Google Analytics koppelen aan je WordPress website? Dit kun je eenvoudig doen met of zonder een plugin. In dit artikel leg ik uit wat Google Analytics doet en waarom het zo belangrijk is voor je website. Ik deel 3 methodes waarmee je WordPress en Google Analytics met elkaar kan linken, zodat je kan zien wat er op je website gebeurt.
Waarom is Google Analytics belangrijk voor jouw WordPress website?
Google Analytics houdt de activiteit om jouw website bij. Je krijgt hiermee toegang tot belangrijke data wat jou in staat stel om de prestaties van je website bij te houden. Die data kun je dan weer gebruiken om de prestaties van je website te verbeteren. Wanneer je website bijvoorbeeld weinig klanten oplevert is het belangrijk om te beschikken over bepaalde informatie over je website. Wat je met Google Analytics o.a. kunt zien:
- Het aantal actieve gebruikers op je website op een bepaald moment
- Hoeveel mensen je website bezoeken (per dag, per maand, per jaar of per zelf ingestelde periode)
- Leeftijd, geslacht, locatie en gebruikte browser van je bezoekers
- Via welke kanalen mensen je website bezoeken (bijvoorbeeld via een zoekopdracht via een zoekmachine of via social media)
- Welke pagina’s bekeken worden en hoe lang men op deze pagina’s blijft.
Dit is allemaal zeer waardevolle informatie. Hiermee kun je bijvoorbeeld achterhalen wie jouw doelgroep is en daar je content op aanpassen. Het is ook super handig om te weten waar je bezoekers vandaan komen. Stel je voor dat een groot aantal bijvoorbeeld via Pinterest jouw website bezoeken. Dan kun je dus meer in gaan zetten op marketing op Pinterest om zo meer bezoekers naar je website te leiden.
Ook is het belangrijk om te weten wat het bouncepercentage is van de pagina’s op je website. Wanneer er een sessie op je site wordt geactiveerd waarbij een gebruiker één enkele pagina opent en dan onmiddellijk weer weggaat wordt er een “bounce” aangevinkt in Google Analytics. Bouncepercentage is het aantal éénpaginasessies gedeeld door alle sessies. Wanneer je een hoog bouncepercentage hebt, dan kan dit betekenen dat er iets mis is op die pagina’s. Let wel dat niet elke pagina hetzelfde is. Als je homepage een hoog bouncepercentage heeft is dat erger dan bij blog artikelen. Bij een blog post kan het namelijk ook zo zijn dat men simpelweg het antwoord heeft gevonden op hun vraag. Dat ze daarna je website verlaten is dan niet zo gek.
Google Analytics koppelen aan WordPress website
Je kunt Google Analytics aan je website koppelen door een stukje code te plaatsen in de header van je website. Dit kun je met een plugin doen, maar ook handmatig via code. Voor dit artikel ga ik er van uit dat je al een Google Analytics account hebt aangemaakt. Ook moet je een property aanmaken. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dit is simpelweg het adres van je website. Heb je meerdere websites? Dan moet je voor elke website een property aanmaken. Een property kun je aanmaken bij Beheerder > Property maken. Vul de gegevens in en klik vervolgens op Tracking-ID ophalen. Vergeet ook niet om je interne verkeer uit te sluiten. Het is aan te raden om IP-adressen van jezelf, en die van anderen die aan je website meewerken, te filteren. Je wilt namelijk niet dat je eigen bezoeken aan de website worden meegenomen. Check hier hoe je intern verkeer uitsluit.
Wat je nu dus nodig hebt om Google Analytics aan je WordPress website te koppelen is het volgende:
- Een Gmail account (is nodig om een Google Analytics account aan te maken)
- Een Google Analytics account
- Property voor je website aangemaakt
Koppel Google Analytics aan je website met behulp van een WordPress plugin
Ik heb een tijdje de gratis plugin van MonsterInsights gebruikt. Voor WordPress beginners is dit een prima plugin. Het fijne is dat je met deze plugin je analytics ook in je WordPress Dashboard kunt zien. Met de gratis versie van deze plugin zie je wel minder gegevens dan met de betaalde versie. De gratis versie volstaat echter wanneer je de plugin vooral gebruikt om je website te koppelen met Google Analytics. Alle data kun je dan gewoon zien in je Analytics account. Ik vind deze plugin ook beter dan een andere populaire plugin van ExactMetrics. De plugin van ExactMetrics is namelijk veel zwaarder en maakt veel meer HTTP requests aan als de plugin van MonsterInsights. In het kader van website optimalisatie dus erg belangrijk.
Installatie van de plugin is super makkelijk. Je doorloopt een aantal simpele stappen om de plugin te verbinden met je Google Analytics account.

De eerste stap is om in te vullen wat voor website je hebt: een zakelijke website, een blog of een webshop. Met blog bedoelen ze ook echt puur en alleen een blog website (bijvoorbeeld een recepten website). Heb je dus een zakelijke website met een blog dan kies je dus nog steeds voor een Business Website.

In de volgende stap kun je een licentie sleutel invoeren, maar voor de gratis versie is dat niet nodig. Klik op Connect MonsterInsights.

Nu kun je je Gmail account kiezen. Vervolgens wordt je gevraagd of je akkoord gaat dat MonsterInsights toegang krijgt tot je Google Analytics account. Klik op Allow om verder te gaan.

Klik op Complete Connection. Hierna zal je worden gevraagd om instellingen te selecteren. Hier kun je simpelweg kiezen voor de recommended settings. Daarna kun je nog add-ons installeren. Dit hoeft niet. Kies voor Save and Continue. Hierna zal de installer vragen of je WPForms wilt installeren. Ook hoeft niet en kun je kiezen voor Skip this Step. Klik bij het laatste scherm Finish Setup & Exit Wizard en that’s it! Je bent nu klaar met het instellen van de plugin. Let wel dat het tot 24 uur kan duren voordat je je rapportages kunt zien.
Voeg de tracking code toe aan je website met Headers & Footers plugin
Met deze methode maken we gebruik van de plugin Insert Headers & Footers of Head & Footer Code. Een handige plugin waarmee je stukjes code in de header of footer van je WordPress website kunt plaatsen. Ook wanneer je bijvoorbeeld Pinterest aan je website wilt koppelen, kun je gebruik maken van deze plugin. Multifunctioneel dus. Hierdoor is dit ook qua website optimalisatie een betere oplossing. Hoewel de plugin van MonsterInsights wel minder zwaar is dan andere soortgelijke plugins is dit wat mij betreft de betere oplossing aangezien de kans groot is dat je wel vaker wat code zal moeten toevoegen aan je header of footer.
Installeer en activeer natuurlijk eerst de plugin. Ga vervolgens bij Google Analytics naar Beheerder > Trackinginfo > Tracking Code. Kopieer deze code.

Ga in WordPress naar Gereedschap > Header & Footer Code.

Plak bij HEAD code je Tracking code en klik onder aan op Wijzigingen opslaan.
Voeg de tracking code toe aan je functions.php bestand
Dit is een oplossing voor gevorderden. Het is niet per se moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Wanneer je bijvoorbeeld geen gebruik maakt van een child theme, dan is de code verdwenen zodra je je WordPress thema update. Een WordPress Child theme is een WordPress thema dat alle functionaliteiten van het bovenliggende thema (parent theme) overneemt. Een child theme geeft je de mogelijkheid om op een veilige manier bepaalde zaken aan te passen zonder dat je het parent theme hoeft aan te passen. Bij sommige WordPress thema’s, zoals mijn favoriete WordPress thema Astra, kun je een zo’n child thema downloaden.
Ga naar Weergave > Thema editor. Kies aan de rechterkant van het scherm voor Themafuncties / functions.php. Hier plaatst je vervolgens deze code:
<?php
add_action('wp_head', 'wpb_add_googleanalytics');
function wpb_add_googleanalytics() { ?>
// Plak hier jouw Google Analytics tracking code
<?php } ?>
Zoals gezegd is deze methode voor gevorderden en daarom zou ik dit niet zo maar aan iedereen aanbevelen. Persoonlijk is mijn tweede methode mijn favoriet. Hierbij heb je niet echt kennis van code nodig. Daarnaast heb je waarschijnlijk toch wel eens dat je een stukje code in de header of footer moet plaatsen. Daardoor hoef je niet nog eens een extra plugin te installeren wat weer minder HTTP requests betekend. Toch te eng om op deze manier met code aan de slag te gaan? Dan zou ik de MonsterInsights plugin gebruiken.
