Top 15 gratis lettertypes voor je website, logo en huisstijl

Er zijn veel mooi lettertypes te downloaden op het internet die ook nog eens helemaal gratis zijn. Dit zijn mijn favoriete gratis lettertypes.
Top 15 gratis lettertypes

In dit artikel

Top 15 gratis lettertypes voor je website, logo en huisstijl

Zoals je van ons gewend bent, bloggen we wel wel vaker over gratis resources die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld grafisch vormgeving of webdesign. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over de 5 beste gratis stockfoto sites. Dit keer hebben we een aantal fantastische gratis fonts. Google op ‘gratis fonts’ of ‘gratis lettertypes’ en je komt een wildgroei aan gratis lettertypes tegen. Zie je door het bomen het bos niet meer? Wij zetten de 15 beste gratis lettertypes voor je op een rij.

Sans serif en serif

In dit artikel zie je regelmatig de termen ‘serif’ en ‘sans serif’ voorbij komen. Bij een serif lettertype hebben de letters een schreef. Schreefjes zijn dunne streepjes aan het uiteinde van een letter. Een sans serif letterype heeft deze streepjes dus niet. Een schreefloos lettertype oogt vaak wat strakker en moderner dan met een schreef zijn vaak wat klassieker. In mijn artikel hoe kies je een font voor je logo vertel ik je alles wat je moet weten over de verschillende soorten lettertypes die er zijn.

1. Raleway

Raleway gratis lettertype

Onze nummer 1 alle gratis lettertypes is Raleway. Dit is een elegant sans-serif lettertype. In eerste instantie is door Matt McInerney alleen een dunne variant ontworpen, maar in 2012 werd dit uitgebreid naar 9 diktes. Een mooi, modern lettertype wat geschikt is voor zowel kopteksten als body teksten.

Download 

2. Source Sans Pro

Source sans pro font

Source Sans Pro is Adobe’s eerste open source lettertype. Het lettertype heeft zowel een serif als sans serif versie. De sans versie van het lettertype is ontworpen voor interfaces, maar kan ook prima gebruikt worden in body teksten.

Download

3. Lato

lato gratis font

Lato is ontworpen door de Poolse ontwerper Łukasz Dziedzic en betekend ‘zomer’. Het is een sans serif lettertype, maar in tegenstelling tot veel andere sans serif lettertypes, heeft Lato een warme, vriendelijke uitstraling. Het font combineert wat klassieke elementen met een modern schreefloos. Het is geschikt voor zowel body tekst als koppen. 

Download

4. Roboto

roboto font

Roboto is ook weer een schreefloos lettertype. Mocht je computer niet beschikken over het bekende font Helvetica, dan kan dit een goede vervanger zijn. Na de lancering van Roboto was er namelijk een kleine controverse aangezien men vond dat deze twee lettertypes wel erg veel op elkaar lijken. Het font heeft geometrische vormen en een vriendelijke uitstraling door de rondingen. Het kan gebruikt worden als koptekst en bodytekst.

Download

5. Open Sans

open sans font

Veel websites gebruiken Open Sans vanwege zijn goede leesbaarheid. Ook uitgeprint komt dit sans serif lettertype tot zijn recht. Open sans is ontworpen in opdracht van Google en heeft een open en neutrale uitstraling. 

Download

6. Montserrat

montserrat gratis font

Montserrat is ontworpen door Juliete Ulanovsky. Het ontwerp is geïnspireerd op alle mooie reclame borden en posters die ze zag in Montserrat (een buurt in Buenos Aires). Het lettertype kan o.a. gebruikt worden in kopteksten. 

Download

7. Zona Pro (Extra Light & Bold)

zona pro lettertype

Zona is een lettertype waarvan alleen Extra Light & Bold gratis is. Het is een modern font wat zich uitstekend leent voor koppen.

Download

ComputerComputer

8. League Gothic

league gothic sans serif lettertype

League Gothic is een mooi, klassiek lettertype en afgeleid van het font Alternate Gothic. Het werd ontworpen door Morris Fuller Benton voor de American Type Founders Company in 1903. Dit bedrijf ging falliet in 1993, maar omdat dit lettertype gecreëerd was voor 1923 is het lettertype nu publiek domein. The League of Movable Type heeft er een eigen Open Source versie van gemaakt. 

Download

9. Fira Sans

fira sans lettertype

Fira Sans werd ontworpen voor Mozilla FirefosOS voor goede leesbaarheid op alle schermgroottes. Het lettertype leent zich dus uitstekend voor gebruik op je website.

Download

10. Museo

museo font

Dit is een lettertype met een Nederlands tintje. Het is namelijk ontworpen door de Nederlandse Jos Buivenga. Museo is niet helemaal gratis. Van dit lettertype zijn de 300, 500 en 700 versies zijn gratis te downloaden. Museo heeft meerdere versies, zoals Museo Sans en Museo Slab. Ook deze zijn niet volledig gratis. Van Museo Sans zijn de 500 versie de 500 italic gratis te downloaden. Van Museo Slab zijn de 300, 500 en 700 zijn gratis te downloaden. 

Download

11. Merriweather

Merriweather gratis lettertypes

Merriweather is uitstekend voor gebruik in body teksten op websites. Het is namelijk ontworpen voor gebruik op het werk. Ook in koppen werkt dit lettertype goed. Merriweather is een serif font, maar er is ook een sans serif versie.  

Download

12. Quattrocento

quattrocentro serif font

Quattrocento is een serif lettertype wat geschikt is voor body tekst. Dit lettertype heeft ook een sans serif versie die je mooi kunt combineren met deze serif versie. Op zoek naar een klassieke en elegante uitstraling? Dan is Quattrocento een uitstekende keuze. 

Download

13. Arvo

Arvo serif lettertype

Arvo is een stevig lettertype. Het is een serif  font dat bedoeld is om voor meerdere doeleinden te worden gebruikt, zoals titels, koppen en body tekst. 

Download

14. Dancing Script

dancing script gratis lettertypes

Als laatste nog een twee script lettertypes. Een Script is lettertype met handgeschreven letters. Het eerste script lettertype is Dancing Script. Je kunt dit font gebruiken als je een informele en vriendelijke uitstraling wilt. 

Download

15. Great Vibes

great vibes gratis fonts

Great Vibes is met zijn prachtige vloeiende rondingen en krullen een elegant lettertype. Let wel dat je een script lettertype niet overmatig gebruikt. Het is niet overal geschikt voor of gepast. Een voorbeeld waarbij je een script lettertype kunt gebruiken is een uitnodiging voor een huwelijk. 

Download

Conclusie

Hopelijk is met deze blog je collectie lettertypes weer wat kunnen laten groeien. Let wel altijd even op de licentie van een lettertype hoe en waar je het font mag gebruiken. Heb jij een favoriet gratis lettertype? Laat het weten door een berichtje hieronder achter te laten.

Op zoek naar meer lettertype inspiratie? Lees dan ook de top 15 lettertypes voor een minimalistisch logo-ontwerp.

top 15 gratis lettertypes pin voor pinterest

Over de auteur

Foto van Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.