Elementor review (2022). De beste Page Builder voor WordPress?

Bij het bouwen van website maak ik zelf gebruik van Elementor. Ik vond het hoog tijd voor een review. Aan het einde van dit artikel weet je of Elementor ook een goede keuze is voor jou.
elementor review 2022

In dit artikel

Elementor review (2022). De beste Page Builder voor WordPress?

Dit artikel is op 8 november 2022 bijgewerkt.

Een page builder wordt gebruikt in combinatie met een WordPress thema. Hierdoor kun je mooie websites bouwen met WordPress en je website voorzien van extra functionaliteiten. In deze blog kijk ik naar WordPress page builder Elementor. Is Elementor de beste page builder voor WordPress? Wat zijn de voor- en nadelen van deze page builder? Wanneer is de gratis versie van deze page builder voldoende? En waarom zou je Elementor Pro aanschaffen? Aan het einde van deze Elementor review weet je zeker of Elementor de juiste pagebuilder is voor jouw WordPress website.

Wat is een page builder?

Voordat we aan deze Elementor review beginnen, is het handig om te weten wat een page builder precies is. Een page builder is niet hetzelfde als een WordPress thema. Een WordPress website kan niet functioneren zonder thema. Een thema bepaald hoe je posts en pagina’s er uit komen te zien. Met een page builder kun je dit aanpassen zodat je instellingen van je thema worden genegeerd. Dit zou je in principe zonder page builder ook kunnen doen, maar dan moet je dus veel code gaan schrijven. Een page builder maakt het je gemakkelijker om een unieke website op te zetten.

Er zijn een aantal page builders voor WordPress beschikbaar naast Elementor, zoals Beaver Builder, Thrive Architect, Visual Composer, Divi en meer. Elementor is met 5 miljoen installaties 1 van de populairste page builders.

De meeste page builders en populairdere WordPress thema’s werken vaak goed samen, maar dit is geen gegeven. Het is altijd belangrijk te controleren of het thema van je keuze samen gaat met de page builder van je keuze. Slecht gebouwde WordPress thema’s geven vaak problemen en werken ook niet met page builders. Een belangrijke keuze dus. Zelf gebruik ik vaak het WordPress thema Astra in combinatie met Elementor Pro. Deze 2 werken heel lekker samen en Astra heeft vanaf de Mini Agency bundel ook een Elementor Add-On waarmee je extra widgets en opties tot je beschikking hebt.

Elementor heeft zelf ook het Hello thema. Dit is een uitgekleed thema met alleen basis functionaliteiten. De rest kun je dan doen met Elementor Pro.

De gratis versie van Elementor

De meeste page builders zijn niet gratis. Niet voor niets is Elementor zo populair. Elementor is ook gratis verkrijgbaar en eerlijk gezegd is die gratis versie is al behoorlijk uitgebreid. Je kunt namelijk gebruik maken van de zeer gebruiksvriendelijke drag-and-drop editor en krijgt 40+ basic widgets en 30+ gratis templates. Die templates vind ik zelf niet zo interessant. Natuurlijk is het handig als je echt nul kennis hebt van WordPress en je heel snel en goedkoop een website live wilt hebben. De templates zijn echter erg basic, dus dat zou ik niet aanraden. Met een goed WordPress thema en de gratis versie kun je echter een mooie website realiseren.

Een kleine greep uit de 40 basis widgets:

  • Tekstblok
  • Afbeelding
  • Video
  • Heading
  • Knop
  • Icoon
  • Teller
  • Voortgangsbalk
  • Testimonial
  • Tabbladen
  • Accordions
  • Social icons

Daar kun je dus voor websites die niet al te veel functionaliteiten nodig hebben prima mee uit de voeten. Daarnaast heb je ook beschikking tot de widgets van WordPress zelf en van je thema. Ook kun je via plugins extra widgets toevoegen. Het prettige van Elementor is dat deze page builder het mogelijk maakt om die overal waar je maar wilt toe te voegen. Vaak is dit standaard niet mogelijk en kun je alleen widgets plaatsen in speciale widget areas. Dit betekend dat je vaak alleen widgets toe kunt voegen in footers, headers en sidebars. Elementor geeft je dus de mogelijkheid om overal op je website widgets te plaatsen. Een hele handige feature!

Elementor stylen voor mobiele weergave

Tenslotte maakt je met Elementor je website ook nog eens heel gemakkelijk geschikt voor mobiele weergave. Je kunt namelijk in de drag-and-drop builder je website specifiek stylen voor desktop, tablets en mobiel.

De nadelen van de gratis versie

Hierboven belicht ik vooral de voordelen van de gratis versie van Elementor. Het grootste nadeel ligt voor de hand: met de betaalde Pro versie is nu eenmaal meer mogelijk. Voor een simpele website met niet al te veel ingewikkelde functionaliteiten dan is de gratis versie waarschijnlijk voldoende. Heb je een wat uitgebreidere website nodig, zoals bijvoorbeeld een webshop? Dan is de Pro versie van grote meerwaarde.

Elementor Pro

Elementor Pro biedt ongekend veel mogelijkheden, waaronder meer widgets, meer en betere kant en klare templates en fantastische functionaliteiten zoals de theme builder en de popup builder. Zeker wanneer je een blog of een webshop hebt, is Elementor Pro van toegevoegde waarde.

De voordelen van Elementor Pro

Elementor Pro biedt een aantal zeer handige functies die het maken van een website een stuk makkelijker maken.

De Theme Builder

Mijn favoriete feature is de Theme Builder. Alleen hierom is Elementor Pro de beste page builder voor WordPress. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk headers, footers, productpagina’s, shop archief pagina’s, blog archief pagina’s en blog post pagina’s maken. Deze templates kun je dan vervolgens koppelen aan pagina’s, posts en producten voor een consistente look. Dit is zo handig en tijdsbesparend. Je hoeft dus niet voor elke pagina apart te bouwen en te stylen. Je maakt bijvoorbeeld voor je blog posts of producten 1 template aan die vervolgens die vervolgens voor alle blog posts of productpagina’s gelden. Ook is het mogelijk om de template alleen te koppelen aan een categorie. Zo zou je in theorie voor elke categorie een eigen layout kunnen maken.

Dynamic Content

Dynamic Content is onlosmakelijk verbonden met de theme builder. Bij Dynamic Content laadt je gegevens uit de database. Stel je voor: je maakt een blog template. Hierbij kun je zelf indelen waar de uitgelichte afbeelding komt, waar de categorieën komen, waar de tekst moet komen, enzovoort. Al die onderdelen worden met Dynamic Content automatisch ingelezen uit de database.

De Popup Builder

Een andere handig functie is de popup builder. Zoals de naam al verraad, maak je hier popups mee. Hierin kun je alle elementen gebruiken die je ook op een pagina kunt gebruiken, zoals afbeeldingen, teksten, buttons, formulieren enzovoorts. Vervolgens kun je diverse triggers instellen om je nieuwe popup te tonen, bijvoorbeeld als de gebruiker scrollt, als hij een bepaalde tijd op de pagina is of als hij de pagina wilt verlaten.

Ook handig: je kunt de triggers combineren met extra voorwaarden: zo kun je een popup bijvoorbeeld alleen tonen op de homepage of een productpagina, of alleen aan ingelogde klanten die je website minimaal 3 keer hebben bezocht. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik een beetje een antipathie heb tegen popups. Ze kunnen enorm hinderlijk zijn. Als je bijvoorbeeld op je mobiel zit te scrollen en zo’n popup verschijnt waardoor de hele website amper meer werkt. Hiervoor geldt dus dat je dit eerst goed moet testen. Zorg ervoor dat je popups niet hinderlijk zijn en juist bezoekers laat vertrekken.

Woocommerce Builder

Als je van plan bent om een webshop te beginnen, dan is Elementor Pro een absolute meerwaarde. Deze twee werken fijn samen en Elementor biedt ook hier weer veel mogelijkheden om te customisen. De Woocommerce Builder is onderdeel van de Theme Builder en stelt je in staat op unieke productpagina’s op te zetten.

Nog meer widgets en gratis templates

Voor beginners handig: met de pro versie heb je toegang tot veel meer templates. Deze zijn wat uitgebreider en mooier dan die van de gratis versie.

De meesten zullen echter zelf hun website willen bouwen en dan zit je dus goed met de 90+ widgets die tot je beschikking staan. Op de website van Elementor vind je een handig overzicht met wat er precies is inbegrepen bij de gratis versie en de pro versie.

Support

Loop je tegen problemen aan? Met Pro heb je toegang tot support. Ikzelf heb ze nog niet nodig gehad, maar het is altijd fijn als je een klantenservice hebt, waar je op terug kan vallen. Ze beloven je binnen 24 uur een reactie te sturen. Daarnaast is er ook nog een help centre waar je veel informatie kan vinden. Er is ook een community waar je met je vragen terecht kunt en kun je gebruik maken van handige video tutorials.

Nadelen van Elementor Pro

Geen review zonder voor- en nadelen. Alles heeft ook zijn nadelen, dus ook Elementor Pro. Ik vind zelf Elementor Pro enorm gebruiksvriendelijk, maar er is wel een leercurve. Als je voor het eerst met WordPress werkt en je krijgt opeens zoveel mogelijkheden dan is dat overweldigend. Je moet wel weten wat er allemaal mogelijk is, wil je goede keuzes kunnen maken. Een gevaar wat op de loer is, is dat je je hele website volgooit met allerlei leuke snufjes die mogelijk zijn met de widgets. Dit heeft echter als gevolg dat er meer code nodig om al die effectjes en widgets te laten zien dat je website daardoor ook weer een stuk trager wordt.

Wat ik zelf een nadeel vind prijs-technisch, is dat er geen mogelijkheid is om een life time bundel aan te schaffen. Sommige thema’s en plugins hebben deze mogelijkheid en persoonlijk ben ik liever in 1 keer een wat groter bedrag kwijt, dan de jaarlijkse afschrijvingen die Elementor doet. Ik begrijp natuurlijk dat hun verdienmodel gebaseerd op een jaarlijkse betaling beter is voor Elementor zelf, maar ik zou het fijn vinden als er een optie ooit zou komen om een levenslange licentie te kunnen kopen.

Prijs van Elementor Pro

Elementor Pro begint bij $49 (let op: per 1 december 2022 wordt dit $59) per jaar voor 1 website. Heb jij meerdere websites? Dan zou je kunnen kiezen voor het Expert Plan. Dan heb je een licentie voor 25 websites, maar qua prijs is dit best een behoorlijke stap omhoog. Daarom hebben ze, als je goed kijkt onder de tabellen, ook de mogelijkheid om een Pro licentie aan te schaffen voor 3 websites waarvoor je $99 betaalt. Een stuk betaalbaarder dus!

elementor pro plugin prijzen

Welk plan je kiest, ligt er aan wat je nodig hebt. Ben jij een ondernemer met maar 1 website? Dan kun je natuurlijk gewoon gebruik maken van het Essential Plan. Heb je meerdere websites, maar is een licentie voor 25 websites iets te veel van het goede? Dan kies je voor de optie om een licentie voor 3 websites aan te schaffen.

De Expert en Agency pakketten zijn eigenlijk alleen interessant voor bedrijven die zelf websites maken. Voor de meeste ondernemers zullen het Essential Plan het meest aantrekkelijk zijn. Daarnaast heeft Elementor ook nog een andere optie die heel interessant kan zijn, namelijk Elementor Cloud.

Elementor Cloud

Elementor Cloud is de totaal oplossing die erg interessant kan zijn. Hier heb je namelijk supersnelle hosting gecombineerd met de Elementor Pro plugin. Prijstechnisch kan dit heel interessant zijn aangezien je voor een beetje hosting al gauw €20 – €35 per maand kwijt bent. Voor een Elementor Cloud website met Elementor Pro installatie ben je slechts $99 per jaar kwijt.

elementor cloud prijs

Elementor Cloud gebruikt hosting die gebaseerd is op het Google Cloud Platform en komt met gratis SSL, CDN, en dagelijkse backups. Natuurlijk is het ook mogelijk om je .nl of .com domein te koppelen aan je website. Wanneer je een eigen website wilt hebben, maar zonder al te veel gedoe dan is dit een uitstekende en relatief goedkope oplossing. Je hebt namelijk binnen no-time een snelle website online staan zonder dat je je druk hoeft te maken over hosting en installatie van een thema, de Elementor plugin, een SSL certificaat en een CDN. Overigens is het wel mogelijk om ook een ander thema dan hun eigen “Hello” thema te gebruiken.

Het enige nadeel is wel dat je natuurlijk wel “vast” zit aan Elementor. Je maakt gebruik van hun plugin. Dat kan een nadeel zijn wanneer je liever met een andere pagebuilder werkt. Maar als je niet met Elementor wilt werken, dan ga je natuurlijk ook niet Elementor Cloud kopen. Dat maakt Elementor Cloud eigenlijk geschikt voor iedereen: van ervaren website bouwer tot complete beginner.

Welke versie van Elementor is geschikt voor mij?

Ben je nog niet zo bekend met WordPress, WordPress thema’s en page builders? Dan zou ik zeker adviseren om eerst wat meer vertrouwd te raken met het bouwen van websites met WordPress. Je kunt gebruik maken van een gratis thema, zoals Astra en de gratis versie van Elementor. Een andere optie is Elementor Cloud waarbij je met starter templates vlug een eigen website in elkaar zet. Daarnaast is hosting en de daarbij behorende zaken allemaal geregeld. Perfect dus als je wat meer onervaren bent in de wereld van websites, WordPress en hosting.

De grootste vraag die je je moet stellen is wat wil ik met mijn website? Voor een simpele website kan een goed thema en de gratis versie van Elementor prima volstaan. In het begin heb ik zelf bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Astra Agency Bundle en de gratis versie van Elementor. Astra biedt vanaf de Mini Agency Bundle een add-on plugin die voor een aantal extra widgets zorgt die ook bij Elementor Pro horen. Zeker als je niet van plan bent om een webshop of blog op te zetten, zou ik zeker dit eerst proberen. Je kunt dan altijd later besluiten om de Pro versie aan te schaffen.

Als je een unieke website wilt met veel customizing opties, een webshop of een blog website wilt beginnen, zou ik serieus overwegen om Elementor Pro te gebruiken. In dit geval heeft Pro zoveel meer voordelen dan de gratis versie doordat je gebruik kunt maken van de Theme Builder.

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van deze Elementor review. Elementor heeft een gratis versie die in sommige gevallen prima zal volstaan. Ben je een gevorderde gebruiker en wil je een webshop, blog of een wat complexe website dan is Elementor Pro een aanrader. De Theme Builder heeft een enorm toegevoegde waarde ten opzichte van andere page builders. Elementor werkt doorgaans goed samen met populaire WordPress thema’s. De page builder is gebruiksvriendelijk, maar als je nog niet zo bekend bent met WordPress dan is er wel een leercurve.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.