Wat kost een logo ontwerp?

De prijzen voor het laten ontwerpen van een logo kunnen nogal uiteen lopen. In dit artikel vertel ik wat een logo ontwerp ongeveer kost.
wat kost het een logo ontwerp

In dit artikel

Wat kost een logo ontwerp?

Wanneer je onderzoek doet naar wat het kost om logo te laten ontwerpen, zul je zien dat prijzen hiervoor nogal uiteen lopen. Wat kost een logo ontwerp? Waar je bij de de ene website slechts €15 betaald, zul je bij andere logo ontwerpers €1000 of nog meer kwijt zijn. Hoe kan het dat de prijzen voor een logo ontwerp zo uit een lopen? En wat kost het nou echt om een uniek logo te laten ontwerpen? Op deze vragen en meer geef ik je in dit artikel antwoord.

Wat bepaalt de prijs van een logo ontwerp?

Misschien vraag je je af hoe de prijs van een logo ontwerp tot stand komt. Dat is vaak een combinatie van verschillende factoren:

  • De ervaring van de ontwerper: Meer ervaring mag ook betaald worden. Een ontwerper met veel ervaring zal meer vragen dan een designer die nog maar net begint.
  • Omvang van een project: aantal ontwerpvoorstellen, alleen een logo of ook een huisstijl, eindeloze revisies? Dit soort dingen maken een project omvangrijker en dus ook duurder.
  • Deadline: Heb je het logo snel nodig, bijvoorbeeld in 24 of 48 uur? Dan kost dit vaak extra.
  • Eigendomsrechten: Je zou denken dat jouw logo ook van jou is, maar als je niet expliciet dit vast hebt liggen is dit zo maar een gegeven. Het is zelfs zo dat wanneer er niets beschreven is het auteursrecht ten allen tijde van de ontwerper is. Soms moet je zelfs extra geld betalen voor de eigendomsrechten van een logo. Vraag dit dus na bij jouw ontwerper.

Waarom zitten er zoveel verschillen tussen de prijs van een logo ontwerp?

De vraag ‘Wat kost een logo ontwerp?’ stellen is eigenlijk hetzelfde als vragen wat een advocaat of een loodgieter kost. Er zijn namelijk geen vaste prijzen. Daarnaast werken sommige freelancers parttime naast hun baan. Dan zijn ze dus minder afhankelijk van de inkomsten uit hun bedrijf en kunnen ze een lager tarief rekenen. En zoals ik hierboven al heb uitgelegd zijn er diverse factoren die meespelen in het maken van een prijs.

Waar moet ik op letten mij het inhuren van een logo ontwerper?

Het aanbod is enorm, maar het is belangrijk als opdrachtgever om het kaf van het koren te scheiden. Om er nog maar eens een cliche in te gooien: goedkoop is vaak duurkoop. Er is vaak een reden waarom een bepaalde designer goedkoper is dan de ander. Niet in de laatste plaats blijkt dit vaak een verschil in kwaliteit.

Natuurlijk is het niet voor iedere (startende) ondernemer weg gelegd om voor €1500 of nog meer een ontwerper in te huren, maar besef je wel dat een logo (of een huisstijl, website, webshop, andere uitingen) een investering is in je bedrijf. Onderschat niet het belang van een goed logo ontwerp voor je bedrijf. Het is je visitekaartje en je merk identiteit. Je communiceert iets met je logo naar je potentiële klanten. Je gaat toch ook niet onverzorgd naar een afspraak toe? Datzelfde principe geldt voor je logo. Vraag jezelf dus af of je echt een logo wilt van €75 of dat je toch liever investeert in wat meer kwaliteit.

Prijs is echter slechts een onderdeel van dingen waar je op moet letten bij de keuze van een ontwerper. Kijk in je zoektocht naar een ontwerper uiteraard naar hun werk. Spreekt hun werk en hun stijl je aan? Dat is natuurlijk een belangrijk criteria bij het kiezen van een ontwerper.

Vraag na hoe het zit met de eigendomsrechten. Van wie is het logo na oplevering? Het beste is om een officieel document te ontvangen van je ontwerper welke jullie beiden ondertekenen.

Tenslotte is het ook belangrijk om te weten wat je krijgt bij de oplevering. Krijg je alleen het logo in enkele bestandsformaten? Zitten er ook zwart-wit versies of andere kleuren versies bij? Zitten er nog extra’s bij zoals een stijlgids? Weet waar je voor betaald.

Wat kost een logo ontwerp?

Je weet nu hoe de prijs van een logo ontwerp tot stand komt, waarom er zoveel prijsverschillen zijn en weet waar je op moet letten bij het inhuren van een logo designer. En hoewel er veel verschillen zijn in prijs, wil ik toch de vraag beantwoorden waarmee we begonnen zijn: wat kost een logo ontwerp?

Grofweg kun je stellen dat je bij een beginnende ontwerper €20 tot €40 euro per uur kwijt bent. Werken ze met een vaste prijs dan kun je rekenen op een €250 tot €500.

Voor een ontwerper met meer ervaring ben je ook wat meer geld kwijt. Reken op een uurloon van €50 tot €100. Voor een logo ontwerp op basis van een vaste prijs kun je rekenen op €500 tot €2000.

Dan heb je tenslotte nog de studio’s waarbij je flink wat meer kwijt zult zijn. Een logo ontwerp kost daar €10.000 of zelfs nog meer.

Wat kost het om Birdie Design je logo te laten ontwerpen?

Als grafisch vormgever ontkom ik er natuurlijk niet aan om in dit artikel ook zelf een tipje van de sluier op te lichten. Ik werk zelf het liefst met vaste prijzen aangezien beide partijen dan weten waar ze aan toe zijn. Ik ben inmiddels al een paar jaar bezig en heb dus inmiddels al wat ervaring op gedaan. Een exacte prijs kan ik niet noemen aangezien dit afhankelijk is van een aantal factoren, maar qua prijs zit ik in de onderste regionen van de prijzen die ik hierboven noem bij de ervaren ontwerpers.

Interesse in een logo ontwerp? Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een offerte.

Conclusie

De vraag ‘wat kost een logo ontwerp?’ is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er is een wildgroei aan ontwerpers beschikbaar met zeer wisselende kwaliteit. Het aloude cliche ‘goedkoop is duurkoop’ gaat helaas ook hier vaak bij op. Grofweg kun je stellen dat een logo ontwerp ergens tussen de €250 en €2000 kost. De prijs ligt o.a aan de ervaring van een ontwerper, hoe groot en ingewikkeld een project is en wat de deadline is. Niemand kan in jouw portemonnee kijken, maar een logo ontwerp is de identiteit, het gezicht van een bedrijf. Het is dus verstandig om te investeren in een goed logo.

wat kost een logo ontwerp pinterest afbeelding

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.