De 5 beste gratis stockfoto sites + een bonus tip

Op zoek naar mooie foto's maar een krap budget? Er zijn echt mooie foto's te vinden om gratis stockfoto websites. Dit zijn mijn 5 favorieten.
De 5 beste gratis stockfoto sites + een bonus tip

In dit artikel

De 5 beste gratis stockfoto sites + een bonus tip

Bij het ontwerpen van websites of flyers, posters en andere promotie materiaal is beeldmateriaal zoals foto’s en illustraties erg belangrijk. Illustraties ontwerpen we natuurlijk zelf, maar voor foto’s is het toch de vraag waar we geschikte foto’s kunnen vinden. Idealiter maak je natuurlijk gebruik van het fotograaf, maar niet iedereen heeft het budget daar voor. Je komt dan al gauw uit op stockfoto’s en dat kan nogal eens een uitdaging zijn om iets bruikbaars te vinden. Ze zijn vaak te duur, te vaak gebruikt of ogen wat ongemakkelijk (wie kent de foto’s van ongemakkelijk grijnzende zakenmensen niet). Als je dan weer op een gratis site beland zijn de foto’s vaak amateuristisch en van slechte kwaliteit. Gelukkig zijn er ook nog gratis stockfoto sites die wel mooie foto’s aanbieden. Een overzicht van mijn favoriete websites.

1. Unsplash

Met stip op nummer 1 is Unsplash. Deze website heeft een enorm groot aanbod. Op hun homepage vindt je mooie foto’s die gecureerd zijn door de werknemers van Unsplash. Persoonlijk vindt ik het aanbod van Unsplash vaak net wat beter dan bij de anderen. Hier vindt je namelijk foto’s die je nergens anders vindt. Bij de anderen heb je toch regelmatig dat je foto’s tegenkomt die je overal ziet. Bij Unsplash is dit wat minder.

2. Kaboom

Kaboom heeft niet zo’n enorm aanbod als andere websites die ik hier noem, maar zij hebben wel foto’s die je doorgaans niet ergens anders ook tegen komt. Ook hun blog is de moeite waard om even te checken. 

3. Pexels

Pexels is een fijne websites met een groot gebruikersgemak. Helaas zie je veel foto’s ook wel eens op een andere site voorbij komen, maar dat neemt niet weg dat het aanbod enorm is. Net als Pixabay bieden zij ook nog eens gratis videomateriaal aan. 

4. Pixabay

Gratis stockfoto website Pixabay

Pixabay heeft misschien wel de grootste collectie. Wat fijn is aan Pixabay is dat zij naast foto’s ook video’s en vectoren aanbieden. Helaas is niet al het materiaal van hoge kwaliteit. Vooral de vectoren zijn nog al eens amateuristisch. 

5. Rawpixel

Gratis stockfoto website Rawpixel

Waarschijnlijk de onbekendste van de 5, maar ook Rawpixel biedt een grote collectie aan. Bijzonder aan Rawpixel is dat ze niet alleen foto’s aanbieden, maar ook Photoshop bestanden van o.a. mockups. Nadeel is wel dat niet al het materiaal gratis is en dat je een account aan moet maken. Met dit account kan je dan vervolgens 5 afbeeldingen per dag downloaden.

Bonus tip: Google Images

Wellicht dat je hier even moet knipperen met je ogen. Google Images is namelijk direct waar je aan denkt bij gratis stock foto’s. Wanneer je echter weet hoe je moet zoeken, kun je ook hier gratis stockfoto’s vinden die je mag gebruiken. Dit doe je als volgt: zoek op een zoekterm bij Google Images en ga naar Tools > Gebruikersrechten. Hier kies je voor “Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen”. Nu krijg je alle gratis stockfoto’s te zien die je voor zowel commercieel gebruik als persoonlijke projecten mag gebruiken.

Conclusie

Met deze websites vindt je gegarandeerd een geschikte gratis stockfoto. Check wel altijd voor de zekerheid hoe het zit met de rechten. Meestal zijn deze foto’s vrij van copyright en mag je ze, zelfs voor commerciële doeleinden, gratis gebruiken. Dit is echter niet altijd het geval. Soms kan het zijn dat sommige sites je verplichten om de maker te vermelden. Nogmaals, dit is meestal niet het geval, maar better safe than sorry toch?

Kun je toch niet DE foto vinden via deze gratis stockfoto websites? Bekijk dan ook de beste betaalde stockfoto websites. Zo moet het lukken om de perfecte foto te vinden!

Maak jij wel eens gebruik van betaalde of gratis stockfoto websites? Wat is jouw favoriete stockfoto site? Laat het ons weten in een berichtje hieronder.

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.