Je hebt al een aantal jaar een website online staan. Het is aan te raden om elke 3 a 4 jaar je website op zijn minst te updaten. Na een aantal jaar ziet je website ontwerp er wat gedateerd uit of voldoet hij niet meer aan de huidige standaarden, technieken en eisen. Wanneer wordt het echt tijd voor een website redesign? In dit artikel lees je een aantal punten waar je op moet letten.
Dit artikel is gepubliceerd op 29 april 2019 en heeft op 11 juni 2021 een update gehad.
Wanneer is het tijd voor een website redesign?
Het is tijd voor een redesign wanneer je website gedateerd er uit zien en gebruik maakt van verouderde technieken. Ook wanneer je website te langzaam is, is het aan te raden om een website redesign te overwegen. Andere redenen kunnen zijn dat je logo en/of huisstijl een update hebben gehad, je website SEO onvriendelijk is of moeilijk geüpdatet kan worden.
1. De techniek is gedateerd
Een aantal jaar geleden werden websites nog gebouwd met Flash. Responsive was totaal nog geen issue. Hoe anders is dat nu. Nu is een mobile first aanpak van belang voor je Google ranking en Flash bestaat sinds 31 december 2020 niet eens meer. Sinds juni 2021 is website optimalisatie dankzij Google’s Core Web Vitals een must. De website design wereld is continue in beweging, dus zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en verander zo nodig je website.
2. Je website is te langzaam
Ik haalde bij punt 1 al de Core Web Vitals aan. Deze testen de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van je website. Snelheid is belangrijker dan ooit. Dit artikel van Neil Patel laat nog maar eens zien hoe een trage website je geld kost. Het blijkt dat 47% van de mensen verwacht dat je website in minder dan 2 seconden wordt geladen. Na 3 seconden ben 40% van de bezoekers kwijt. Als je succes wil behalen met je website, dan heb je dus geen andere keuze en zul je flink aan de slag moeten met website optimalisatie. De snelheid van je website wordt bepaald door een aantal dingen:
- De keuze voor je hosting
- Een WordPress thema dat geoptimaliseerd is voor snelle prestaties, zoals mijn favoriete WordPress thema Astra. Lees ook mijn review van dit thema.
- De hoeveelheid plugins
- Het gebruik van een CDN
- Het gebruik van een cache plugin
Meer weten over website optimalisatie? Lees dan mijn artikel trage WordPress website? Maak je website sneller met deze tips.
3. Je logo en huisstijl krijgen een restyling
Soms is het esthetisch gezien niet nodig om je website een redesign te geven, maar leiden andere dingen toch tot een website redesign. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw logo krijgt en/of een nieuwe huisstijl dan zal waarschijnlijk je website ook moeten geloven aan een paar aanpassingen. Dit hoeft natuurlijk niet super rigoureus te zijn, maar je wilt wel dat alle uitingen van jouw bedrijf consistent herkenbaar zijn voor je klanten.
4. Je huidige website is niet SEO vriendelijk
De bedoeling van een website is natuurlijk dat hij wel gevonden kan worden. Veel verouderde websites zijn qua code niet helemaal up to date. Dat betekend dat ook op andere punten de SEO waarschijnlijk wat verouderd is. De eisen die Google aan je website stelt voor een goede ranking veranderen regelmatig, dus je doet er verstand aan om dit goed in de gaten te houden en je website hierop aan te passen. Om goed te beginnen kun je alvast deze 12 SEO tips lezen om de vindbaarheid van je website te verbeteren.
5. Je website kan niet gemakkelijk geupdate worden
Dankzij WordPress is coderen niet per se meer nodig. Dat betekend dat het hebben van een website een stuk toegankelijker is dan, pak en beet, een jaar of 10 terug. Dankzij WordPress is het hebben en onderhouden van een blog gemakkelijker dan ooit. Een blog is ook een fantastisch hulpmiddel om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Google ranked websites die regelmatig geupdate worden met nieuwe content namelijk hoger dan website waarbij dat niet het geval is.
6. Je website met een platform zoals Wix gebouwd
Met Wix kun je gemakkelijk zelf een website maken. Het probleem met dit soort websitebouwers is dat ze beperkt zijn in hun mogelijkheden. Daardoor zijn dit soort websites niet zo onderscheidend. Ook zijn de functionaliteiten op het gebied van SEO gelimiteerd. En laten we eerlijk zijn, de meeste bedrijfseigenaren zijn niet per se goed onderlegd op het gebied van design wat ook al gauw een amateuristische website tot gevolg heeft.
7. Je neefje, nichtje, buurman heeft je website ontworpen
Tenzij degene die jouw website ontworpen heeft een professional is, is het meestal niet zo’n goed idee om je neefje, nichtje of je buurjongetje je website te laten bouwen. Goedkoop is meestal duurkoop. Het zou zomaar kunnen dat je grote kansen mist, omdat je website niet optimaal is. Dat is enorm zonde. Het is nu eenmaal een investering, maar het bespaart je geld op de langere termijn wanneer je direct voor een professional kiest.
Wanneer alleen Facebook fungeert als je website
Sommige bedrijven hebben niet eens een website, maar gebruiken alleen hun Facebook pagina als vervanging van een echte website. Dan is er dus geen sprake van een website redesign, maar dan wordt het toch echt tijd voor een complete website los van Facebook. Het hebben van een eigen website is namelijk belangrijk. Niet alleen kom je zo professioneler over, maar je maakt het mensen gemakkelijker om je te vinden. De meeste klanten doen toch hun research online en je website kan hier hen uitstekend bij helpen. Een website kan op deze manier dienen om je (potentiële) klanten te informeren. Je kunt tenslotte op je website veel meer informatie kwijt dan op een Facebook pagina. Ook bouwt het hebben van een website vertrouwen op. Zo krijgen mensen toch meer gevoel hier te maken te hebben met een “echt” bedrijf.
Tenslotte is het ook goed mogelijk dat Facebook over een aantal jaar amper meer gebruikt gaat worden. Kijk maar naar Hyves. Wanneer dit soort kanalen wegvallen is het goed om een website te hebben waar je op terug kunt vallen.
Conclusie
Er zijn genoeg redenen om een website redesign te overwegen. Feit is dat je mogelijk kansen laat liggen door een gedateerde of slechte website. Ben je nog niet toe aan een redesign, maar wil je wel kijken of je wat kunt verbeteren aan je website? Lees dan mijn 8 tips om je website te verbeteren.
Twijfel je nog of jouw website toe is aan een redesign? Ik geef per maand 2 gratis en vrijblijvende website analyses weg. In deze analyse bekijk ik wat er goed en minder goed gaat op jouw website. Ik kijk hoe zit het met SEO, of er fouten zijn op je website, of je website responsive is, enzovoort.
Tenslotte heb ik ook een gratis Website en SEO checklist die je ontvangt bij aanmelding van mijn nieuwsbrief.