De 7 beste website design trends van 2022

Wat gaan we allemaal zien in 2022 op het gebied van website design? Dit zijn wat mij betreft de beste 7 website design trends.
webdesign trends 2022

In dit artikel

De 7 beste website design trends van 2022

Het is inmiddels november wat betekend dat het nieuwe jaar voor de deur staat. Tijd om eens te kijken welke website design trends 2022 ons gaat brengen. Als grafisch vormgever en website designer is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte zijn van de laatste trends, maar eigenlijk is dat voor iedereen die een website heeft goed om op de hoogte te zijn van trends. Dit zijn wat mij betreft de 7 beste website design trends van 2022.

Website design trends 2022

Bepaalde aspecten van website design verdwijnen natuurlijk nooit. De snelheid van je website, gebruiksvriendelijke navigatie en dergelijke zijn natuurlijk altijd ontzettend belangrijk voor het succes van een website. Het is ook niet goed om elk jaar je website compleet aan te passen met de laatste trends. De beste websites zijn vaak degenen die gebruiksvriendelijkheid, zoekmachine optimalisatie en innovatief design combineren.

Dit zijn de 7 beste website design trends 2022:

  1. Gewaagde kleuren
  2. Dark mode
  3. Headers met alleen tekst
  4. Organische vormen
  5. Focus op duimvriendelijke navigatie
  6. Witruimte
  7. Gradients

1. Gewaagde kleuren

gewaagde kleuren webdesign trends 2022

2022 wordt het jaar van de gewaagde, felle kleuren! Natuurlijk wel in een smaakvol en minimalistische vorm, want je website moet natuurlijk geen kermis worden. Dat is natuurlijk ook de kunst van het gebruik van felle kleuren. Let er dus op als je deze trend gaat gebruiken bij je website dat je het oog niet overweldigd en afleidt van het doel van de website.

2. Dark mode

Deze trend zien we al een tijdje. Logisch, want het creëert een super moderne look. Dark mode of night mode, is een ontwerpterm die wordt gebruikt om elk licht-op-donker kleurenschema te beschrijven dat veel gebruikers het liefst gebruiken in omgevingen met weinig licht. Overigens betekend dit niet dat alleen een gitzwarte achtergrond met witte tekst moet gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een een donkergrijze tint.

Er zijn al heel wat bedrijven die dit toepassen. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, de nachtmodus op je Apple telefoon en ook The British Museum gaat mee met z’n tijd.

the british museum dark mode website design trend

Van een user experience oogpunt reduceert het vermoeide ogen. We kijken tenslotte heel wat uren op een dag naar een scherm. Daarnaast laat het afbeeldingen er uitspringen op je website. Voor mobiele gebruikers heeft de dark mode ook als voordeel dat dit minder van je batterij vraagt.

Er zijn ook nog een paar nadelen van de donkere modus. Heb je veel tekst? Dan leest witte tekst op een donkere achtergrond minder prettig. Ben je echter in een donkere ruimte? Dan leest de donkere modus juist weer prettiger. Of deze trend ook geschikt is voor jou website ligt dus ook vooral aan je gebruikers. Oudere mensen zullen meer moeite hebben met het lezen van witte tekst bij een donkere achtergrond dan jongere gebruikers. Je kunt ook met code regelen dat ‘s avonds de dark mode geactiveerd wordt en overdag de “gewone” versie van je website met een witte achtergrond. Voor WordPress is er natuurlijk een plugin die dit voor je kan regelen. Met WP Dark Mode geef je je gebruikers de keuze of ze de dark mode willen gebruiken of niet.

3. Headers met alleen tekst

website design trend 2022 headers zonder tekst

Vaak zien we in de headers, boven the fold, een grote foto of video. In 2022 gaan we vaker headers of hero’s zien zonder afbeeldingen, maar alleen met tekst. Een voorbeeld kun je zien op de homepage van deze site. Pak gelijk de aandacht met aantrekkelijke typografie. Daarnaast hoeft er boven de fold geen grote afbeelden of video’s ingeladen te worden wat weer de Largest Contentful Paint (LCP) waarde verbeterd. Met de strenge eisen van Google met hun Core Web Vitals is dat mooi meegenomen!

4. Organische vormen

website met organische vormen

Waar we in 2020 en 2021 veel geometrische vormen zagen, gaan we in 2022 juist organische vormen zien. Page builder Elementor Pro springt hier bijvoorbeeld al op in. Je kunt met hun relatief nieuwe functie “Masker” je rechthoekige afbeelding omvormen tot een organische vorm met de niet al te charmante naam “blob”. We gaan dus af van de scherpe en hoekige vormen en gaan meer voor een natuurlijke vorm. Je kunt ze gebruiken als bij de achtergrond van je website of voor afbeeldingen.

5. Duimvriendelijke navigatie

Duimvriendelijke navigatie, of in het Engels thumbfriendly navigation, gaat over de bruikbaarheid van je website op een smartphone. Door de manier waarop we een telefoon vasthouden. Let maar eens op wanneer je zelf op een smartphone een website aan het bekijken bent. Hoe hou je je telefoon vast? Je vingers zijn waarschijnlijk om de achterkant van je telefoon gewikkeld waardoor je met je duim scrolt en op buttons tikt. Het is soms lastig om overal met je duim goed bij te komen. Door de navigatiebalk, het menu en zelfs de contactknoppen in de ruimte te plaatsen die je met je duim kan bereiken (het midden van het scherm), wordt een website gemakkelijker in gebruik. Kortom, in 2022 gaat het bij responsive design om de user experience te verbeteren met duimvriendelijke navigatie.

6. Witruimte

Witruimte is eigenlijk geen trend te noemen. Het is namelijk een essentieel onderdeel van design, in welke vorm dan ook. Witruimte is simpelweg de term voor de lege ruimte tussen of rond elementen. Daarom wordt ook vaak gesproken van negatieve ruimte. Het betekend niet dat die ruimte ook wit hoeft te zijn. Daarom wordt ook vaak gesproken van negatieve ruimte.

apple website met witruimte

Witruimte of negatieve ruimte wordt gebruikt om alle elementen overzichtelijk te presenteren. Het toepassen van voldoende creëert dus rust in een ontwerp. Het verbeterd ook de leesbaarheid van teksten. Apple is een voorbeeld van het heel effectief gebruik maken van witruimte.

7. Gradients

kleurverlopen op website stripe

Gradients oftewel kleurverlopen zien we al een tijdje weer terug komen. Verlopen kunnen worden gebruikt om diepte toe te voegen, als opvallende achtergrond te dienen of om op subtiele wijze textuur aan een illustratie toe te voegen. Ook worden gradients steeds vaker gebruikt in typografie.

Conclusie

Er valt dus ook komend jaar weer genoeg te beleven op website design gebied. Zelf ben ik erg enthousiast over de dark mode en organische vormen trends. Natuurlijk ga ik de komende weken ook voor logo design kijken naar de trends die we komend jaar kunnen verwachten. Stay tuned!

Website trends voor 2022 Pinterest afbeelding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.