5 stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt

Een goede bereiding is het halve werk. Cliche misschien, maar wel waar. Voordat je een website wilt laten bouwen, is het goed om stil te staan bij een aantal dingen. In dit artikel vertel ik je meer.
stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt

In dit artikel

5 stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt

Vaak schrijf ik op deze blog over hoe je het beste een website kunt bouwen of hoe je je huidige website kunt verbeteren. Er zijn echter ook stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Met deze tips weet je zeker dat je zo veel mogelijk uit je nieuwe website gaat halen.

1. Wat is het doel van je website?

Waarom heb je een website nodig? En wat hoop je door middel van je website te bereiken? Voordat je begint met het bouwen (of laten bouwen) van je website is het goed om na te denken waarom je een website nodig hebt en wat het doel is van deze website. Overigens is er hierbij geen goed of slecht antwoord. Het belangrijkste is dat jij het antwoord weet en met die in gedachten je website gaat ontwerpen en realiseren. Ook wanneer je een website laat bouwen, is het alsnog belangrijk om antwoord op deze vragen te hebben.

Lastig om een doel te formuleren? Mogelijke doelen zijn:

  • Producten verkopen
  • Diensten verkopen
  • Promotie voor je bedrijf
  • Informeren
  • Een maillijst opzetten en laten groeien

Denk vervolgens ook goed na over je doelgroep. Voor wie is jouw website bedoelt? Hoe ziet je ideale klant of website bezoeker er uit? Probeer hierin zo specifiek mogelijk te zijn.

2. Hoe ga je je website bouwen?

Wanneer je helder hebt wat het doel van je website is, ga je nadenken over hoe je je website gaat bouwen. Als je kennis hebt van HTML, CSS een Javascript zou je kunnen overwegen om zelf een website te bouwen. Heb je geen kennis van design en code? Dan zou ik je adviseren om een professional in te huren. Wat je doel ook is met je website, je wilt waarschijnlijk wel professioneel overkomen. Een professionele webdesigner zal er voor zorgen dat je website er goed uit ziet, maar ook dat je website technisch in orde is.

Ook als je je website laat bouwen door een professional is het nog wel goed om zelf ook een beetje onderzoek te doen. Denk hierbij ook na over wat je wilt met website. Wil je bijvoorbeeld ook een blog gaan onderhouden? Dan is WordPress een goede keuze. Let hierbij wel op dat je WordPress thema goed werkt op mobiel en tablet, dat het een thema is met korte laadtijden en betrouwbare support. Zelf werk ik altijd met het WordPress thema Astra. Dit thema heeft alles wat je nodig kunt hebben en werkt heel fijn. De support is erg goed, vriendelijk en snel. Lees ook mijn review van dit thema.

3. Is je domeinnaam beschikbaar?

Dit is een vrij essentieel punt natuurlijk. Heb je een leuke bedrijfsnaam bedacht, wees er dan wel zeker van dat die al niet gebruikt wordt. Ten eerste is het altijd aan te raden om je naam te checken bij het KvK register. Vervolgens is het handig om ook je domeinnaam te checken. Dit kun je doen bij SIDN. Gebruik je je eigen naam als bedrijfsnaam dan is het natuurlijk zeer waarschijnlijk dat je domeinnaam natuurlijk nog vrij is. Denk ook na of je een .nl of .com domeinnaam wil. Het is ook mogelijk om zowel .nl als .com te gebruiken.

4. Heb je al een logo en huisstijl?

Voordat je een website bouwt, is het handig om alvast een logo en huisstijl te hebben. Dan heb je namelijk al een richtlijn en kun je zo die aanhouden bij het ontwerpen van de website. Als je net met je bedrijf begint, is het logisch dat je nog niet in detail weet hoe je branding er precies gaat uit zien. Dit zijn de belangrijkste punten die je voor jezelf helder moet hebben (eventueel met behulp van een professionele designer natuurlijk):

  • Welke fonts gebruik je in je logo en huisstijl (en dus je website)? Gebruik er in ieder geval niet meer dan 2.
  • Welke kleuren ga je gebruiken? Waarom kies je juist die kleuren? Met andere woorden weet wat kleuren betekenen.
  • Welk gevoel wil je uitstralen met je huisstijl en website? Hoe en welke kun je kleuren en lettertypes gebruiken om dit te bereiken.
  • Wat voor soort afbeeldingen wil ik gebruiken? Lees ook: Hoe kies je goede foto’s voor je website?

Je kunt een “custom” logo en huisstijl laten ontwerpen voor je bedrijf. Heb je een kleiner budget? Dan is bijvoorbeeld mijn branding kit een mooie oplossing.

5. Welke hosting kies je?

Het laatste, maar misschien wel belangrijkste van de stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt: goede hosting vinden voor je website. Het is aan te raden om goed research te doen naar allerlei hosting bedrijven. Er zitten grote verschillen tussen en bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is. Lees ook reviews van andere gebruikers van deze hosting bedrijven. Het kiezen van een goede hosting is erg belangrijk. De snelheid van je hosting zorgt er voor dat jouw website ook net iets sneller of juist wat langzamer is. Daarnaast wil je natuurlijk bij problemen een goede klantenservice.

Veel hosting bedrijven bieden shared hosting aan. Dit betekend dat je de server deelt met andere gebruikers. Heeft een andere website op deze server dus veel verkeer, dan kan dit je website wat trager maken. Heb je een vrij lichte website dan is dit misschien nog niet zo erg, maar als je een steeds grotere website denkt te krijgen, dan is dit iets om over na te denken.

Volgende stappen

Dit zijn de 5 stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt. Natuurlijk is dit alleen nog maar het voorwerk en komt hierna pas het echte werk. Dankzij een goede voorbereiding zul je wel vlugger een website hebben gebouwd, omdat je al helder hebt waarvoor je website dient, welke lettertypes, kleuren en foto’s je gaat gebruiken, waarmee je je website gaat bouwen, enzovoort. Heb je je website eenmaal gebouwd en ben je bijna klaar voor lancering? Lees dan zeker ook mijn blog post met een checklist voor een succesvolle website lancering. Denk ook goed na over hoe je je (WordPress) website gaat beveiligen.

stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt Pinterest Share Afbeelding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.