Wanneer je een webshop hebt, draait alles om een betere conversie te behalen. Je conversieratio is het aantal verkopen dat je doet in vergelijking met het aantal bezoeken op je WooCommerce website. Behoorlijk belangrijk om je hier dus op te focussen, want meer klanten betekend tenslotte een hogere omzet en hopelijk ook een hogere winst. Je wilt dus je WooCommerce webshop optimaliseren voor maximale conversie, maar hoe doe je dat? Welke stappen kun je ondernemen om een hogere conversie te behalen? In deze blog geef ik je een aantal handige tips.
Een WooCommerce webshop optimaliseren
Een webshop runnen lijkt misschien gemakkelijk, maar het is hard werken om steady elke maand producten te verkopen. Je hebt niet zomaar een succesvolle webshop dus. Het optimaliseren van je webshop is daarbij broodnodig en een terugkerende taak. Het optimaliseren is een combinatie van SEO, marketing en het verbeteren van de user experience (gebruikerservaring).
Dit zijn 9 tips om je WooCommerce webshop te optimaliseren:
- Maak gebruik van Google Analytics en Hotjar
- Verbeter de gebruikerservaring
- Versimpel de checkout
- Voeg een zoekfunctie toe aan je webshop
- Gebruik popups op een effectieve manier
- Verbeter je SEO
- Maak gebruik van reviews
- Biedt gratis verzending aan
- Optimaliseer je WooCommerce webshop voor mobiele weergave
1. Maak gebruik van Google Analytics en Hotjar
Voordat je het e.e.a. aan je website gaat verbeteren, is het wel zo handig om te weten wat er niet goed gaat op je website. Google Analytics is uiteraard een no-brainer, maar ook tools zoals Hotjar geven je veel inzicht in hoe je website gebruikt wordt. Met Hotjar kun je:
- Heatmaps maken
- Video opnames bekijken van hoe je bezoekers je website gebruiken
- Feedback vragen
- Gebruikers uitnodigen voor enquetes
Persoonlijk gebruik ik vooral de eerste 2 veel om beter te begrijpen hoe bezoekers mijn websites gebruiken. Heatmaps visualiseren het gedrag van je bezoekers: waar klikken ze en waar ze scrollen. De video opnames zijn ook ontzettend interessant om te zien, want je kijkt mee over de schouder van gebruikers en ziet waar ze op klikken, waar ze even blijven hangen of waar ze afhaken. Dat is enorm waardevolle informatie die je kan helpen om je website te verbeteren. Uiteraard zijn al deze gegevens volledig geanonimiseerd, dus de privacy van je gebruikers is gewaarborgd.
Google Analytics kwam de laatste tijd negatief in het nieuws, maar voor website eigenaren is het nog steeds een fijne tool. Je krijgt inzicht in het aantal bezoekers, je bounce percentage, je conversie behouden, doelen stellen deze bijhouden, enzovoort. Google Analytics is gemakkelijk aan je website te koppelen.
2. Verbeter de gebruikerservaring
Het is een terugkerend thema op deze blog: het verbeteren van de gebruikerservaring van je website. In vakjargon ook wel UX en User Experience genoemd. De usability of gebruiksvriendelijkheid van een website is het gemak waarmee een website, product of applicatie te gebruiken is. Een aantal dingen waarop je moet letten:
- Snelheid van je webshop: voor elke website is snelheid belangrijk, maar voor webshops is het van levensbelang. De aandachtsspanne van je bezoekers is kort. Zorg er dus voor dat ze niet langer dan 1 – 3 seconden moeten wachten op het laden van een pagina op je website. Er zijn diverse manieren om de snelheid van je website te verbeteren.
- Een overzichtelijke website: een website moet gemakkelijk scanbaar zijn. Dit betekend dat je moet gebruik maken van voldoende kopjes, list items en witruimte.
- Goede call-to-actions: je wilt dat je gebruikers actie ondernemen op je website. Maak het ze gemakkelijk met opvallende buttons met duidelijke omschrijvingen.
- Duidelijke navigatie: laat je gebruikers niet zoeken. Dit betekend o.a. niet te veel items in je menu en goede structuur van interne linkjes.
Dit is slechts nog maar een kleine greep van dingen die je eventueel kunt verbeteren voor een betere gebruikerservaring van je website. Het zal je misschien al opgevallen zijn, maar eigenlijk gaat het er vooral om dat je gebruikers gemakkelijk moeten kunnen vinden wat ze zoeken (of gemakkelijk de taak kunnen uitvoeren die ze op jouw website willen uitvoeren).
Een fantastisch boek op het gebied van UX is Dont’ Make Me Think van Steve Krug. Alleen de titel illustreert al perfect waar het om gaat: houdt het simpel en zorg dat je gebruikers niet hoeven na te denken bij het gebruik van jouw webshop.
Behoefte aan nog meer informatie over UX? Ik schreef eerder al een aantal artikelen over dit onderwerp:
- Verbeter je User Experience met deze 10 tips
- Usability tips voor je website
- Wat zijn Core Web Vitals en hoe beïnvloedt dit jouw website?
3. Versimpel de checkout
Elke extra stap bij het uitchecken is een andere plek voor potentiële klanten om je webshop te verlaten. Het is belangrijk om het afrekenen zo ongecompliceerd mogelijk te maken. Vraag bij het afrekenen alleen om de hoognodige informatie zodat men niet eindeloos allerlei formulieren hoeft in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een autofill functie waarbij bepaalde gegevens al zijn ingevuld (bij terugkerende klanten) of waarbij men alleen de postcode en huisnummer hoeft in te vullen.
Zijn er meerdere stappen om af te rekenen? Laat dit zien d.m.v. een voortgangsbalk. Het beste is overigens om het zo compact mogelijk te houden, dus het liefst alles op 1 pagina.
Nog een andere tip is om een afleidingsvrije afrekenpagina te maken. Dit betekend dat je de pagina ontdoet een navigatie menu en footer. Plaats alleen je logo op deze pagina zodat je klanten geen extra kans geeft om weg te klikken.
4. Voeg een zoekfunctie toe aan je webshop
Heeft jouw webshop veel producten? Dan kan het een goed idee zijn om een zoekfunctie toe te voegen aan je webshop. Een zoekfunctie zorgt er voor dat bezoekers niet vele pagina’s moeten doorspitten om het product te vinden dat ze zoeken. Zeker wanneer je dus veel producten in je assortiment hebt, is een zoekfunctie een absolute verbetering van je UX.
5. Gebruik popups op een effectieve manier
Wellicht denk je bij popups nou niet direct aan gebruiksvriendelijkheid. Voor een groot gedeelte ben ik het daar ook zeker mee eens. Ik vind het ook irritant wanneer ik een website bezoek en ik binnen een aantal seconden opeens een popup voor m’n neus heb. Toch kunnen popups je wel helpen om een hogere conversie te bereiken.
Gebruik popups als een laatste redmiddel. Het perfecte moment voor een popup is het moment dat je bezoekers er aan denken om je website te gaan verlaten. Je kunt een popup laten verschijnen wanneer je bezoeker met zijn of haar muis buiten jouw pagina komt. Laat bijvoorbeeld een exclusieve kortingscode zien als een extra stimulans om toch wat te kopen. Er zijn diverse plugins die zo’n popup mogelijk maken, maar het fantastische Elementor Pro heeft ook deze een popup builder. Met Elementor Pro heb je dus geen extra plugin nodig en ook dat scheelt weer in snelheid van je website.
6. Verbeter je SEO
SEO, oftewel Search Engine Optimisation, is iets waar je eigenlijk voortdurend aan moet werken. Niet in de laatste plaats omdat Google hun algoritmes nog weleens veranderen. Het is belangrijk dat je goede informatie geeft bij je productomschrijvingen. Zorg er voor dat je hier op een natuurlijke manier je keywords plaatst. Natuurlijk moet je ook je meta descriptions, kopjes en titels de nodige aandacht geven.
Lees hier meer over SEO:
- 12 tips om je website een boost te geven
- 9 basis principes van SEO voor nieuwe website eigenaren
- Mijn gratis website en SEO checklist
7. Maak gebruik van reviews
Vraag je klanten om reviews. Veel mensen lezen namelijk graag, voordat ze eventueel overgaan tot een aanschaf, reviews en ervaringen van andere klanten. Als jij dus een aantal reviews op je website hebt staan, motiveert dit zeker om over te gaan tot een aankoop.
Je kunt dit zelf doen, maar voor een webshop zijn er ook andere oplossingen. Natuurlijk kun je gebruik maken van een WordPress plugin, maar je zou ook kunnen denken aan bijvoorbeeld Webwinkelkeur. Hiermee heb je een keurmerk en de mogelijkheid om reviews te genereren in 1. Een keurmerk geeft je klanten ook nog eens extra veiligheid. Een ander bekend keurmerk is natuurlijk Thuiswinkel Waarborg, maar persoonlijk heeft Webwinkelkeur mijn voorkeur. Niet alleen zijn zij goedkoper, maar zoals gezegd kun je via hen ook je reviews regelen.
8. Biedt gratis verzending aan
Gratis verzending is altijd een beetje omstreden. Het verzenden is nu eenmaal niet gratis en kan een behoorlijke kostenpost voor bedrijven zijn. Of jij gratis verzending aan wilt en kunt bieden, moet je voor jezelf bepalen. Belangrijkste uitgangspunt is natuurlijk dat het wel winstgevend moet zijn.
Je kunt er voor kiezen om je producten wat duurder te maken zodat je de verzendkosten er uit haalt. Verkoop je producten van lage waarde en met een lage winstmarge dan is gratis verzending wellicht niet de beste optie. Je zou ook kunnen overwegen om voor een bepaald bedrag of een bepaald aantal producten gratis verzending te bieden. Zo stimuleer je klanten ook om meer uit te geven om alsnog te kunnen profiteren van gratis verzending. Zo geeft Beerwulf klanten gratis verzending bij een vol pakket en krijgen klanten bij concurrent Drankgigant vanaf €150 gratis verzending.
9. Optimaliseer je WooCommerce webshop voor mobiele weergave
Responsive is the way to go. Het is al lange tijd onacceptabel om je website of WooCommerce webshop niet te optimaliseren voor mobiele weergave. Als ik naar mijn eigen webshops kijk dan zijn ongeveer 50% van alle bezoeken vanaf een smartphone of tablet. Je kunt dus niet zonder een responsive website.
Veel pagebuilders en thema’s zijn al responsive. Met zowel de gratis als de betaalde versie van Elementor is het mogelijk om een responsive website te bouwen met speciaal aangepaste pagina’s voor mobiele weergave. Je kunt instellen dat bepaalde afbeeldingen, tekst, secties of andere elementen niet of juist wel zichtbaar zijn op de mobiele weergave van je website. Let er op bij je keuze voor een pagebuilders en WordPress thema’s dat deze volledig responsive zijn. Nog op zoek naar een WordPress thema? Ik maak graag gebruik van Astra, een fijn licht thema. Meer weten? Lees dan mijn review van dit thema.
Conclusie
Dit waren mijn 9 tips om je WooCommerce webshop te optimaliseren voor een betere conversie. Maak het je klanten zo gemakkelijk mogelijk om bij je te bestellen. Zorg er voor dat ze niet moeten gaan nadenken hoe je website precies werkt. Gebruikerservaring is belangrijk voor het succes van elke website. Dit betekend een snelle website, geoptimaliseerd voor mobiele weergave, duidelijke navigatie, een zoekfunctie, enzovoort. Gratis verzending aanbieden kan ook twijfelende klanten over de streep trekken, mits dit natuurlijk voor jouw financieel haalbaar is. Social proof in de vorm van reviews is ook een sterke motivator voor potentiële klanten.
Welke stappen ga jij ondernemen om je WooCommerce webshop te optimaliseren?
Deze blog post bevat een aantal affiliate links. Dit betekend dat wanneer je een product via deze links aanschaft ik hier een kleine commissie voor ontvang. Uiteraard brengt dit geen extra kosten voor jou met zich mee. Bedankt voor je steun!