Deze blog post is geüpdatet op 19 april 2021
Goede plugins kunnen je leven een stuk makkelijker maken. Ze kunnen o.a. bepaalde, soms complexe, taken voor je uitvoeren, je WordPress website veilig houden, je vindbaar maken op het interet en je website sneller maken. Te veel plugins zorgen echter weer voor een trage website, dus wees voorzichtig met hoeveel en welke plugins je installeert. Dit zijn wat mij betreft de beste WordPress plugins.
1. WP Cerber Security, Antispam & Malware Scan
Eerder schreven we al dat je website veilig houden ontzettend belangrijk is. Het laatste wat je wilt is dat je website gehackt wordt. WP Cerber helpt je hierbij. Het fijne van deze plugin, naast dat hij gratis is, is dat hij multifunctioneel is. Niet alleen houdt hij je website veilig, maar heeft bijvoorbeeld ook een antispam functie. De plugin is erg uitgebreid met veel functies, dus als je niet zo technisch bent aangelegd, is er wel een kleine leercurve, maar voor mij persoonlijk is dit 1 van mijn favoriete security plugins.
2. WP Rocket
Een cache plugin zorgt er voor dat je WordPress website een stuk sneller wordt. WP Rocket is een populaire cache plugin die weliswaar betaald is, maar wat mij betreft elke euro waard is. Snelheid is ontzettend belangrijk voor een website, dus hierin investeren is noodzakelijk. WP Rocket is simpel en gebruiksvriendelijk. Daardoor is deze plugin ook voor WordPress beginners zeer geschikt.
Een andere cache plugin is W3 Total Cache. Een gratis, vrij uitgebreide plugin met veel mogelijkheden, maar als beginner wat lastig in te stellen. Je moet wel enige kennis van zaken hebben, wil je alles uit deze plugin halen. Vandaar dat ik eerder WP Rocket zou aanbevelen dan W3 Total cachet.
3. Wordfence Security
Een andere zeer populaire veiligheid plugin is Wordfence Security. En terecht, want het is een goede plugin. De gratis versie is voor niet al te uitgebreide websites voldoende, maar heb je echt een grotere website dan zou ik eerder de premium versie nemen.
4. Anti-Spam by Cleantalk
Over de antispam plugin CleanTalk schreven we al eerder. Het is de enige plugin in dit artikel die geen gratis versie heeft, maar de kosten zijn te verwaarlozen en het gemak wat je van deze plugin hebt is groot. Iedere WordPress website eigenaar krijgt vroeg of laat te maken met spam. Enorm irritant, maar met CleanTalk verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon.
Lees in ons artikel over CleanTalk hoe deze plugin werkt en hoe je deze plugin kunt installeren op je website.

5. Akismet
Wanneer je een lijstje maakt van de beste WordPress plugins maakt dan mag Akismet niet ontbreken. Gratis voor niet-commerciële websites. Voor professionals, commerciële websites en blogs kost het goedkoopste plan 5 euro per maand. De plugin heeft vele tevreden gebruikers, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan CleanTalk. Akismet is wel een stuk populairder en is ook van Automattic (de makers van WordPress) wat ervoor zorgt dat de plugin ook betrouwbaarheid uitstraalt.
6. UpdraftPlus Backup and Restoration
Backup’s maken is ontzettend belangrijk. Als er dan namelijk onverhoopt toch wat mis gaat, dan kun je altijd nog terug grijpen op je backup. Met UpdraftPlus maak je gemakkelijk backups en kun je, ook nadat je site gecrasht is, je website repareren.
7. WP Mail Bank
WordPress gebruik de PHP mail functie om emails te verzenden. Het kan gebeuren dat je dit bij je hosting niet goed werkt, doordat ze dit bijvoorbeeld blokkeren. Dat betekend dat je dus geen email ontvangt. WP Mail Bank lost dit probleem op door er voor te zorgen dat WordPress via een SMTP mail server je mail verzend.
8. Smush
Voor de snelheid van je website is het belangrijk dat je foto’s zo klein mogelijk houdt. Een veelgebruikte tool hiervoor is tinypng, maar door Smush te installeren op je website, maar je je afbeelding nog net ietsje kleiner.
9. Ultimate Addons for Elementor
Wanneer je gebruik maakt van het WordPress thema Astra, dan heb je toegang tot de plugin Ultimate AddOns for Elementor. Hiervoor moet je dan wel de betaalde versie gebruiken. Vanaf de Essential Bundle heb je toegang tot deze fantastische plugin. Daarnaast moet je natuurlijk ook gebruik maken van Elementor. Het is niet nodig om de betaalde versie van Elementor te gebruiken voor als je gebruik wilt maken van Ultimate Add-Ons for Elementor. Het is namelijk al een hele mooie aanvulling op de gratis versie van Elementor. Je krijgt 40+ widgets (waaronder een social share widget, form styler widget, FAQ schema, enz) 100+ website templates en 200+ section blocks templates.
10. Yoast SEO
Dit is echt DE plugin die het meest gebruikt wordt voor zoekmachine optimalisatie. Elke pagina, artikel en afbeelding kun je met deze plugin optimaliseren. Hij geeft o.a. aan of je zoekwoord baak genoeg voor komt in je artikel, of je keyword in zowel de titel als de beschrijving staat of je artikel lang genoeg is, enzovoort. Voldoe je aan de criteria dan krijg je een groen lampje. Valt er nog wat te verbeteren? Dan krijg je een oranje lampje. Een rood lampje betekend dat je optimalisatie nog helemaal niet goed is. Het gebruikersgemak is groot. Er is zowel een gratis als een premium versie, maar met de gratis versie kom je al een heel eind. Wat ook fijn is van Yoast is hun website waar je een schat aan informatie kunt vinden over hun plugin en SEO.
11. Elementor
Elementor hoort wat mij betreft bij de beste WordPress plugins. Het is in ieder geval mijn favoriete page builder. Deze website is dan ook met Elementor gebouwd. Elementor en dat is niet voor niets. Hoewel er natuurlijk altijd even een kleine leercurve is, is het gebruikersgemak groot. Elementor heeft een betaalde versie, maar met de gratis versie kom je ook al een heel eind. Sowieso is het prettig dat er een gratis versie is zodat je eerst kunt testen of je deze page builder wat vindt. Zo niet, kun je altijd weer overstappen op een andere page builder.
12. Polylang
Over Polylang schreven we op deze blog al eerder. Polylang is een gratis plugin die een meertalige website mogelijk maakt. Hij werkt redelijk simpel. Lees in dit artikel hoe Polylang kunt installeren en instellen.
13. WP Staging
Het is soms beter om eerst thema en plugin updates te testen op een test omgeving. Dit noemen ze een “staging site” of een “staging environment”. Dit kan, afhankelijk van je hosting, redelijk gemakkelijk zijn of vrij ingewikkeld. Tegenwoordig hebben de betere hosting bedrijven een staging functie die je met een paar klikken kunt opzetten. Zo niet, dan ben je dus afhankelijk van een plugin. Degene die ik aanraadt is WP Staging. Met een paar klikken heb je een staging website opgezet.
14. WP Live Chat Support
Voor sommige websites, zoals webshops, kan het handig zijn om een chat functie te hebben op je website. Op die manier kun je gemakkelijk direct in contact komen met je klanten en hun vragen beantwoorden. WP Live Chat Support is een uitstekende plugin hiervoor. Je kunt het chatvenster geheel aan je wensen aanpassen. Ook kun je bijvoorbeeld instellen wanneer de chat actief is en wat je bezoeker te zien krijgt wanneer je offline bent. In tegenstelling to veel andere chat plugins is deze ook nog eens gratis.
Wat wel een groot nadeel is van dit soort plugins is dat ze de laadtijden van je website negatief beïnvloeden. Denk dus goed na of je zeker weet dat je deze plugin wilt gebruiken en of het echt nodig is voor jouw website.
15. WooCommerce
Wil jij een webshop bouwen? Dit kun je redelijk gemakkelijk doen met WooCommerce. Let wel even op dat jouw thema comptabel zijn met je thema. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om WooCommerce samen met hun eigen theme, StoreFront, te gebruiken, maar WooCommerce werkt goed samen met een tal van populaire thema’s, waaronder Astra en XTheme.
16. Mollie Payments
Met Mollie kun je gemakkelijk betalingen accepteren in je webshop. Een must als je bijvoorbeeld ook iDeal wilt aanbieden. Er zijn meerdere aanbieders van betalingsoplossingen, maar Mollie is degene die ik gebruik voor mijn wanddecoratie webshop. De plugin werkt gemakkelijk, gaat goed samen met WordPress en Woocommerce, heeft geen verborgen kosten en is niet duur.
17. WPForms Lite
Elke website heeft een contactformulier nodig. Ooit maakt ik gebruik van Contact Form 7, maar van deze contactformulieren plugin ben ik echter vanaf gestapt. Dit is 1 van de populairste plugins daarvoor. Het nadeel is echter dat Contact Form 7 op elke pagina een HTTP request maakt. Dat zegt je waarschijnlijk niet zo veel, maar dit betekend simpel gezegd dat deze plugin, ongeacht of op die pagina een contactformulier maakt, een verzoek maakt naar de server. Dit beïnvloed de laadtijd van je website. Dat is zonde en onnodig. Daarom ben ik overgestapt voor sommige websites naar WPForms Lite. Voor websites die gebruik maken van Elementor Pro zou ik gebruik maken van de contactformulier widget die inbegrepen is bij deze page builder. Lees meer over de beste contactformulier plugins voor WordPress.
18. EasyForms for MailChimp
Het opbouwen van een klantenkring is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen voor je bedrijf. Een methode hiervoor is het versturen van nieuwsbrieven. Dit kun je o.a. doen met MailChimp. Deze plugin koppelt je website aan je MailChimp account. Ook kun je met deze plugin een inschrijfformulier plaatsen op je website.
19. Crocoblock
Wanneer je je website bouwt met Elementor dan is Crocoblock de moeite waard. Met JetSearch kun je een goede zoekfunctie aan je website toevoegen, je krijgt veel Elementor templates die je met slechts 1 klik kunt importeren, je kunt bijna elk onderdeel van je WordPress webshop aanpassen en nog veel meer.
Let op: check even hun prijzen. Je kunt elke plugin los kopen, maar je bent veel voordeliger uit als hun All Inclusive pakket kiest. Heb je meerdere websites? Kies dan voor een Unlimited pakket.
20. Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights
De laatste in deze lijst van beste WordPress plugins is Google Analytics Dashboard for WordPress plugin van MonsterInsights. Deze plugin spreekt denk ik wel voor zich. Deze plugin zorgt er voor dat Google Analytics gekoppeld wordt aan je WordPress website zodat je alle bezoekersstatistieken kunt bijhouden vanaf je Dashboard.
Dit zijn de 20 beste WordPress plugins die dus niet mogen ontbreken op je website. Ze maken je website niet alleen beter, maar ook veiliger. Ze houden spam en kwaadwillenden tegen, maken je website sneller of maken complexe taken, zoals het maken van een webshop, een stuk makkelijker. Let wel dat je altijd er op dat je een betrouwbare plugin installeert. Check altijd even hoeveel een plugin gedownload is en hoe de reviews zijn. Let ook er even op dat de plugin goed samen kan met je thema, want soms kan dit problemen opleveren. Tenslotte is een overkill aan plugins ook weer niet goed voor de snelheid van je website. Kortom, wees zorgvuldig met welke plugins je installeert zodat je het meeste uit je website kunt halen.
Ik ben benieuwd welke plugins jij gebruikt. Wat vindt jij de beste WordPress plugins? Gebruik jij al een aantal van deze plugins of geef jij de voorkeur aan alternatieve plugins?

Deze blog bevat affiliate links. Als je via een affiliate link een product koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Natuurlijk zijn er hierbij voor jou geen kosten aan verbonden. Ik prijs alleen producten aan die ik ook gebruik en waarover ik tevreden ben.
2 gedachten over “De 20 beste WordPress plugins die niet mogen ontbreken op jouw website”
Hallo,
Kun je met Mollie en Elementor samen redelijk eenvoudig een webshop bouwen die iDEAL ondersteund?
Is het verder mogelijk om deze weer te combineren met Sendcloud en Magento?
En is Magento eigenlijk wel een betere keus dan Woocommerce? Het gaat niet om een wesbhop met honderden producten.
Vriendelijke groet,
Sébastiaan
Hallo Sébastiaan,
Elementor werkt prima samen met WooCommerce en Mollie. Sendcloud werkt ook goed in deze setup.
Met Magento werken wij niet, omdat dit vrij specialistisch is. Magento is vrij ingewikkeld en een stuk duurder dan WooCommerce. Vaak zijn hiervoor developers nodig die hierin gespecialiseerd zijn. Je geeft ook aan dat het om een relatief kleine webshop gaat. Daar is WooCommerce uitstekend voor. Magento wordt vooral gebruikt door grote webshops met een omzet van meer dan €500.000.
Een webshop bouwen met Elementor, WooCommerce, Mollie en Sendcloud is relatief eenvoudig. Zeker als je al enige ervaring hebt met het thema en gewend bent om websites met Elementor te bouwen. Sowieso is het wel aan te raden om, voordat je echt live gaat met je webshop, het e.e.a. goed te testen. Het wil weleens voorkomen dat plugins voor conflicten zorgen. Zelf ben ik dit tegenkomen met een ander WordPress thema, waarbij Mollie en Polylang niet samen konden. Gek genoeg levert het op deze website geen problemen op. Mollie heeft ook een testmodus waardoor je het bestelproces en betaling ook kunt doorlopen zonder dat je geld hoeft over te maken.
Binnen 1 a 2 weken komt er een blog online waarin ik uitleg hoe je een webshop kunt bouwen met WooCommerce en Mollie. Houdt dus deze blog in de gaten! Mocht je in de tussentijd vragen hebben, dan kun je die natuurlijk altijd hier stellen.
Met vriendelijke groet,
Michelle