Ik maak regelmatig website analyses voor klanten. Hierin breng ik in kaart wat goed is aan een website, maar natuurlijk vooral wat minder goed is. Vaak zijn het dingen die je direct en relatief gemakkelijk kunt verhelpen. Niemand is perfect, dus vaak valt er zelfs op de meest gelikte website het e.e.a. te verbeteren. Zelf ben ik overigens ook altijd bezig om deze website te verbeteren. Dat is nu eenmaal een voortdurend proces. Waar jij zelf op moet letten bij je eigen website? Ik geef je in deze blog 8 tips om je website NU te verbeteren.
1. De menubalk
We beginnen bij het begin, namelijk de menubalk. Meestal zie ik hier niet hele grove fouten, maar eerder wat slordigheden. Let er op dat je menu netjes verticaal gecentreerd is in je menubalk en zorg er voor dat alle linkjes goed werken.
Belangrijk (en wat regelmatig misgaat): houdt het overzichtelijk! Te vaak komt het voor dat bezoekers moeten zoeken naar belangrijke pagina’s en/of informatie.
Plaats tenslotte je menu waar mensen het verwachten: bovenaan je website. Opvallen met je website design is goed, maar mensen zijn gewoontedieren en verwachten dan ook dat je menu bovenaan te vinden is. Ook hier is weer het devies: maak het je bezoekers zo gemakkelijk mogelijk en zorg er vooral voor dat ze niet hoeven te zoeken naar belangrijke informatie of functies op je website.
2. ALT teksten bij afbeeldingen
Een ding waar ik altijd op let is of er een ALT tekst is ingevuld bij alle afbeeldingen. Een ALT tekst is een omschrijving die je invult voor je afbeelding. Waarom is dit belangrijk?
In de eerste plaats doe je dit voor blinde mensen die natuurlijk jouw afbeelding niet kunnen zien. Zij maken gebruik van een reader die de omschrijving van de afbeelding voorleest. Zo weten blinde mensen toch wat jouw afbeelding inhoudt.
Ten tweede doe je dit voor de SEO. Als men bij Google Images zoekt naar de trefwoorden die in de omschrijving van jouw afbeelding staat, komt deze in hun zoekopdracht naar boven. Goede kans dus dat dit verkeer voor je website kan opleveren. Benieuwd naar meer SEO tips? Lees dan deze 12 SEO tips om je website een boost te geven.
De laatste reden is dat het wel eens kan voorkomen dat je afbeelding, om wat voor reden dan ook, niet werkt. Je kent het wel, er verschijnt een leeg vierkant met een kruisje. Als je een ALT tekst hebt ingevuld, dan staat er toch een beschrijving van de afbeelding. Niet ideaal natuurlijk, maar zo weet je bezoeker toch wat voor afbeelding het had moeten zijn.
3. Een trage website
Dit is een zeer belangrijk punt. Heb jij een traag ladende website? Dan wordt je gestraft door Google. Dit resulteert in een lagere positie in de zoekmachine. Zeker met de nieuwe Core Web Vitals ranking factoren is gebruiksvriendelijkheid en snelheid van een website zo mogelijk nog belangrijker geworden. Dat betekend dus ook minder bezoekers op je website en daardoor minder klanten. Kortom, een snelle website is essentieel.
Waar moet je beginnen met het optimaliseren van je website? En hoe kun je testen of je website traag is? Google Speed Insights, GTmetrix en Pingdom Tools zijn 3 websites die de snelheid van je website testen. Hiervoor is het wel van belang dat je niet zelf bent ingelogd op je website. Gebruik in dat geval een andere browser, gebruik de incognito modus of log uit bij WordPress. Daarnaast is het aan te raden op een cache plugin te gebruiken. Mijn favoriet is WP Rocket vanwege het gebruiksgemak en de goede resultaten die ik met deze plugin behaal.
Meer weten? Ik heb al menig artikel gewijd aan website optimalisatie:
- Maak je WordPress website sneller met een cache plugin
- Maak je WordPress website sneller met WP Rocket
- Trage WordPress website? Maak je website sneller met deze tips
4. Mobiel vriendelijke website
Van alle 8 tips om je website nu te verbeteren is dit eigenlijk een open deur. Dit is al een paar jaar een absolute no-go, maar toch komt het zo af en toe bij oudere websites nog voor: een website die niet goed werkt op je mobiel. Kies je voor een WordPress let er dan op dat het thema van je keuze mobiel vriendelijk is. Persoonlijk gebruik ik voor mijn websites het WordPress thema Astra. Een zeer gebruiksvriendelijk en responsive thema. Je kunt zelfs bepalen hoe je website er uit komt te zien bij weergave op mobiel en tablet. Je kunt voor alle elementen op een pagina, zoals bijvoorbeeld een afbeelding, bepalen of je die ook laat zien op een mobiel. Astra heeft een gratis versie, maar ik zou zeker de betaalde versie aanraden vanwege alle extra’s en mogelijkheden die je er bij krijgt. Lees ook mijn review over dit thema.
Daarnaast zijn er veel gratis thema’s die ook mobiel vriendelijk zijn. Test ook uitvoerig wat er goed en niet goed gaat bij de mobiele weergave van je website en pas aan waar nodig.
5. Beveiliging
Van alle 8 tips om je website nu te verbeteren, is dit misschien wel de belangrijkste: de beveiliging van je website. Dat begint bij het installeren van een SSL certificaat. Al enige tijd is een SSL certificaat een must voor elke website. Voorkom dat hackers “mee luisteren” met je contact formulieren. Google benadeelt ook websites zonder SSL certificaat in de rankings. Dat wil je natuurlijk niet!
Het installeren van een SSL certificaat is vaak super simpel, want veel hosting bedrijven bieden al een gratis certificaat aan. Dit is met een paar klikken geïnstalleerd. Even er voor zorgen dat alle urls omgezet worden naar https:// en klaar is Kees. Geen enkele reden dus om niet vandaag nog een SSL certificaat te installeren op je website!
Daarnaast is het ook zeker aan te raden om een security plugin te installeren wanneer je gebruik maakt van WordPress. Aanraders zijn Sucuri, WP Cerber en Wordfence. Wil je meer weten over het veilig houden van je (WordPress) website? Ik schreef al eerder een blog over het veilig houden van je website.
Tenslotte is het ook aan te raden om te investeren in een goede anti-spam plugin. Zelf raad ik de plugin CleanTalk aan.
6. Zorg voor een goede hiërarchie voor titels en kopjes
Dit is een wat technisch verhaal, maar wel belangrijk voor je SEO. Wanneer je code schrijft dan gebruik je voor titels en kopjes zo genoemde header tags. Voor de belangrijkste titel, vaak de titel van je pagina, gebruik je H1. Voor de kopjes hierna gebruik je H2 t/m H6. Je hoeft niet alle header tags te gebruiken, maar een H1 tag is wel verplicht voor elke pagina. Je mag de H1 tag ook maar 1 keer gebruiken. H2 t/m H6 mag je zo vaak gebruiken als je wilt, maar doe dit wel netjes volgens de hiërarchie. Gebruik dus niet eerst een H2 tag om bij het volgende kopje een H6 tag te gebruiken.
Zoals gezegd is dit nogal een technisch verhaal. Gelukkig maakt WordPress en vooral je thema het je vaak gemakkelijk. Met een paar klikken kun je aangeven welke tags je wilt gebruiken. Bij sommige thema’s kun je zelfs aangeven dat bijvoorbeeld je H2 tag er uit moet zijn als een H4 tag. Kom je er niet uit? Neem contact mij ons op. Ik spring graag even bij om je te helpen.
7. Het ontbreken van essentiële pagina’s
Je zult verbaast zijn over hoe vaak ik websites zie die essentiële pagina’s missen. Een ‘Over Ons’ pagina ontbreken nogal eens. Ook contact pagina’s worden soms vergeten of zijn erg moeilijk te vinden doordat ze niet in de menubalk staan. Denk dus goed na over de pagina’s die je op je website plaatst.
8. Het ontbreken van verplichte pagina’s en informatie
Naast dat je een gebruiksvriendelijke website wilt, zijn er ook een aantal zaken die voor gebruikers van je website nou niet direct belangrijk zijn, maar die wel verplicht zijn. Denk hierbij aan een privacyverklaring, een cookiemelding/verklaring en algemene voorwaarden. Ook ben je verplicht om een adres te vermelden (ook als dit geen bezoekadres is). Tenslotte ben je ook verplicht om je KvK nummer op je website te plaatsen. Dit zijn soms zaken waarbij je niet denkt als je een website wilt (laten) bouwen, maar die je desalniettemin wel verplicht bent om te plaatsen.
Conclusie
Dit waren ze dan: mijn 8 tips om je website NU te verbeteren. In de meeste gevallen kun je met een paar kleine aanpassingen je website al flink verbeteren. Met deze tips kun je je website veiliger maken, voldoen aan verplichtingen voordat je er problemen mee krijgt of simpelweg meer uit je website halen.
Naar aanleiding van deze blog interesse in een website analyse? Ik kijk dan, naast de punten behandeld in deze blog, bijvoorbeeld ook naar website functionaliteiten, content en meer. Ik geef er slechts 2 weg per maand. Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende website analyse.
Deze blog post bevat affiliate links. Wanneer je via deze link wat koopt, krijg ik hiervoor een kleine commissie. Uiteraard brengt dit geen extra kosten met zich mee. Bedankt voor je steun!