Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen

Weet jij wat mockups zijn en hoe je ze kan gebruiken? In deze blog leg ik het je allemaal uit.
Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen

In dit artikel

Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen

Een goede foto is het halve werk, maar wil je van elk product goede, professionele foto’s laten maken dan kan dat nogal prijzig zijn. Heb jij een webshop en beschik je over een klein budget? Dan kun je mockups gebruiken om je producten op een professionele manier te presenteren. Ik leg je in deze blog uit hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen.

Wat zijn mockups?

Om mockups te gebruiken, moet je allereerst weten wat mockups nou precies zijn. Een mockup is een foto waar je digitaal je product in plaatst. Stel je voor dat je bijvoorbeeld t-shirts verkoopt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een model in te huren en een professionele fotograaf die van elk t-shirt dat je verkoopt foto’s maakt. Bij een mockup plaatst je met Photoshop het ontwerp op een bestaande foto met een t-shirt. Vaak kun je ook nog de kleur van het t-shirt aanpassen.

Voordelen van mockups

De voornaamste reden: het is goedkoop. In sommige gevallen kun je zelfs prima gratis mockups gebruiken. Je kunt bij bijvoorbeeld Creative Market mooie en goedkope mockups vinden.

Mockups kunnen er echt heel mooi uit zien. Ze geven je de kans om voor een klein bedrag of zelfs gratis je producten op een professionele manier te presenteren. Dit kan er voor zorgen dat klanten eerder over de streep worden getrokken om een aankoop bij jouw webshop te doen.

Tenslotte maken mockups je leven een stuk gemakkelijker. Je hoeft geen fotograaf te huren, geen set te bouwen, geen model te huren, je producten klaar te maken voor het fotograferen, enzovoort. Zeker wanneer je on demand werkt en dus geen producten in een magazijn hebt staan, is dit een groot voordeel. Je hoeft dus niet te investeren om eerst je product te laten maken zonder dat je weet of je ze ook gaat verkopen. Voor een mockup is het enige wat je nodig hebt 1 foto of afbeelding van je ontwerp wat je vervolgens plaatst in de mockup. In een paar minuten heb jij een professionele foto van jouw product!

Nadelen van het gebruik van mockups

mockups verschil tussen echt nep en
Het verschil van kwaliteit van mockups

Het grootste nadeel is dat goedkope of sommige gratis mockups er wat nep uit kunnen zien. Let er wel op dat je mockup er echt uit ziet. Zelf vind ik het niet zo mooi als je kunt zien dat het een door de computer gegenereerde mockup is. Hierboven zie je een foto waarop je links een mockup ziet van een mondkapje van Creative Market waarvoor je $10 betaald en niet van echt te onderscheiden is. Rechts zie je een gratis mockup die overduidelijk computer gegenereerd is en er daardoor vrij nep er uit ziet. Het kan het dus waard zijn om te investeren in je mockups.

Een ander nadeel is dat voor sommige gratis mockups er gevraagd wordt een link te plaatsen. Dat staat natuurlijk niet zo professioneel. Met mockups die je zelf hebt aangeschaft, heb je dit nadeel weer niet.

Waar kun je mockups downloaden?

Het aanbod van websites die mockups aanbieden is redelijk groot. Je kunt o.a. hier mockups downloaden:

Natuurlijk zijn er nog veel meer websites te noemen, maar dit zijn mijn persoonlijke favorieten.

Hoe kun je een mockup gebruiken?

Als je een mockup wilt gebruiken, zul je gebruik moeten maken van Photoshop. Je opent het .psd bestand in Photoshop. Mockups werken met zogenoemde ‘smart objects’ waardoor je gemakkelijk je product kunt plaatsen in de mockup. Ik hou even het voorbeeld aan van een t-shirt. Ik download deze mockup van Graphic Burger.

T-shirt mockup

Als we het mapje openen, zien we diverse bestanden. Open T-shirt Mockup Front. Eerst plaatsen we de achtergrond. Die doe je door Bg-place-inside-PSD.jpg te slepen naar het geopende Photoshop venster. Druk op enter om de achtergrond te plaatsen.

Plaats achtergrond

Zorg er voor dat de layer van deze afbeelding de een na laatste is (zie rode vlak afbeelding). Staat hij daar niet? Sleep hem dan op de juiste plaats.

T-shirt kleur veranderen in Photoshop

Wil je de kleur veranderen van het t-shirt? Klik dan op de ‘Change t-shirt color here’. Er komt als het goed is een paneel te voorschijn waar je de kleur kunt veranderen. Komt dit panel niet te voorschijn? Dubbelklik dan op de laag. Speel hier een beetje mee net zolang totdat je tevreden bent. Ik houd voor nu mijn t-shirt kleur gewoon op zwart.

Design plaatsen

Dan komt nu het belangrijkste: het ontwerp op de t-shirt plaatsen! Dubbelklik op de thumbnail naast de laag ‘Your design here’. Het is erg belangrijk dat je ontwerp een transparante ondergrond heeft. Denk dus aan een .eps, .ai, .pdf of .png bestand. Heb je namelijk een bestand met een achtergrond, dan is deze achtergrond ook te zien op de mockup.

design in mockup plaatsen

Verwijder de ‘Replace me’ laag. Die heb je namelijk niet nodig. Sleep nu je ontwerp naar het Photoshop scherm en plaats de afbeelding. Speel een beetje met de grootte en kijk wat het mooiste is. Zorg wel dat het ontwerp niet buiten de blauwe lijnen uitkomt. Als je klaar bent, moet je het opslaan. Dit doe je met de snel toetsen Ctrl en S of Cmd en S tegelijkertijd in te toetsen op je keyboard.

Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen
Mijn design is geplaatst op het t-shirt

Dit is hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen. Nu het design geplaatst is op de mockup hoef je alleen nog maar de mockup op te slaan en that’s it. Tenminste, wat het maken van de mockup betreft. Natuurlijk moet je nog wel even je mockup afbeelding optimaliseren voor je webshop. Te grote afbeeldingen maken je website namelijk traag. In mijn blog post Trage WordPress website? Zo los je dat op! beschrijf ik hoe je je afbeeldingen kunt optimaliseren. Succes met het inzetten van mockups in jouw webshop!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Ik beveel alleen websites aan die betrouwbaar zijn en die ik zelf graag gebruik.

Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen in je webshop

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.