Een passief inkomen verdienen: hoe je extra geld kunt verdienen

Passief inkomen heeft een beetje het imago dat je slapend rijk wordt. Spoiler alert: dat is niet zo. Wel kan het zorgen dat je in slechtere tijden toch nog wat inkomsten hebt. In dit artikel vertel ik je hoe jij extra geld kunt verdienen.
een passief inkomen verdienen met deze 10 methodes

In dit artikel

Een passief inkomen verdienen: hoe je extra geld kunt verdienen

Wanneer je zoekt in Google naar manieren om een passief inkomen te verdienen, krijg je veel resultaten die beloven dat je snel extra geld kunt verdienen. Daar krijg ik eerlijk gezegd altijd een beetje jeuk van, want er is geen enkele legitieme manier om snel geld te verdienen.

Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om een passief inkomen te verdienen. Sterker nog, ik denk dat het voor iedere ondernemer zeer verstandig is om hier mee bezig te zijn. Dankzij een passief inkomen ben je er van verzekerd dat er altijd geld blijft binnenkomen. Ook in tijden waar je wat minder opdrachten hebt of minder producten verkoopt. Het makkelijkst (maar niet de enige manier) om een passief inkomen te verdienen is met een website of, nog beter, met een blog. Het is alleen een kwestie van hard werken en een lange adem hebben. In dit artikel kijk ik naar diverse manieren hoe je extra geld kunt verdienen.

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen heeft vaak de associatie dat je slapend rijk wordt. Passief betekend echter niet dat je er niets voor hoeft te doen. Sterker nog, passief inkomen betekend dat je eerst het harde werk doet om later zonder veel moeite geld te verdienen. Het is dus geld wat je verdient op basis van eerdere investering of inspanning.

Hoe kun je extra geld verdienen?

Wie wil het nu niet: wat extra geld verdienen. Nog beter als je een passief inkomen kunt genereren. Wat er mogelijk is, hangt ook een beetje af van je doorzettingsvermogen en vaardigheden. Ben jij goed in iets? Dan kun je waarschijnlijk je skills inzetten om geld mee te verdienen.

Dit zijn een aantal manieren om een passief inkomen te verdienen:

 • Begin met beleggen
 • Affiliate marketing
 • Verkoop foto’s aan stockfotografie websites
 • Verkoop online een product
 • Maak Youtube video’s
 • Begin een webshop
 • Kopen en weer verkopen
 • Advertenties op je website
 • Verhuur een kamer, huis of appartement op Airbnb
 • Verdien geld met schrijven

Sommige manieren zullen je misschien een beetje vaag voorkomen, maar in dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over deze manieren van een passief inkomen genereren. Uiteindelijk heb je minstens 1 van deze 2 dingen nodig om met passief geld verdienen te beginnen:

 1. Een investering in geld
 2. Een investering in tijd

1. Begin met beleggen

Tegenwoordig levert de rente op je spaarrekening vrijwel niets meer op. Dat is mede de reden dat beleggen zo populair is. Ik ben zelf recentelijk begonnen met het beleggen in aandelen en ben verre van een expert, maar ik geloof zeker dat het mogelijk is om met beleggen extra geld te kunnen verdienen. Hierbij is wel belangrijk dat je je realiseert dat beleggen iets is voor de langere termijn. Des te langer jij belegt, des de hoger je rendement. We hebben het hier over een periode van minstens 10 jaar, maar nog beter is een periode van 20 jaar.

Een aantal tips:

 • Begin eerst met een klein bedrag zodat je eerst de kneepjes van het vak kan leren.
 • Beleg alleen met geld dat je op langere termijn kan missen.
 • Beleggen doe je voor de langere termijn. Minstens 10 jaar, maar liever 20 jaar. Op kortere termijn heb je weinig rendement.
 • Spreid je beleggingen, zodat je niet te afhankelijk bent van een enkel aandeel. Gaat het met een aantal aandelen wat minder, dan heb je altijd aandelen die weer wat beter gaan.
 • Raak niet in paniek wanneer je aandelen even wat lager staan. De beurs gaat namelijk altijd op en neer.
 • Doe voldoende onderzoek zodat je weet waar je mee bezig bent.
 • Probeer elke maand een bedrag te beleggen.
 • Let op de kosten. Elke keer als je aandelen koopt en verkoopt kan je dat geld kosten. Kosten per bank of broker verschillen nogal, dus het loont de moeite om even te vergelijken.

Waar kun je in beleggen?

Waar kun je allemaal in beleggen? Er zijn nogal wat opties, waarvan aandelen natuurlijk de meest bekendste is. Een aantal andere vormen van beleggen zijn:

 • Obligaties: verhandelbare schuldbewijzen. Door een obligatie te kopen leen je geld aan de tegenpartij. Daarvoor ontvang je rente en aan het einde van de looptijd je inleg terug.
 • Vastgoed: Wanneer je genoeg geld hebt, kun je zelf een huis of appartement kopen om vervolgens weer te verhuren. Ook is het mogelijk om te beleggen in vastgoedfondsen.
 • Cryptocurrency: digitale valuta zoals Bitcoin. Het Nederlandse Bitvavo is een aanrader voor crypto beginners. Een zeer gebruiksvriendelijk en veilig platform met goede klantenservice.
 • Beleggen in valuta: net zoals je je euro’s omwisselt in een andere valuta wanneer je op vakantie gaat, wissel je hierbij ook een valuta in voor een andere valuta. Waarde van valuta’s kunnen nogal schommelen, dus het is wat aan de risicovolle kant, maar dat betekend dat je er ook dus best wat winst uit kan halen.
 • Beleggen in beleggingsfondsen: Een beleggingsfonds belegt het geld van verschillende beleggers. Hierbij wordt het geld verdeelt over diverse bedrijven, sectoren en regio’s.
 • Beleggen in ETF’s: een ETF (Exchange Traded Fund) is vergelijkbaar met beleggingsfondsen. Een ETF kan een index volgen zoals de AEX of de Dow Jones, maar ook een bepaald ‘mandje’ met beleggingen uit een bepaalde sector of regio volgen. Het verschil met de meeste beleggingsfondsen is dat een ETF de koers van een index of mandje volgt, terwijl de meeste beleggingsfondsen proberen om beter te presteren dan die index of dat mandje.
 • Beleggen in goud of andere grondstoffen: beleggen in goud wordt gezien als een redelijke stabiele investering. Wat er ook gebeurt, goud verliest nooit helemaal zijn waarde. Je kunt fysiek goud kopen, maar nog beter is het beleggen in goud. Hierbij koop je geen fysiek goud, maar bijvoorbeeld beleggen in goud via een ETF. De ETF volgt de goudprijs. Stijgt de prijs van goud, dan stijgt de index en maak je winst, daalt de prijs van goud, dan daalt de index en maak je verlies. 

De ene vorm is risicovoller dan de ander vorm. Doe altijd onderzoek voordat je ergens aan begint. Er is op het internet een legio aan informatie te vinden. De kunst daarbij is wel om het kaf van het koren weten te scheiden. Weet in ieder geval dat beleggen risico’s met zich mee brengt en dat je je inleg kunt verliezen. Daartegenover staat dat je ook een mooi rendement kunt halen, zonder daar zelf bijzonder veel voor te doen.

Bij wie ga je beleggen?

extra passief geld verdienen met beleggen

Er zijn een aantal verschillende brokers waarbij je kunt gaan beleggen. Bij sommigen kan dit al voor een heel klein bedrag en bij sommige moet je een bepaald bedrag verplicht inleggen. Een broker is een instelling of persoon die voor anderen orders uitvoert of laat uitvoeren op de beurs. Zowel banken als brokers bieden in Nederland beleggingsrekeningen aan.

Zoals gezegd ben ik zelf sinds kort bezig met beleggen. Na een flink aantal brokers onderzocht te hebben, beleg ik momenteel via beleggingsapp BUX Zero. Daar zijn een aantal redenen voor:

BUX Zero is ook heel laagdrempelig voor beginners. Daarnaast is het natuurlijk leuk dat je een gratis aandeel krijgt bij aanmelding via mijn link. Dit aandeel heeft een waarde tot €200. Zo kun je een aandeel van Coca-Cola, Apple, Heineken, Shell, enzovoort krijgen. Natuurlijk heeft BUX Zero ook wat nadelen. Zo kun je alleen de app gebruiken om je beleggingen te beheren. Doordat het zo mooi vormgegeven wordt, is het ook echt leuk om te beleggen. Het gevaar hierin is dat je in de verleiding komt om meer te beleggen dan je kunt missen. Hier ben je echter zelf bij. Gebruik je verstand en beleg alleen wat je op langere termijn kan missen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om bij je eigen bank te beleggen. Rabobank, ING en ABN Amro bieden allemaal mogelijkheid om te beleggen. Vergelijk altijd even de kosten, want zeker wanneer je met kleine bedragen belegt, kan het soms meer kosten dan het je oplevert. Een voorbeeld hiervan is Peaks. Peaks staat bekend om het beleggen met (zeer) kleine bedragen. Zo kun je bijvoorbeeld je wisselgeld inleggen. Betaal je met de pin een kopje koffie voor €2,40, dan rond Peaks dit bedrag af tot €3. Die €0,60 extra wordt dan belegt. Het nadeel van Peaks is dat wanneer je alleen belegt met wisselgeld je rendement vrij laag is. Ook kost de app elke maand €1. Wanneer je met kleine bedragen belegt, hakt die ene euro er best in.

2. Affiliate marketing

Bij affiliate marketing prijs je producten aan waarbij je een kleine commissie ontvangt wanneer iemand via jouw dat product koopt. Een mooie manier om passief geld te verdienen met je website. Overigens kun je ook aan affiliate marketing doen via social media en je Youtube kanaal. Ook is het mogelijk wanneer je een adviserende rol hebt om bijvoorbeeld direct klanten aan te bevelen een bepaald product te kopen. Ik doe dat bijvoorbeeld zelf weleens voor een klant die goede hosting voor zijn of haar website zoekt.

Welke producten je ook aanprijst, let er op dat het wel relevante producten zijn voor jouw bedrijf of niche. Prijs producten aan waarin je zelf gelooft en/of graag gebruikt. Persoonlijk vind ik enige integriteit bij affiliate marketing belangrijk. Je kunt wel eindeloos allerlei producten aanprijzen, maar als dit geen waarde heeft voor jouw lezers dan zul je ten eerste weinig verdienen en ten tweede zullen je lezers ook niet jouw aanbevelingen vertrouwen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing plaats je affiliate linkjes van producten of diensten in jouw Youtube video beschrijving, tussen de artikelen op jouw website of via een bericht dat je post op je social media kanalen. Het kan zelfs zijn dat je e-mail marketing campagnes opzet met daarin affiliate links. Affiliate links bevatten een speciale trackingcode. Daardoor weet het bedrijf waarvan je een affiliate bent, dat een klant door jou is aangebracht en ontvang je daarvoor een commissie. Vaak ziet zo’n linkje er zo uit: https://www.website.com/ref?=birdiedesign. Wanneer iemand op jouw affiliate link klikt en wat koopt, dan krijg jij dus daar een commissie over.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van cookies. Daardoor wordt onthouden dat jij diegene bent wie deze potentiële klant heeft aangebracht. Deze cookies zijn een beperkte tijd geldig. Soms is dat 3 dagen, soms is het iets langer. Waarna de cookie verloopt en diegene heeft nog niet het product gekocht, loop jij helaas je commissie mis. Koopt diegene het product wel binnen de tijd dat de cookie verloopt, dan krijg je alsnog de commissie. Er hoeft dus niet per se direct wat gekocht te worden om toch een commissie te krijgen.

Affiliate programma’s

Ga op zoek naar specifieke affiliate programma’s voor jouw niche. Amazon en Bol.com zijn 2 voorbeelden van webshops die een affiliate programma hebben. Het grote voordeel is bij deze 2 is dat je een commissie ontvangt over de gehele aankoop. Ook van producten die je niet hebt gepromoot dus. Het nadeel van Amazon en Bol.com is dat het percentage van de commissies vrij laag ligt. Daarom is het ook aan te raden om op zoek te gaan naar wat meer specifieke affiliate programma’s die passen bij jouw onderwerp. Daar kunnen namelijk de commissies een stuk hoger liggen.

Tips om geld te verdienen met affiliate marketing

De eerste tip heb ik al een aantal keren herhaald: beveel alleen producten aan die passen bij jouw niche. De tweede tip is om niet lukraak overal linkjes te gaan plaatsen op je website. Zorg dat wanneer je je affiliate links plaats, je dit doet bij relevante stukjes tekst. Biedt waarde voor je bezoekers i.p.v. ze te spammen.

Affiliate marketing heeft tijd nodig. Je moet goede content aanbieden en het e.e.a. afweten van online marketing en SEO. Uiteindelijk is de moeite het waard, want wanneer je eenmaal veel bezoekers trekt naar je website krijg je een steady passief inkomen. Ook wanneer je even niet werkt aan je website. Het is zeker mogelijk om op termijn €2000 per maand of meer te verdienen.

3. Verkoop foto’s aan stockfotografie websites

Ben jij goed in fotograferen en doe je dit om een semi-professionele manier? Dan kun je je foto’s verkopen aan stockfotografie website, zoals Shutterstock en iStock. Natuurlijk moet je wel beschikken over een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Verder stellen dit soort websites vaak eisen aan de foto’s die ze toelaten. Zo zullen foto’s gemaakt met je smartphone camera niet goedgekeurd worden.

Elke keer dat jij een foto verkoopt dan krijg je daar een percentage van. Wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat en via meerdere websites verkoopt, kun je hier best wat mee verdienen.

4. Verkoop online een product

Maak een product en verkoop dit online. Hier geldt dus ook weer dat je je vaardigheden in kunt zetten om een passief inkomen te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld een e-book maken in dit verkopen via je eigen website. Zelf doe ik dit met met WordPress Onderhoud E-book. In de loop van de tijd ben ik van plan om dit zelf ook nog meer te gaan doen. Het fijne hiervan is namelijk dat je mensen kunt helpen met je e-book en hier zelf ook wat aan kunt verdienen. Een extra voordeel van een e-book is dat je geen ISBN nodig hebt en dat je zelf gewoon je e-book kunt publiceren. Je hebt geen uitgever nodig. Naast je e-book verkopen via je eigen website, kun je ook terecht bij Bol.com om je e-book te verkopen.

Ben je niet bang van de camera? Dan kun je ook een online cursus creëren en deze verkopen. Dit levert meer op dan een e-book, maar kost ook meer tijd om te maken. Daarnaast moet je weten hoe je je video’s kunt editen en hoe je deze plaatst op je website. Je kunt ook gebruik maken van platformen zoals Udemy, Skillshare of of Soofos.

5. Maak Youtube video’s

Het is al vaker in dit artikel aangehaald, maar het maken van YouTube video’s kan ook een lucratieve business zijn. Daar heb je vaak wel een flink aantal subscribers nodig. Je kunt geld verdienen d.m.v. advertenties en affiliate marketing. Het voordeel is dat je met lage kosten iets kunt opzetten, maar het kost wel veel tijd. Wanneer je meer subscribers gaat krijgen, dan zul je steeds meer gaan verdienen.

Doe goed research naar je onderwerp. Is het de moeite waard om hierover video’s te maken? Is er voldoende interesse in? Of zijn er juist al veel populaire YouTubers die over jouw onderwerp video’s maken?

6. Begin een webshop

Het beginnen van een webshop is een mooie manier om extra geld te verdienen. Je kunt een fysiek product verkopen, maar dan heb je wel werk aan het verzenden van je product. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het inkopen van je producten, tenzij je ook je eigen producten maakt. Dit is dus eigenlijk geen vorm van passief inkomen, maar het is natuurlijk wel mogelijkheid om een leuk extra inkomen te verdienen.

Met een digitaal product is het mogelijk om een passief inkomen te genereren. Je maakt het product, biedt het vervolgens te koop aan in je webshop en hebt er vervolgens geen werk meer aan. Hierbij kun je denken aan foto’s, e-books, webinars, social media templates, enzovoort. Wees creatief en zet wat je weet en kunt in om een mooi digitaal product te maken.

Naast je producten te verkopen op je eigen webshop kun je er ook voor kiezen om je producten ook aan te bieden op platformen zoals Etsy. Als grafisch vormgever kun je bijvoorbeeld ook je illustraties verkopen via Society6 waar je je werk kunt verkopen als wanddecoratie, meubels, kleding en meer.

Vergeet tenslotte niet dat het opzetten van een WordPress webshop geld kost. Daarnaast ben je veel tijd kwijt met het maken van producten. Het duurt dus even voordat je de vruchten kunt plukken van je webshop, maar het is zeker de moeite waard.

Vraag je je af hoe je een WordPress webshop kunt maken? Lees dan dit artikel waarin ik je uitleg hoe je een WordPress webshop bouwt met WooCommerce en het WordPress thema Astra.

7. Kopen en weer verkopen

Echt een goed voorbeeld van passief inkomen is dit niet, want er zit wel degelijk wat werk aan. Toch noem ik dit zevende punt aangezien het een mooie manier is om extra geld te verdienen zonder dat je daarvoor een website of per se technische skills moet hebben. Ben jij bijvoorbeeld handig met auto’s? Dan kun je oude auto’s opkopen, opknappen en weer verkopen. Zeker oldtimers zijn goede investeringen aangezien die metertijd steeds meer geld waard zijn. In die zin kun je dus wel een soort van passief inkomen verdienen dankzij de waardevermeerdering van oldtimers.

Zelf heb ik dit, nog voordat ik ondernemer werd en mijn eigen bedrijven opzette, gedaan met oude analoge camera’s. Vaak zetten mensen een hele doos met analoge camera’s op bijvoorbeeld Marktplaats te koop. Dan kocht ik die doos voor een klein bedrag op, knapte de oude camera’s op en verkocht ze per stuk weer door. Dit leverde destijds best wat geld op.

Ook bij deze methode geldt: wees creatief en ga uit van wat je kunt en goed in bent.

8. Advertenties op je website

Als je eenmaal een flink aantal bezoekers naar je website trekt, kun je ook geld verdienen aan het plaatsen van advertenties op je website en blog. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een account aan te maken bij Google Adsense. Echt veel zul je hier echter niet aan verdienen tenzij je flinke aantallen bezoekers trekt. Toch is het een makkelijke manier om een passief inkomen te verdienen. Je hoeft namelijk alleen maar wat code te plaatsen op je website. Je kunt zelf bepalen waar en hoeveel advertenties je laat zien op je website. Meer dan dat hoef je niet te doen, dus met minimale moeite verdien je wat extra geld met Google Adsense.

Nog mooier wordt het als je advertentie ruimte direct aan relevante bedrijven kunt verkopen. Dit kost wel meer moeite, want je moet deze bedrijven vaak zelf benaderen. Het kan echter veel meer opleveren dan Google Adsense. Ook hier geldt weer dat je meer verdient wanneer je meer bezoekers hebt.

9. Verhuur een kamer, huis of appartement op Airbnb

Heb jij een kamer over? Dan zou je er over na kunnen denken om deze te verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je kamer, huis of appartement er tip top uit ziet, maar verder is dit een redelijk passieve bron van inkomsten. Er is veel informatie te vinden over het verhuren van je accommodatie via Airbnb op hun website. Het is zeker aan te raden om deze informatie door te lezen wanneer je overweegt om een host te worden. Daarnaast is het verstandig om verder te kijken dan Airbnb alleen zodat je niet te afhankelijk van hen bent. Overweeg een eigen website en/of andere verhuur platformen. Wanneer je het verhuren goed aanpakt, kun je hier behoorlijk wat aan verdienen.

10. Verdien geld met schrijven

Als je goed kunt schrijven, dan heb je een mooie kans om een passief inkomen te verdienen. Natuurlijk kun je je schrijverskunsten gebruiken voor een eigen blog, maar het is ook mogelijk om je te laten inhuren door andere websites en blogs. Tegen betaling schrijf jij dan een tekst voor hun website of blog. Zoals al eerder aangehaald in dit artikel kun je ook geld verdienen met het schrijven van een e-book. Ga je het echt groots aanpakken dan zou je ook een “echt” boek kunnen schrijven. Hierbij komt natuurlijk wel veel meer kijken dan het schrijven van blogs en e-books.

DE gouden tip om een passief inkomen te verdienen

Er is uiteindelijk 1 gouden tip die ik je tenslotte wil meegeven. Wanneer je een serieus passief inkomen wil verdienen dan is het een goed idee om niet op 1 methode in te zetten.

Om je een voorbeeld te geven: sinds maart 2021 is Airbnb gestopt met hun affiliate programma. Je kunt je voorstellen dat dit voor veel reisbloggers een groot probleem is. Stel je voor dat je je hele website vol hebt staan met alleen maar linkjes naar Airbnb. Dan ben je in 1 klap het grootste gedeelte van je passieve inkomen kwijt. Dit is de reden waarom je niet op 1 paard moet wedden. Valt er iets weg, dan kun je niet terugvallen op een andere inkomstenstroom.

Stel je voor dat je een fotograaf bent die graag zijn foto’s wil gaan verkopen. Dan heb je een aantal mogelijkheden om een passief inkomen te genereren:

 • Foto’s verkopen via meerdere stockfoto websites
 • Foto’s verkopen via je eigen webshop
 • Je foto’s als wanddecoratie verkopen via je eigen website, Etsy, Society6, Werk aan de Muur, enzovoort
 • Deel je ervaring en kennis via een blog zodat je ook je blog in kunt zetten om geld te verdienen
 • Ga eventueel nog beleggen met (een deel van) je extra inkomsten

Je ziet dat je zo al direct veel mogelijkheden hebt om een passief inkomen te verdienen. Kun je je voorstellen wat de mogelijkheden zijn, wanneer je hier serieus tijd in investeert en je bronnen van inkomsten spreidt?

Een passief inkomen genereren pinterest afbeelding

In dit artikel staan affiliate links. Dat betekend dat wanneer jij iets aanschaft via deze links ik een kleine commissie ontvang. Uiteraard brengt dit voor jou geen extra kosten mee en zorg je er zo voor dat ik gratis content kan blijven maken. Bedankt voor je support!

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.