WordPress plugins voor je webshop: 10 onmisbare plugins voor webshops

Heb jij een Wordpress webshop? Er zijn heel wat plugins beschikbaar voor je webshop, maar welke zijn nou echt must-haves? In dit artikel geef ik je tips voor 10 onmisbare plugins.
Wordpress plugins voor je webshop

In dit artikel

WordPress plugins voor je webshop: 10 onmisbare plugins voor webshops

Heb jij een WordPress webshop of ga je een WordPress webshop maken? Dan kun je wellicht de nodige WordPress webshop tips gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld heel wat plugins verkrijgbaar voor WordPress websites, maar hoe weet je nu welke plugins je nodig hebt? Wat zijn de beste WordPress plugins voor je webshop? In dit artikel kijk ik naar diverse betaalde en gratis WordPress plugins voor je webshop die onmisbaar zijn.

De beste WordPress plugins voor je webshop

Er zijn ontzettend veel plugins beschikbaar en als WordPress beginner is het soms lastig om te bepalen welke plugin je moet installeren en welke juist niet. Plugins hebben echter wel een grote invloed op WordPress websites en webshops. Niet alleen wat betreft functionaliteiten, maar zeker ook wat betreft optimalisatie. Slechte plugins kunnen je website ontzettend traag maken. Voor webshop geldt nog meer dan voor “gewone” websites dat snelheid een belangrijke factor is in het succes van een webshop. Belangrijk dus om een afweging te maken tussen diverse WordPress plugins. Wat mij betreft zijn dit 10 onmisbare WordPress plugins voor je webshop:

 1. WooCommerce
 2. Mollie
 3. WooCommerce Product Add-Ons Ultimate
 4. Sendcloud
 5. WP Rocket
 6. Variation Swatches for WooCommerce
 7. Yoast
 8. Facebook for WooCommerce
 9. Elementor Pro
 10. Crocoblock

Aan het eind dit artikel zal ik ook nog een aantal tips om van je WordPress webshop een succes te maken. Wil je graag weten hoe je een WordPress webshop maakt? Lees dan eerst mijn artikel over hoe je een WordPress webshop kunt maken met het WordPress thema Astra. Sowieso is Astra mijn favoriete WordPress thema. Het werkt namelijk erg prettig samen met mijn favoriete page builder Elementor, maar daarover later meer.

1. WooCommerce

Dit is een inkoppertje, want zonder WooCommerce wordt het maken van een WordPress webshop nogal lastig. Met WooCommerce tover je je “gewone” WordPress om in een webshop waar je je producten kunt verkopen. WooCommerce werkt uitstekend met deze meeste thema’s. Je kunt de functionaliteiten van je webshop enorm uitbreiden dankzij het enorme aanbod aan gratis en premium plugins voor WooCommerce. Waarom is WooCommerce zo fijn?

 • De plugin is gratis
 • Werkt met bijna elk thema
 • De mogelijkheden zijn bijna eindeloos dankzij het aanbod aan plugins voor WooCommerce
 • Standaard PayPal ondersteuning
 • Relatief eenvoudig in gebruik

2. Mollie

Hoewel WooCommerce dus al standaard PayPal ondersteunt, is het aan te raden om gebruik te maken van een payment provider. Ik maak graag gebruik van Mollie. Installatie is makkelijk en snel. Nog belangrijker, de kosten van Mollie zijn vrij laag. In een handomdraai kun je betaling ontvangen met iDeal, creditcard, Apple Pay en Klarna. Ook kun je gebruik maken van betaalmethodes voor het buitenland, zoals Bancontact voor België en GiroPay voor Duitsland.

3. WooCommerce Product Add-Ons

Je kunt met WooCommerce ook variabele producten instellen waarbij verschillende combinaties verschillende prijzen opleveren. Dit is bijvoorbeeld handig bij producten die klanten zelf kunnen samenstellen. Heb je echter veel combinaties, dan wordt het lastiger om gebruik te maken van de variabele producten functie van WooCommerce. Je website kan er namelijk dan heel traag van worden en zelfs niet meer goed functioneren. Dit was bijvoorbeeld bij dit project aan de orde. Tijdens dit project heb ik gewerkt met WooCommerce Product Add-Ons van Plugin Republic. Een hele handige plugin die perfect is voor in principe ingewikkelde producten, zoals customisable producten, op een overzichtelijke manier aan te bieden. Zo is het mogelijk om swatches met afbeeldingen of kleuren te plaatsen of om gebruikers zelf een foto of document te laten uploaden. Dit is slechts nog maar het topje van de ijsberg, want er is met deze plugin nog veel meer mogelijk. Een echte aanrader dus!

4. Sendcloud

Wanneer je een webshop hebt, dan is het ontzettend belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke winst. Met Sendcloud kun je besparen op verzendkosten. Je bespaart met hun gratis pakket al €0,85 per pakket met verzending via PostNL. Verstuur jij maandelijks een flink aantal pakketten? Dan kan het slim zijn om een betaald pakket af te nemen aangezien kortingen dan nog hoger zijn.

5. WP Rocket

Een langzame webshop zal weinig succes gaan boeken. Mensen hebben maar een korte aandachtspanne en zijn snel vertrokken wanneer het laden van een pagina langer als 2 a 3 seconden duurt. Dat betekend dat je flink zult moeten inzetten op het optimaliseren van de snelheid van je website. Dit begint al bij de keuze van een hosting provider. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een cache plugin. Een voorbeeld van een cache plugin is WP Rocket. Hoewel er ook gratis cache plugins verkrijgbaar zijn, zou ik in de meeste gevallen WP Rocket aanraden vanwege het gebruiksgemak en de uitstekende resultaten die ik behaal met deze plugin. In mijn artikel Maak je WordPress website sneller met WP Rocket vertel ik je alles wat je moet weten over deze plugin en laat ik zien hoe je deze in kunt stellen.

Benieuwd naar meer WordPress website optimalisatie? Lees dan mijn tips om je website sneller te maken.

6. Variation Swatches for WooCommerce

Variation Swatches for WooCommerce is een vergelijkbare plugin als de WooCommerce Product Add-Ons plugin, maar iets minder uitgebreid. Hij heeft een gratis versie, maar die is wel heel beperkt. Zelf vind ik deze plugin iets minder prettig werken en loop ik soms aan tegen de beperkingen van deze plugin. Zo is deze plugin niet aan te raden voor een customisable product, maar als je een minder uitgebreid of ingewikkeld product hebt, dan is deze plugin zeker de moeite waard. Sowieso is hij met een prijs $49 zeer betaalbaar.

7. Yoast

Yoast is de bekendste SEO plugin voor WordPress. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en gaat over de vindbaarheid van je website in zoekmachines, zoals Google. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over Yoast en hoe je deze plugin kunt gebruiken om je ranking in Google te verbeteren. In het kort helpt Yoast je met zoekwoorden optimalisatie, voorvertoningen in Google, Facebook en Twitter, het verbeteren van de leesbaarheid van je teksten, controle over breadcrumbs, duplicate content, en nog meer. De gratis versie van Yoast is voor de meeste websites voldoende, maar de betaalde versie biedt natuurlijk wel veel extra’s waaronder interne links suggesties, toegang tot support, een redirect manager, meerdere keywords en nog veel meer.

8. Facebook for WooCommerce

Als je gebruik maakt van Facebook, dan is dit een handige plugin. Met Facebook for WooCommerce koppel je je WooCommerce shop aan je Facebook account. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit niet bij iedereen altijd even vlekkeloos gaat. Echt gebruiksvriendelijk is de plugin dan ook niet te noemen, maar het is toch de moeite waard om uit te proberen. De plugin is namelijk gratis en zorgt er voor dat je ook via Instagram je producten kunt taggen. De Instagram app zoekt namelijk in de gegevens van Facebook naar je producten. Ondanks dat het niet een perfecte plugin is, ben ik er tot op heden nog steeds mee tevreden.

9. Elementor Pro

Dit is mijn absolute favoriet van deze lijst met 10 WordPress plugins voor je webshop. Met Elementor Pro kun je namelijk de shop pagina’s aanpassen om zo een compleet uniek shop pagina’s te creëren. Dankzij de Theme Builder kun je alle pagina’s, zoals de categorie pagina’s, product pagina’s en meer van je WooCommerce webshop aanpassen. Ook kun je op elke pagina die je maar wilt WooCommerce widgets plaatsen waardoor je ook een landingspagina voor producten kunt maken.

De Theme Builder werkt ook uitstekend voor blog pagina’s. Zowel de blog archief pagina als de blog post pagina kun je geheel naar wens aanpassen. Elementor Pro komt ook met een aantal gratis templates voor deze pagina’s wat super handig is voor de WordPress beginners onder ons. Kortom de Theme Builder alleen al maakt de prijs van Elementor Pro het meer dan waard.

10. Crocoblock

Met Crocoblock kun je diverse geavanceerde functies toevoegen aan je WordPress website en webshop. Voorwaarde hiervoor is dat je wel gebruik maakt van Elementor of Gutenberg. Voor Elementor zijn alle plugins geschikt, voor Gutenburg zijn dat er minder.

Eigenlijk is Crocoblock een verzameling van 20 plugins die je ook los kunt kopen, maar goedkoper is om de gehele bundel te kopen. Voor een WordPress webshop zijn interessant:

 • Smart Filters: productfilters functionaliteiten
 • Woobuilder: custom shop pagina’s make
 • Product Gallery: uitgebreide custom opties voor productgalerijen
 • Compare & Wishlist: maakt het mogelijk om producten te kunnen vergelijken en toe te voegen aan een wishlist
 • Reviews: review plugin
 • Search: een uitgebreide, gebruiksvriendelijke zoekfunctionaliteit toevoegen aan je website

Andere plugins bieden ook super handige functionaliteiten, zoals een boekingssysteem, een popup builder, een grid builder en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op de website van Crocoblock.

Conclusie

Deze 10 WordPress plugins voor je webshop maken het mogelijk om alles uit je WordPress webshop te halen. Een aantal plugins, zoals Crocoblock stellen je in staat om echt een unieke shop te bouwen. Andere WordPress plugins zorgen weer voor een prettige ervaring voor je klanten, zoals WP Rocket en Mollie. Yoast geeft je een steuntje in de rug bij het toepassen van goede SEO zodat je webshop ook nog beter gevonden kan worden. Welke plugin had jij nog niet en ga jij installeren? Heb je een andere plugin tip voor webshopeigenaren? Plaats een reactie hieronder en laat het ons allemaal weten!

Wordpress webshop plugins pinterest afbeelding

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.