Dit is het tweede deel van de serie ‘Maak je WordPress website sneller met een cache plugin‘. Inmiddels weet je al dat je WordPress website sneller maken erg belangrijk is. Een manier waarop je je website sneller kunt maken is door een cache plugin. Na zelf diverse plugins te hebben uitgeprobeerd, heb ik nu een favoriete cache plugin, namelijk WP Rocket. In deze blog vertel ik je waarom ik zo tevreden ben over WP Rocket en hoe je deze cache plugin kunt instellen zodat je het beste resultaat behaald. Maak je WordPress website sneller met WP Rocket!
Waarom is WP Rocket een goede cache plugin?
Waarom ben ik zo blij met WP Rocket? Daar zijn een aantal redenen voor:
- WP Rocket heeft een overzichtelijke, zeer gebruiksvriendelijke interface.
- Veel opties, maar niet zo veel dat je zo’n beetje een developer moet zijn om met de plugin overweg te kunnen
- Goede resultaten: mijn website is stukken sneller met WP Rocket
- Goede documentatie: er is veel informatie te vinden op de website van WP Rocket
- Met een premium plugins krijg je ook support.
Zijn er ook nadelen? Wat mij betreft is het grootste nadeel dat dit een premium plugin is. Dit betekend dus dat hij niet gratis te gebruiken is. De plugin kost voor 1 website $49 per jaar. Persoonlijk vind ik dat niet onoverkomelijk. Zeker omdat een snellere website je veel zal opleveren. Mocht je toch een gratis cache plugin zoeken, dan zou ik W3 Total Cache aanbevelen. Deze plugin is gratis, heeft heel veel opties, maar is vrij ingewikkeld in gebruik. Dat is waar WP Rocket het wat mij betreft dan ook wint van W3 Total Cache. Voor gebruikers die niet veel technische know-how hebben is WP Rocket namelijk een stuk gemakkelijker te gebruiken.
Maak je WordPress website sneller met WP Rocket: instellingen
Het is vrij simpel om WP Rocket zelf in te stellen. Na installatie en activatie vind je WP Rocket onder Instellingen bij je WordPress Dashboard. Op het dashboard zie je onder meer account informatie, kun je een paar snelle acties uitvoeren waaronder het legen van het cache en een link naar documentatie. Voordat we WP Rocket helemaal gaan instellen een paar opmerkingen vooraf:
- Test uitvoerig na elke optie die je hebt aangezet. Er kan altijd iets breken en dan weet je precies welke optie dit heeft veroorzaakt. Als een bepaalde ingeschakelde optie je website breekt, dan kun je die het beste uitzetten. Een snelle website is belangrijk, maar een goed werkende website is nog belangrijker. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat wanneer ik de optie ‘CSS-levering optimaliseren’ uitzet mijn scores drastisch omhoog gingen. Elke website is anders. Wat voor de ene website wel werkt, werkt weer voor een andere website niet.
- Als je bezig bent met het testen, doe dit dan in een privé venster of een andere browser. Als je ingelogd bent, krijg je de website te zien die niet vanuit het cache is geladen wordt. In andere woorden; als er iets breekt, zul je dit niet zien omdat je bent ingelogd.
- Het gebruik van WP Rocket of een andere cache plugin is op eigen risico. Er kan in principe niet veel misgaan, maar mocht er toch iets misgaan dan ben ik uiteraard niet verantwoordelijk daarvoor.
- Test nadat je een optie hebt aangevinkt wat het doet voor je snelheid via GTMetrix en Pingdom. Zie ook het eerste deel in deze serie.
Cache
Dan gaan we nu eindelijk de plugin instellen! Ga naar Cache. Vink hier de bovenste optie aan. Cache levensduur kun je op 10 uren zetten. De rest laat je zo staan.

Bestandsoptimalisatie
Ga vervolgens naar bestandsoptimalisatie. Dit zijn eigenlijk de belangrijkste instellingen, maar hierbij is ook de kans groter dat er wat breekt. Test dus elke optie die je aanvinkt goed of alles er nog goed uit ziet op je website. Merk je dat onderdelen van je website verspringen of dat er andere functionaliteiten op de site niet meer werken, schakel de functie dan gewoon weer uit. Leeg je cache en de website is weer terug bij het oude.
Bestandsoptimalisatie is vooral om CSS en Javascript bestanden te verkleinen en te minimaliseren. Daarnaast zijn er ook opties die er voor zorgen dat scripts uitgesteld worden geladen. Bij het combineren van CSS moet je wel zeker weten dat jouw website HTTP/2 gebruikt. Dit kun je zelf checken bij KeyCDN Tools.

Media
Dan gaan we naar Media. Vink hier alleen de opties aan bij LazyLoad en Image Dimensions. LazyLoad betekend dat afbeeldingen en video’s alleen geladen worden wanneer de bezoeker deze bestanden te zien krijgt. Wanneer je voor op een pagina komt, zie je alleen de bovenkant van de pagina. Afbeeldingen die dus verder op de pagina staan, hoeven met LazyLoad nog niet geladen te worden. Dit scheelt weer flink in laadtijd.

Preload
Pagina’s worden met deze functie direct in de cache gezet. Normaal gesproken wordt cache opgebouwd nadat iemand een pagina bezoekt. Bij dat bezoek wordt de cache opgeslagen waarna het aan de volgende bezoeker uitgeserveerd wordt. Door cache te preloaden staat het direct klaar.
Maak je gebruik van fonts, zoals bijvoorbeeld Font-Awesome en host je deze op je eigen server? Dan is het verstandig om deze te preloaden. Hierdoor worden fonts sneller ingeladen.

Database
Het tab Geavanceerde regels laten we voor nu even voor wat het is. In de meeste gevallen heb dit namelijk niet nodig. We gaan verder met de instellingen voor database. Hier vind je opties om je database op te schonen. Maak eerste een back-up van de database, want na de optimalisatie kunnen aanpassingen niet meer ongedaan gemaakt worden.
Vaak staan worden er onnodige revisies, concepten en verwijderde berichten bewaard. Dat neemt ruimte in beslag en maakt je database zwaarder dan nodig is. Het is aan te raden om automatisch opschonen in te schakelen om zo wekelijks je database op te schonen.

CDN
Het is aan te raden om een CDN te gebruiken. CDN staat voor Content Delivery Network en maakt je website stukken sneller. Soms heb je geluk en biedt je hosting gratis CDN aan. Vaak gaat dit wel om een uitgeklede versie, maar het is beter dan niets. Natuurlijk kun je ook er voor kiezen om een betaalde CDN gebruiken.
Mijn hosting SiteGround biedt gratis Cloudflare CDN aan, dus daar maak ik natuurlijk gebruik van. Mocht je nog op zoek zijn naar hosting, dan kan ik je sowieso SiteGround van harte aanbevelen. Waar je je site host heeft ook grote invloed op je snelheid. Er zijn veel hosting bedrijven waarbij de snelheid niet optimaal is. Hier gaat het dus al in de basis mis. Natuurlijk kun je dan wel optimaliseren, maar dit probleem kun je alleen oplossen door je website te verhuizen. In mijn blog Hoe vind je goede hosting voor je website? lees je meer hierover.
Sowieso biedt Cloudflare een gratis versie van hun diensten aan. Hierbij geldt natuurlijk wel dat alle geld naar zijn waar is. Verwacht er dus geen wonderen van, maar het is beter dan geen CDN gebruiken. Cloudflare werkt in ieder geval goed samen met WP Rocket. Hiervoor ga je naar de Add-ons tab. Schakel de Cloudflare add-on in en vul je gegevens in.
Add-ons
Heartbeat slaan we over. Dit heb je niet nodig wanneer je alleen je website beheert. Deze functie is namelijk alleen van toepassing als je met meerdere gebruikers de back-end van je website aanpast. In verreweg de meeste gevallen zal het inschakelen van deze functie weinig uitmaken. Daarom gaan we verder met de add-ons. Waarschijnlijk maak je gebruik van Google Analytics, dus is het aan te raden om Google Tracking aan te vinken. Wanneer je gebruik maakt van een Facebook Pixel kun je ook deze add-on activeren.

Wat kun je nog meer doen om je website sneller te maken?
Zo maak je je WordPress website sneller met WP Rocket, maar kun je nog meer doen? Naast een cache plugin, een CDN en goede hosting is het belangrijk om ook je afbeeldingen te optimaliseren. Maak je afbeeldingen zo klein mogelijk wat betreft pixels. Let hierbij wel op dat je afbeelding nog wel er netjes uit ziet. Heb je bijvoorbeeld een afbeelding van 3000 x 2000 px verklein deze dan naar een grootte die je nodig hebt. Grofweg zou je kunnen zeggen dat je voor een blog post een width van 1000 – 1200 pixels nodig hebt. Dat schilt natuurlijk al een hoop. Zorg daarnaast er voor dat je TinyPNG gebruikt om je afbeeldingen minder zwaar te maken. Tenslotte is het verstandig om een plugin als Smush te installeren.
Maak je gebruik van video’s? Zorg er dan voor dat je deze upload via Vimeo of Youtube en deze embed in je website. Video’s uploaden naar je website is nooit een goed idee. Sowieso maakt het je website onnodig zwaar. Ook is je server niet berekend op grote aantallen kijkers. Vimeo en Youtube hebben hiervoor krachtige servers, dus maak hiervan gebruik.
Meer weten over het onderhouden van je WordPress website? Met mijn WordPress onderhoud e-book leer je alles wat je moet weten hierover.
