Logo ontwerpen? Deze tools heb je nodig om een logo te ontwerpen

Wat heb je nodig om een logo te ontwerpen (behalve kennis natuurlijk)? Ik vertel je welke tools je nodig hebt om een logo te kunnen ontwerpen.
Logo ontwerpen. Deze tools heb je nodig om een logo te ontwerpen

In dit artikel

Logo ontwerpen? Deze tools heb je nodig om een logo te ontwerpen

Weet jij wat er allemaal bij een logo ontwerpen komt kijken? Het lijkt heel simpel, maar er is wel het een en ander nodig om een logo te kunnen ontwerpen. In dit blog artikel geef ik je een klein kijkje achter de schermen van een logo ontwerper. Wat is er allemaal nodig om een professioneel logo te kunnen ontwerpen? Laten we voorop stellen dat kennis vrij noodzakelijk is natuurlijk, maar je hebt ook de nodige tools nodig. Deze tools heb je nodig om een logo te ontwerpen.

Potlood en papier

Tsja, het begint niet meteen heel spannend. Potlood en papier klinken niet echt als “tools”. Toch is het essentieel om eerst te beginnen met het schetsen van ideeën voordat je op de computer gaat werken. Natuurlijk kun je wel eerst je research op je computer doen, maar daarna zul je toch met pen en papier aan de slag moeten. Je kunt ervoor kiezen om gewoon een los vel papier te pakken, maar als je het als een pro wilt doen dan zou ik even een schetsboekje kopen. Daarnaast is het ook fijn dat je al je schetsen en ideeën gebundeld hebt.

Een computer

Ook deze had je misschien al zien aankomen. Een computer is uiteraard onontbeerlijk bij het ontwerpen. Persoonlijk maak ik gebruik van een iMac. Bij de keuze van een computer of laptop is het belangrijkste dat je moet bedenken wat je er mee wilt gaan doen. Wil je bijvoorbeeld video’s gaan editen? Dan heb je qua specificaties een veel zwaardere computer nodig dan wanneer je alleen gaat tekst verwerken. Voor grafisch vormgeving zou ik daar tussen in gaan zitten. Daarnaast zou ik ook rekening houden met de toekomst. Een SSD harde schijf en 8 – 16 GB geheugen is wel aan te raden.

Software voor logo ontwerp

Natuurlijk heb je aan alleen een computer niet genoeg. Je zult ook moeten beschikken over software om een logo te ontwerpen. De industrie standaard is Adobe Illustrator. De meeste professionals maken gebruik van dit programma. Niet zonder reden natuurlijk. Met de pen tool kun je alles tekenen wat je maar kunt verzinnen. Mijn favoriete tool is echter de Pathfinder tool waarmee je vormen kunt samenvoegen of juist van elkaar kunt “aftrekken”.

Daarnaast zijn er ook diverse plugins beschikbaar, maar degene die ik je echt zou willen aanraden is Logo Package Express. Nadat je namelijk klaar bent met het ontwerpen van een logo moet je het logo exporteren naar allerlei bestandsformaten. Dat is nogal een werk als je dat handmatig moet doen, maar dankzij de Logo Package plugin is dit een kwestie van een paar klikken. Je wilt niet weten hoeveel gemak ik al heb gehad van deze plugin. Als je grafisch vormgever bent is het echt een enorme aanrader en zal het je veel tijd gaan besparen.

Een gratis alternatief voor Adobe Illustrator is Inkscape. Ik heb geen ervaring met dit programma, maar je kunt in ieder geval gebruik maken van vergelijkbare teken tools zoals bij Illustrator. Ook kun je bestanden opslaan in de benodigde bestandsformaten.

Lettertypes

Je kunt natuurlijk zelf een lettertype ontwerpen, maar daar gaat heel veel tijd in zitten. Vaker zul je gebruik maken van een bestaand lettertype. Soms maak je daar nog wat aanpassingen aan en soms kun je het lettertype gewoon gebruiken zoals het is. Waar haal je geschikte lettertypes vandaan? Er is nogal wat aanbod. Sowieso heb je natuurlijk veel gratis lettertypes. Let hierbij op dat het kwalitatief goede lettertypes zijn. Er komen namelijk ook nogal wat gratis lettertypes voor die een kopie zijn van een betaald lettertype of gewoon heel slecht gemaakt zijn. Een aantal websites waar je terecht kunt voor lettertypes zijn:

Kleuren

Kleur en design gaan hand in hand. Als ontwerper moet je weten wat kleuren betekenen en welk effect ze hebben, oftewel je moet het een en ander weten over kleurentheorie. Een kleurenwaaier van Pantone hoort ook tot de gereedschapskist van een grafisch vormgever. Verder kun je inspiratie op doen op Instagram en Pinterest. Ook ik zelf plaats regelmatig via mijn Instagram account kleurenschema’s. Andere tools die ik graag gebruik zijn:

Kennis

Bovenstaande tools heb je nodig om een logo te ontwerpen. Wil je een logo kunnen ontwerpen, dan moet je echter beschikken over de broodnodige kennis. Dat maakt dit ook het belangrijkste punt. Kennis over kleuren, hoe je fonts met elkaar kunt combineren, kennis van de software om een logo te ontwerpen, kennis over bestandsformaten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom zonder de nodige kennis kun je geen goed logo ontwerpen.

Hoe kun je leren om een logo te ontwerpen? Daar zijn verschillende manieren voor. Natuurlijk is de klassieke manier via een opleiding. We leven echter in een digitale wereld, dus het is ook mogelijk om online de nodige kennis te vergaren. Sterker nog, soms heeft dit voor mij zelfs de voorkeur. Heel vaak kreeg ik op mijn opleiding verouderde kennis voorgeschoteld. Daarentegen zijn andere dingen, zoals het krijgen van feedback, weer heel waardevol aan een opleiding. Natuurlijk is het ook makkelijker om via een opleiding een goede basis te krijgen, want als je digitaal zelf het e.e.a. wilt uitvogelen kan het zijn dat je toch bepaalde kennis over het hoofd ziet. Waar je ook voor kiest, zorg er voor dat je veel vlieguren maakt. Dit betekend oefenen, oefenen, oefenen.

Dit zijn in ieder geval een aantal boeken, online cursussen en blogs waar je terecht kunt voor goede informatie en waar je veel van kunt leren:

Deze tools heb je nodig om een logo te ontwerpen. Ik hoop dat ik je zo een inkijkje heb gegeven in wat er voor nodig is om een logo te ontwerpen. Ben jij zelf op zoek naar een professioneel logo ontwerp? Check mijn portfolio voor voorbeelden van mijn werk en neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd van welke tools ik nog meer gebruik maak? Bekijk dit overzicht van al mijn favoriete tools.

Deze tools heb je nodig voor logo design pinterest afbeelding

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.