Elementor review (2021). De beste Page Builder voor WordPress?

elementor review - Wordpress page builder

Een page builder wordt gebruikt in combinatie met een WordPress thema. Hierdoor kun je mooie websites bouwen met WordPress en je website voorzien van extra functionaliteiten. In deze blog kijk ik naar WordPress page builder Elementor. Is Elementor de beste page builder voor WordPress? Wat zijn de voor- en nadelen van deze page builder? Wanneer is de gratis versie van deze page builder voldoende? En waarom zou je Elementor Pro aanschaffen? Aan het einde van deze Elementor review weet je zeker of Elementor de juiste pagebuilder is voor jouw WordPress website.

Wat is een page builder?

Voordat we aan deze Elementor review beginnen, is het handig om te weten wat een page builder precies is. Een page builder is niet hetzelfde als een WordPress thema. Een WordPress website kan niet functioneren zonder thema. Een thema bepaald hoe je posts en pagina’s er uit komen te zien. Met een page builder kun je dit aanpassen zodat je instellingen van je thema worden genegeerd. Dit zou je in principe zonder page builder ook kunnen doen, maar dan moet je dus veel code gaan schrijven. Een page builder maakt het je gemakkelijker om een unieke website op te zetten.

Er zijn een aantal page builders voor WordPress beschikbaar naast Elementor, zoals Beaver Builder, Thrive Architect, Visual Composer, Divi en meer. Elementor is met 5 miljoen installaties 1 van de populairste page builders.

De meeste page builders en populairdere WordPress thema’s werken vaak goed samen, maar dit is geen gegeven. Het is altijd belangrijk te controleren of het thema van je keuze samen gaat met de page builder van je keuze. Slecht gebouwde WordPress thema’s geven vaak problemen en werken ook niet met page builders. Een belangrijke keuze dus. Zelf gebruik ik vaak het WordPress thema Astra in combinatie met Elementor Pro. Deze 2 werken heel lekker samen en Astra heeft vanaf de Mini Agency bundel ook een Elementor Add-On waarmee je extra widgets en opties tot je beschikking hebt.

Elementor heeft zelf ook het Hello thema. Dit is een uitgekleed thema met alleen basis functionaliteiten. De rest kun je dan doen met Elementor Pro.

De gratis versie van Elementor

De meeste page builders zijn niet gratis. Niet voor niets is Elementor zo populair. Elementor is ook gratis verkrijgbaar en eerlijk gezegd is die gratis versie is al behoorlijk uitgebreid. Je kunt namelijk gebruik maken van de zeer gebruiksvriendelijke drag-and-drop editor en krijgt 40+ basic widgets en 30+ gratis templates. Die templates vind ik zelf niet zo interessant. Natuurlijk is het handig als je echt nul kennis hebt van WordPress en je heel snel en goedkoop een website live wilt hebben. De templates zijn echter erg basic, dus dat zou ik niet aanraden. Met een goed WordPress thema en de gratis versie kun je echter een mooie website realiseren.

Een kleine greep uit de 40 basis widgets:

 • Tekstblok
 • Afbeelding
 • Video
 • Heading
 • Knop
 • Icoon
 • Teller
 • Voortgangsbalk
 • Testimonial
 • Tabbladen
 • Accordions
 • Social icons

Daar kun je dus voor websites die niet al te veel functionaliteiten nodig hebben prima mee uit de voeten. Daarnaast heb je ook beschikking tot de widgets van WordPress zelf en van je thema. Ook kun je via plugins extra widgets toevoegen. Het prettige van Elementor is dat deze page builder het mogelijk maakt om die overal waar je maar wilt toe te voegen. Vaak is dit standaard niet mogelijk en kun je alleen widgets plaatsen in speciale widget areas. Dit betekend dat je vaak alleen widgets toe kunt voegen in footers, headers en sidebars. Elementor geeft je dus de mogelijkheid om overal op je website widgets te plaatsen. Een hele handige feature!

Elementor stylen voor mobiele weergave

Tenslotte maakt je met Elementor je website ook nog eens heel gemakkelijk geschikt voor mobiele weergave. Je kunt namelijk in de drag-and-drop builder je website specifiek stylen voor desktop, tablets en mobiel.

De nadelen van de gratis versie

Hierboven belicht ik vooral de voordelen van de gratis versie van Elementor. Het grootste nadeel ligt voor de hand: met de betaalde Pro versie is nu eenmaal meer mogelijk. Voor een simpele website met niet al te veel ingewikkelde functionaliteiten dan is de gratis versie waarschijnlijk voldoende. Heb je een wat uitgebreidere website nodig, zoals bijvoorbeeld een webshop? Dan is de Pro versie van grote meerwaarde.

Elementor Pro

Elementor Pro biedt ongekend veel mogelijkheden, waaronder meer widgets, meer en betere kant en klare templates en fantastische functionaliteiten zoals de theme builder en de popup builder. Zeker wanneer je een blog of een webshop hebt, is Elementor Pro van toegevoegde waarde.

De voordelen van Elementor Pro

Elementor Pro biedt een aantal zeer handige functies die het maken van een website een stuk makkelijker maken.

De Theme Builder

Mijn favoriete feature is de Theme Builder. Alleen hierom is Elementor Pro de beste page builder voor WordPress. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk headers, footers, productpagina’s, shop archief pagina’s, blog archief pagina’s en blog post pagina’s maken. Deze templates kun je dan vervolgens koppelen aan pagina’s, posts en producten voor een consistente look. Dit is zo handig en tijdsbesparend. Je hoeft dus niet voor elke pagina apart te bouwen en te stylen. Je maakt bijvoorbeeld voor je blog posts of producten 1 template aan die vervolgens die vervolgens voor alle blog posts of productpagina’s gelden. Ook is het mogelijk om de template alleen te koppelen aan een categorie. Zo zou je in theorie voor elke categorie een eigen layout kunnen maken.

Dynamic Content

Dynamic Content is onlosmakelijk verbonden met de theme builder. Bij Dynamic Content laadt je gegevens uit de database. Stel je voor: je maakt een blog template. Hierbij kun je zelf indelen waar de uitgelichte afbeelding komt, waar de categorieën komen, waar de tekst moet komen, enzovoort. Al die onderdelen worden met Dynamic Content automatisch ingelezen uit de database.

De Popup Builder

Een andere handig functie is de popup builder. Zoals de naam al verraad, maak je hier popups mee. Hierin kun je alle elementen gebruiken die je ook op een pagina kunt gebruiken, zoals afbeeldingen, teksten, buttons, formulieren enzovoorts. Vervolgens kun je diverse triggers instellen om je nieuwe popup te tonen, bijvoorbeeld als de gebruiker scrollt, als hij een bepaalde tijd op de pagina is of als hij de pagina wilt verlaten.

Ook handig: je kunt de triggers combineren met extra voorwaarden: zo kun je een popup bijvoorbeeld alleen tonen op de homepage of een productpagina, of alleen aan ingelogde klanten die je website minimaal 3 keer hebben bezocht. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik een beetje een antipathie heb tegen popups. Ze kunnen enorm hinderlijk zijn. Als je bijvoorbeeld op je mobiel zit te scrollen en zo’n popup verschijnt waardoor de hele website amper meer werkt. Hiervoor geldt dus dat je dit eerst goed moet testen. Zorg ervoor dat je popups niet hinderlijk zijn en juist bezoekers laat vertrekken.

Woocommerce Builder

Als je van plan bent om een webshop te beginnen, dan is Elementor Pro een absolute meerwaarde. Deze twee werken fijn samen en Elementor biedt ook hier weer veel mogelijkheden om te customisen. De Woocommerce Builder is onderdeel van de Theme Builder en stelt je in staat op unieke productpagina’s op te zetten.

Nog meer widgets en gratis templates

Voor beginners handig: met de pro versie heb je toegang tot veel meer templates. Deze zijn wat uitgebreider en mooier dan die van de gratis versie.

De meesten zullen echter zelf hun website willen bouwen en dan zit je dus goed met de 90+ widgets die tot je beschikking staan. Op de website van Elementor vind je een handig overzicht met wat er precies is inbegrepen bij de gratis versie en de pro versie.

Support

Loop je tegen problemen aan? Met Pro heb je toegang tot support. Ikzelf heb ze nog niet nodig gehad, maar het is altijd fijn als je een klantenservice hebt, waar je op terug kan vallen. Ze beloven je binnen 24 uur een reactie te sturen. Daarnaast is er ook nog een help centre waar je veel informatie kan vinden. Er is ook een community waar je met je vragen terecht kunt en kun je gebruik maken van handige video tutorials.

Nadelen van Elementor Pro

Geen review zonder voor- en nadelen. Alles heeft ook zijn nadelen, dus ook Elementor Pro. Ik vind zelf Elementor Pro enorm gebruiksvriendelijk, maar er is wel een leercurve. Als je voor het eerst met WordPress werkt en je krijgt opeens zoveel mogelijkheden dan is dat overweldigend. Je moet wel weten wat er allemaal mogelijk is, wil je goede keuzes kunnen maken. Een gevaar wat op de loer is, is dat je je hele website volgooit met allerlei leuke snufjes die mogelijk zijn met de widgets. Dit heeft echter als gevolg dat er meer code nodig om al die effectjes en widgets te laten zien dat je website daardoor ook weer een stuk trager wordt.

Wat ik zelf een nadeel vind prijs-technisch, is dat er geen mogelijkheid is om een life time bundel aan te schaffen. Sommige thema’s en plugins hebben deze mogelijkheid en persoonlijk ben ik liever in 1 keer een wat groter bedrag kwijt, dan de jaarlijkse afschrijvingen die Elementor doet. Ik begrijp natuurlijk dat hun verdienmodel gebaseerd op een jaarlijkse betaling beter is voor Elementor zelf, maar ik zou het fijn vinden als er een optie ooit zou komen om een levenslange licentie te kunnen kopen.

Prijs

Voor de mogelijkheden wat Elementor Pro biedt, zijn de prijzen zeer redelijk. Op 9 februari heeft Elementor bekend gemaakt dat ze hun prijzen iets gaan veranderen. Nu is het zo dat 1 website slechts $49 per jaar. De Plus en Expert hebben tot nu toe als enige verschil het aantal websites waarop je de Pro licentie kunt gebruiken. Dis is hoe de pakketten er nu uit zien:

Kosten van Elementor Pro

Dit veranderd na 9 maart. Dan zien de pakketten er als volgt uit:

Elementor nieuwe prijzen

Behalve de naam veranderd er voor de eerste 2 pakketten niets. Het Expert pakket ondergaat wel een vervelende verandering: na 9 maart krijgen nieuwe klanten een licentie van 25 websites i.p.v. 1000 websites. Wel krijg je met dit pakket meer website kits en een Expert Network profiel.

Gelukkig komt Elementor wel zijn klanten tegemoet. Als je voor 9 maart als huidige gebruiker overstapt naar het Expert plan of als nieuwe klant het Expert plan aanschaft dan gelden nog gewoon de oude voorwaarden. Je krijgt dan dus gewoon nog 1000 websites. Om het nog aantrekkelijker te maken, kunnen die gebruikers tot 3 maanden na aanschaf van het Expert plan 50% korting krijgen op het Agency plan. Die korting blijft gelden zolang je verlengt en je account actief blijft. Op die manier kun je voor een aantrekkelijke prijs toegang krijgen tot de VIP Support. Waarbij je bij Premium Support gemiddeld binnen 24 uur een reactie kunt verwachten, krijg je bij VIP Support toegang tot Live Chat klantenservice. Als je een support ticket opent krijg je binnen 30 minuten een reactie.

De Expert, Studio en Agency pakketten zijn alleen interessant voor bedrijven die websites maken. Voor de meeste ondernemers zullen de Essential/Personal en Advanced/Plus pakketten het meest interessant zijn. Als je wel geïnteresseerd bent in het Expert plan zorg dan dat je voor 9 maart dit aanschaft zodat je Elementor Pro nog steeds op 1000 websites kunt gebruiken.

Welke versie van Elementor is geschikt voor mij?

Ben je nog niet zo bekend met WordPress, WordPress thema’s en page builders? Dan zou ik zeker adviseren om eerst wat meer vertrouwd te raken met het bouwen van websites met WordPress. Je kunt gebruik maken van een gratis thema, zoals Astra en de gratis versie van Elementor.

De grootste vraag die je je moet stellen is wat wil ik met mijn website? Voor een simpele website kan een goed thema en de gratis versie van Elementor prima volstaan. In het begin heb ik zelf bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Astra Agency Bundle en de gratis versie van Elementor. Astra biedt vanaf de Mini Agency Bundle een add-on plugin die voor een aantal extra widgets zorgt die ook bij Elementor Pro horen. Zeker als je niet van plan bent om een webshop of blog op te zetten, zou ik zeker dit eerst proberen. Je kunt dan altijd later besluiten om de Pro versie aan te schaffen.

Als je een unieke website wilt met veel customizing opties, een webshop of een blog website wilt beginnen, zou ik serieus overwegen om Elementor Pro te gebruiken. In dit geval heeft Pro zoveel meer voordelen dan de gratis versie doordat je gebruik kunt maken van de Theme Builder.

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van deze Elementor review. Elementor heeft een gratis versie die in sommige gevallen prima zal volstaan. Ben je een gevorderde gebruiker en wil je een webshop, blog of een wat complexe website dan is Elementor Pro een aanrader. De Theme Builder heeft een enorm toegevoegde waarde ten opzichte van andere page builders. Elementor werkt doorgaans goed samen met populaire WordPress thema’s. De page builder is gebruiksvriendelijk, maar als je nog niet zo bekend bent met WordPress dan is er wel een leercurve.

elementor review 2021 pinterest afbeelding
ComputerComputer

Deel dit artikel

Lees meer van de blog

het belang van een professionele email handtekening
Branding

Het belang van een professionele email handtekening

Heb jij al een email handtekening? Een e-mail handtekening is namelijk een mooie kans om meer bezoekers te krijgen op je website en social media. Ook maak je het mensen gemakkelijker om contact met je op te nemen. In deze blog leg ik uit waarom het hebben van een email handtekening belangrijk is en laat

Lees meer »
Wat zijn Core Web Vitals
Website Design

Wat zijn Core Web Vitals? Hoe beïnvloed dit jouw website?

De komende maanden staan er weer heel wat veranderingen op stapel bij Google. Een tijdje terug kondigde de zoekmachinegigant namelijk Core Web Vitals aan. Hiermee gaan ze nog meer de bruikbaarheid van een pagina controleren en dat heeft weer impact op je Google Ranking. Op dit moment zijn er 3 Core Web Vitals:  Largest Contentful

Lees meer »
Wat is een 301 redirect en hoe stel je deze in
Website Design

Wat is een 301 redirect?

Stel je voor: je hebt een pagina op je website die je weghaalt van je website. Alleen het webadres van deze pagina blijft nog wel een tijdje bestaan in de zoekresultaten van Google. Wanneer je bezoekers via Google deze pagina vinden en er op klikken, krijgen ze een 404 foutmelding. Een 404 error pagina ‘pagina

Lees meer »
beste betaalde stockfoto websites
Grafisch vormgeving

De beste betaalde stockfoto websites

Je bent voor je nieuwe website op zoek naar geschikte foto’s en je hebt geen idee waar je die kunt vinden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Er is een groot aanbod beschikbaar aan gratis en betaalde stockfoto websites. Eerder schreef ik al over de beste gratis stockfoto websites. Deze keer neem ik

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.