Photoshop is een ongekend populair programma. Met “Photoshoppen” is Photoshop zelfs 1 van die producten die zelfs een werkwoord zijn geworden. Niet voor niets is het een onmisbare tool in de gereedschapskist van zowel grafisch als website designers. De mogelijkheden van Photoshop zijn dan ook bijna eindeloos. Bijna, want er is namelijk 1 ding wat je absoluut nooit in Photoshop moet maken. Een logo maken in Photoshop is namelijk iets wat ik echt iedereen af zou raden. Helaas zie ik wanneer ik in Google zoek op ‘logo maken Photoshop’ diverse artikelen die je vertellen hoe je een logo kunt maken in Photoshop. In dit artikel vertel ik je echter waarom je nooit je logo moet maken in Photoshop.
Waarom je niet een logo moet maken in Photoshop
Kenmerken van een goed logo-ontwerp zijn simpel, schaalbaar, uniek, veelzijdig en tijdloos. Deze kenmerken zijn niet te verenigen in Photoshop. Photoshop is namelijk gebaseerd op pixels waardoor je logo-ontwerp niet groter of kleiner kunt maken zonder kwaliteitsverlies. Dit betekend dat een logo gemaakt in Photoshop nooit schaalbaar, en daarmee ook, niet veelzijdig of tijdloos kan zijn.
Wat is Photoshop en wat kun je er mee doen?
Adobe Photoshop is ontwikkeld om foto’s en digitaal beeldmateriaal te bewerken. Het programma bestaat al sinds 1990. Het is de industrie standaard en wordt gebruikt door fotografen, grafisch vormgevers en webdesigners. Je kunt er dus foto’s mee bewerken, maar sinds de komst van Adobe Lightroom zijn veel professionele fotografen overgestapt naar dit programma. Toch kun je met Adobe Photoshop nog uitstekend je RAW foto’s bewerken.
Daarnaast kun je Photoshop ook gebruiken voor bijvoorbeeld mockups. Een mockup is een foto waar je bijvoorbeeld digitaal een product of ontwerp in kunt plaatsen. Ik gebruik mockups bijvoorbeeld voor mijn wanddecoratie webshop MDRN HOME waarbij ik mijn ontwerpen voor posters en canvas prints plaats op een mockup van een fotolijst of op een canvas.
Daarnaast heb je kunstenaars die werkelijk prachtige digitale werken kunnen maken. Je kunt zelfs kleine animaties met Photoshop maken! Kortom, je kunt ontzettend veel met Photoshop.
Wat zijn pixels en vectors?
Ken je die Mario games die je vroeger kon spelen op de Nintendo Snes spelcomputer? Mario en zijn wereld bestaan volledig uit een soort “blokjes”. Dit zijn pixels.
Ook foto’s zijn opgebouwd vanuit pixels. De manier waarop een computer complexe afbeeldingen zoals foto’s weergeeft, is door de informatie te vereenvoudigen door middel van zogenaamde pixels, dit zijn microscopisch kleine vierkanten van effen, individuele kleuren. Open maar eens een foto en zoom in. Wanneer je genoeg inzoomt zie je uiteindelijk de pixels en wanneer je wee uitzoomt, vloeien de pixels weer samen tot een beeld. Foto’s kunnen duizenden pixels bevatten. Meer pixels betekend meer detail en dus een hogere kwaliteit.
Op pixels gebaseerde afbeeldingen worden meestal rasterafbeeldingen genoemd, en dat maakt Photoshop tot een rasterprogramma (in tegenstelling tot een op vectoren gebaseerd programma zoals Adobe Illustrator).
Voor- en nadelen van pixel-based afbeeldingen
Het voordeel van het werken met rasterafbeeldingen is dat je veel complexiteit kunt bereiken. Daarom is Photoshop het programma geworden voor elk gedetailleerd kunstwerk, van video’s tot illustratie. Het enige wat je hoeft te doen is meer pixels toevoegen om het detailniveau te verhogen (of het nu gaat om kleur, schaduw of textuur) met behulp van hulpmiddelen zoals het penseel, het herstelpenseel en het kloonstempel.
Het nadeel van het werken met pixels is dat ze in grootte en plaats vastliggen. Kenmerkend voor pixels is dat je ze niet kunt schalen zonder kwaliteitsverlies. Dat is het grote probleem als het aankomt op logo design. Als je een afbeelding kleiner maakt en opslaat, dan verlies je daarmee ook die pixels. Die details krijg je niet meer terug. Als je vervolgens datzelfde bestand weer groter zou willen maken, gaat er het alleen nog meer pixelig er uit zien. Natuurlijk zou je diverse groottes apart van elkaar kunnen opslaan, maar een echte oplossing is dat natuurlijk niet.
Vector: de tegenhanger van de pixel
Vectors zijn de tegenhanger van pixels. Vectoren zijn lijnen, die met ankerpunten aan elkaar zijn verbonden. Door deze indeling blijft de verhouding altijd gelijk. Door dat vectors niet bestaan uit pixels zijn ze wel schaalbaar met behoud van kwaliteit. Deze afbeeldingen kun je eindeloos groter en kleiner maken. Wanneer je inzoomt op een vector afbeelding, dan blijft deze gewoon dezelfde kwaliteit behouden. Je ziet dus geen pixels. Dit is waarom je een logo moet maken met een vector-based programma, zoals Adobe Illustrator. In het plaatje hieronder met een gedeelte van het logo van Birdie Design zie je mooi het verschil tussen pixels en vectors.
Wat zijn de vereisten van een logo-ontwerp?
Het is de bedoeling dat een logo-ontwerp een flinke tijd mee kan gaan. Natuurlijk kun je wel eens een kleine update geven aan je logo design, maar in de essentie blijft je logo idealiter hetzelfde. Een logo design moet eigenlijk dus tijdloos zijn. Dat betekend ook dat in de loop der tijd je je logo wil gaan plaatsen op diverse uitingen. Hierbij kun je denken aan de meest voor de hand liggende uitingen zoals een visitekaartje, briefpapier, je website en social media kanalen. Het is echter goed om hierbij ook rekening te houden met de toekomst. Wellicht wil je later je logo ook gaan gebruiken op je bedrijfsauto of op een billboard reclame. Met andere woorden: je hebt een logo nodig die er goed uit ziet op zowel heel klein als heel groot formaat. Dat kan als je logo een vector-based afbeelding is, maar dus niet als je een pixel-based afbeelding is.
Vector bestandsformaten van een logo
Ik heb al eens een artikel geschreven over de bestandsformaten die je nodig hebt voor je logo, maar ik zal hier nog even kort op in gaan. Er is namelijk iets wat erg belangrijk is en waar je op moet letten. Vectorafbeeldingen gemaakt in Illustrator zullen eindigen op .ai. Andere vector bestandsformaten zijn .eps en .pdf. Let echter op dat bij deze laatste 2 er niet sprake hoeft te zijn van een echte vector afbeelding! Photoshop kan namelijk ook bestanden opslaan in .eps en .pdf. Dit zijn dan toch echt pixel-based afbeeldingen. Wil je dus echter zeker weten dat je te maken hebt met een vector afbeelding, dan kun je dus het beste even inzoomen op de afbeelding. Krijg je pixels te zien? Dan is het dus een pixel-based afbeelding.
Kan je een logo maken in Photoshop?
Nee, dat kan niet. Of beter gezegd: dit zou je nooit moeten doen. Je zou in Photoshop iets kunnen maken dat op een logo lijkt, maar het enige wat het in werkelijkheid zou zijn, is een schilderij (in pixels) van een logo. Zoals ik al door het hele artikel probeer duidelijk te maken, is het ontzettend belangrijk voor de bruikbaarheid van je logo dat deze groter of kleiner gemaakt kan worden zonder kwaliteitsverlies. Wellicht denk je daarbij ‘Ach, kleiner maken kan toch altijd zonder kwaliteitsverlies?’. Elke keer als jij een afbeelding kleiner maakt, verliest die afbeelding daarmee ook zijn pixels. Die pixels zijn daarmee voorgoed verloren. Groter maken kan niet, want daar gaat de afbeelding er alleen maar slechter van uit zien.
Welke software is wel geschikt om een logo te ontwerpen?
Gebruik voor je logo ontwerp een programma zoals Adobe Illustrator. Als je gebruik maakt van Adobe Creative Cloud dan zit Illustrator, net zoals Photoshop en InDesign, in het pakket. Dit is de standaard voor de industrie, maar kan wel wat prijzig zijn. Inkscape is een gratis open source programma. Benieuwd naar wat er nog meer voor nodig is om een logo te ontwerpen? In dit artikel geef ik je tips over de tools die je nodig hebt voor logo design.
Conclusie
Investeer in 1 keer in een goed en sterk logo-ontwerp. Je krijgt daar namelijk geen spijt van. Een logo-ontwerp is het kenmerk van een merk en draagt veel verantwoordelijkheid. Daarom wordt er zoveel creatief nagedacht over het ontwerp van het logo – de kleur, de vorm, de emoties die het oproept – dat het zonde zou zijn om alles te verpesten aan technische details zoals de verkeerde software en onjuiste afbeeldingsbestanden. De beste software garandeert misschien geen geweldig logo-ontwerp, maar de verkeerde software zal je later gegarandeerd problemen gaan bezorgen. Daarom heb je voor een echt werkend logo zowel het juiste bestandstype als de juiste grafisch ontwerper nodig.
Ben jij op zoek naar een grafisch vormgever die voor jou een mooi logo kan ontwerpen? Bekijk dan zeker even mijn portfolio en neem contact met me op voor een offerte op maat.