5 punten die elke blog post moet hebben

Soms is het goed om terug te gaan naar de basis. Waaraan moet bijvoorbeeld een blog post voldoen? Deze 5 punten mogen in ieder geval niet missen in jouw blog artikel.
5 punten die elke blog post moet hebben

In dit artikel

5 punten die elke blog post moet hebben

Elk bedrijf zou een blog moeten hebben. Het hebben van een blog kan namelijk veel voordelen hebben, niet in de laatste plaats voor de SEO. Ook kun je laten zien dat je expert bent in jouw vakgebied. Het schrijven van blogs kan nog wel eens lastig zijn. Waar schrijf je bijvoorbeeld elke week over? Ook is niet iedereen (mijzelf inbegrepen) sterk met taal en taalfouten. Daarnaast is een goede opbouw van je blog artikel van belang. Kortom, bij het schrijven van blogs komt heel wat kijken. Natuurlijk help ik je graag op weg. In dit artikel vertel ik je daarom over 5 punten die elke blog post moet hebben.

1. Een goede titel

Dit is misschien een open deur, maar een goede titel is zo ontzettend belangrijk voor het succes van je blog artikel. Het is misschien wel het belangrijkste punt van de 5 punten die elke blog post moet hebben. Een sterke titel zorgt er voor dat je artikel gelezen wordt, maar het helpt ook bij je vindbaarheid via zoekmachines. Goede blog titels doen het een stuk beter in de zoekresultaten dan zwakke titels. Misschien vraag je je af wat precies een zwakke titel is. Marketing guru Neil Patel schreef hier een interessant artikel over. Besteed dus veel aandacht aan het maken van een goede titel.

2. Zorg voor een meta-omschrijving

5 punten die elk blog artikel moet hebben - meta-omschrijving

Dit hangt ook weer erg samen met SEO. Een meta-omschrijving of meta description is een korte omschrijving van de inhoud van je artikel. Als je een WordPress blog hebt, is het een goed idee op SEO plugin Yoast te installeren. Natuurlijk is deze omschrijving ook een teaser en moet deze mensen overtuigen verder te lezen. Voor je SEO is het belangrijk dat je je keyword(s) ook gebruikt in je meta-omschrijving. Op de website van Yoast kun je een schat van informatie vinden over SEO, dus ik raad je zeker aan hier eens een kijkje te nemen.

3. Categorieën en tags gebruiken

Het gebruik van categorieën en tags zijn belangrijk voor het gebruikersgemak van je website. Mensen willen niet hoeven zoeken naar voor hen relevante informatie. Categorieën zijn ook weer goed voor SEO. Tags hebben geen SEO waarde, maar zijn wel handig voor je lezers die zoeken naar bepaalde informatie. In het begin lijkt dit misschien nog niet zo belangrijk, maar wat als je straks 50 of 100 artikelen op je website hebt staan? Dan is het handig om dit toch wat gestructureerd te hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een blog schrijft over Pinterest. Dan kun je die blog plaatsen in een categorie ‘social media’. Als tag kun je dan ‘Pinterest’ gebruiken zodat iemand die alleen maar artikelen over Pinterest wil lezen (en dus niet over ander social media). Op die manier kunnen ze dus gemakkelijk vinden wat ze zoeken.

4. Link naar gerelateerde content

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar ook het gebruik van linkjes is weer goed voor je SEO. Door te linken naar gerelateerde content binnen je eigen site zorg je er voor dat zowel zoekmachines als je website bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren binnen je website. Het heeft ook als voordeel dat bezoekers langer blijven hangen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je hierbij echt linkt naar relevante content.

Zoekmachines gebruiken deze links om te kijken welke content op je website gerelateerd is aan elkaar. Des te meer linkjes naar belangrijke pagina’s op je website, des te belangrijker deze content lijkt voor zoekmachines.

Ook het linken naar externe websites is goed om te doen. Dat klinkt waarschijnlijk als een slecht idee. Op die manier raak je toch bezoekers kwijt aan de website waar je naar toe linkt? Dat is echter niet het geval. In de eerste plaats is het belangrijk dat je je lezers waarde biedt. Je wilt je lezers helpen bij een probleem dat ze hebben of in ieder geval informeren over voor hen interessante onderwerpen. Dit doe je dus ook door te linken naar relevante artikelen op andere websites.

5. Nette url’s

nette url voor je blog post
Nette url’s voor je website

Heb je een WordPress blog? Ga dan naar Instellingen > Permalinks. Zorg er voor dat Berichtnaam is aangevinkt. Nette url’s zijn belangrijk voor SEO. Stel je voor dat je url er zo uit ziet: https://www.birdiedesign.nl/2020/02/25/voorbeeld-bericht/, of nog erger https://www.birdiedesign.nl/p=123. Je begrijpt dat zoekmachine’s niet zo houden van zulke url’s, maar het is ook niet bepaald gebruiksvriendelijk. Een datum in je url is ook niet wenselijk, omdat content naar verloop van tijd dan gedateerd lijkt. En als je een blog update met nieuwe informatie klopt de datum dus ook niet meer.

Een kleine kanttekening over het gebruik van getallen in je titel. Het posten van lijstjes, net zoals in dit artikel, is populair. Mensen houden nu eenmaal er van op dit soort lijstjes te lezen. Let hierbij wel op dat wanneer je later nog punten wilt toevoegen je url, slug en keyword waarschijnlijk niet meer klopt. Ben je van plan om je artikel later uit te breiden of te updaten? Dan kun je er ook voor kiezen om het getal weg te laten. Dus van deze url: https://websiteadres.nl/5-tips-voor-een-goede-nachtrust, zou je hiervan kunnen maken: https://websiteadres.nl/tips-voor-een-goede-nachtrust.

SEO is key

Het schrijven van blogs lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Ten eerste moet je natuurlijk wel een beetje kunnen schrijven, maar waar je vooral op moet letten, zijn deze 5 punten die elke blog post moet hebben. Zonder goede titel zal je artikel een stuk slechter presteren dan wanneer je wel een goede titel hebt geschreven. Je kunt niet zonder een meta-omschrijving, categorieën en tags. Wanneer je een blog schrijft is het ook van belang om te linken naar gerelateerde content, zowel naar interne pagina’s als naar externe websites. Tenslotte moet je ook zorgen voor een goede url structuur. Uiteindelijk gaat het erom dat je blog ook gevonden gaat worden via zoekmachines. Dit betekend dat je, naast het schrijven van een waardevol en interessant artikel voor je lezers, je je ook moet focussen of SEO.

Behoefte aan meer tips? Lees dan ook mijn tips voor een effectieve blog.

Over de auteur

Foto van Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.