Hoe kies je goede foto’s voor je website?

Hoe kies je goede foto's voor je website header afbeelding

Het klinkt gemakkelijk, maar het is het niet: goede foto’s kiezen voor je website. Afbeeldingen kunnen je website design maken en breken. In dit artikel leggen we uit hoe je goede foto’s kunt kiezen voor je website.

1. Gebruik foto’s van goede kwaliteit

Dit klinkt ongetwijfeld als een open deur, maar toch zien we nog vaak genoeg dat afbeeldingen van lage kwaliteit worden gebruikt op websites. Zomaar een willekeurige foto kiezen op Google Images is geen goed idee. Veel van deze foto’s zijn namelijk eigendom van iemand anders, dus is het in veel gevallen niet toegestaan om deze afbeeldingen zonder toestemming te gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat deze foto’s te klein zijn om te gebruiken wat kan resulteren in vage, pixelachtige foto’s. 

2. Zorg voor relevante foto’s

Stel je bent een advocaat, dan is een foto van een groep mensen die relaxen op het strand niet echt een passende foto. Zorg er voor dat je foto’s niet compleet de plank mis slaan en kies relevante foto’s die passen bij de boodschap die jij wilt uitdragen.

3. Speel in op emoties

Natuurlijk is niet elk product of dienst geschikt hiervoor, maar als het passend is, kies dan voor een foto die inspeelt op de emoties van je bezoekers. Mensen nemen beslissingen namelijk op basis van hun emoties en pas later met logica. Let er wel op dat de foto’s die je gebruikt passen bij de boodschap die je wilt overbrengen.

Hoe kies je goede foto's voor-je website voorbeeld Novasol
Inspelen op emoties is belangrijk

Zie bijvoorbeeld deze foto van Novasol. Een ontspannen, glimlachende moeder samen met haar lachende kinderen. Een foto waar waarschijnlijk veel ouders zich met identificeren. 

4. Voorkom clichés

Hoe kies je goede foto's voor je website: cliche stockfoto
Een voorbeeld van een cliche stockfoto op Shutterstock

Iedereen kent deze stockfoto’s wel: zakenmensen die elkaar een hand geven met een big smile of een groep zakenmensen die allemaal glimlachen naar de camera. Dit zijn vaak onnatuurlijke foto’s die er nep uit zien. Dit soort cliché stockfoto’s geven je bezoekers  het gevoel dat ze met een amateuristische en onbetrouwbaar bedrijf van doen hebben. Vermijden dus!

Dat betekent overigens niet dat je stockfotografie helemaal moet vermijden. Er zijn genoeg stockfoto websites die goede, authentieke foto’s bieden.  Geen idee waar je goede foto’s kunt vinden? We schreven al eens eerder over onze 5 favoriete gratis stockfoto websites. Ook geven we je in dit artikel tips hoe je toch op Google Afbeeldingen op een legale manier gratis foto’s kunt vinden. Kun je geen geschikte foto vinden in op een gratis site? Dan kun je altijd nog deze betaalde stockfoto websites proberen.

5. Gebruik mensen in je foto’s

Uit onderzoek blijkt dat we beter reageren op afbeeldingen met gezichten. Al vanaf onze geboorte leren we mensen te herkennen, daarom reageren we beter op gezichten. Het is dus een goed idee om afbeeldingen te gebruiken met gezichten. Nog beter is het om voor een afbeelding te kiezen die lijkt op je doelgroep. Het is de bedoeling dat klanten zich herkennen in de foto of dat degene in de foto lijkt op iemand die zij zelf zouden willen zijn.

6. Zorg dat je afbeeldingen niet te zwaar zijn

Je afbeeldingen moeten van goede kwaliteit zijn, maar ze moeten ook weer niet te groot zijn. Te grote afbeeldingen zorgen er voor dat je website traag wordt en daardoor kun je ook weer bezoekers verliezen. Bij veel stockfoto websites kun je vrij grote afbeeldingen downloaden van bijvoorbeeld 5000 x 3400 pixels die rond de 3 à 4 MB zijn. Stel je voor dat je minstens 10 van zulke foto’s op je website hebt en je zult begrijpen dat de MB’s gaan tellen.

foto verkleinen met tinypng - goede foto’s voor je website kiezen
Met tinypng kun je je afbeeldingen verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies

Hoe pak je het verkleinen van je foto’s aan? Verklein eerst in bijvoorbeeld Photoshop je afbeelding naar 1000 pixels in de breedte. Dat is echter nog niet genoeg. Met tinypng kun je je afbeelding verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Zo wordt je afbeelding van rond de 2 of 3 MB verkleind naar rond 200/300 Kb. Voor afbeeldingen in deze blogpost heb ik 75%, oftewel 2MB, bespaard. Dat scheelt dus nogal wat laadtijd!

Fotografie is belangrijk voor je website, maar hoe kies je goede foto’s voor je website? Het is een kunst op zich, maar met deze tips weet jij beter waar je op moet letten bij het kiezen van geschikte afbeeldingen. Heb jij zelf ook tips die hier niet genoemd worden? We zijn erg benieuwd naar hoe jij het kiezen van foto’s aanpakt! Laat een berichtje achter en laat het ons weten.

Meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je op onze nieuwsbrief, ontvang handige tips om je website te verbeteren en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van grafisch vormgeving en webdesign. 

goede foto’s voor je website
ComputerComputer

Deel dit artikel

Lees meer van de blog

kleurenschema's blogpost
Freebies

Kleurinspiratie: 10 kleurschema’s met zomerse kleuren

Ben jij op zoek naar die perfecte ene kleur of kleurenschema voor bijvoorbeeld je website of je logo en huisstijl? Dan hebben we in deze blog een flinke dosis inspiratie voor je! Er zijn natuurlijk online diverse tools die je kunt gebruiken om een mooi kleurschema te creëren, maar wij vinden het ook wel eens

Lees meer »
black friday 2020 deals voor ondernemers
Business

Black Friday Deals 2020 voor Ondernemers

Het is weer de tijd van het jaar. Zo’n beetje iedere winkel en webshop geeft korting. Soms veel, soms weinig en heel soms verhogen ze eerst hun prijzen om vervolgens “korting” te kunnen geven. Love it or hate it, maar als je een beetje oplet kun je best wel wat besparen. We zetten de beste

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.