Ik heb het op deze blog wel eens vaker gehad over gebruiksvriendelijkheid, of met een vakterm een goede user experience of usability, van je website. Een gebruikersonvriendelijke website zal namelijk weinig succesvol zijn. Het aanbod is vaak groot voor potentiële klanten, dus het is belangrijk je bezoekers het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook een gebruiksvriendelijke website? Check dan deze tips voor een gebruiksvriendelijke website.
Wat is usability en waarom is een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk?
Usability of gebruiksvriendelijkheid van een website is het gemak waarmee een website, product of applicatie te gebruiken is. Waarschijnlijk heb je een website, omdat je wilt dat mensen contact met je opnemen, een product kopen of om nieuwe klanten te werven. Je hebt dus een website met een doel. Een website die niet gebruiksvriendelijk is, zal tussen jouw en het doel in gaan staan.
Ook bij Google vinden ze gebruiksvriendelijkheid steeds belangrijker. In mei en juni 2021 gaat de zoekmachine dan ook Core Web Vitals uitrollen. Hiermee gaan ze de gebruikerservaring op jouw website meten.
Bekijk het eens vanuit je bezoeker. Een bezoeker heeft namelijk altijd een “probleem”. Jouw website moet dat probleem gaan oplossen. Misschien is iemand op zoek naar jouw openingstijden. Dan is het dus belangrijk dat hij of zij je openingstijden gemakkelijk kan vinden. Iemand bezoekt altijd jouw website met een bepaald doel. Hij zoekt informatie of wil iets doen. Het is dus zaak voor jou om in de eerste plaats in kaart te brengen met welk doel bezoekers jouw website bezoeken. Vervolgens is het zaak om voor je bezoekers het zo simpel mogelijk te maken om dit doel te bereiken. Lukt het men niet om dit doel zo snel mogelijk te bereiken, raken bezoekers gefrustreerd en gaan ze weg. Dan ben je dus een klant kwijt. Dat is waarom usability zo belangrijk is.
Niet elke bezoeker heeft per se hetzelfde doel. Ze hebben echter wel een aantal dingen gemeen:
- Bezoekers komen altijd met een bepaald doel naar je website : Ze hebben een probleem en zoeken een oplossing
- Men scant webpagina’s op zoek naar een oplossing of iets dat hem dichter bij die oplossing brengt
- Mensen hebben haast en een korte aandachtsspanne
- Je bezoeker twijfelt. Het is jouw taak deze twijfels weg te nemen
- Als die twijfels niet wegneemt of je bezoeker frustreert doordat men de gezochte informatie niet goed kan vinden, klikt hij je website weg
Het lastige is dat elke website uniek is en een andere doelgroep bedient. Er dus geen “gouden formule”. Wel zijn er een aantal punten die voor iedere website gelden.
Tips voor een gebruiksvriendelijke website
Met behulp van onderstaande tips kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren.
1. Een overzichtelijke website zorgt er voor dat je bezoeker direct weet wat hij kan verwachten
Een overzichtelijke website is een must. Wanneer je bezoeker op de homepage komt, moet direct duidelijk zijn wat je doet en wat de bezoeker bij jou kan vinden. Zorg er voor dat jouw content scanbaar is. Waarschijnlijk scan jij zelf ook websites. Denk maar eens aan een nieuws website. Je kijkt even vlug de kopjes om te ontdekken welk stukje je interesseert. Jouw bezoekers doen dit ook met jouw website.
De belangrijkste onderdelen van je website zijn je logo, een slogan of tagline, het navigatiemenu, titels en kopjes. Dikgedrukte of schuingedrukte woorden en opsommingslijstjes maken jouw teksten ook beter scanbaar. Zorg er voor dat je belangrijkste tekst zo ver mogelijk boven aan een pagina staat. Wanneer een bezoeker namelijk jouw website interessant vind, is dat het eerst wat hij gaat lezen. Vergeet tenslotte ook zeker niet de call-to-action button. Leidt als het ware bezoekers door je website en vertel hen wat de volgende stap moet zijn (contact opnemen, aanmelden van nieuwsbrief, bestelling plaatsen, enzovoort).
Overzichtelijkheid heeft ook te maken met design. Witruimtes zijn essentieel voor een overzichtelijk ontwerp. Zorg er voor dat je teksten makkelijk leesbaar zijn. Kies dus een goed leesbaar lettertype en een goede grootte. Houd hierbij ook rekening met mobiele gebruikers en stel daarvoor eventueel een aparte grootte in. Zoals ik al eerder aangaf is het verstandig gebruik te maken van titels, kopjes, opsommingen en dikgedrukte of schuingedrukte woorden. Dit zorgt voor een visuele hiërarchie.
2. Duidelijke navigatie
Navigatie is één van de belangrijkste onderdelen van een gebruiksvriendelijke website. Houd je menu kort en krachtig. Houdt omschrijvingen van de items duidelijk en gebruik geen vage termen. De bezoeker moet direct begrijpen wat hij op die pagina kan vinden als hij op dat menu-item klikt. Beperk ook het aantal menu-items. Rond de 5 a 9 menu-items is meer dan voldoende. Je kunt eventueel ook gebruik maken van dropdown menu’s, maar ook hier is het devies less is more.
Zorg er voor dat het menu altijd zichtbaar is op de website. De enige uitzondering die je hier eventueel op kunt maken is een landingspagina of de afrekenpagina, omdat je hierbij zo min mogelijk afleiding wilt hebben. Op die pagina’s wil je dat ze hun actie afmaken en niet weg klikken.
Navigatie is niet alleen de menubalk boven aan een pagina. Dat gaat ook over interne linkjes. Een goede interne link structuur maakt het gemakkelijker voor je lezer om zowel de homepage als andere pagina’s en blogs te vinden. Het mooie van interne links is dat niet alleen je bezoekers hier blij van worden, maar ook zoekmachines hiervan houden.
Laat je bezoekers in ieder geval niet te veel klikken. Iedere website is uniek en soms kan het voorkomen dat het wel nodig is om je gebruikers te laten door klikken, maar probeer de lijnen zo kort mogelijk te houden. De regel is dat een bezoeker binnen 3 muisklikken bij de gewenste content op je site moet kunnen komen. Dat is niet een harde regel, maar wel eentje om in je achterhoofd te houden.
3. Pagina’s moeten snel laden
Ik had het al even over de Core Web Vitals van Google. Optimalisatie van de snelheid van je website is erg belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Niemand zit te wachten op een trage website. Je kunt diverse dingen doen om je website sneller te maken. Onderdeel daarvan is een goede cache plugin. Met een cache plugin kun je de laadtijd van je website drastisch verbeteren.
Wat ook invloed op de laadtijd heeft van je website is te zware afbeeldingen en video’s. Optimaliseer de afmetingen van je afbeeldingen en host video’s nooit op je eigen website. Maak bijvoorbeeld gebruik van Youtube of Vimeo om video’s te uploaden en af te spelen op je website.
Verder is de keuze van je hosting ontzettend belangrijk. Als de basis niet goed is, dan kun je optimaliseren wat je wilt, maar zul je nooit een snelle website hebben. Investeer dus in goede hosting. Lees meer over hoe je een trage WordPress website sneller kunt maken.
4. Voorkom irritatie
Popups, video’s die automatisch af gaan spelen, onderdelen die niet werken; het irriteert je bezoeker mateloos en zorgt er voor dat ze je website verlaten. Ook van CAPTCHA ben ik geen voorstander. Ik zelf raak altijd een tikje gefrustreerd als ik alle foto’s moet aan tikken waarop een fiets te zien is of moet ontcijferen welke tekens er in een vakje staan. Voorkom onnodig dit soort ergernissen bij je website bezoekers.
5. Zorg voor een zoekfunctie
Heel af en toe kom je wel eens een website tegen die helemaal geen zoekfunctie heeft. Heel irritant als je vlug informatie op die website wilt zoeken. Zorg er dus voor dat je website in ieder geval een zoekfunctie heeft. Zorg ook dat deze zoekfunctie gemakkelijk te vinden is. Meestal is is de plaatsing van een zoekvenster rechtsboven op een pagina of gecentreerd in de header of onder header. Dit brengt me ook op het volgende punt.
6. Hou er rekening mee dat mensen zijn gewoonte dieren
Mensen zijn gewoonte dieren. Dit moet je meenemen in het ontwerp van je website. Natuurlijk wil je ook creatief, onderscheidend ontwerp, maar dat mag niet ten koste gaan van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bezoekers hebben bepaalde verwachtingen bij een website. Het logo linkt naar de homepage, het logo staat vaak links in de header, onderstreepte tekst is een klikbare link, login mogelijkheid staat rechtsboven, enzovoort. Zorg dat men niet hoeft te zoeken naar dit soort basis functies of dat er onverwachte dingen gebeuren (zoals dus een interne link die opent in een extern tabblad of een onderstreepte tekst die geen link is). Op een gegeven moment hebben bezoekers bepaalde dingen zo vaak gezien op websites dat ze het op iedere website verwachten. Zodra dat bij een website niet het geval is wordt deze website vaak ervaren als verwarrend, amateuristisch en dus niet gebruiksvriendelijk.
7. Wees consistent
Zorg voor consistentie. Gebruik je huisstijl kleuren door je hele website. Je wilt voorkomen dat wanneer je bezoekers op een pagina binnen je website klikken een compleet andere layout te zien krijgen. Op die manier lijkt het net alsof men op een andere website is gekomen. Daarnaast oogt het ook heel amateuristisch en dat is natuurlijk niet wat je wilt.
8. Test je website
Natuurlijk moet je zelf je website uitvoerig testen. Niet alleen in de browser van je eigen voorkeur, maar diverse browsers. Ook dien je je website te testen voor mobiele weergave. Het kan echter ook heel nuttig zijn om iemand anders je website te laten testen. Het mooiste is als je budget hebt om echt onderzoek hier naar te doen. Dat is natuurlijk voor iedereen haalbaar. Je kunt ook familieleden, vrienden of kennissen eens vragen om je website te testen. Dit doe je dan terwijl je hen observeert. Op die manier kun je zien hoe iemand die jouw website voor het eerst ziet de website gebruikt. Je kunt dan eventuele onduidelijkheden en bottlenecks opsporen.
Met deze tips kun je al een behoorlijke gebruiksvriendelijke website realiseren. Op zoek naar meer informatie over user experience? Dan kan ik de volgende boeken aanbevelen:
- Sketching User Experiences
- Handboek UX-Optimalisatie
- Ux For Dummies
- Elements of User Experience
- Don’t Make Me Think, Revisited

Dit blog artikel bevat affiliate links. Dit betekend dat wanneer je een product aanschaft via deze link ik een kleine commissie hier voor ontvang. Uiteraard brengt dit verder geen extra kosten voor jou mee. Hierdoor is het mogelijk om gratis content te maken, zoals deze blog post.