Hoe ontwerp je een tijdloos logo-ontwerp?

Een goed logo-ontwerp moet uniek, simpel en vooral tijdloos zijn. Hoe ontwerp je een logo dat de tand des tijds kan doorstaan?
Een tijdloos logo-ontwerp - Hoe ontwerp je een tijdloos logo-ontwerp

In dit artikel

Hoe ontwerp je een tijdloos logo-ontwerp?

Of je nu al jaren een bedrijf hebt of net begint, de branding van je bedrijf is belangrijk. En naast klantenservice, productkwaliteit en prijsstelling, is een logo een belangrijk onderdeel van een merk. Waarom? Een logo geeft jouw bedrijf een identiteit en zou idealiter je klanten moeten helpen jouw doel, positie en merkpersoonlijkheid te begrijpen. Logo’s stellen merken in staat zich te onderscheiden van concurrenten en merkherkenning te ontwikkelen. Een aantal kenmerken van een goed logo-ontwerp is dat een logo design uniek, simpel en tijdloos moet zijn. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe ontwerp je nou een tijdloos logo-ontwerp?

Hoe ontwerp je een tijdloos logo-ontwerp?

Een tijdloos logo-ontwerp ontwerp je door eerst onderzoek te doen, een verhaal te vertellen met je logo, het ontwerp simpel te houden, je niet te laden leiden door trends en door de veelzijdigheid van je logo design in de gaten te houden. Met dit laatste bedoel ik dan ook dat je moet denken aan hoe je het ontwerp ook in de toekomst gaat gebruiken.

Waarom is een tijdloos logo-ontwerp belangrijk?

Misschien vraag je je af waarom een logo-ontwerp, laat staan een tijdloos logo-ontwerp, belangrijk is? Je logo is vaak de eerste indruk die je klant krijgt van je bedrijf. We weten allemaal hoe belangrijk een eerste indruk is. Een logo zorgt voor merkherkenning. Iemand die jouw logo ziet, weet dat het om jouw bedrijf gaat en niet een ander bedrijf. Een logo-ontwerp helpt je dus ook om je te onderscheiden van de concurrentie.

Een logo design moet tijdloos zijn. Je wilt dat je logo voor lange tijd mee gaat. Als je bijvoorbeeld te veel op trends let, dan kun je wanneer een bepaalde trend voorbij is weer opnieuw je logo gaan ontwerpen. Naast dat natuurlijk ook duur is, is het vooral ook niet goed voor je merkherkenning als jij om de paar jaar een compleet ander logo-ontwerp hebt. Daarnaast helpt het ook om tijdens het logo-ontwerp proces rekening te houden met hoe je nu en in de toekomst het logo wilt gaan gebruiken. Dat betekend dat je je logo nodig hebt in diverse versies en bestandsformaten. Hier ga ik later in deze blog nog wat dieper op in.

Research, research, research

Je kunt niets doen in de zakenwereld zonder eerst te plannen en te onderzoeken. Research is dus sowieso een eerste belangrijke stap wanneer je een bedrijf gaat beginnen. Zo ook wanneer je een logo gaat ontwerpen. Je moet weten wie je concurrenten en je doelgroep(en) zijn. Zonder onderzoek weet je belangrijke dingen niet, zoals bijvoorbeeld welke kleuren je doelgroep aanspreken en welke juist niet.

Voor een logo-ontwerp is het belangrijk om de interesses en het gedrag van potentiële klanten beter leren te begrijpen. De kleine selectie van vragen die relevant zijn voor je doelgroeponderzoek:

  • Wie zou jouw product of dienst afnemen?
  • Hou oud zijn deze klanten?
  • Van welk geslacht zijn zij overwegend?
  • Waar woont je doelgroep?
  • Wat zijn hun interesses?
  • Wat is hun opleidingsniveau?
  • Welke beroepen oefenen je (potentiële) klanten uit?
  • Hoeveel verdienen ze ongeveer?
  • Zijn jouw klanten vaak beslissingsmakers/managers/HRM?
  • Hoe staat je doelgroep tegenover het soort product/dienst dat je aanbiedt?
  • Op basis van welke aspecten doet de doelgroep uiteindelijk aankopen?
  • Welke kleuren spreken deze doelgroep wel en niet aan?

Wanneer je een lijstje met vragen hebt, is het natuurlijk de bedoeling om daar een antwoord op te vinden. Natuurlijk kun je navraag doen bij eventueel eerdere klanten. Ook kun je potentiële klanten benaderen met een enquête. Ook vrienden, collega’s en familie kunnen eventuele bronnen zijn. Vergeet ook social media niet. Tenslotte heeft Google ook een aantal handige tools:

Vertel een verhaal met je logo

Je hebt niet altijd woorden nodig om je verhaal te vertellen. Als je de juiste visuele elementen gebruikt, kan het menselijk brein gemakkelijk de stippen verbinden en een verhaal creëren. Hetzelfde geldt voor logo design. Het moet de persoonlijkheid of identiteit van jouw bedrijf communiceren. Bedenk bij het ontwerpen van je logo wat jouw bedrijf (en dus eigenlijk je merk) anders maakt dan anderen. Welke emotie moet het logo oproepen? Als je merk een persoon was, wie zou dat dan zijn? Als je antwoord hebt op dit soort vragen, kun je deze in gedachten houden tijdens het ontwerpen van je logo.

K.I.S.S.

Een cliche, maar dat maakt het niet minder waar: Keep It Simple, Stupid. Simpel is een ontwerp principe dat succesvolle logo’s volgen. Nike, Apple, Google, FedEx, enzovoort, hebben allemaal een geniaal logo-ontwerp dat grossiert in eenvoud. Een te gedetailleerd logo is veel lastiger te onthouden dan een simpel logo. En dat is precies waar je voor gaat met een logo-ontwerp: merkherkenning.

Veelzijdigheid

voorbeeld van een tijdloos logo-ontwerp van nike
Het Nike logo: simpel, veelzijdig, herkenbaar en tijdloos

Een tijdloos logo-ontwerp is een veelzijdig logo-ontwerp. Je gaat je logo-ontwerp op veel verschillende manieren en platformen gebruiken: social media, je website, visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, maar wellicht ook op je auto, een billboard, reclamefolders of in de krant. Je logo moet hier dus op berekend zijn. Bedenk dus hoe je nu en in de toekomst je logo wilt gaan gebruiken. Zorg daarom dat je sowieso de volgende variaties van je logo-ontwerp hebt:

  • Een horizontale versie
  • Een verticale versie
  • Een versie met alleen je beeldmerk
  • En versie met alleen je woordmerk
  • In full colour
  • In 1 kleur
  • In zwart-wit
  • Een versie die op een lichte achtergrond gebruikt kan worden
  • Een versie die op een donkere achtergrond gebruikt kan worden

Een goede logo-ontwerper zal je van bovenstaande standaard voorzien. Daarnaast zijn ook de bestandsformaten van belang. Je hebt op zijn minst nodig: .ai, .eps, .pdf, .jpg en .png. Lees meer over welke logo bestanden er zijn en wat je er mee kunt doen.

Wellicht denk je nu dat je een bepaalde versie die hierboven genoemd wordt niet nodig zult hebben. Je weet echter nooit wat je in de toekomst allemaal nog gaat doen en waar je je logo allemaal op gaat gebruiken. Een horizontale versie werkt weer makkelijker op een website als een heel hoog verticale versie. Op een billboard heb je een lagere resolutie van je logo nodig, maar wel een grote afmeting. Op een visitekaartje is dat juist weer precies andersom. Kortom, zorg dat je logo veelzijdig is en kom niet voor vervelende verrassingen te staan wanneer blijkt dat er iets niet mogelijk blijkt te zijn met je logo-ontwerp.

Laat je niet leiden door trends

Trends zijn zeker belangrijk, maar kenmerkend voor trends zijn nou eenmaal de voorbijgaande aard. Niet wat je wilt voor een echt tijdloos logo-ontwerp natuurlijk. Denk nog maar eens aan Apple. Natuurlijk hebben ze in de loop der tijd hun logo weleens een update gegeven, maar in de essentie gebruiken ze hetzelfde logo sinds 1977: een appeltje met een hap eruit.

Er zijn dus diverse merken die in de loop der tijd hun logo een andere kleur hebben gegeven of zelfs een kleine update, maar in de essentie wil je dat je logo hetzelfde blijft vanwege de merkherkenning die je hebt gebouwd. Als je elke 5 jaar met een compleet ander logo-ontwerp aankomt, dan zullen je klanten je bedrijf niet meer herkennen. Daarnaast is het natuurlijk ook niet zo professioneel om elke keer met een nieuw logo design op de proppen te komen. Investeer dus in een goed, simpel, veelzijdig en tijdloos logo-ontwerp dan kun je hiervan jaren profiteren.

Ook een tijdloos logo-ontwerp voor jouw bedrijf? Lees meer over mijn diensten en bekijk mijn portfolio. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Lees ook: deze tools heb je nodig voor logo ontwerp

tips voor een tijdloos logo ontwerp pinterest share afbeelding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.