegen. Ga dus zeker niet hele stukken van een blog overnemen. Wat je wel kunt doen als je geen blog ideeën meer hebt, is je laten inspireren door andere blogs. Wellicht schrijven zij over een onderwerp waar jij ook affiniteit mee hebt en waar jij ook wel het een en ander over te zeggen hebt. Het is prima om je te laten inspireren door concurrerende blogs en een idee voor een blog onderwerp daar vandaan te halen. Zolang het alleen blijft bij het blog onderwerp uiteraard. Geef vervolgens je eigen draai en je eigen mening aan het onderwerp.

2. Gebruik creatief denken technieken

Misschien denk je dat creatief zijn of creatief denken niets voor jou is. Toen ik hiermee begon, had ik ook behoorlijk wat weerstand hier tegen. Op de een of andere manier klinkt het ook een beetje “zweverig” of zo. Toch is creatief denken heel waardevol. Creatief denken betekent dat situaties of problemen worden bekeken vanuit een nieuw perspectief, met verrassende of originele oplossingen en resultaten. De technieken kunnen echt breed ingezet worden. Zowel in het dagelijks leven als in je beroep. Met de 6 denkhoeden van Edward de Bono leer je bijvoorbeeld om een probleem van 6 verschillende kanten te benaderen. Ook het boek Creativiteit Hoe? Zo! is een aanrader om wat technieken te leren. Creatief zijn kun je leren en loont voor bloggers met een writers block zeker de moeite.

3. Neem even afstand

Het klinkt misschien een beetje onlogisch, maar even wat afstand nemen van je werk wanneer je geen inspiratie hebt om te bloggen helpt echt. Zet het even uit je hoofd. Neem een douche of ga slapen. Vaak komen dan namelijk de beste ideeën. Dit komt doordat wanneer je tot rust komt en je hersenen even niet hoeven na te denken. Je hersenen blijven echter wel aan het werk en laten alle informatie die er niet toe doet verdwijnen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd en heb je zomaar kans dat HET blog idee opeens in je op komt. Blijf dus niet piekeren en nadenken wanneer het bloggen even niet lukt. Kijk er op een ander moment met een frisse blik naar. Wie weet lukt het dan opeens wel en tik je die blog er zo uit!

4. Doelgroepenonderzoek

Je schrijft natuurlijk niet voor jezelf. Je wilt blog post schrijven die waardevolle informatie biedt aan je lezers. Daarvoor moet je wel weten wie je lezers zijn, oftewel wie is jouw doelgroep? Dit kun je op diverse manieren doen:

  • Vraag het ze zelf. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een enquete die je verspreid via je nieuwsbrief of social media
  • Analyseer welke blogposts het meeste gelezen worden. Worden sommige artikelen meer gelezen dan anderen? Dan is de kans groot dat je lezers meer over het onderwerp van deze blogposts willen lezen. Je kunt via Google Analytics bijhouden welke pagina’s het meest gelezen worden. Daarvoor moet je wel eerst Google Analytics koppelen aan je website.
  • Worden er vragen aan jouw gesteld via de reacties op je blogs? Die kun je ook ter inspiratie gebruiken voor nieuwe blogs.

5. Verander je omgeving

Draagt jouw (werk)omgeving bij aan je creativiteit? Nodigt jouw werkomgeving uit tot denken? Aan de keukentafel met gillende kinderen om je heen, is het wellicht moeilijker te concentreren en om tot goede blog ideeën te komen. Zorg dat de ruimte waarin je je blogs schrijft een prettige ruimte is. Dat betekend dat er voldoende rust moet zijn om ongestoord te werken. Om creatief te kunnen zijn en om ideeën te kunnen bedenken heb je een rustige, fijne plek nodig waar je echt ongestoord kunt werken. Wanneer je regelmatig gestoord wordt, is dat heel hinderlijk en heeft dit invloed op de kwaliteit van je werk. Zorg ook voor comfortabele stoel en een goed bureau. Hang wat kunst op aan je muur. Wanneer je al jaren in hetzelfde kantoor werkt, kan een kleine verandering al wonderen doen.

6. Hergebruik oude content

Echt geen inspiratie om te bloggen en totaal geen nieuwe ideeën kunnen bedenken? Dan wordt het tijd om nog eens naar je oude content te kijken. Wellicht dat daar namelijk nog een onderwerp in zit. Kijk eens of je ergens een punt aanhaalt dat nog verder kan worden uitgediept. Om een voorbeeld te noemen: ik geef in dit artikel de tip om doelgroeponderzoek te doen. Het zou mogelijk zijn om dit onderwerp nog verder uit te diepen en bijvoorbeeld in te gaan op de diverse manieren waarop je research kunt doen naar je doelgroep.

Als je geen inspiratie hebt om te bloggen zijn er dus diverse manieren om toch tot nieuwe blog ideeën te komen. Je kunt inspiratie op doen bij andere blogs, een creatief denken techniek gebruiken om nieuwe ideeën te genereren, het gewoon even laten rusten, doelgroeponderzoek doen om zo te kijken wat je doelgroep interessant vindt (en dus meer over willen lezen), iets veranderen aan je omgeving of oude content hergebruiken.

Meer tips over bloggen? Lees dan ook:

Geen inspiratie om te bloggen - 6 tips voor meer blog ideeen pinterest afbeelding

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.