Snelheid is belangrijk wanneer je een website hebt. Duurt het laden van een pagina te lang, dan is het geduld van de bezoeker op en verlaat hij in veel gevallen je website. Een trage WordPress website is dus iets wat je niet wilt hebben. Gelukkig kun je zelf al veel stappen ondernemen om je trage WordPress website weer snel te maken. Maak je WordPress website sneller met deze tips!
Van trage WordPress website naar snel dankzij deze tips
Is jouw WordPress website of WooCommerce webshop traag? Dat is een bekend, maar vervelend probleem. De laadtijden van je website hebben namelijk een groot aandeel in het succes van een website of webshop. Zeker met de Google Core Web Vitals is het hebben van een snelle WordPress website nog belangrijker geworden dan het al was. Met deze 8 tips maak jij jouw trage WordPress website sneller:
- Goede, snelle hosting
- Een snel, licht WordPress thema gebruiken
- Een cache plugin gebruiken
- Het beperken van het aantal geïnstalleerde plugins
- Je afbeeldingen optimaliseren
- Audio- en videobestanden niet direct op je eigen website uploaden
- Een CDN gebruiken
- Een recente PHP versie gebruiken
Een trage WordPress website? Hebben alleen WordPress sites problemen met trage laadtijden?
Nee, ook handmatig gecodeerde websites kunnen traag zijn, maar omdat veel ondernemers WordPress gebruiken voor hun website focus ik me in dit artikel dus op WordPress websites. Het fijne van WordPress is dat je niet per se hoeft te kunnen coderen. Daardoor wordt een website maken voor veel mensen een stuk toegankelijker. Er zijn voor WordPress ook veel gratis thema’s en plugins beschikbaar waardoor WordPress voor veel ondernemers en website eigenaren een stuk laagdrempeliger is dan het zelf coderen van een website.
Al die mogelijkheden heeft ook een keerzijde, want teveel functionaliteiten toevoegen aan je website kan er voor zorgen dat een website traag is. Het installeren van allerlei handige plugins is een fluitje van een cent, maar dit is bijvoorbeeld 1 van de oorzaken wat zorgt voor een trage WordPress website. Er komt toch nog wat technische kennis kijken bij het opzetten en onderhouden van een WordPress website. Met deze tips ga je sowieso je de snelheid van je WordPress website verbeteren.
1. Snelheid testen
Voordat je kunt beginnen met je WordPress snelheid optimalisatie, moet je natuurlijk wel weten hoe snel of traag je website is en waar dat dan aan ligt. Er zijn een aantal websites waarmee je je snelheid kan testen. Let hierbij op dat je niet ingelogd bent in WordPress wanneer je gaat testen. Dit geeft namelijk een onbetrouwbaar resultaat. Daarnaast is het verstandig om een aantal keren achter elkaar te testen om zo tot een gemiddelde te komen. Dit zijn de tools die ik zelf gebruik:
Hou er rekening mee dat je nooit een 100% score zult hebben. Kijk niet alleen naar het percentage, maar vooral naar de beschrijvingen en kijk wat je daar aan kunt verbeteren. Bepaalde dingen liggen ook buiten jezelf. Als jij een lettertype van Google Fonts gebruikt, heb jij geen invloed op de laadtijd van deze lettertypes. Je hebt ook geen invloed op hoe snel de server is van je hosting. Je moet dus in staat zijn om de testresultaten te interpeteren.
Nog een laatste belangrijke tip: vergeet niet om niet alleen je homepage te testen, maar ook andere pagina’s van je website. Het kan heel goed dat de laadtijden per pagina verschillen namelijk.
2. Goede en stabiele hosting
Het begint allemaal bij goede hosting. Goedkoop is vaak duurkoop. Veel hosting providers bieden shared hosting aan. Dit betekend dat je de server deelt met andere gebruikers. Heeft een andere website op deze server dus veel verkeer, dan kan dit je website wat trager maken. Dit zijn echter wel vaak de goedkoopste aanbieders. Bij managed hosting heb je je eigen server wat als voordeel heeft dat je WordPress website veel sneller is. Hieronder 3 goede, betrouwbare en snelle hosting providers die ik je zou aanraden.
Een andere opties is cloud hosting. Cloudways is een populaire aanbieder hier voor. Het nadeel hiervan is dat je meer betaald. Het grote voordeel is dat je website stukken sneller zal zijn. Dit komt mede doordat je website op meerdere servers word gehost in tegenstelling tot shared hosting waarbij je website staat op 1 server die je ook nog eens moet delen met andere websites. Meer weten over deze hosting provider? Lees ook mijn review over Cloudways.
Kinsta is ook een voorbeeld van een managed hosting aanbieder die wel prijzig is, maar waar je veel snelheid voor terug krijgt. Kinsta is ten opzichte van Cloudways wat minder technisch. Ze maken gebruik van het Google Cloud Platform. Ze bieden ook veel voordelen aan zoals een gratis verhuisservice, een gratis CDN en hulp wanneer je site geïnfecteerd is met malware.
Ikzelf maak gebruik van SiteGround. Ik heb hier goede ervaringen mee. Ze zijn niet de goedkoopste, maar wel 1 van de beste hosting aanbieders. Ze bieden ook extra snufjes, zoals CDN en een eigen caching plugin. Dit zorgt beiden voor een snellere WordPress website. SiteGround loopt vaak voorop in de ontwikkelingen. Bedrijven zoals Kinsta staan ook bekend om hun goede hosting, maar hun goedkoopste pakket is €30 per maand. Dit is voor sommige ondernemers niet haalbaar. SiteGround zit juist tussenin de goedkopere en de duurdere aanbieders in.
Meer weten over het kiezen van goede hosting. In mijn artikel over het kiezen van goede hosting voor je website ga ik hier dieper op in en kijk ik ook naar diverse hosting providers.
3. Een WordPress thema kiezen
De volgende stap is, nadat je WordPress geïnstalleerd hebt, om een WordPress thema te kiezen. Dit is uiteraard een belangrijke keuze waar je met verschillende dingen rekening moet houden. Is een thema responsive, oftewel mobielvriendelijk? Is een thema SEO vriendelijk? En is een thema een licht thema zonder al te veel onnodige functies? Kies je voor een van deze gratis thema’s of een betaald thema?
Persoonlijk gebruik ik altijd het WordPress thema Astra. Astra is responsive, SEO vriendelijk en is een lichtgewicht. Het heeft een gratis versie, maar ook betaalde versies waar je uiteraard meer mee kan doen. Lees ook zeker mijn review van dit thema.
Welk thema je ook kiest, let altijd op de reviews. Doe voldoende onderzoek naar de thema’s die je overweegt. Het is handig als een thema ook een gratis versie heeft, want dan kun je deze mooi uitproberen. Bevalt het thema? Dan kun je altijd besluiten de betaalde versie aan te schaffen. Wees je er in ieder geval van bewust dat de keuze voor je thema ook bepaald hoe snel je WordPress website is.
Je kunt betaalde WordPress thema’s o.a. vinden bij Creative Market en Envato Market. Let bij deze creatieve marktplaatsen wel goed op de kwaliteit van de thema’s. Er staan genoeg goede thema’s op, maar er worden (zeker bij Creative Market) wel eens wat minder kwalitatieve thema’s aangeboden.
Tenslotte nog een kleine tip. Wanneer je een WordPress thema installeert dan kun je die zien bij Weergave > Thema’s. Hier staat ook een standaard WordPress thema ‘Twenty Twenty’ wat WordPress bij installatie gelijk installeert en activeert. Ook wanneer je dit thema niet gebruikt, neemt deze toch ruimte in beslag. Installeer je dus een ander thema dan is het beste om gelijk dit thema te verwijderen.
4. Installeer een WordPress cache plugin
Hierboven had ik het al even over plugins. Deze plugin benoem ik even apart, omdat een cache plugin erg belangrijk is. Elke keer dat een bezoeker je website bezoekt, moet WordPress de weergave van de pagina bouwen. Dit proces bestaat uit verschillende stappen en zorgt er voor dat je website flink wat trager wordt. Zeker wanneer je websites door meerdere bezoekers tegelijkertijd bezocht wordt. Een cache plugin bewaart een kopie van je website wanneer de pagina voor het eerst wordt geladen. De volgende bezoekers krijgen allemaal die kopie te zien. Hier wordt je website een stuk sneller van: afhankelijk van de plugin wordt je website 2 t/m 5 keer sneller.
Een populaire plugin hiervoor is W3 Total Cache. Biedt je hosting, net als SiteGround, een eigen plugin aan? Dan zou ik zeker overwegen om die te gebruiken. Dat is qua support namelijk ook wel zo makkelijk. Wil je echter serieus optimaliseren? Dan zou ik de premium plugin WP Rocket aanbevelen. Ik heb in de loop van de jaren diverse cache plugins gebruikt en getest, maar over WP Rocket ben ik het meest tevreden. Met WP Rocket behaal ik zeer snelle resultaten en de plugin is heel gebruiksvriendelijk. Dat maakt dat deze plugin ook heel geschikt is voor ondernemers die niet heel technisch zijn aangelegd.
In mijn artikel ‘Maak je WordPress website sneller met een cache plugin‘ vertel ik je alles wat je moet weten over cache plugins en kijk ik ook in detail naar WP Rocket.
5. Beperk het aantal plugins
Voor WordPress zijn er diverse plugins beschikbaar. Een aantal plugins zijn broodnodig (bijvoorbeeld een security plugin) en sommige zijn super handig om te hebben, want ze kunnen je een hoop werk uit handen geven. Plugins kunnen echter ook zorgen voor een trage WordPress website. Denk bij elke plugin na of je deze echt nodig hebt. Daarnaast kan er zomaar een beter alternatief zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld Contact Form 7 ingeruild voor een betere oplossing. Check ook of de aanbieder betrouwbaar is. Slecht gecodeerde plugins kunnen echt voor problemen zorgen. Gebruik je een bepaalde plugin niet meer? Deactiveer en verwijder hem dan.
Check ook mijn blog over de beste 20 WordPress plugins.
6. Optimaliseer je afbeeldingen
Afbeeldingen zijn erg belangrijk op een website. Mensen zijn visueel ingesteld. Uit onderzoek blijkt dat content waarbij afbeeldingen zijn geplaatst beter presteert dan alleen simpele tekst. Als je echter afbeeldingen op je website plaatst zonder te optimaliseren, dan kan ook dit een trage website opleveren. Stel je voor dat je een stuk of 20 afbeeldingen gebruikt die allemaal rond de 1 MB zijn (of nog meer). Dan loopt het dus aardig op. Verklein je afbeeldingen met Photoshop of een soortgelijk programma. Met tinyPNG maak je de bestandsgrootte nog kleiner zonder kwaliteitsverlies.
Een goede plugin voor het optimaliseren van je afbeeldingen is de plugin Optimole. Optimole is een image CDN die je afbeeldingen bewaart, verwerkt. Ook schaalt deze plugin je afbeeldingen met 80% kleinere afmetingen zonder dat je kwaliteitsverlies kunt zien. Optimole is gratis t/m 5000 bezoeken per maand. Voor kleine sites is dit ruim voldoende. Je kunt voordat je je aanmeldt ook nog eens op hun website testen wat Optimole voor de afbeeldingen van je website kan doen. In mijn geval waren er soms flinke besparingen van 30 – 80%.
7. Upload je audio- en videobestanden niet direct op je website
Audio- en videobestanden zijn zware bestanden van op z’n minst enkele MB’s. Grote mediabestanden nemen weel bandwith in beslag waardoor je website trager gaat worden. Het is beter om audio en video bestanden te uploaden op YouTube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud, etc. Je kunt daarna simpelweg de url kopiëren in plakken in WordPress. WordPress sluit deze bestanden automatisch in.
8. Maak gebruik van een CDN (Content Delivery Network)
De locatie van de servers waarop je website draait is belangrijk. Als deze bijvoorbeeld in Nederland staan, dan laadt de website bij Nederlandse bezoekers sneller dan een bezoeker uit de Verenigde Staten. Dit is waar een CDN mee helpt.
Een CDN is een netwerk bestaande uit servers over de hele wereld. Elke server slaat statische bestanden, zoals CSS, afbeeldingen, Javascript bestanden, enzovoort op. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, worden deze bestanden geladen bij CDN en niet je eigen website. Doordat een CDN rekening houdt met de locatie van de gebruiker wordt er dus automatisch een server gebruikt die zich dichtbij de locatie van de gebruiker bevindt. Hierdoor krijgt iedere gebruiker een snelle website, ongeacht waar de website gehost wordt of waar de bezoeker zich bevindt.
Een bekende aanbieder die ook goed samenwerkt met de eerder genoemde caching plugin W3 Total Cache is StackPath. Zoals eerder opgemerkt, bieden tegenwoordig een aantal hosting bedrijven ook gratis CDN aan. SiteGround biedt bijvoorbeeld een gratis CloudFlare CDN aan. CloudFlare heeft sowieso een gratis versie, maar met de SiteGround versie krijg je toegang tot wat meer opties.
9. Gebruik een recente PHP-versie
WordPress is voornamelijk geschreven in PHP. De meeste hosting bedrijven zorgen ervoor dat ze de meest stabiele PHP versie draaien op hun servers, maar het is mogelijk dat jouw hosting een iets oudere versie nog gebruikt. De nieuwste versie is op het moment van schrijven PHP 7.4. Deze versie is 2 keer zo snel dan zijn voorgangers. Dit zorgt er dus ook voor dat je website sneller is.
Als je inlogt bij je hosting dan kun je opzoeken welke versie je website gebruikt. Dit verschilt per bedrijf, maar meestal staat er iets van “PHP/Change your PHP version”. Gebruikt jouw hosting nog een oudere versie? Vraag dan of ze dit willen updaten. Kunnen of willen ze dat niet, dan is het tijd om betere hosting te vinden.
Maak je WordPress website sneller
Met deze tips maak je je trage WordPress website sneller. Vergeet niet voordat je begint eerst je snelheid te testen. Als je alle veranderingen hebt doorgevoerd, kun je nog eens de snelheid testen. Je zult verbaast zijn over de resultaten die je behaald.
Heb je nog geen website, maar ben je wel van plan om binnenkort een website online te hebben? Dan kun je deze tips mooi gebruiken om gelijk goed te beginnen met je website. Natuurlijk kun je mij vragen altijd even contact met me opnemen via [email protected] of door een bericht achter te laten in de comments.
Meer weten over het onderhouden van je WordPress website? Met mijn WordPress onderhoud e-book leer je alles wat je moet weten hierover.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via een affiliate link een product koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Natuurlijk zijn er voor jou geen extra kosten aan verbonden. Ik prijs alleen producten aan die ik ook gebruik en waarover ik tevreden ben.