Ben jij een nieuwe website eigenaar? Als je een website hebt, ontkom je niet aan SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en zorgt er voor dat je website gevonden wordt. Wanneer je je content niet optimaliseert voor zoekmachines, lig je een stapje achter op je concurrentie. Zonder zoekmachine optimalisatie zul je namelijk een stuk lastiger gevonden worden, als je al gevonden wordt. Daarvoor heb je natuurlijk geen website. Met deze 9 basis principes van SEO heb je een goede start.
1. Structuur van je website
Het eerste punt van deze 9 basis principes van SEO is gelijk een belangrijke. De structuur van je website is belangrijk voor zowel je bezoekers als voor de crawlers van de zoekmachines. Crawlers zijn bots die websites doorbladert. Ze maken een lijst met url’s en bezoeken deze 1 voor 1. Alle hyperlinks die ze tegen komen op de pagina’s plaatsen ze ook op de lijst van te bezoeken url’s. Ze maken een lokale kopie van de gevonden pagina’s om deze later te indexeren.
Als je geen heldere structuur op je website hebt, kunnen bezoekers de informatie die ze zoeken moeilijker vinden. Als een bezoeker iets moeilijk kan vinden, dan geldt dit vaak ook voor een crawler. Zorg ervoor dat je bezoekers als het ware leidt door je website. Dit doe je o.a. door gebruik te maken interne links. Zowel mensen als bots houden er niet van als je te veel moet doorklikken. Niets is irritanter dan dat je op diverse links moet klikken voordat je bent waar je wilt zijn. Zorg dat mensen niet vaker dan 3 a 4 keer moeten klikken om een bepaalde actie uit te voeren.
Verdeel je website onder in onderwerpen en categorieën en verwerk dit in het menu. Heb je meerdere diensten? Plaats niet alles op 1 pagina, maar geef elke dienst een pagina. Bij een blog kun je ook nog een sidebar gebruiken om categorieën overzichtelijk te laten zien.
Je kunt crawlers overigens wel een handje helpen. Creëer een XML sitemap en upload deze bij Google Search Console. Deze XML sitemap is alleen voor je bots en upload je bij je website bestanden op je server. WordPress websites kunnen gebruik maken van de plugin Yoast.
2. Navigatie van je website
De navigatie van je website is als een gids door de meest belangrijke pagina’s van jouw website en ontzettend belangrijk voor een goede gebruikerservaring en SEO.
Je menu moet alleen de belangrijkste pagina’s tonen. Home, een about pagina, een contact pagina, een diensten pagina (eventueel met een dropdown voor elke dienst), voor webshops een “shop” pagina en dat is het wel zo’n beetje. Gebruik ook omschrijvende benamingen voor pagina’s zodat het onderwerp van een pagina direct duidelijk is.
3. Structuur van je URL’s
Dit is ook een ontzettend belangrijke factor om hoog te komen in de rankings van zoekmachines. Je links moeten goed leesbaar zijn, het liefst niet te lang en moeten beschrijven waar je pagina over gaat. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de url van deze pagina dan is dat https://www.birdiedesign.nl/9-basis-principes-van-seo. Het is gelijk duidelijk wat het onderwerp van de pagina van deze url is. Het mooiste is ook wanneer je keywords kunt verwerken in je link. Let er wel op dat je dit op een logische, natuurlijke manier doet.
In WordPress kun je je link structuur gemakkelijk bekijken en, wanneer nodig, aanpassen. Ga naar Instellingen > Permalinks en zorg er voor dat bij de Algemene Instellingen de optie Berichtnaam staat geselecteerd.
4. Optimaliseer je pagina’s
Het vierde punt van deze 9 basis principes van SEO is er eentje die vaak misgaat bij beginners. Elke pagina moet geoptimaliseerd worden voor een maximaal resultaat. Denk hierbij aan de titel van een pagina, meta descriptions en een duidelijke hiërarchie van titels, kopjes, opsommingen en alinea’s.
Ik noemde al eerder WordPress plugin Yoast. Voor het optimaliseren van je pagina is Yoast echt super handig. Heb je deze plugin nog niet geïnstalleerd, dan zou ik je echt aanraden dit te doen. Eerst meer weten over deze SEO plugin? Lees dan mijn artikel over hoe je je vindbaarheid kunt verbeteren met Yoast.
Je pagina optimalisatie begint bij de titel. Je titel moet precies beschrijven waar je pagina of blog artikel over gaat. Plaats ook je keywords in je titel. Ook hier geldt weer dat je dit op een natuurlijke manier moet doen. Google straft het af als je je titel volgooit met alleen maar keyword. Dit heet keyword stuffing en wordt door zoekmachines afgestraft. De insteek is dat je gebruikers (en dus de crawlers) je titel goed moet kunnen lezen en begrijpen.
Het volgende waar je naar moet kijken is je meta description. Een meta description is een korte introductie van je pagina en zichtbaar wanneer je pagina verschijnt in de zoekresultaten bij de zoekmachines. Ook hier moet je je keyword(s) in plaatsen. Daarnaast moet de tekst zo geschreven worden dat het bezoekers overhaalt om jouw website te bezoeken.
Bij zowel titels als meta descriptions is het belangrijk om er op te letten dat je geen duplicate content gebruikt. Simpel gezegd betekend dit dat je je titels en meta descriptions niet mag hergebruiken bij een andere pagina. Dit geldt overigens ook voor je keywords.
Tenslotte is het belangrijk om een duidelijke hiërarchie aan te brengen aan je kopjes en titels. Belangrijke koppen krijgen een H1 tag. Een H1 tag mag je maar 1 keer gebruiken per pagina. Alle andere koppen kun je een H2 geven. Subkopjes kun je een H3 tag geven. Maak gebruik van opsommingen en maak je alinea’s niet te lang. Check altijd even de leesbaarheid van een pagina of blog artikel met Yoast.
5. Keywords
Je hebt deze term al een paar keer voorbij zien komen in dit artikel. Keywords zijn die woorden of een zin van hooguit 4 woorden waarop jij gevonden wilt worden. Dit zijn dus zoektermen waar mensen op zoeken bij zoekmachines. Per pagina moet je je op minstens 1 keywords of keyfrase focussen. Het lastige hierbij is dat je je content schrijft voor je bezoekers en niet voor robots. Je moet dus op een organische manier je keywords zien te verwerken in je teksten.
Misschien denk je: ‘Hoe kom ik aan al die keywords?’. Dat vergt enige oefening, maar is gelukkig niet heel moeilijk. Je kunt namelijk keyword research doen. Dat klinkt spannender dan het is. Breng voor jezelf eens een aantal steekwoorden in kaart die te maken hebben met jouw diensten, producten en/of branche. Kruip hierbij ook in de huid van jouw potentiële klanten. Waarop zoeken zij als ze bedrijven als jouw bedrijf willen vinden? Ga vervolgens eens een rondje Googlen en kijk hoe andere bedrijven presteren op jouw keywords.
Wanneer je je keywords research doet, is het ook belangrijk te kijken naar de hoeveelheid resultaten die op jouw keywords naar boven komen. Dit zie je bovenaan de pagina van Google. Veel concurrentie op een keyword? Bedenk dan dat het moeilijker wordt om hierop te ranken. Denk dus ook een beetje out-of-the-box. Keyfrases doen het overigens ook vaak beter als 1 enkel keyword. Des te specifieker je bent, des te groter de kans dat jij rankt op je keywords.
6. Optimaliseer je afbeeldingen
Pagina’s met afbeeldingen presteren beter. Uit onderzoek blijkt zelfs dat blog artikelen met afbeeldingen 94% meer bezoekers hebben dan blog artikelen zonder afbeeldingen.
Geef je bestanden een beschrijvende naam waarin ook je keywords gebruikt worden. Vul de alt-teksten in bij je afbeeldingen. Ook hiervoor geldt weer dat je het beste kunt beschrijven wat er afgebeeld staat op de afbeelding en probeer je keywords er ook in te verwerken. Alt teksten hebben ook nog een functie voor blinde mensen. Hun reader leest namelijk de alt tekst van een afbeelding op zodat diegene weet wat de afbeelding inhoudt. Wanneer een afbeelding, om welke reden dan ook, niet werkt, wordt de alt tekst zichtbaar. Invullen die alt teksten dus!
Een ander aandachtspunt bij de optimalisatie van afbeeldingen is de grootte van een afbeelding. Zowel de afmetingen als de zwaarte van een afbeelding spelen een rol. Probeer de benodigde afmetingen in te schatten. Houdt rekening met de breedte van je website en met de grootte van computer monitoren. Een header afbeelding die over de over de hele breedte van je website komt, kun je wel een width van 2000 pixels aanhouden. Een icoontje hoef je dan weer niet 2000 pixels bij 2000 pixels te houden. Test dit ook een beetje uit. Als een afbeelding te klein is, zal die er onscherp of pixelig uit zien. Gebruik vervolgens TinyPNG om de afbeelding minder groot qua zwaarte te maken.
7. Mobielvriendelijkheid van je website
Al tijdje geeft Google de voorkeur aan een mobile-first aanpak. Dit betekend dat hoe je website functioneert en er uit zien op je mobiel bepaald hoe je website presteert in de zoekresultaten. Je gehele website ontwerp moet dus gericht zijn op mobiele gebruikers. Google heeft een tool waarbij je kunt testen of je website mobielvriendelijk is.
8. Snelheid van je website
De aandachtspanne van mensen is vrij kort. Een snelle website zorgt er voor dat je bezoekers niet lang hoeven te wachten voordat een pagina geladen is. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je website traag is. Je afbeeldingen kunnen te groot zijn. Daardoor duurt het langer om een pagina te laden. Ook kunnen er bijvoorbeeld fouten zitten in je code en scripts. De keuze van je hosting en WordPress thema kunnen ook de snelheid van je website beïnvloeden.
Nog op zoek naar een WordPress thema? Ik kan je van harte Astra aanbevelen. Lees ook zeker mijn review van dit gebruiksvriendelijke WordPress thema.
9. Maak gebruik van Analytics
Dit laatste punt van de 9 basis principes van SEO heeft geen directe gevolgen voor je SEO. Toch is het wel belangrijk om de volgende tools te gebruiken. Google Analytics zorgt er voor dat je inzicht krijg in hoe je website wordt gebruikt en bezocht. Daarnaast is Google Search Console ook een onmisbare tool. Is er wat mis met je website of een bepaalde pagina? Dan geeft Google Search Console het aan. Hier kun je ook je XML sitemap linken. Tenslotte heeft zoekmachine Bing een vergelijkbare tool, namelijk Bing Webmasters Tool. Naast het opsporen van problemen en het linken van je XML sitemap geven deze tools je ook inzicht in hoe je website gevonden wordt.
Website geoptimaliseerd en nu?
Een website lanceren is nog maar het begin. Ook is SEO is niet iets wat je eenmalig doet om er vervolgens niet meer naar te kijken. Het is een voortdurend proces waarbij je deze 9 basis principes van SEO continue in de gaten moet houden. De SEO regels veranderen regelmatig, dus blijf up-to-date. Hou ook de concurrentie in de gaten. Wanneer je SEO goed toepast, breng je je website onder de aandacht bij een groot publiek. Op die manier kun je je (beginnende) bedrijf zeker laten groeien.
Gebruik mijn gratis Website en SEO Checklist om jouw website te checken!