Hoe vind je goede hosting voor jouw website?

Een goede basis is vaak al het halve werk. In het geval van hosting gaat dat zeker op. Het is een bijzonder belangrijke keuze waarbij ik je zou aanraden om niet te bezuinigen. Hoe kies je goede hosting voor je website?
Hoe vind je goede hosting voor jouw website

In dit artikel

Hoe vind je goede hosting voor jouw website?

Ik heb er al vaker overgeschreven, maar goede hosting is van belang als je een website wilt gaan opzetten. Dit bepaald namelijk o.a. hoe snel je website is en hoe veilig je website is. Het is makkelijk gezegd dan gedaan, want de keuze is enorm. Voor welk hostingbedrijf moet je kiezen? Wie is betrouwbaar en wie niet? Wie is de snelste? Je bent zo uren kwijt als je een beetje onderzoek gaat doen. Hoe vind je goede hosting voor jouw website? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij je keuze, wat het ongeveer kost en welke hosting ik zelf aanraad.

Hoe vind je goede hosting voor jouw website?

De eerste vraag is wat je nodig hebt voor je website. Je moet weten welke soorten hosting er zijn en daar en keuze uit maken. Daarnaast is uiteraard je budget ook van belang bij de keuze voor een hosting provider. Verder in dit artikel geef ik je een aantal aanbevelingen en vergelijk ik diverse webhosting providers. Deze hosting aanbieders zijn actief in zowel Nederland als internationaal.

Welke soorten hosting zijn er en welke heb jij nodig?

Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar er zijn dus meerdere soorten hosting. Elk soort heeft zo zijn voor- en nadelen. Dit zijn de 4 soorten hosting waar je uit kunt kiezen:

  • Shared hosting
  • Dedicated hosting
  • Virtual Private Server (VPS)
  • Managed hosting

Dedicated hosting en VPS is meer iets voor experts. Hierbij moet je namelijk zelf een server inrichten. Voordeel hiervan is dat het erg snel kan zijn, maar je moet dus wel de nodige technische kennis in huis hebben. Waarschijnlijker is dat jij gaat kiezen tussen shared en managed hosting.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen shared hosting en managed hosting. Bij shared hosting deel je je server met andere websites. Dit heeft invloed op de laadtijden van je website. Ook kan dit problemen opleveren wanneer je je server deelt met malafide websites. Als een website op jouw server malware verspreidt, leidt dit ook tot problemen voor jouw website. Dit wil overigens niet zeggen dan shared hosting niet goed kan zijn. Er zijn ook erg goede aanbieders van shared hosting die goede kwaliteit leveren en waarbij je nog steeds een snelle website online kunt hebben staan. Bij managed hosting heb jij je eigen server die beheerd wordt door je hosting zodat jij geen omkijken meer hebt naar alle moeilijke dingen die je bij VPS bijvoorbeeld wel hebt. Je kunt vaak met 1 klik WordPress, Joomla of een andere CMS installeren.

Shared hosting heeft als voordeel dat het goedkoper is dan managed hosting. In ruil voor de meerprijs van managed hosting krijg je een (veel) snellere website. Daarnaast ervaar je dus ook geen nadelige gevolgen van andere websites, zoals dat bij shared hosting het geval kan zijn.

Een nadeel van managed hosting is dat deze zich alleen focussen op website hosting. Vaak kun je bij deze aanbieders niet terecht voor een domeinnaam en e-mailadressen en zul je deze dus extern moeten aanschaffen.

Wat heb ik nodig voor mijn website?

Voordat je op zoek kunt gaan naar goede hosting voor je website is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat je precies nodig hebt. Dat ligt er vooral aan wat voor website je wilt en wat je met je website wilt bereiken. Een one-page website vergt uiteraard minder dan een webshop. Heb je een simpele website met niet al te veel afbeeldingen? Dan kun je gerust voor een starter pakket kiezen. Voor een webshop, grote blog of een website met veel afbeeldingen en pagina’s zou ik voor wat zwaarder geschut kiezen.

Voor de ene website is snelheid ook belangrijker dan de andere website. Bedenk dus wat je wilt met je website. Wil je een blog beginnen met als uiteindelijke doel dat je er ook geld aan gaat verdienen? Dan is snelheid belangrijk. Uiteraard heb je dan niet direct een heel groot en duur pakket nodig. Bij sommige hosting providers kun je ook opschalen wanneer dat nodig is. Voor webshop is snelheid een must. Je kunt je simpelweg langzame laadtijden niet veroorloven. Heb je echter een website die alleen dient als een soort visitekaartje voor je bedrijf? Wellicht heb je dan niet de snelste hosting ever nodig.

Waar moet je op letten bij de keuze voor goede hosting?

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om een bijpassende hosting bedrijf op te zoeken. Waar moet je op letten tijdens je zoektocht? Klantenservice is heel belangrijk. Er kan altijd iets mis gaan en dan wil je zeker weten dat je op de klantenservice kunt bouwen. Ga daarom na hoe je contact op kunt nemen met support. Het liefst is dit via email, chat en telefonisch. Kijk ook op welke tijden je bij hen terecht kan. Het liefst is dit 24/7.

Daarnaast bieden veel hostingbedrijven WordPress hosting en “gewone” hosting aan. Wat je hierbij kiest ligt er erg aan wat voor website je gaat krijgen of al hebt. Heb je maar 1 website en weet je zeker dat je een WordPress website wilt? Dan kan WordPress hosting een goede keuze zijn. Wil je meerdere websites en maakt daarbij niet elke website gebruik van WordPress? Of weet je niet zeker of je in de toekomst ook nog gebruik gaat maken van WordPress? Dan zou ik kiezen voor “gewone” hosting. Zo zit je niet vast aan 1 systeem.

Heb je al een bestaande website en wil je je website verhuizen? Dan is het handig als je nieuwe hosting dit voor je doet. Sommige hostingbedrijven bieden gratis aan om je website te verhuizen. Zeker als je technisch niet heel onderlegt bent, is dit een grote pre. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je zelf fouten maakt en zo je website breekt.

Een snelle website is uitermate belangrijk. Hierbij speelt hosting ook een grote rol. Sommige hosting bedrijven bieden gratis Content Delivery Network (CDN) aan en/of caching. Beiden zorgen ervoor dat je website een stuk sneller wordt. In mijn blog over hoe je je WordPress website sneller kunt maken, ga ik hier ook dieper op in. Is het absoluut noodzakelijk dat jouw hosting dit aanbiedt? Nee, want het is mogelijk om d.m.v. plugins dit allemaal zelf te regelen. Het is echter wel een fijne extra, want zeker aan een CDN ben je maandelijks vaak een x bedrag kwijt. Als je hosting dit gratis aanbiedt is dit des te beter natuurlijk.

Tenslotte noem ik hier ook kort nog even het aanbieden van een SSL certificaat. Eigenlijk is dit standaard bij elke hosting, maar kom je er toch nog eentje tegen die dit niet gratis aanbiedt, dan zou ik heel snel weg klikken.

Kosten voor website hosting en domeinnaam

De kosten verschillen natuurlijk per bedrijf en per hosting pakket. Al met al is het best een investering, maar besef wel dat goedkoop duurkoop is. Ga niet voor het goedkoopste van het goedkoopste wat je krijgt onherroepelijk spijt. Ik licht een paar bekende hosting bedrijven er uit:

Siteground

Zelf gebruik ik al weer een tijdje gebruik van de shared hosting van SiteGround. Dit bedrijf staat hoog aangeschreven, maar is niet het goedkoopst. In ruil daarvoor krijg je wel waar voor je geld. SiteGround heeft namelijk veel prettige extra’s. Zo werken ze samen met Cloudflare en bieden ze gratis CDN aan. Daarnaast hebben ze ook een eigen cache plugin. Beiden zorgen er, heel simpel gezegd, voor dat je website sneller werkt. Dit toont ook aan dat SiteGround voor op loopt ten opzichte van de andere shared hosting concurrentie. Wat ook prettig is, is dat ze in tegenstelling tot andere Engelstalige concurrentie, ook servers hebben in Nederland.

Heb je hosting nodig voor slechts 1 website? Dan kun je het goedkoopste pakket kiezen. Dit pakket heet StartUp hosting en kost normaal €9,95 per maand. Op het moment van schrijven is er echter een special actie waarbij je 3 maanden krijgt voor €0,99. Kies je voor 12 maanden, dan betaal je 4,95 per maand.

Het prettige van SiteGround is dat je ook met iDeal kunt betalen. Wil je of kun je niet via PayPal of via creditcard betalen, dan hoeft dat bij Siteground dus niet. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat alle support Engelstalig is. Dat is voor mij geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen een struikelblok is. Support is wel vriendelijk, meestal snel en 24/7 beschikbaar. Wat ook prettig is, is dat je bij SiteGround ook een .nl domeinnaam kunt kopen. Dit is vaak niet het geval bij buitenlandse hosting bedrijven, waardoor je dan weer in de weer moet met name servers om de domeinnaam naar de servers van je hosting te leiden.

Heb je meerdere websites? Dan is het GrowBig pakket een goede keuze. Bij dit pakket krijg je ook wat meer geavanceerde opties tot je beschikking. Zo wordt er gratis elke dag een backup gemaakt van je website, krijg je 1 gratis site transfer en heb je de mogelijkheid om “collaborators” toe te voegen. Dit betekend dat je dus andere mensen kunt toevoegen om samen te werken aan je website. Super handig als je bijvoorbeeld samen met een webdesigner of developer samenwerkt. Dit pakket kost normaal gesproken €17,95, maar op het moment is er een speciale prijs van €6,45.

Cloudways

Het nadeel van SiteGround is dat dit shared hosting is. Ze zijn weliswaar 1 van de beste shared hosting bedrijven die er zijn, maar kunnen qua snelheid niet op tegen cloud hosting van Cloudways. Het voordeel van Cloudways is dat je alleen betaald voor wat je gebruikt. Natuurlijk is de prijs hoger dan SiteGround, maar daarvoor krijg je wel snelheid voor terug. Ten opzichte van Kinsta zijn ze weer een stukje goedkoper.

Cloudways biedt 24/7 support en live chat, gratis SSL certificaten, staging website voor WordPress en een gratis cache plugin. Wat jammer is, is dat email hosting niet inbegrepen is. Ook kun je geen domeinnaam registreren. Dat zijn geen onoverkomelijke problemen, maar wel goed om te weten.

Tenslotte biedt Cloudways een gratis trial periode van 3 dagen. Dat is niet lang, maar wel lang genoeg om te checken of Cloudways wat voor jou is.

Lees meer over Cloudways in mijn review over deze managed hosting provider.

Eco Web Hosting

Dit was mijn vorige hosting. Ik ben hier vandaan gegaan omdat ik zelf iets meer functionaliteiten en mogelijkheden zocht, maar verder was ik wel tevreden over Eco Web Hosting. Ze zijn betrouwbaar en hun klantenservice is snel. Voor de meeste ondernemers voldoen zij prima, maar ben je echt op zoek naar geavanceerde technieken (zoals bijvoorbeeld staging), dan zou ik hen niet aanraden. Ook hier is de support in het Engels. Een ander nadeel is dat je alleen kunt betalen in Engelse ponden. Dit betekend dat je dus ook wat extra geld kwijt bent aan de omreken koersen.

Het goedkoopste pakket biedt voor de gevorderde gebruiker niet veel extra’s en kost £39,99 per jaar of £3,99 per maand. Heb je meerdere sites dan zou ik gaan voor het Professional pakket. Hiermee kun je 3 websites hosten en betaal je £64,99 per jaar of £5,99 per maand. Hiervoor krijg je ook gratis CDN. Natuurlijk staat er ook niet voor niets “Eco” in hun bedrijfsnaam. Koop je het goedkoopste pakket dan word er 1 boom geplant, bij het middelste pakket 2 bomen en bij het duurste pakket zelfs 4 bomen.

Of Eco Web Hosting bij jou past, hangt dus van een aantal dingen af, maar persoonlijk heb ik goede ervaringen. Vooral de support is top. Zelfs toen ik aangaf te verhuizen, waren ze vriendelijk en behulpzaam.

Kinsta

Kinsta is een bekende in de WordPress hosting wereld. Zij hebben zich gespecialiseerd in WordPress hosting. De kwaliteit ligt bij hen heel hoog, maar dit kost ook wel wat. Hun goedkoopste pakket kost $30 per maand voor 1 website. Voor 2 WordPress websites ben je $60 per maand kwijt, voor 5 installaties kost $100 per maand. Hun duurste kost $200 voor 10 WordPress installaties. Dat zijn behoorlijke bedragen natuurlijk, maar je krijgt er ook best veel voor terug. Zo wordt je website gehost op het zeer snelle Google Cloud Platform, hebben ze een server in Nederland, krijg je gratis CDN, verhuizen ze gratis je website voor je en helpen ze wanneer je website geïnfecteerd is door malware of gehackt is.

Antagonist

Dan nu een paar Nederlandse bedrijven. Antagonist is 1 van de bekendere hosting bedrijven. Zij bieden geen gratis CDN, maar wel cacheing d.m.v. Redis. Dit geld echter alleen voor hun duurdere pakketten. Hun goedkoopste pakket maakt niet gebruik van de Redis techniek. Hun goedkoopste pakket kost €4,99 per maand voor 1 website. Voor meerdere websites kun je terecht bij het Plus pakket (€9,99) of het Pro pakket (€14,99). Bij elk pakket worden er regelmatig backups gemaakt. Een nadeel vind ik dat wanneer je je bestaande website door hen wil laten verhuizen dit €99 kost. Dit bij meerdere hosting bedrijven een gratis service voor tenminste 1 website. Bij Siteground betaal je bijvoorbeeld slechts €25 voor een verhuizing en is de eerste website gratis bij hun duurdere pakketten.

Een nadeel vind ik wel dat de klantenservice werkt met openingstijden. Ze zijn er alleen met werkdagen. Via de email kun je van 09:00 t/m 21:00 terecht. Via de live chat tussen 09:00 en 17:00. Er is geen mogelijkheid om telefonisch contact met Antagonist op te nemen. Wel is het mogelijk dat, wanneer je er niet uitkomt via de andere contactmogelijkheden, ze jou bellen. Ik geef zelf de voorkeur aan een klantenservice die het liefst 24/7 bereikbaar is, maar op zijn minst ook in het weekend bereikbaar is. Gaat er in het weekend anders wat mis, breek je onverhoopt iets en kom je er niet uit? Dan loop je het risico dat je tot na het weekend moet wachten voor een oplossing.

Strato

Een andere bekende Nederlandse hosting bedrijf is Strato. Hun grootste voordeel is dat ze goedkoop zijn. Voordelen van Strato zijn dat ze backups voor je maken en dat je een gratis domeinnaam krijgt bij aanschaf van 1 van hun pakketten. Jaren terug hostte ik hier mijn eerste website. Die ervaring is nu waarschijnlijk niet meer zo relevant, maar ik vond toen dat het gebruikersgemak niet erg hoog was. Een aantal delen van hun hulp pagina’s waren zelfs nog in het Duits. Wellicht dat dat inmiddels verbeterd is.

Een ander groot nadeel vind ik zijn de tijden waarop je terecht kan bij de klantenservice. Zover ik kan zien hebben ze geen live chat. Telefonisch zijn ze van maandag t/m vrijdag slechts van 10:00 – 17:00. Gaat er dus in het weekend iets ernstig mis, dan heb je een groot probleem en loop je het risico dat je website enkele dagen niet werkt. De andere contact mogelijkheid bestaat uit een contact formulier. Dat is niet echt van deze tijd. Je wilt dat de klantenservice het liefst 24/7 bereikbaar is.

Tenslotte ontbreken de technische snufjes zoals cacheing en CDN. Al met al vind ik Strato geen aanrader.

Xel

Xel zal je misschien wat minder bekend voorkomen, maar toch bestaat dit bedrijf al 20 jaar. Deze Nederlandse hosting heeft goede reviews en is ook gespecialiseerd in WordPress. Het goedkoopste pakket is beschikbaar van voor €4,45 per maand. Ik zou echter, als ik 1 website zou hebben, kiezen voor het middelste pakket: Complete Starter Hosting. Hier heb je net wat meer ruimte tot je beschikking. Dit pakket kost €6,95 per maand. Heb je meerdere websites? Dan ben je voor dit pakket €22,50 per maand kwijt.

Voor hun WordPress pakketten ben je iets meer kwijt. WordPress Start kost €15 per maand, WordPress Compleet kost €30 per maand en WordPress Groei kost €45 per maand.

Voordelen zijn de Nederlandse support, hun backup service, gratis verhuisservice en je krijgt ook nog eens gratis domeinnaam. Ook bieden de duurdere WordPress pakketten caching aan en kun je een testomgeving aanmaken. Dit laatste is vooral voor de techneuten onder ons erg handig, maar ook wanneer je een developer of webdesigner in huurt zal deze dankbaar gebruik hiervan maken. Nadeel vind ik dat ook hier de support alleen bereikbaar is via telefoon of mail en alleen tijdens kantooruren. Er is dus ook geen live chat mogelijkheid. Tenslotte mis ik ook CDN. Voor een niet al te zware website is dat misschien niet zo’n probleem, maar voor zwaardere websites en webshops is dit toch een gemis.

Wat is de beste hosting provider?

Hoe vind je goede hosting voor jouw website? Er is een hele wildgroei aan hosting bedrijven. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat is wat de beste hosting provider?

Wat mij betreft wint SiteGround op de meeste vlakken. Voor beginnende websites en webshops zijn ze vanwege de prijs kwaliteit verhouding het meest aantrekkelijk. Ze bieden veel waarde voor een redelijke prijs. Een groot voordeel is dat de klantenservice 24/7 bereikbaar is. Zo ben je altijd verzekerd van snelle ondersteuning wanneer je het nodig hebt.

Heb je meer te besteden en wil je echt maximaal inzetten op snelheid? Dan zijn Cloudways en Kinsta goede opties. Welke de goedkoopste is, ligt aan wat je wilt. Heb je meerdere websites nodig dan is waarschijnlijk Cloudways prijs technisch interessanter. Heb je slechts 1 wat grotere website of webshop dan zou ook Kinsta een goede partij zijn.

Is de taal een struikelblok dan zou ik, als je budget het toe laat, kiezen voor Xel. Zij bieden ook veel waarde, maar wel voor een flinke prijs. Persoonlijk vind ik het niet prettig dat de klantenservice alleen beschikbaar is tijdens kantooruren en mis ik een live chat functie.

Hoe vind je goede hosting voor jouw website pinterest afbeelding

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekend dat ik, zonder dat het jou wat extra kost, een kleine commissie ontvang als je via deze link wat aanschaft.

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.