Kleurentrends in 2022: Dit zijn de kleuren van 2022

kleurentrends in 2022

Inmiddels is al bijna weer de eerste maand van het jaar voorbij. We keken eerder al naar de webdesign en logo design trends van 2022. Het kiezen van de juiste kleuren is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van grafisch design. Het speelt een belangrijke rol bij het oproepen van emoties, het beïnvloeden van gedrag, het overbrengen van toon, het definiëren van stijl en nog veel meer. Welke kleuren ga je in dit nieuwe jaar zien? Dit zijn de kleurentrends in 2022.

Kleurentrends in 2022

In de 2020 en 2021 zagen we vooral heftige, felle kleuren. Dat gaat veranderen! De kleurentrends die we in 2022 zien, zijn de wat zachtere tinten en simplistische kleurenpaletten. Ook gaan we terug naar de jaren 90 met mooie retro-tinten en nostalgie. Denk niet dat deze kleurtrends saai zijn. Het zijn vooral veel moderne en creatieve interpretaties van kleurtrends die nieuw leven worden inblazen.

Dit zijn de kleurentrends in 2022:

  1. Pretty pastels
  2. Rustieke aardetinten
  3. Blast from the past
  4. Primaire kleuren
  5. Subtiel en minimalistisch
  6. Pantone kleur van het jaar: Very Peri

1. Pretty pastels

kleurentrends in 2022 - pasteltinten
Bron: Sumesh A K op Dribbble

Kleurrijke en toch subtiele pasteltinten zorgen voor een rustgevende, esthetische basis voor elk ontwerp. Verwacht in 2022 meer ontwerpen die pastelkleuren een twist geven. Die draai kan ze combineren met geometrische vormen, lijnen, illustraties of als patroon. Ook zien we kleurverlopen in pasteltinten. Pasteltinten geven een mooie, dromerige achtergrond voor alles, van webpagina’s tot branding en posts op sociale media. Met kleurverlopen kun je kleur, diepte en textuur toevoegen aan je ontwerpen.

2. Rustieke aardetinten

aardtinten logo
Bron: Casign op Dribbble

Natuurlijke aardetinten maken een comeback. Deze neutrale kleuren, van rijke bruintinten, beige en terracotta rood tot groen, oker en grijs, zijn bijzonder populair geworden voor gebruik in branding design, social media templates, websites en briefpapier.
Wereldwijd ligt de focus in de “echte” wereld al een tijd op duurzaamheid en milieubewustzijn, daarom is het geen wonder dat we deze kleuren ook terug zien op het gebied van grafisch vormgeving.

3. Blast from the past

kleurentrends in 2022 - retro
Bron: Emma Harris op Dribbble

Ik haalde het al even aan in de inleiding van dit blog artikel, maar retro is hip! We zien deze trend ook al bij webdesign en logo design en daar hoort natuurlijk ook bijpassend kleurgebruik bij. Het doel van deze trend is het overbrengen van een gevoel van nostalgie, comfort en vertrouwelijkheid. Daarom zie je bij deze trend niet zo zeer schreeuwerige kleuren, maar eerder een zachte art-deco kleurenpaletten.

4. Primaire kleuren

ikea logo primaire kleuren

Primaire kleuren bestaan uit blauw, geel en rood. Dit zijn dus niet bepaald de meest subtiele kleuren. Primaire kleuren creëren een sfeer van levendigheid, positiviteit en creativiteit en zijn zeer geschikt voor het maken van een gedurfd visueel statement. Deze kleuren zijn natuurlijk vooral ook bekend van de wereldberoemde kunstwerken van Piet Mondriaan.

5. Subtiel en minimalistisch

Bij deze trend wordt de saturatie van kleuren een stuk minder wat resulteert in subtiele, zachtere tinten en gedempte kleuren. Deze kleurenschema’s zijn uitstekend te gebruiken voor een moderne, minimalistische look. Je kunt hierbij denken aan pasteltinten, mosgroen of een wat donkere tint oranje.

subtiele kleuren - kleurentrends 2022
Bron: Instagram

Natuurlijk is het ook goed mogelijk om meerdere trends met elkaar te combineren, zoals we in het logo hierboven zien. Dit logo design gebruikt primaire kleuren, maar wel in een zachtere tint waardoor het voor het oog een zeer aangename kleurcombinatie is.

6. Pantone kleur van het jaar: Very Peri

pantone kleur van het jaar very peri

Elk jaar kiest Pantone een “kleur van het jaar”. Dit jaar kiezen ze voor het prachtige Very Peri. Peri is afgeleid van de violet/paarse bloem de maagdenpalm. Dit is wat de vice-president van het Pantone Color Institute over deze kleur te zeggen heeft: “De Pantone-kleur van het jaar weerspiegelt wat er in onze wereldwijde cultuur gebeurt en geeft uiting aan wat mensen zoeken naar die kleur kan hopen te beantwoorden. Terwijl de samenleving kleur blijft erkennen als een belangrijke vorm van communicatie, en een manier om ideeën en emoties uit te drukken en te beïnvloeden, en om te verbinden en te verbinden, benadrukt de complexiteit van deze nieuwe met roodviolet doordrenkte blauwe tint de uitgebreide mogelijkheden die voor ons liggen.”

Als je een beetje thuis bent in psychologie achter kleuren dan weet je dat paars o.a. staat voor creativiteit terwijl blauw vaak wordt geassocieerd met vertrouwd en degelijk. Een mooie combinatie die past in de geest van alle andere kleurentrends van 2022.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we maar 1 conclusie trekken uit al deze kleurentrends: 2022 wordt het jaar van wat subtieler kleurgebruik, met een uitzondering daargelaten. Zo zien we veel rustige pasteltinten, rustieke aardtinten en minimalistische kleurpaletten. Ik denk dat we allemaal wel toe zijn aan een kalmer jaar en het lijkt er op dat de kleuren van 2022 zich daarop aanpassen. Toch een wat meer sprekendere kleur? Kijk dan eens naar de primaire kleuren. Zeker weten dat je met blauw, rood en/of geel een visueel statement maakt!

kleuren van 2022 pinterest share afbeelding
ComputerComputer

Deel dit artikel

Lees meer van de blog

Hoe kies je goede foto's voor je website header afbeelding
Website Design

Hoe kies je goede foto’s voor je website?

Het klinkt gemakkelijk, maar het is het niet: goede foto’s kiezen voor je website. Afbeeldingen kunnen je website design maken en breken. In dit artikel leggen we uit hoe je goede foto’s kunt kiezen voor je website. 1. Gebruik foto’s van goede kwaliteit Dit klinkt ongetwijfeld als een open deur, maar toch zien we nog

Lees meer »
Wat zijn Core Web Vitals
Website Design

Wat zijn Core Web Vitals? Hoe beïnvloed dit jouw website?

De komende maanden staan er weer heel wat veranderingen op stapel bij Google. Een tijdje terug kondigde de zoekmachinegigant namelijk Core Web Vitals aan. Hiermee gaan ze nog meer de bruikbaarheid van een pagina controleren en dat heeft weer impact op je Google Ranking. Op dit moment zijn er 3 Core Web Vitals:  Largest Contentful

Lees meer »
Google Analytics koppelen aan Wordpress website
Wordpress

Google Analytics koppelen aan WordPress website

Google Analytics koppelen aan je WordPress website? Dit kun je eenvoudig doen met of zonder een plugin. In dit artikel leg ik uit wat Google Analytics doet en waarom het zo belangrijk is voor je website. Ik deel 3 methodes waarmee je WordPress en Google Analytics met elkaar kan linken, zodat je kan zien wat

Lees meer »
Logo ontwerp checklist
Logo ontwerp

Logo ontwerp checklist + gratis download

Met een logo ontwerp checklist kun je er voor zorgen dat je logo ontwerp communiceert wat jij met je bedrijf wilt uitstralen. Veel bedrijven besteden niet genoeg aandacht aan hun logo. Zonde, want een logo ontwerp is vaak het eerste van je bedrijf waar een potentiële klant in aanraking met komt. Bewust of onbewust krijgen

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.