Waaruit bestaat een logo-ontwerp? De anatomie van een logo

Uit welke onderdelen bestaat een logo ontwerp? In dit artikel gaan we eens logo design goed ontleden.
Waaruit bestaat een logo-ontwerp

In dit artikel

Waaruit bestaat een logo-ontwerp? De anatomie van een logo

Een goed logo is de hoeksteen van je merk. Het helpt klanten te begrijpen wie je bedrijf is en wat je bedrijf doet. In dit blog artikel kijken we naar waar een logo-ontwerp uit bestaat. Wat zijn de verschillende onderdelen van een logo? Je zou kunnen zeggen dat een logo-ontwerp grofweg bestaat uit 3 tot 6 verschillende onderdelen. Lees meer over de anatomie van een logo.

Waaruit bestaat een logo-ontwerp?

Een logo is een symbool bestaande uit tekst en afbeeldingen die een bedrijf identificeert. Een goed logo laat zien wat een bedrijf doet en welke waarden of visie het bedrijf heeft. Het logo moet dus iets vertellen over een bedrijf. Een logo-ontwerp bestaat uit verschillende onderdelen. Een logo-ontwerp bestaat uit:

  • Een beeldmerk
  • Een woordmerk
  • Een achtergrond
  • Kleuren
  • Eventueel een slogan of payoff
  • Eventueel een datum

Wat kenmerkt een goed logo-ontwerp?

Het is voor een bedrijf belangrijk om een goed logo-ontwerp te hebben. Een goed logo-ontwerp communiceert helder en duidelijk de boodschap of visie van je bedrijf. Kenmerkend voor bekende logo’s is dat ze vaak simpel zijn. Nike, Apple, FedEx worden vaak genoemd als bekende voorbeelden van simpele logo designs. Een goed logo-ontwerp moet er ook op elke schaal er goed uit zien. Of je logo nu gedrukt wordt op iets kleins, zoals een pen of visitekaartje, gebruik wordt op je website en social media kanalen of een billboard reclame, overal moet je logo er goed en consistent uit zien.

Benieuwd naar overige kenmerken van een goed logo-ontwerp? Lees dan zeker mijn artikel over de kenmerken van een goed logo-ontwerp.

Wat doet een logo-ontwerp?

Een logo is niet alleen een mooi plaatje voor op je website of drukwerk. Een logo heeft meerdere functies:

  • Een logo-ontwerp zorgt er voor dat je opvalt tussen je concurrenten. Zo’n beetje ieder bedrijf heeft concurrenten. Hoe kunnen klanten op het eerste gezicht, zonder verdere informatie, jouw bedrijf onderscheiden van de concurrentie? Precies, met een logo.
  • Je logo communiceert belangrijke informatie over je bedrijf. Een logo geeft in 1 oogopslag al heel wat informatie over je bedrijf: je bedrijfsnaam, je branche, wat je bedrijf doet en in sommige gevallen zelfs een locatie. Ook kan een logo laten zien waar het voor staat, zoals bijvoorbeeld het Fairtrade logo.
  • Een logo zorgt voor merkherkenning. Als jij een plaatje van een appel met een hap er uit ziet, zul je waarschijnlijk de associatie hebben met het bedrijf Apple. Logo’s kunnen sterke visuele associaties met een bedrijf creëren. Dit helpt klanten om een merk in gedachten te houden.

De onderdelen van een logo

In het begin van dit artikel gaf ik al heel kort aan waaruit een logo-ontwerp bestaat. Tijd om eens dieper in te gaan naar deze diverse logo onderdelen.

Het beeldmerk

Het beeldmerk is het icoon, pictogram of grafisch element van een logo-ontwerp. Het is over het algemeen het meest herkenbare deel van een logo, bedoeld om het geheel van het merk in één enkel beeld te vatten. Het bereikt dit door middel van symboliek, vormentaal, kleurentheorie en ontwerpprincipes – het communiceren van eigenschappen aan de kijker op een onbewust niveau.

twitter logo met merkherkenning
Het logo van Twitter met het bekende beeldmerk van een vogeltje

Soms wordt het beeldmerk zo bekend dat het los kan staan van het woordmerk. Een bekend voorbeeld daarvan is, ja hoor daar hebben we hem weer, Nike. Ook het vogeltje van Twitter is zo bekend dat het los kan worden gebruikt. Dat je beeldmerk zoveel merkherkenning heeft dat je het los kunt gebruiken, is voor de meeste logo’s niet weggelegd. Je beeldmerk moet dan wel zo ontzettend sterk en herkenbaar zijn, dat is simpelweg meestal niet haalbaar. Daarom wordt het beeldmerk dus vaak in combinatie gebruikt met het woordmerk.

Het woordmerk

voorbeeld van een logo met alleen een woordmerk coca cola logo

Een woordmerk is het tekstgedeelte van een logo-ontwerp dat de bedrijfsnaam weergeeft. Dit is dus een ontzettend belangrijk onderdeel, want het identificeert expliciet de naam van je bedrijf. Bij sommige merken bestaat hun logo uit alleen hun woordmerk, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij Coca Cola.

De typografische stijl en leesbaarheid zijn het belangrijkst bij een woordmerk. Omdat het zo belangrijk is voor naamsbekendheid, moeten de letters leesbaar zijn over een breed scala aan formaten en afstanden. De typografische stijl moet passen bij de uitstraling van een logo, de branche en je doelgroep aanspreken. Daarnaast wil je ook niet een dertien in een dozijn lettertype. Geen gemakkelijke opgave dus om een goed woordmerk te ontwerpen.

Wil je bijvoorbeeld een moderne uitstraling? Dan zul je eerder gaan voor een moderner, minimalistische lettertype in plaats van een romantisch script lettertype. Meer weten over het kiezen van een geschikt lettertype voor je logo design? Lees dan mijn artikel over het kiezen van een font voor je logo waarin ik ook dieper in ga op welke soorten lettertypes er zijn.

De achtergrond

Waarschijnlijk denk je hier niet eens over na, maar ook de achtergrond hoort bij je logo-ontwerp. Ga je voor een witte achtergrond? Of toch voor een gekleurde achtergrond? De achtergrond van een logo is elke kleur, afbeelding, textuur of materiaal dat achter het logo wordt geplaatst. Meestal worden logo’s ontworpen in software met transparante achtergronden, maar dit is niet hetzelfde als geen achtergrond hebben. Integendeel, logo’s verschijnen vaak in verschillende contexten (van briefpapier tot T-shirts tot websites aan de zijkanten van gebouwen en meer), wat betekent dat ze een groot aantal potentiële achtergronden zullen hebben. Dit is iets waar je logo-ontwerper rekening mee zal moeten houden.

Kleuren

unilever logo met de kleur blauw

Elke kleur heeft een betekenis. Ook met kleuren kun je iets over jouw bedrijf vertellen. Blauw wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met betrouwbaarheid, conservatief, mannelijk, zakelijk en professioneel. Voorbeelden van bedrijven die blauw gebruiken in hun logo zijn KLM, Unilever, SNS Reaal en Aegon. Je kunt je voorstellen dat blauw ook past bij deze bedrijven, want betrouwbaarheid, zakelijk en professioneel is iets wat deze bedrijven graag zullen willen uitstralen. Als je echter bijvoorbeeld kinderdagverblijf hebt, dan kan een volledig blauw logo ook heel koud en afstandelijk aanvoelen. Wees je dus bewust wat de kleuren die je kiest kunnen communiceren naar je klanten.

Een slogan of payoff

waaruit bestaat een logo ontwerp - mcdonalds logo met payoff

Het hebben van een slogan of payoff is niet een vereiste voor een logo-ontwerp, maar is ook weer een extra onderdeel wat meer over je bedrijf kan vertellen. Sommige bedrijven hebben een echte slogan met bijvoorbeeld een pakkende tekst of een belofte, zoals Mc Donalds met “I’m loving it”. Andere voorbeelden zijn Qmusic met “Q is good for you”, Nike met “Just do it”, Apple met “Think Differently”, Coca Cola met “Open Happiness”, enzovoort.

de onderdelen van een logo design - logo ontwerp met payoff

Er zijn ook lokale bedrijven die hun plaatsnaam opnemen in hun payoff. Wat ook voorkomt is dat de branche, diensten of producten genoemd wordt in een payoff, zoals Duifhuizen met “Tassen & koffers”.

Omdat de slogan een lagere prioriteit heeft dan de merknaam, contrasteert het meestal het woordmerk met een kleinere, dunnere of meer gecomprimeerde typografische stijl. Het moet aanpasbaar zijn omdat de zakelijke slogan in de loop van de tijd kan veranderen met de marketingstrategie. Sommige versies van het logo kunnen het ook helemaal weglaten omdat het een niet-essentiële functie is.

Datum

weleda logo met datum

Sommige logo’s, zoals het voorbeeld van hierboven van het logo van Weleda, hebben een datum toegevoegd. Als je bedrijf al een flink aantal jaar bestaat, kun je laten zien hoe betrouwbaar en bestendig je bedrijf is. Je ziet echter ook soms dat nieuwe bedrijven ook hun datum opnemen in hun logo. Dit is eerlijk gezegd iets wat ik meestal afraad aangezien je daarmee laat zien dat je nog een jong bedrijf bent. Dit kan afstotend werken, omdat klanten dan kunnen denken dat je nog onervaren bent. Bedenk dus of het toevoegen van een datum of jaar van toegevoegde waarde is voor jouw logo.

Is een logo hetzelfde als een merk?

Een logo is niet hetzelfde als een merk. Een merk bestaat namelijk uit veel meer dingen dan alleen een logo. Alleen een logo maakt dus nog geen merk. Bij een merk gaat het ook om de merkbeleving. Simpel gezegd, bestaat een merk uit elke ervaring die een klant heeft met jou, je bedrijf, product of dienst, online, offline of persoonlijk, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Daar is je logo zeker een onderdeel van, maar ook de rest van je huisstijl, alle uitingen, je tone-of-voice, je klantenservice, enzovoort.

Conclusie

Een logo-ontwerp bestaat dus ongeveer uit 3 tot 6 onderdelen. Elk logo heeft een beeldmerk en/of een woordmerk. Een logo heeft altijd een achtergrond, of je logo nu bijvoorbeeld op real life materialen wordt gedrukt of op briefpapier. Ook kun je er voor kiezen om je logo zelf een gekleurde achtergrond te geven. Een logo heeft soms een slogan of payoff die ook weer wat extra informatie geeft over je bedrijf. Soms is een slogan een catchy zinnetje, soms vertelt het iets over de locatie van een bedrijf en soms vertelt het iets over de branche of de diensten of producten die een bedrijf verkoopt. Sommige bedrijven nemen ook een datum op in hun logo om zo te laten zien dat hun bedrijf al jaren lang bestaat. Heb je een jong bedrijf? Dan kun je de datum misschien beter weglaten om niet als onervaren gezien te worden.

Zelf ook een professioneel logo dat past bij jou en je bedrijf? Neem vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.

waaruit bestaat een logo ontwerp pinterest afbeelding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.