Ooit maakte ik gebruik van het bekende Contact Form 7, maar hier ben ik vanaf gestapt. Ik was op zoek naar een betere contactformulier plugin die wat lichter was. Wat zijn de beste contactformulier plugins voor WordPress? Ik vertel het je in deze blog
Waarom ik af ben gestapt van Contact Form 7
Optimalisatie is ontzettend belangrijk. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn website sneller te krijgen. Een stap in de goede richting is het gebruik van een cache plugin, maar je moet ook kritisch kijken naar je plugins. Contact Form 7 voegt op elke pagina, ook op pagina’s waarop geen contactformulier is, HTML verzoeken toe. Kort gezegd zorgt dit er voor dat je website trager wordt, want hoe meer (onnodige) HTML verzoeken des te trager je website.
Wat is een HTML verzoek precies? Wanneer iemand je website bezoekt, zal hun browser al deze bestanden en resources moeten downloaden van je server om de pagina goed weer te geven. Daarvoor verstuurt de browser HTTP verzoeken naar de server, één voor elke resource. Het is dus belangrijk om het aantal HTTP verzoeken te reduceren. Dit is waarom ik dan ook op zoek ging naar een andere contactformulier plugin.
De beste contactformulier plugins voor WordPress
Er zijn heel wat plugins verkrijgbaar. Sommige zijn helemaal gratis, sommige plugins hebben een “uitgeklede” gratis versie en missen daardoor belangrijke functies en een enkeling heeft zelfs helemaal geen gratis versie. Bij de keuze van een plugin gaat het vooral om wat jij nodig hebt en of en hoeveel geld je daar eventueel voor uit wilt geven. Dit zijn de beste contactformulier plugins voor WordPress:
WPForms
WPForms heeft meer dan 3 miljoen actieve installaties. Het is een gebruiksvriendelijke plugin dat werkt met het drag and drop principe. WPForms Lite is de gratis versie die in de meeste gevallen prima zal volstaan. Volgens de makers is WPForms 1 van de snelste WordPress contactformulier builder. Heb je uitgebreidere mogelijkheden nodig? Dan is de betaalde versie een aanrader. Als je bijvoorbeeld een MailChimp integratie wilt, dan zul je de betaalde versie nodig hebben. Helaas heeft het goedkoopste pakket deze integratie niet. Voor het Plus pakket ben je $79,60 kwijt voor het eerste jaar. Voor elk jaar daarna betaal je de volle mep van $199 per jaar. Daarmee is deze plugin wel goedkoper dan Ninja Forms, maar nog steeds een behoorlijk bedrag voor beginnende ondernemers.
Elementor Pro
Maak jij gebruik van Elementor? Dan kun jij gebruik maken van het fijne contact form widget. Hiermee kun je heel gemakkelijk uitgebreide contactformulieren maken zonder dat je daarvoor een extra plugin nodig hebt!
Het is ook mogelijk om je contactformulier te koppelen aan een e-mail marketing platform zoals MailChimp. Leer hier hoe je een mailcampagne kunt opzetten met MailChimp. Voor de koppeling met het Elementor Pro contactformulier widget heb je alleen je API key nodig om verbinding te maken met MailChimp. Inmiddels maak ik gebruik van deze widget aangezien ik toch Elementor Pro gebruik. Ik vind het top dat ik zo geen extra plugin nodig heb.
Hubspot
Hubspot is een bekende in de marketing wereld. Hun gratis cursussen zijn ook heel leerzaam en een echte aanrader. Ze hebben echter ook een gratis contactformulieren plugin. Daarnaast kun je met deze plugin nog meer. Je kunt namelijk ook pop-ups maken en een live chat functie. Toch zou ik met dat soort functies een beetje oppassen. Een live chat functie maakt bijvoorbeeld je website vaak langzamer. Pop-ups kunnen als irritant ervaren worden waardoor men eerder geneigd is je website weg te klikken.
De Hubspot plugin heeft een intuïtieve drag and drop interface en heeft ook ingebouwde analytics. Ook is integratie met MailChimp beschikbaar. Als je op zoek bent naar een gratis contactformulier plugin dan is deze plugin de moeite waard.
Gravity Forms
Gravity Forms is een betaalde plugin. Het is prettig dat er uitgebreide documentatie en support beschikbaar is. Ook zijn er add-ons beschikbaar voor bijvoorbeeld MailChimp. Het nadeel is dat er geen gratis versie van Gravity Forms is. De plugin kost $59 per jaar voor 1 site. Voor 3 websites kost de plugin $100 extra en een ongelimiteerde licentie kost $259. Is je budget erg krap, dan is dit misschien niet de juiste plugin voor jou. Ben je op zoek naar uitgebreide mogelijkheden en vind je het niet erg om daar voor te betalen? Dan is Gravity Forms zeker aan te raden.
Ninja Forms
Ninja Forms is 1 van de beste plugins die beschikbaar is. Hij is gebruiksvriendelijk en in principe gratis. Eigenlijk is Ninja Forms een freemium plugin. Je kunt namelijk add-ons kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een multi step formulier of een file upload functie.
Een nadeel is dat er niet standaard een koppeling met MailChimp mogelijk is. Hiervoor zul je op zijn minst $49 per jaar kwijt zijn. Ninja Forms biedt 4 smaken aan qua prijs. Je kunt los, of zoals zij het noemen ‘a la carte’ add-ons kiezen, maar dan ben je al gauw heel veel kwijt. Voor 1 website ben je $49 voor het eerste jaar kwijt en daarna $99 per jaar. Veel bedrijven zullen het duurdere Professional pakket nodig hebben. Dit kost momenteel $99.50 voor het eerste jaar en daarna $199 per jaar. Daarnaast kost een add-on die niet is inbegrepen je nog steeds extra al krijg je dan 40% korting. Het Agency pakket kost $249.50 voor het eerste jaar en daarna $499. Dat zijn serieuze bedragen dus.
Wat zijn de beste contactformulier plugins voor WordPress?
Uiteindelijk lees je dit artikel om er achter te komen wat de beste plugin voor jou is, toch? Om te bepalen wat de beste contactformulier plugin voor jou is, moet je je afvragen wat jij nodig hebt. Welke functies zoek je? Wil je slechts een plugin waarmee je een simpel en eenvoudig contactformulier kunt maken zonder allerlei poespas? Of wil je ook integratie met MailChimp en uitgebreidere formulieren, zoals bijvoorbeeld een registratie formulier, maken?
Heb jij bijvoorbeeld al Elementor Pro, dan zou ik zeker de contactformulier widget gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen extra plugin hoeft te installeren wat ook de optimalisatie van je website ten goede komt. Daarnaast is de integratie met o.a. MailChimp een grote pre. Ook wanneer je op dit moment alleen de gratis versie hebt, zou ik zeker overwegen om over te stappen naar de Pro versie. Je krijgt hier namelijk veel voor terug: goede support, meer widgets en templates. Lees ook mijn Elementor review waarin ik de verschillen belicht tussen de gratis en Pro versie.
Als je je website al gebouwd hebt met een andere page builder dan Elementor dan is het natuurlijk niet zo handig om over te stappen. Heb jij geen integratie nodig met MailChimp en zoek je alleen een plugin waarmee je een eenvoudig contactformulier kunt maken? In dat geval zou ik kiezen voor WPForms Lite of Ninja Forms. Zoek je wel een plugin die je kunt koppelen aan MailChimp en wil je liever geen geld uitgeven? Dan zou ik gaan voor HubSpot. Vind jij het geen probleem om geld uit te geven voor een plugin? Dan zou ik gaan voor het iets goedkopere WPForms.