Wijzigingen in WordPress niet zichtbaar

Ken je dat? Je hebt net een hele pagina aangepast. Vol verwachting laadt je je geüpdatet pagina en... je ziet niets van je aanpassingen terug! Ik vertel je hoe je dit probleem kunt oplossen.
Wijzigingen in Wordpress niet zichtbaar - zo los je dit Wordpress probleem op

In dit artikel

Wijzigingen in WordPress niet zichtbaar

Het is een van de WordPress problemen die het meest voorkomt: je hebt je pagina aangepast en opgeslagen, maar wanneer je in een andere browser de aangepaste pagina bekijkt is de wijzigingen in WordPress niet zichtbaar. Wanneer je inlogt is de aanpassing wel zichtbaar, wanneer uitlogt niet meer. Heel vervelend, maar gelukkig is de oplossing meestal makkelijk. In dit artikel kun je lezen wat je moet doen als je wijzigingen in WordPress niet zichtbaar zijn.

Wijzigingen in WordPress niet zichtbaar

Zijn je wijzigingen in WordPress niet zichtbaar? In de meeste gevallen komt dit door problemen met caching, hetzij in je webbrowser, de cache van je WordPress website of in de cache van je Content Delivery Network (CDN). Wat kun je doen wanneer je wijzigingen in WordPress niet zichtbaar zijn:

  • Het legen van je browser cache
  • Leeg het cache van je website met een cache plugin
  • Leeg het CDN cache
  • Bekijk of je hosting een server cache heeft ingesteld en leeg de server cache

Laatst had ik zelf dit probleem. Ik had wat aangepast aan een website en kwam er achter dat deze wijzigingen niet zichtbaar waren. Zelfs nadat ik alle voor de hand liggende oplossingen had doorlopen, was het probleem nog niet opgelost. Daardoor kwam ik op het idee om dit artikel te schrijven, want het duurde best even voordat ik doorhad wat het probleem was.

Wat is een cache?

Een cache is een plek waar tijdelijke gegevens opgeslagen worden om hier in het vervolg sneller toegang tot te krijgen. Het opslaan van (tijdelijke) gegevens om hier sneller toegang tot te krijgen wordt caching genoemd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om website sneller te maken. Wanneer iemand regelmatig dezelfde website bezoekt, worden bepaalde elementen zoals afbeeldingen, video’s of stukken tekst in de cache bewaart zodat dit direct ingeladen kan worden. 

Caching is heel nuttig dus, maar kan ook voor problemen zorgen. Wanneer een verouderde versie in de cache is opgeslagen, zijn recentere aanpassingen aan je website dus niet zichtbaar. De oplossing is gelukkig echter relatief simpel.

Stap 1: het legen van je browser cache

Wanneer wijzigingen in WordPress niet zichtbaar zijn, dan is dit de eerste stap. Door het legen van je browser cache kan je probleem zomaar opgelost zijn. Bepaalde bestanden van de website worden opgeslagen in de browser cache op je computer. Dit heet Browser caching. Hierdoor hoeven deze bestanden niet telkens direct van de server van de WordPress website gedownload te worden.

Je kunt eerst een harde refresh doen. Hiermee forceer je je browser om alles te vernieuwen. Druk op de volgende toetsen:

  • CTRL + F5 bij een Windows computer
  • Cmd + R bij een Mac

Lost dit het probleem niet op? Dan kun je handmatig het browser cache legen. Dit doe je als volgt:

Safari

Ga naar Develop en klik op Empty Caches. Zie je Develop niet in je menu staan? Ga naar Preferences > Advanced en vink het vakje Show Develop Menu in Menu Bar aan.

Chrome

browser cache legen

Bij Chrome leeg je het browser cache bij een Mac door naar Chrome > Clear Browsing Data te gaan. Let erop dat alleen het vakje Cached images and files is aangevinkt. Anders zou je mogelijk je hele geschiedenis verwijderen, inclusief opgeslagen wachtwoorden, cookies en meer. Klik vervolgens op de knop Clear Data.

Bij Windows klik je op de drie puntjes rechtsboven in je browser. Vervolgens klik je op More Tools en selecteer je Clear browsing data…. Je kunt ook op de sneltoetsen CTRL + SHIFT + DEL drukken. Chrome zal dan een nieuw tabblad openen met een pop-up met de titel Clear Browsing Data.

Gebruik jij een andere browser? Kijk dan op deze website voor een uitleg per browser.

Stap 2: Het cache legen van je WordPress website

Met een cache plugin maak je je WordPress website een stuk sneller, maar let er wel op dat je bij veranderingen aan je WordPress website even het cache leegt van je cache plugin. Voorbeelden van cache plugins zijn: W3 Total Cache, WP Super Cache of WP Rocket.

wp rocket leeg cache - wordpress cache problemen oplossen

Ik maak zelf gebruik van WP Rocket. Het legen van het cache is heel gemakkelijk. Ga bij je WordPress Dashboard in het menu bovenaan je scherm naar WP Rocket en klik op Cache legen. Als je gebruik maakt van een taal plugin dan kun je ook nog kiezen welk cache je wilt legen.

Stap 3: Leeg de cache van je CDN

Is je probleem nog steeds niet opgelost? En maak je gebruik van een Content Delivery Network (CDN)? Dan is het tijd om de cache van je CDN te legen.

Een CDN werkt door alle statische content van je website te caching op een wereldwijd netwerk van servers. Vervolgens worden de bestanden geladen vanuit de locatie die het dichtst bij elke bezoeker is.

Maar als je CDN een oude versie van een afbeelding of CSS stylesheet heeft gecachet, dan kan dat ervoor zorgen dat je de veranderingen in je WordPress website niet ziet. Dit gebeurt vooral met afbeeldingen en scripts.

Cloudflare cache legen

Hoe je het cache van je CDN kan legen, verschilt natuurlijk per CDN. Ik maak zelf gebruik van Cloudflare. Dit is 1 van de meest populaire CDNs. Bij Cloudflare werkt het als volgt. Log in bij Cloudflare en klik op je website. Ga vervolgens naar Caching > Configuration en klik op Purge Everything.

Stap 4: Caching van je hosting

server level cache bij SiteGround

Ik had in mijn geval al deze stappen doorlopen, maar nog steeds waren mijn wijzigingen in WordPress niet zichtbaar. Toen bedacht ik me dat mijn hosting SiteGround. Zo passen zij ook een Dynamic Cache toe. Pas toen ik op “Flush Cache” klikte was mijn probleem opgelost. Ik weet natuurlijk niet welke hosting je gebruikt en niet elke hosting gebruikt dit ook voor zijn gebruikers. Het is in ieder geval de moeite waard om dit te onderzoeken. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan je hosting.

Conclusie

Wanneer je je website aanpast, dan wil je dat deze aanpassingen direct zichtbaar zijn. Dat zou ook zo moeten zijn, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het niet zichtbaar zijn van aanpassingen aan je WordPress website is namelijk 1 van de meest voorkomende WordPress problemen. Gelukkig is de oplossing vrij makkelijk, namelijk het legen van de cache. Je hebt verschillende caches: browser cache, cache van je WordPress website, CDN cache en server level caching van je hosting. Wanneer je bovenstaande stappen uitvoert, dan zou het probleem opgelost moeten zijn. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd hulp vragen aan je hosting, aan de WordPress community en natuurlijk aan Birdie Design. Laat een reactie hieronder achter of neem contact met me op.

Wijzigingen in WordPress niet zichtbaar - Veelvoorkomende WordPress problemen

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.