Met een logo ontwerp checklist kun je er voor zorgen dat je logo ontwerp communiceert wat jij met je bedrijf wilt uitstralen. Veel bedrijven besteden niet genoeg aandacht aan hun logo. Zonde, want een logo ontwerp is vaak het eerste van je bedrijf waar een potentiële klant in aanraking met komt. Bewust of onbewust krijgen ze door je logo een idee van wie of wat je bedrijf is. Een eerste indruk kun je niet overnieuw doen. Dat is de reden waarom je je logo ontwerp serieus wilt nemen. In deze logo ontwerp checklist help ik je in te zien welke elementen van belang zijn bij een logo ontwerp proces.
De verschillende soorten logo’s
Bedenk welk soort logo je wilt en welk soort past voor je bedrijf. Er zijn 5 soorten logo’s:
- Een woordmerk: Logo’s die bestaan uit alleen tekst. Vaak met opvallende en gestileerde lettertypen. Een woordmerk logo is ideaal voor nieuwe bedrijven om merkidentiteit en herkenning op te bouwen. Bekende voorbeelden zijn Coca Cola, Google, Disney en FedEx.
- Emblemen: Dit zijn logo’s met tekst in het algehele ontwerp, denk hierbij aan een pictogram of badge. Veel automerken maken gebruik van een embleem, zoals bijvoorbeeld BMW, Fiat en Mini Cooper.
- Beeldmerk: Logo’s die bestaan uit alleen een symbool of icoon. Niet geschikt voor nieuwe bedrijven, want het beeldmerk wordt niet begeleid door tekst. Alleen geschikt voor gevestigde en populaire merken, zoals Apple, Twitter, Shell en Nike.
- Monogram: Logo’s met alleen initialen. Wordt ook vaak gebruikt door bedrijven met erg lange namen wat vaak niet handig is voor een logo. Bekende voorbeelden zijn CNN, BBC en NASA.
- Combinatie van woordmerk en beeldmerk: Logo’s met zowel een icoon, badge, monogram of pictogram en een woordmerk. Met dit soort logo’s is er zowel een visueel element als directe herkenning van de naam van je bedrijf. Bekende voorbeelden zijn Lacoste, Puma, AirBnB, Adobe en Microsoft.
Een logo kan uit diverse onderdelen bestaan. Lees hier meer over de anatomie van een logo waar in dieper in ga op de onderdelen van een logo ontwerp .
Doelgroeponderzoek
Zorg ervoor dat je logo ontwerp aansluit bij je doelgroep. Uiteindelijk wil je hen aanspreken. Dit kun je alleen doen wanneer je precies weet wie je doelgroep is en wat hen motiveert. Hiervoor zul je dus onderzoek moeten doen naar je doelgroep. Vraag je af wie je klanten zijn, hoe oud ze zijn, waar ze wonen, wat voor werk ze doen, wat hun interesses zijn, wat hun geslacht is, enzovoort. Pas als je een duidelijk beeld heb van je doelgroep kun je met succes een logo (laten) ontwerpen.
Wat doet de concurrentie?
Het is ook verstandig om onderzoek te doen naar de concurrentie. Uiteraard niet om hetzelfde te doen, maar juist zodat jij je kunt onderscheiden. Je wilt dat je logo opvalt tussen alle andere logo’s. Om op te kunnen vallen, moet je dus ook weten wat de concurrentie doet.
Maak keuzes op basis van verstand, niet op smaak
Dit is iets wat vaak fout gaat bij logo design. Je ontwerpt een logo niet voor jezelf. Natuurlijk is het belangrijk om zelf tevreden te zijn over je logo, maar het belangrijkste is dat Je logo ontwerp je doelgroep moet aanspreken. Maak dus belangrijke ontwerp keuzes niet op basis van je eigen smaak, maar op basis van je gezonde verstand.
Een logo voor nu en in de toekomst
Een logo moet een flink aantal jaren mee kunnen gaan. Natuurlijk is het in de loop van de tijd nodig om af en toe kleine dingen te veranderen om zo te moderniseren en mee te gaan met je tijd. Het is echter niet de bedoeling dat je elke paar jaar een complete rebranding nodig hebt. Een goed logo is:
- Tijdloos
- Veelzijdig
- Uniek
- Simpel
- Schaalbaar
Lees alles over de kenmerken van een goed logo ontwerp zodat je weet waaraan jouw logo ontwerp moet voldoen.
Technische eisen van een logo ontwerp
In het vorige punt benoemde ik al dat een vereiste voor een goed logo schaalbaarheid is. Dit betekend simpelweg dat je logo geschikt moet zijn voor diverse weergaves en manier van gebruik. Je moet je logo kunnen laten drukken op een pen, maar ook kunnen gebruiken voor een billboard reclame. Hou hierbij ook rekening met de toekomst. Wellicht dat je nu nog geen gebruik gaat maken van billboard reclame, maar in de toekomst misschien wel. Dit betekend dat je je logo in diverse soorten en maten nodig hebt.
Zorg ervoor dat je beschikt over de volgende variaties:
- Een vector logo in .ai, .eps en .pdf
- Overige bestandsformaten, zoals .svg, .jpg en .png.
- Een logo in zwart-wit
- Het logo in 1 kleur
- Een versie met alleen je beeldmerk
- Een versie met alleen je woordmerk
Daarnaast is het belangrijk dat je je logo zowel op drukwerk als op het beeldscherm kunt gebruiken. Dit betekend dat je op zijn minst je logo in CMYK en RGB nodig hebt. Het liefst en wanneer mogelijk, ook in Pantone kleuren.
Gebruik tenslotte de juiste software. Met Photoshop kun je nooit een goed, professioneel logo ontwerpen die aan alle technische eisen voldoet. Een goed logo ontwerp kost wat, maar geloof me, de kosten van een slecht logo ontwerp lopen vanzelf hoger op.
Kies het juiste lettertype
Typografie is ook belangrijk bij je logo ontwerp. Net zoals de keuze voor kleuren, straalt ook typografie wat uit. Ben je een serieus advocatenkantoor dan zit je niet te wachten op een romantische script lettertype. Heb je een kinderdagverblijf? Dan mag het wellicht allemaal iets vriendelijker en kun je ook voor een minder serieuze en zakelijke uitstraling gaan. Lees hier hoe je een goed lettertype voor je logo kiest.
Kies de juiste kleuren
Kies passende kleuren. Hou hierbij rekening met de betekenis van kleuren zodat je niet per ongeluk mensen voor het hoofd stoot. Dit geldt zeker wanneer je ook buitenlandse markten bedient. Sommige kleuren hebben bijvoorbeeld in India een hele andere betekenis als hier in Europa. Verkom dus een pijnlijke blunder en wees op de hoogte van de betekenis van kleuren in de landen waar je actief bent.
Geen dubbelzinnige, negatieve betekenis
Let op op dat je logo niet per ongeluk een negatieve associatie heeft. Wanneer de ruimte tussen de letters van je bedrijfsnaam niet in balans is, kunnen er zo maar alternatieve, soms pijnlijke betekenissen ontstaan. Ook met je beeldmerk kan dit soms het geval zijn, zoals dit artikel met de grootste logo design miskleunen laat zien.
Waarom is het volgen van deze logo ontwerp checklist belangrijk?
Je mag er vanuit gaan dat een ontwerper op de hoogte is van alles wat er in dit artikel staat, maar als niet-ontwerper kan het soms lastig zijn om te bepalen wat je wilt met je logo. verhaal van jouw merk en maakt het direct herkenbaar. Het is waar mensen je bedrijf door leren kennen. Een goed en sterk logo kan je merk maken, terwijl een slecht doordacht logo je merk kan breken. Werk daarom nauw samen je ontwerper en ga vooral zelf niet zitten knutselen. Zorg voor een professioneel logo zodat je een logo hebt dat je bedrijf op de beste manier vertegenwoordigt.