Geef je creativiteit een boost met deze boeken

Creativiteit kun je leren! Wil jij ook creatiever zijn? Met deze boeken tips geef jij je creativiteit gegarandeerd een boost.
Geef je creativiteit een boost met deze boeken

In dit artikel

Geef je creativiteit een boost met deze boeken

Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn en dat ook niet zullen worden. Geloof me, dat is niet waar. Je kunt creativiteit wel degelijk leren en je kunt er steeds beter in worden. Voor de een is het simpelweg gewoon wat harder werken dan voor de ander. Vaak is het een kwestie van gewoon doen, in plaats van je te focussen op het eindresultaat dat perfect moet zijn. Soms heb je gewoon een beetje inspiratie nodig. Er zijn tal van goede creatieve boeken te koop. In dit artikel geef ik je mijn favorieten. Geef je creativiteit een boost met deze boeken!

Creatief denken

Creatief denken betekent dat situaties of problemen worden bekeken vanuit een nieuw perspectief, met verrassende of originele oplossingen en resultaten. Hiervoor kun je diverse technieken aanleren, wat onderstaande boeken ook zullen bespreken. Het leuke van deze boeken (en creatief denken in het algemeen) is dat je niet in een bepaald vakgebied moet werken om toch wat te hebben aan creatief denken. Iedereen loopt namelijk aan tegen obstakels. Of je nu ontwerper, makelaar, groenteboer of financieel adviseur bent: creatief denken kan je helpen. Bij bijvoorbeeld het bedenken van een bedrijfsnaam kun je uitstekend een aantal creatief denken technieken gebruiken.

Wat ik zelf merk is dat wanneer ik creatief bezig ben, dit op andere vlakken ook verbetert. Door bijvoorbeeld te fotograferen of te schilderen, merk ik dat ik ook een betere ontwerper wordt. Het verbreed als het ware je wereldbeeld en denkkaders. Creativiteit is een kwestie van trainen. Geef je creativiteit een boost door de technieken in deze boeken toe te passen.

Creativiteit Hoe? Zo!

creatieve boeken - creativiteit hoe zo

Dit is 1 van de eerste boeken die ik tijdens mijn opleiding heb gelezen. Creativiteit Hoe? Zo! is geschreven door Igor Byttebier en helpt je om je creativiteit te stimuleren. Je leert methodes om creatief te denken, ideeën te bedenken en uit te voeren. Door de opdrachten in het boek uit te voeren, leer je op een goede manier om creatieve oplossingen te bedenken. Een aanrader voor iedereen die zich bezig houdt of wil gaan houden met creatief denken.

Wreck This Journal

wreck this journal - boost je creativiteit met deze boeken

Ik weet zeker dat er nu een paar wenkbrauwen omhoog zullen gaan bij het lezen van dit stukje. Bij Wreck This Journal van Keri Smith is het de bedoeling dat je opdrachten gaat opvolgen die in het boek beschreven staan. Dit zijn echter niet zo maar opdrachten. Onder het mom ‘Creëren is vernietigen’ is het de bedoeling dat je dit boekje finaal kapot gaat maken. Heel geschikt dus als je niet zo’n lezer bent! Je moet bijvoorbeeld buiten de lijnen kleuren, een bladzijde beschilderen met koffie en een bladzijde zien te bevriezen. Het lijkt natuurlijk knotsgek, maar werkt ook heel bevrijdend. Nog belangrijker: het is ontzettend leuk om de verschillende opdrachten uit te voeren en dingen te doen met een boek waarvan je niet had kunnen bedenken het ooit te doen.

Zes Denkhoeden

zes denkhoeden creatief denken boek

Edward de Bono is een absolute autoriteit op gebied van creatief denken. Al zijn boeken zijn aanraders, maar ik licht nu Zes Denkhoeden uit. Door op 6 verschillende invalshoeken te kijken naar een probleem kom je sneller tot een oplossing. Deze invalshoeken worden geïllustreerd door 6 “denkhoeden”. Zo denkt de witte hoed in de vorm van feiten en informatie, de rode hoed juist uit emotie en gevoel en denkt de groene hoed be- en veroordelend, maar stelt het oordeel juist uit. Een echte aanrader als je serieus bezig wilt zijn met creatief denken.

Steal like an Artist

steal like an artist - vergroot je creativiteit met deze boeken

Picasso wist het al: Kunst is diefstal. Volgens dit boek is slim gejat beter dan slecht bedacht. Steal like an Artist is een grappig, gevat en handig boek om je creativiteit te vergroten. Dit boek maakt creatief denken simpel en begrijpbaar. Het is leuk vormgegeven en leest lekker weg. Een aanrader als de meer serieuze creatief denken boeken nog brug te ver voor je zijn.

Imagine: Hoe Creativiteit Werkt

imagine - Geef je creativiteit een boost met deze boeken

In dit boek schrijft Jonah Lehrer over hoe nieuwe ideeën ontstaan. Creativiteit komt niet uit het niets en is ook niet een talent wat je hebt of niet hebt. Het is een combinatie van denkprocessen die iedereen kan leren. Een super interessant boek omdat het ook gebaseerd is op neurologisch en psychologisch onderzoek. Imagine is daardoor het ook echt anders dan de bovengenoemde boeken.

Denk als een Kunstenaar

denk als een kunstenaar - creatieve boeken

Het toffe aan dit boek is dat het dieper in op de tactieken van kunstenaars als Warhol, Hirst, Tuymans en Picasso. Je leert hoe deze kunstenaars denken en hoe je zelf ook creatiever kunt zijn. Dit boek is weer een nieuwe invalshoek op het ‘creatief zijn’. Ook dit boek benadrukt weer dat iedereen creatief kan zijn. Ook internationaal doet dit boek het goed. The Times noemt Denk als een Kunstenaar zelfs ‘een liefdebrief aan de kunst’.

Kan jouw creativiteit wel een boost gebruiken? Of denk je misschien wel ‘Creatief? Dat is niets voor mij’. Toch kan creatief denken je helpen in zowel je dagelijks werk als je leven. Daar hoef je niet eens een creatief beroep voor te hebben. Iedereen komt obstakels of problemen tegen. Met creatief denken leer je om naar je problemen met een ander perspectief te kijken. Dat klinkt misschien een tikje zweverig, maar het kan echt heel nuttig zijn om een aantal technieken te leren. Geef je creativiteit een boost met deze boeken en ontdek hoe creatief jij kunt zijn!

Benieuwd naar meer boeken op het gebied van design en marketing? Check dan de mijn tools pagina waarin ik ook een aantal tips geef over inspirerende boeken.

creatieve boeken pinterest share afbeelding

Dit blog artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via deze link een product aanschaft dan ontvang ik daar een kleine commissie voor. Uiteraard brengt dit geen extra kosten voor jou mee. Ik beveel alleen producten aan waarin ik geloof en ook echt gebruik.

Over de auteur

Foto van Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.