Hoe maak je een backup van je WordPress website?

Hoe maak je een backup van je Wordpress website

Ik schrijf er regelmatig over: hoe houdt je je WordPress website veilig? Een onderdeel hiervan is het backuppen van je website. Gaat er onverhoopt ooit iets mis dan kun je simpelweg de backup terugzetten en alles draait weer naar behoren. Een backup maken klinkt moeilijk en misschien vind je het ook wel een beetje eng. Het is de ergste nachtmerrie van iedereen die een website heeft: er gaat iets mis en je website is onherstelbaar beschadigd. Gelukkig is het maken van een WordPress backup niet zo moeilijk als het lijkt. Hoe maak je een backup van je WordPress website? Ik leg het je uit in dit artikel.

Waarom moet je een backup maken van je site?

Het regelmatig maken van een backup van je WordPress website is belangrijk om de simpele reden dat er altijd iets mis kan gaan. Heb je geen backup? Dan riskeer je dat je al je bestanden weg zijn. Dat betekend dat je website voorgoed weg is en dat je dus weer helemaal opnieuw je website moet gaan bouwen.

Wat er mis kan gaan? Ten eerste kunnen er tijdens het updaten van je website problemen ontstaan. Het kan gebeuren dat bepaalde plugins niet lekker samen werken waardoor er een fatal error kan ontstaan. Dit is het gevreesde “witte scherm”. Je kunt nergens meer bij en krijgt, ongeacht wat je doet, alleen maar een wit scherm te zien.

Ten tweede kan het ook gebeuren dat je website gehackt wordt. WordPress websites zijn vaak slachtoffer van hackers. Als je niet je website goed hebt beveiligd of niet regelmatig updates uitvoert dan wordt je website kwetsbaar. Wanneer je dan gehackt wordt en je geen backup hebt, dan is je website verdwenen.

Ten derde kan ook je hosting problemen krijgen en tijdelijk niet werken. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar als het gebeurt en je hebt niet een recente backup van je WordPress website, dan kan het zomaar zijn dat je een oudere versie van je website krijgt wanneer je hosting weer werkt. Als je dus recent dingen hebt veranderen aan je website dan ben je die veranderingen kwijt. Wanneer je regelmatig een backup maakt reduceer je dus dit risico.

Kortom, het regelmatig backuppen van je website is essentieel. Het maakt niet uit of je een beginner of een expert bent; een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms maken hostingbedrijven zelf ook backups van je website. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar persoonlijk zou ik er daarnaast ook voor kiezen om zelf ook backups te maken. Better safe than sorry, toch?

Gratis Website + SEO Checklist

Hoe maak je een backup van je WordPress website?

De grote vraag is natuurlijk hoe je dan een backup kan maken. Het klinkt misschien als een vervelende, lastige of zelfs een beetje enge taak, maar gelukkig valt dat mee. Niet voor niets wordt er bij WordPress regelmatig gezegd ‘There is a plugin for that’. Er is overal een plugin voor, dus ook voor het maken van backups.

Een veel gebruikte plugin voor het maken van backups is UpdraftPlus. UpdraftPlus heeft een betaalde versie, maar ook een gratis versie. Het fijne van deze plugin is dat je hem gemakkelijk op kunt zetten en dat hij goed werkt met cloud diensten zoals Google Drive and Dropbox.

Om de plugin te installeren ga je naar Plugins > Nieuwe Plugin en zoek je op UpdraftPlus. Klik op Nu installeren en activeer de plugin. Hierna start de plugin een wizard die je helpt met het doorlopen van de instellingen. Klik op de button Klik hier om te starten. Klik op je eerste back up maken. In het volgende scherm kun je instellen hoe vaak je een backup wilt maken. Dit is afhankelijk van hoe vaak je je website update. Stel je voor dat je wekelijks een blog post plaatst dan zou ik dus kiezen voor een wekelijkse backup.

Hoe maak je een backup van je WordPress website - updrafplus instellen

Kies vervolgens de externe opslag. Vervolgens kun je kiezen van welke bestanden er een backup gemaakt moet worden. Standaard staan alle bestanden geselecteerd en ik zou dit zo houden. Klik tenslotte op Wijzigingen opslaan en klik vervolgens op Volgende. De volgende stap raad een addon aan, maar deze slaan we even over. Klik op Afronden en ga naar het Backup/Herstel tab. We gaan nu onze eerste backup maken, dus klik op de knop Nu een backup maken.

 eerste backup maken

Laat alle vinkjes zo staan en klik op Nu een backup maken. De plugin gaat nu een backup maken. Afhankelijk van hoe groot je website is, kan dit even duren.

UpdrafPlus WordPress website backup klaar

Als hij klaar is, betekend dit dat je je eerste backup hebt gemaakt! Ik heb gekozen om hem ook op mijn Google Drive te uploaden. Zoals je kunt zien kun je, bij problemen, simpelweg klikken op Terugzetten om deze backup weer terug te zetten. Best simpel toch?

Welke fouten moet je vermijden bij een WordPress backup?

Nu je weet hoe je een backup kunt maken van je WordPress website, is het belangrijk ook te weten welke fouten je het beste kunt vermijden.

1. Onregelmatige backups

Als je niet regelmatig een backup maakt, bestaat de kans dat je bij problemen niet beschikt over een recente backup. Hoe vaak je een backup moet maken, hangt af van hoe vaak je je website update. Iemand die 1 keer per dag content plaatst, moet vaker een backup maken als iemand die 2 keer per maand een blog post plaatst.

2. Alleen handmatig backups uitvoeren

Het probleem met handmatig backups uitvoeren, is dat je het mogelijk is dat je weleens vergeet een om het te doen. Automatiseer je backups aan de hand van een schema. Zoals ik je al heb laten zien in dit artikel kun je dit gemakkelijk regelen met UpdraftPlus.

3. Je website niet backuppen voor een grote update of verandering

Vind je het leuk om af en toe wat nieuws uit te proberen met je website? Geen probleem natuurlijk, maar maak van te voren wel even een verse backup. Maak je een fout waardoor er iets breekt op je WordPress site dan kun je deze herstellen met die backup. Het is ook aan te raden wanneer je je thema en plugins gaat updaten om eerst een backup te maken. De meeste problemen komen hier uit voort, dus is het fijn om een backup achter de hand te hebben.

4. Je backup bewaren op dezelfde server en/of computer als de website

Het is altijd een goed idee om backups te bewaren op diverse locaties. Je hebt niets aan een backup als deze alleen op je computer stond en je computer opeens niet meer werkt. Of wanneer je host down is en je daar je backup hebt bewaard. Het lijkt misschien wat overdreven, maar het advies is om op 3 verschillende plaatsen je backup te bewaren, bijvoorbeeld op een USB stick, externe harde schijf en een cloud dienst. Op die manier ben je er altijd van verzekerd dat je bij een backup kunt. Meer weten over het onderhouden van je WordPress website? Met mijn WordPress onderhoud e-book leer je alles wat je moet weten hierover.

Toch liever je niet bezig houden met het backup en eventueel terugzetten van die backups? Met mijn WordPress onderhoud pakketten regel ik het allemaal voor je. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met me op via [email protected].

backup maken van je wordpress site

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

Wordpress thema veranderen. Volg deze 5 stappen
Wordpress

WordPress thema veranderen? Volg deze 5 stappen.

Zit jij er over na te denken om je WordPress thema te veranderen? Dit is een kwestie van een paar seconden, maar toch komt er nog wel het een en ander bij kijken. Je wilt natuurlijk niet dat je website breekt. Deze 5 stappen helpen je om veilig te veranderen van WordPress thema. Waarom zou

Wordpress webshop maken
Wordpress

WordPress webshop maken? Zo bouw je een webshop met WordPress en WooCommerce

Tegenwoordig schieten de webshops als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk, want het is makkelijker dan ooit om zelf een webshop op te zetten. In deze blog gaan we een WordPress webshop maken met de plugin WooCommerce. Ook laat ik je zien hoe je met Mollie gemakkelijk betalingen ontvangt met iDeal. Laten we beginnen! Zelf

Maak je Wordpress website sneller met WP Rocket
Wordpress

Maak je WordPress website sneller met WP Rocket

Dit is het tweede deel van de serie ‘Maak je WordPress website sneller met een cache plugin‘. Na zelf diverse plugins te hebben uitgeprobeerd, heb ik nu een favoriete cache plugin, namelijk WP Rocket. In deze blog vertel ik je waarom ik zo tevreden ben over WP Rocket en hoe je deze plugin kunt instellen

hoe kun je je website opruimen
Website Design

Hoe kun je je website opruimen? Hou eens een grote schoonmaak!

Websites hebben onderhoud nodig. Elke week is het goed om even alles langs te lopen. Zijn er nieuwe updates? Zijn er broken links? Werkt alles nog naar behoren? Dat soort dingen moet je regelmatig checken en bijwerken, maar af en toe is het goed om je website eens een grote onderhoudsbeurt te geven. Na verloop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top