Je bent op zoek naar een logo en vraagt je af wat je precies aangeleverd moet krijgen? Of heb je een heleboel bestanden gekregen van je logo ontwerper en geen idee wat je er mee aan moet? In dit artikel leg ik uit welke logo ontwerp bestanden je zou moeten krijgen aangeleverd en hoe en wanneer je deze bestanden kunt gebruiken.
Welke logo bestanden zijn er en zou je aangeleverd moeten krijgen?
Wanneer je op zoek bent naar een logo ontwerp dan vraag je je logischerwijs af wat je eigenlijk kan verwachten bij het aanleveren. Wat voor bestanden moet je aangeleverd krijgen? Dit verschilt nogal van ontwerper tot ontwerper. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat mijn klanten zo goed mogelijk uit de voeten kunnen met hun logo en lever ik zo veel mogelijk verschillende bestandsformaten aan, voor zowel web als print. Dit doe ik voor elke variant van het logo, dus voor elke kleurvariatie, compositie, enzovoort. Dit zijn de bestandsformaten die ik sowieso aanlever:
- AI
- EPS
- JPG
- PNG
- SVG
Een fijne tool om logo bestanden aan te maken in Pantone, CMYK en RGB is The Logo Package Express. Met een paar klikken maakt deze plugin voor Adobe Illustrator alle bestanden en versies van je logo aan die je maar nodig kunt hebben.
.AI (Adobe Illustrator)
Ten eerste lever ik altijd het bronbestand mee. Dit is het originele Illustrator bestand van het logo. Niet iedere designer levert dit mee, maar ik wil mijn klanten niet “gijzelen”. Na afloop van een project hoop ik natuurlijk altijd dat er een langdurige samenwerking mogelijk is, maar ik ga er niet bij voorbaat al van uit. Naar mijn mening moet een klant altijd vrij zijn om te gaan en staan waar hij wil. Daarom vind ik het dus belangrijk om het bronbestand mee te leveren.
Als men dit bestand niet meelevert omdat het logo niet gemaakt is in Illustrator, maar bijvoorbeeld in Photoshop, doe je er overigens goed aan om een andere ontwerper te zoeken. Een professioneel logo ontwerp wordt ten allen tijde in Adobe Illustrator gemaakt. Lees ook ons artikel 10 grafische termen uitgelegd voor niet-ontwerpers. Hierin ga ik ook nog dieper er op in waarom logo’s gemaakt worden in dit specifieke programma.
.EPS (Encapsulated PostScript)
EPS staat voor en is een vectorbestand, wat betekend dat het logo groter of kleiner gemaakt kan worden zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je het logo bijvoorbeeld naar een ontwerper stuurt voor drukwerk dan stuur ik je vaak een eps bestand. Let wel dat een eps niet per se een vector-based bestand hoeft te zijn! Let daar dus op en vraag het na bij je ontwerper. In onze blog post 10 grafische termen uitgelegd voor niet-ontwerpers ga ik ook hier nog wat dieper op in.
.PDF (Portable Document Format)
Van de voorgaande bestandformaten is dit de bekendste. Iedereen kent een pdf en weet doorgaans hoe je deze kunt openen. Het bekendste PDF programma is natuurlijk Adobe Reader, maar design software zoals Photoshop, Illustrator en InDesign kunnen goed overweg met een pdf. Wanneer het bestand is gemaakt met bijvoorbeeld Illustrator of InDesign, is het ook schaalbaar zonder kwaliteitsverlies.
.JPG (Joint Photographic Experts Group)
Een jpg sla ik altijd op verschillende manieren op: een bestand wat geschikt is voor gebruik op een website of social media, en een bestand wat geschikt is voor drukwerk. Het bestand dat geschikt is voor gebruik op het web is in de kleurmodus RGB (Rood, Groen, Blauw) en heeft een lagere resolutie. De .jpg die geschikt is voor drukwerk is in de kleurmodus CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Key staat voor zwart) en heeft een hogere resolutie. Let wel dat eps en ai beter voor drukwerk zijn dan jpg.
Een nadeel van jpg is wel dat een transparante achtergrond niet mogelijk is. Wanneer je het logo opslaat als jpg komt er automatisch een witte achtergrond mee. Heeft je logo witte elementen en geen gekleurde achtergrond? Dan kan je logo niet opgeslagen worden als .png omdat er in dus een deel van je logo weg zal vallen. In dat geval zal je een ander bestandsformaat moeten gebruiken.
.PNG (Portable Network Graphics)
In tegenstelling tot een jpg, is een png wel transparant. Let wel dat png absoluut niet geschikt is voor drukwerk, omdat het bestand een te lage resolutie heeft voor drukwerk. Het bestandsformaat is wel uitermate geschikt om te gebruiken op je website. Doordat png transparant is, zullen witte elementen op een donkergekleurde achtergrond wel zichtbaar zijn.
.SVG (Scalable Vector Graphic)
Dit is een beetje een bijzonder bestandsformaat. SVG gebruikt namelijk een XML tekstbestand om te beschrijven hoe de afbeelding er uit zou moeten zien. Daarom is het ook een bestandformaat wat groter en kleiner gemaakt kan worden zonder kwaliteitsverlies. Dit is vooral heel prettig met een responsive websites en retina beeldschermen, want je bent er van verzekerd dat op elk beeldscherm je logo er goed en scherp uit ziet. Het nadeel is dat niet elke browser SVG helemaal goed ondersteund. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je bezoeker die een browser gebruik zonder ondersteuning voor SVG, je afbeeldingen niet kunt zien. Dit is dan weer op te lossen door een “fallback image” op te nemen in de code (een jpg of png). Wanneer de website dan wordt bezocht met een browser die SVG niet ondersteund, wordt het alternatieve bestandsformaat geladen.
Conclusie
Het gebeurt nogal eens dat mensen niet de juiste logo bestanden aan kunnen leveren, omdat ze deze niet van hun ontwerper hebben gekregen of omdat ze simpelweg niet eens bestaan. Dat gaat jou met dit overzicht niet meer gebeuren. De genoemde bestanden in dit artikel zijn essentieel om je logo goed te kunnen gebruiken. Zo kun je altijd het juiste bestand aanleveren. Zorg dus ten allen tijde dat je altijd in bezit bent van deze bestanden. Krijg je ze niet automatisch meegeleverd? Wees dan niet bang om er om te vragen!
Op zoek naar wat logo inspiratie? Dit boek kan ik van harte aanbevelen: Logo Design Love van David Airey.
Lees ook: de logo ontwerp trends in 2021