Hoe vind je goede hosting voor jouw website?

Hoe vind je goede hosting voor jouw website

Ik heb er al vaker overgeschreven, maar goede hosting is van belang als je een website wilt gaan opzetten. Dit bepaald namelijk o.a. hoe snel je website is en hoe veilig je website is. Het is makkelijk gezegd dan gedaan, want de keuze is enorm. Voor welk hostingbedrijf moet je kiezen? Wie is betrouwbaar en wie niet? Wie is de snelste? Je bent zo uren kwijt als je een beetje onderzoek gaat doen. Hoe vind je goede hosting voor jouw website? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij je keuze, wat het ongeveer kost en welke hosting ik zelf aanraad.

Wat heb ik nodig voor mijn website?

Voordat je op zoek kunt gaan naar goede hosting voor je website is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat je precies nodig hebt. Dat ligt er vooral aan wat voor website je wilt. Een blog vergt minder dan een webshop. Heb je een simpele website met niet al te veel afbeeldingen? Dan kun je gerust voor een starter pakket kiezen. Voor een webshop of een website met veel afbeeldingen en pagina’s zou ik voor wat zwaarder geschut kiezen.

Waar moet je op letten bij de keuze voor goede hosting?

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om een bijpassende hosting bedrijf op te zoeken. Waar moet je op letten tijdens je zoektocht? Support is heel belangrijk. Er kan altijd iets mis gaan en dan wil je zeker weten dat je op de klantenservice kunt bouwen. Ga daarom na hoe je contact op kunt nemen met support. Het liefst is dit via email, chat en telefonisch. Kijk ook op welke tijden je bij hen terecht kan. Het liefst is dit 24/7.

Daarnaast bieden veel hostingbedrijven WordPress hosting en “gewone” hosting aan. Wat je hierbij kiest ligt er erg aan wat voor website je gaat krijgen of al hebt. Heb je maar 1 website en weet je zeker dat je een WordPress website wilt? Dan kan WordPress hosting een goede keuze zijn. Wil je meerdere websites en maakt daarbij niet elke website gebruik van WordPress? Of weet je niet zeker of je in de toekomst ook nog gebruik gaat maken van WordPress? Dan zou ik kiezen voor “gewone” hosting. Zo zit je niet vast aan 1 systeem.

Heb je al een bestaande website en wil je je website verhuizen? Dan is het handig als je nieuwe hosting dit voor je doet. Sommige hostingbedrijven bieden gratis aan om je website te verhuizen. Zeker als je technisch niet heel onderlegt bent, is dit een grote pre. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je zelf fouten maakt en zo je website breekt.

Een snelle website is uitermate belangrijk. Hierbij speelt hosting ook een grote rol. Sommige hosting bedrijven bieden gratis Content Delivery Network (CDN) aan en/of caching. Beiden zorgen ervoor dat je website een stuk sneller wordt. In mijn blog over hoe je je WordPress website sneller kunt maken, ga ik hier ook dieper op in. Is het absoluut noodzakelijk dat jouw hosting dit aanbiedt? Nee, want het is mogelijk om d.m.v. plugins dit allemaal zelf te regelen. Het is echter wel een fijne extra, want zeker aan een CDN ben je maandelijks vaak een x bedrag kwijt. Als je hosting dit gratis aanbiedt is dit des te beter natuurlijk.

Tenslotte noem ik hier ook kort nog even het aanbieden van een SSL certificaat. Eigenlijk is dit standaard bij elke hosting, maar kom je er toch nog eentje tegen die dit niet gratis aanbiedt, dan zou ik heel snel weg klikken.

Gratis Website + SEO Checklist

Kosten voor website hosting en domeinnaam

De kosten verschillen natuurlijk per bedrijf en per hosting pakket. Al met al is het best een investering, maar besef wel dat goedkoop duurkoop is. Ga niet voor het goedkoopste van het goedkoopste wat je krijgt onherroepelijk spijt. Ik licht een paar bekende hosting bedrijven er uit:

Siteground

Zelf gebruik ik sinds kort SiteGround. Dit bedrijf staat hoog aangeschreven, maar is niet het goedkoopst. In ruil daarvoor krijg je wel waar voor je geld. SiteGround heeft namelijk veel prettige extra’s. Zo werken ze samen met Cloudflare en bieden ze gratis CDN aan. Daarnaast hebben ze ook een eigen cacheing plugin. Beiden zorgen er, heel simpel gezegd, voor dat je website sneller werkt. Dit toont ook aan dat SiteGround voor op loopt ten opzichte van de concurrentie. Wat ook prettig is, is dat ze in tegenstelling tot andere Engelstalige concurrentie, ook servers hebben in Nederland.

Heb je hosting nodig voor slechts 1 website? Dan kun je het goedkoopste pakket kiezen. Dit pakket heet StartUp hosting en kost normaal €9,95 per maand. Op het moment van schrijven is er echter een special actie waarbij je 3 maanden krijgt voor €0,99. Kies je voor 12 maanden, dan betaal je 4,95 per maand.

Het prettige van SiteGround is dat je ook met iDeal kunt betalen. Wil je of kun je niet via PayPal of via creditcard betalen, dan hoeft dat bij Siteground dus niet. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat alle support Engelstalig is. Dat is voor mij geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen een struikelblok is. Support is wel vriendelijk, meestal snel en 24/7 beschikbaar. Wat ook prettig is, is dat je bij SiteGround ook een .nl domeinnaam kunt kopen. Dit is vaak niet het geval bij buitenlandse hosting bedrijven, waardoor je dan weer in de weer moet met name servers om de domeinnaam naar de servers van je hosting te leiden.

Heb je meerdere websites? Dan is het GrowBig pakket een goede keuze. Bij dit pakket krijg je ook wat meer geavanceerde opties tot je beschikking. Zo wordt er gratis elke dag een backup gemaakt van je website, krijg je 1 gratis site transfer en heb je de mogelijkheid om “collaborators” toe te voegen. Dit betekend dat je dus andere mensen kunt toevoegen om samen te werken aan je website. Super handig als je bijvoorbeeld samen met een webdesigner of developer samenwerkt. Dit pakket kost normaal gesproken €17,95, maar op het moment is er een speciale prijs van €6,45.

Eco Web Hosting

Dit was mijn vorige hosting. Ik ben hier vandaan gegaan omdat ik zelf iets meer zocht, maar verder was ik wel tevreden over Eco Web Hosting. Ze zijn betrouwbaar en hun klantenservice is snel. Voor de meeste ondernemers voldoen zij prima, maar ben je echt op zoek naar geavanceerde technieken (zoals bijvoorbeeld staging), dan zou ik hen niet aanraden. Ook hier is de support in het Engels. Een ander nadeel is dat je alleen kunt betalen in Engelse ponden. Dit betekend dat je dus ook wat extra geld kwijt bent aan de omreken koersen.

Het goedkoopste pakket biedt voor de gevorderde gebruiker niet veel extra’s en kost £39,99 per jaar of £3,99 per maand. Heb je meerdere sites dan zou ik gaan voor het Professional pakket. Hiermee kun je 3 websites hosten en betaal je £64,99 per jaar of £5,99 per maand. Hiervoor krijg je ook gratis CDN. Natuurlijk staat er ook niet voor niets “Eco” in hun bedrijfsnaam. Koop je het goedkoopste pakket dan word er 1 boom geplant, bij het middelste pakket 2 bomen en bij het duurste pakket zelfs 4 bomen.

Of Eco Web Hosting bij jou past, hangt dus van een aantal dingen af, maar persoonlijk heb ik goede ervaringen. Vooral de support is top. Zelfs toen ik aangaf te verhuizen, waren ze vriendelijk en behulpzaam.

Kinsta

Kinsta is een bekende in de WordPress hosting wereld. Zij hebben zich gespecialiseerd in WordPress hosting. De kwaliteit ligt bij hen heel hoog, maar dit kost ook wel wat. Hun goedkoopste pakket kost $30 per maand voor 1 website. Voor 2 WordPress websites ben je $60 per maand kwijt, voor 5 installaties kost $100 per maand. Hun duurste kost $200 voor 10 WordPress installaties. Dat zijn behoorlijke bedragen natuurlijk. Ook hier is de support Engelstalig.

Antagonist

Dan nu een paar Nederlandse bedrijven. Antagonist is 1 van de bekendere hosting bedrijven. Zij bieden geen gratis CDN, maar wel cacheing d.m.v. Redis. Dit geld echter alleen voor hun duurdere pakketten. Hun goedkoopste pakket maakt niet gebruik van de Redis techniek. Hun goedkoopste pakket kost €4,99 per maand voor 1 website. Voor meerdere websites kun je terecht bij het Plus pakket (€9,99) of het Pro pakket (€14,99). Bij elk pakket worden er regelmatig backups gemaakt. Een nadeel vind ik dat wanneer je je bestaande website door hen wil laten verhuizen dit €99 kost. Dit bij meerdere hosting bedrijven een gratis service voor tenminste 1 website. Bij Siteground betaal je bijvoorbeeld slechts €25 voor een verhuizing en is de eerste website gratis bij hun duurdere pakketten.

Een nadeel vind ik wel dat de klantenservice werkt met openingstijden. Ze zijn er alleen met werkdagen. Via de email kun je van 09:00 t/m 21:00 terecht. Via de live chat tussen 09:00 en 17:00. Er is geen mogelijkheid om telefonisch contact met Antagonist op te nemen. Wel is het mogelijk dat, wanneer je er niet uitkomt via de andere contactmogelijkheden, ze jou bellen. Ik geef zelf de voorkeur aan een klantenservice die het liefst 24/7 bereikbaar is, maar op zijn minst ook in het weekend bereikbaar is. Gaat er in het weekend anders wat mis, breek je onverhoopt iets en kom je er niet uit? Dan loop je het risico dat je tot na het weekend moet wachten voor een oplossing.

Strato

Een andere bekende Nederlandse hosting bedrijf is Strato. Hun grootste voordeel is dat ze goedkoop zijn. Voordelen van Strato zijn dat ze backups voor je maken en dat je een gratis domeinnaam krijgt bij aanschaf van 1 van hun pakketten. Jaren terug hostte ik hier mijn eerste website. Die ervaring is nu waarschijnlijk niet meer zo relevant, maar ik vond toen dat het gebruikersgemak niet erg hoog was. Een aantal delen van hun hulp pagina’s waren zelfs nog in het Duits. Wellicht dat dat inmiddels verbeterd is.

Een ander groot nadeel vind ik zijn de tijden waarop je terecht kan bij de klantenservice. Zover ik kan zien hebben ze geen live chat. Telefonisch zijn ze van maandag t/m vrijdag slechts van 10:00 – 17:00. Gaat er dus in het weekend iets ernstig mis, dan heb je een groot probleem en loop je het risico dat je website enkele dagen niet werkt. De andere contact mogelijkheid bestaat uit een contact formulier. Dat is niet echt van deze tijd. Je wilt dat de klantenservice het liefst 24/7 bereikbaar is.

Tenslotte ontbreken de technische snufjes zoals cacheing en CDN. Al met al vind ik Strato geen aanrader.

Xel

Xel zal je misschien wat minder bekend voorkomen, maar toch bestaat dit bedrijf al 20 jaar. Deze Nederlandse hosting heeft goede reviews en is ook gespecialiseerd in WordPress. Het goedkoopste pakket is beschikbaar van voor €4,45 per maand. Ik zou echter, als ik 1 website zou hebben, kiezen voor het middelste pakket: Complete Starter Hosting. Hier heb je net wat meer ruimte tot je beschikking. Dit pakket kost €6,95 per maand. Heb je meerdere websites? Dan ben je voor dit pakket €22,50 per maand kwijt.

Voor hun WordPress pakketten ben je iets meer kwijt. WordPress Start kost €15 per maand, WordPress Compleet kost €30 per maand en WordPress Groei kost €45 per maand.

Voordelen zijn de Nederlandse support, hun backup service, gratis verhuisservice en je krijgt ook nog eens gratis domeinnaam. Ook bieden de duurdere WordPress pakketten caching aan en kun je een testomgeving aanmaken. Dit laatste is vooral voor de techneuten onder ons erg handig, maar ook wanneer je een developer of webdesigner in huurt zal deze dankbaar gebruik hiervan maken. Nadeel vind ik dat ook hier de support alleen bereikbaar is via telefoon of mail en alleen tijdens kantooruren. Er is dus ook geen live chat mogelijkheid. Tenslotte mis ik ook CDN. Voor een niet al te zware website is dat misschien niet zo’n probleem, maar voor zwaardere websites en webshops is dit toch een gemis.

Welk hostingbedrijf is nu het best?

Hoe vind je goede hosting voor jouw website? Er is een hele wildgroei aan hosting bedrijven. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat is wat mij betreft nu het beste hostingbedrijf?

Wat mij betreft wint SiteGround op alle vlakken. Zeker wanneer je ze vergelijkt met Kinsta (maar ook andere WordPress hosting specialisten) dan zijn ze prijstechnisch aantrekkelijker. Ze bieden veel waarde voor een redelijke prijs. Een groot voordeel is dat de klantenservice 24/7 bereikbaar is. Zo ben je altijd verzekerd van snelle ondersteuning wanneer je het nodig hebt. Is de taal een struikelblok dan zou ik, als je budget het toe laat, kiezen voor Xel. Zij bieden ook veel waarde, maar wel voor een flinke prijs. Persoonlijk vind ik het niet prettig dat de klantenservice alleen beschikbaar is tijdens kantooruren en mis ik een live chat functie.

Hoe vind je goede hosting voor jouw website pinterest afbeelding

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekend dat ik, zonder dat het jou wat extra kost, een kleine commissie ontvang als je via deze link wat aanschaft.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

hoe kun je je website opruimen
Website Design

Hoe kun je je website opruimen? Hou eens een grote schoonmaak!

Websites hebben onderhoud nodig. Elke week is het goed om even alles langs te lopen. Zijn er nieuwe updates? Zijn er broken links? Werkt alles nog naar behoren? Dat soort dingen moet je regelmatig checken en bijwerken, maar af en toe is het goed om je website eens een grote onderhoudsbeurt te geven. Na verloop

Geef je creativiteit een boost met deze boeken
Business

Geef je creativiteit een boost met deze boeken

Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn en dat ook niet zullen worden. Geloof me, dat is niet waar. Je kunt creativiteit wel degelijk leren en je kunt er steeds beter in worden. Voor de een is het simpelweg gewoon wat harder werken dan voor de ander. Vaak is het een kwestie van gewoon

de 10 beste gratis online cursussen
Business

De 10 beste gratis online cursussen

Vanwege het Coronavirus werken veel mensen thuis. Voor veel ondernemers lopen opdrachten terug of ligt hun bedrijf zelfs stil. Verveling kan dan natuurlijk snel toeslaan. Vorige week schreef ik al over hoe je geld kunt verdienen met je website, maar als je (nog) geen website hebt of deze niet in kunt zetten om er geld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top