Cloudways hosting review 2021

Op zoek naar goede en snelle hosting? Dan is Cloudways het overwegen waard. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over deze hosting aanbieder.
Cloudways Hosting review 2021

In dit artikel

Cloudways hosting review 2021

Ben jij op zoek naar hosting voor je website? Er zijn nogal wat aanbieders. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende soorten hosting met bijbehorende verschillen in prijs, snelheid en kwaliteit. In dit artikel kijken we naar Cloudways. Wanneer is Cloudways een goede keuze voor jouw website? Wat zijn de voor- en nadelen van deze hosting? Je leest het in deze Cloudways hosting review.

Over Cloudways

Cloudways is nog een vrij jong bedrijf. Ze bestaan pas sinds 2011. Sindsdien hebben ze een gestage groei doorgemaakt en zijn ze momenteel 1 van de populairste hosting bedrijven. Ze richten zich voornamelijk op een wat hoger segment. Cloudways is een beheerd cloudhostingplatform. Het biedt klanten een oplossing om webapplicaties op verschillende cloudservers te lanceren. Er zijn momenteel vijf cloudserviceproviders die Cloudways aanbiedt:

  1. DigitalOcean
  2. Vultr
  3. Linode
  4. Amazon Web Service AWS
  5. Google Compute Engine GCE or Google Cloud

Prijzen zijn afhankelijk van de cloudserviceprovider die je kiest. Later in dit artikel ga ik nog wat dieper in op de prijzen. Voordat je een server start, moet u een webtoepassing selecteren. Met een webapplicatie kun je een website maken op basis van de behoeften van jouw bedrijf. Van WordPress tot Joomla en Drupal, Magento tot Prestashop, PHP tot CRM, je kunt eenvoudig elk type website lanceren. Cloudways biedt klanten dus een breed scala aan webapplicaties om uit te kiezen.

Tenslotte is een heel groot voordeel van Cloudways dat je 3 dagen gratis hun hosting kunt testen zonder verplichtingen. Je hoeft zelfs niet je creditcard gegevens of iets dergelijks in te voeren. Op die manier kun je dus er achter komen of Cloudways geschikt voor jou is zonder dat het je een cent kost.

Welke soorten hosting zijn er en welke heb jij nodig?

Voordat we verdergaan met deze Cloudways hosting review is het handig om te weten welke soorten hosting er zijn en wat de verschillen hier tussen zijn. Op die manier kun jij zelf bepalen wat je nodig hebt. Je hebt een aantal verschillende soorten hosting:

  • Shared hosting
  • Dedicated hosting
  • Virtual Private Server (VPS)
  • Managed hosting

Dedicated hosting en VPS is echt voor de experts onder ons. Hierbij moet je namelijk zelf een server inrichten in tegen stelling tot shared en managed hosting waarbij je bijvoorbeeld gewoon WordPress met 1 klik kunt installeren. De meeste mensen die dit artikel lezen, zullen kiezen uit shared hosting en managed hosting.

Bij shared hosting deel je je server met andere websites. Shared hosting heeft als nadeel dat andere websites voor overlast kunnen zorgen zonder dat jij daar zelf wat aan kan doen. Je deelt namelijk ook hetzelfde IP adres. Andere websites, die op hetzelfde IP adres zitten kunnen malware en/of trojans hosten. Google is daar, terecht, heel streng voor. Als meerdere websites op 1 IP zich bezighouden met dit soort praktijken, kan het gevolg zijn dat het hele IP adres een penalty krijgt. Jouw website wordt dan mogelijk ook aangepakt. In de praktijk komt dit gelukkig niet heel vaak voor, maar het is wel iets om mee rekening te houden.

Een ander nadeel van shared hosting is de snelheid. Je website nu eenmaal trager als je je server met veel websites moet delen. Als je deze blog al langer leest, weet je dat snelheid een zeer belangrijke ranking factor is.

Voordelen van shared hosting zijn dat het toegankelijk is. Je hoeft namelijk niet echt veel technische kennis te hebben om een website online te krijgen. Vaak kun je met 1 klik WordPress installeren. Daarnaast kun je vaak alles regelen bij shared hosting bedrijven: website, e-mailadressen en domeinnamen. E-mailadressen zijn vaak ook al gratis inbegrepen. Een ander voordeel is de prijs. Shared hosting is vaak veel goedkoper dan managed hosting.

Met managed hosting krijg je je eigen server waarop je je website kunt installeren. Het voordeel daarvan is de snelheid. Daarnaast heb je dus ook geen last van andere websites. Een nadeel van managed hosting is dat veel van deze bedrijven, zo ook Cloudways, zich alleen focussen op website hosting. Vaak kun je bij deze aanbieders niet terecht voor een domeinnaam en e-mailadressen.

Welke vorm van hosting je kiest, ligt dus erg aan wat je budget is en wat je vereisten zijn. Ga je voor snelheid? Dan is managed hosting de beste keuze. Toch liever shared hosting? Dan is mijn advies om niet voor het goedkoopste te gaan. SiteGround is een shared hosting aanbieder die veel kwaliteit biedt. Meer lezen over het kiezen van hosting? Lees dan mijn artikel over hoe je goede hosting kiest.

Voordelen Cloudways

Cloudways is 1 van snelste hosting aanbieders van dit moment. Daarnaast kun je voor extra snelheid gebruik maken van hun eigen CDN. Deze is niet gratis, maar kost slechts $1 per 25 GB.

Ze bieden 365 dagen 24/7 support aan. Daarnaast bieden ze extra’s aan die we ook terug zien bij de betere hosting aanbieders, zoals gratis SSL en ene staging omgeving. Ze hebben ook een gratis cache plugin genaamd ‘Breeze’. Mijn ervaring met Breeze is dat deze minder goed werkt dan WP Rocket, maar wanneer je geen extra geld wilt uitgeven aan een cache plugin is het Breeze zeker de moeite waard om uit te proberen.

Verder maakt Cloudways niet gebruik van een CPanel. Met CPanel kun je simpel gezegd de instelling van je website beheren. Dit is waar je vaak back-ups in kan stellen, toegang hebt tot PHP instellingen en databases van je website, bestanden kunt downloaden en uploaden via een FTP manager, enzovoort. CPanel is vaak wat gebruiksonvriendelijk, maar de interface van Cloudways daarentegen werkt echt heel fijn.

Heb jij al een website die je host bij een ander bedrijf? Dan kun je Cloudways gratis deze laten overzetten. Op die manier weet je zeker dat er geen problemen ontstaan.

cloudways hosting trustpilot reviews

Tenslotte zijn de meeste gebruikers enthousiast over Cloudways. Op Trustpilot hebben score ze maar liefst 4,8 van de 5.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Nadelen van Cloudways

Cloudways biedt, zoals ik al eerder aangaf, geen e-mailadressen en domeinnamen aan. Die zul je dus extern moeten kopen. Voor e-mailadressen bieden ze wel een add-on aan met Rackspace. Prijzen van deze add-on beginnen bij $1 per e-mailbox, per maand. Zelf kun je ook een e-mail hosting pakket aanschaffen bij bijvoorbeeld Hostnet. Zelf heb ik een aantal van mijn domeinnamen gekocht bij Hostnet. Ik heb nooit problemen ondervonden. Ik heb slechts 1 keer gebruik moeten maken van support waarbij ik netjes geholpen werd.

Wat ik wel vaker hoor over Cloudways is dat support niet altijd goed is. Zeker voor klanten die niet zoveel technische kennis hebben, leidt contact met support weleens over ontevredenheid. Het lijkt er op dat de kwaliteit van de support sterk afhankelijk is van de medewerker die je krijgt.

Prijzen

We zijn bijna aan het einde gekomen van deze Cloudways hosting review. Last, but least zijn de prijzen aan de beurt. Cloudways is prijs technisch interessant in vergelijking met andere managed hosting bedrijven. Wanneer je bij Cloudways een hostingpakket wilt kopen heb je de keuze uit verschillende cloudserviceproviders. Die haalde ik al in het begin van dit artikel aan. Het is verstandig om even onderzoek te doen naar de 5 cloudserviceproviders. Sowieso is het verstandig om een cloudserviceproviders te kiezen die datacenters heeft die in Nederland gevestigd zijn. DigitalOcean, Vultr en Google Cloud hebben datacenters in Nederland. DigitalOcean is met een vanaf prijs van $10 hierbij de goedkoopste optie. Met Google Cloud begint het goedkoopste pakket bij $33,18.

Cloudways hosting prijzen

Voor echt kleine websites zal het goedkoopste pakket volstaan, maar waarschijnlijker is dat je het 2e pakket nodig hebt. Hierbij heb je 2GB RAM tot je beschikking. Heb je een grote website of webshop? Dan zou ik kiezen voor het pakket van $42. Blijkt dat je toch een te groot of juist te klein pakket hebt gekozen? Je kunt op elk moment uitbreiden of juist weer terug switchen naar minder. 

Conclusie van deze Cloudways hosting review

De hamvraag van deze Cloudways hosting review: Is Cloudways nu een goede keuze voor jouw website? Het antwoord is afhankelijk van wat je precies verlangt van je hosting. Ben je enigszins technisch onderlegt en is de snelheid van je website een prioriteit? Dan is Cloudways absoluut een zeer goede keuze. Ze zijn namelijk 1 van de snelste aanbieders van hosting en bieden pakketten aan tegen een nette prijs.

Heb je echt nul technische kennis, maar wil je wel de voordelen van managed hosting? Dan zou ik je adviseren eens te kijken naar Kinsta. Ze zijn wel wat duurder dan Cloudways, maar Kinsta is wel meer geschikt voor degenen die geen technische kennis hebben. Daarnaast bieden ze in tegenstelling tot Cloudways gratis CDN aan. Support is uitstekend en er is een grote kennisbank waarvan je kunt profiteren. Ook verhuizen ze gratis je huidige website voor je. Ze gebruiken het Google Cloud Platform. Het goedkoopste pakket is €30 voor 1 website, maar betaal je per jaar dan krijg je 2 maanden gratis.

Geen budget voor managed hosting? Ga dan voor SiteGround. Hoewel ze wel wat duurder zijn dan de meeste shared hosting aanbieders, zijn ze wel goedkoper dan managed hosting. Voor het eerste jaar betaal je namelijk voor het goedkoopste pakket €5,99 per maand. Na het eerste jaar betaal je €12,99 per maand. Ze bieden veel waarde voor je geld. Voor shared hosting leveren ze goede prestaties en veel extra’s zoals staging, uitstekende support, gratis e-mailadressen, server cacheing, dagelijkse backups en meer.

cloudways hosting review pinterest afbeelding

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.