Als je een website hebt, dan kun je er niet om heen om je website te optimaliseren. Snelheid is van levensbelang voor het succes van je website en dus in de meeste gevallen ook het succes van je business. Een relatief nieuwe ontwikkeling daarin is AMP. Veel grote bedrijven, zoals Amazon, WordPress, eBay en Pinterest hebben AMP inmiddels geïmplementeerd in hun website. Wat is Google AMP en waarom is dit (misschien) ook belangrijk voor jouw website? Moet je direct Google AMP gaan implementeren op je WordPress website? In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen. Laten we snel beginnen!
Wat is Google AMP?
Google AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Het project is gebaseerd op AMP HTML, een nieuw open framework waarmee je lichtgewicht webpagina’s kunnen bouwen. Simpel gezegd is het een manier om een uitgeklede versie van je huidige webpagina voor mobiele weergave te tonen. Het optimaliseren van je website voor mobiel is ontzettend moeilijk. Mocht je zelf al eens je website hebben getest op Page Speed Insights dan zal het je ongetwijfeld op zijn gevallen dat optimalisatie voor desktop vaak gemakkelijker gaat, maar dat de snelheid van mobiele weergave van je website vaak achterblijft qua snelheid. Doordat je met AMP een simpelere weergave maakt van je pagina’s zou ook je mobiele website een stuk sneller moeten zijn.
De resultaten liegen er niet om. Zo zag de Washington Post 23% meer mobiele zoekgebruikers die binnen 7 dagen terugkeren en zag Slate 44% toename in maandelijkse unieke bezoekers en een toename van 73% in bezoeken per maandelijkse unieke bezoeker. Dat is niet mis natuurlijk.
Wat zijn de voordelen van Google AMP?
Om te beslissen of je Google AMP wilt implementeren op je website moet je de voor- en nadelen weten. Dit zijn de voordelen:
- Het is gratis
- AMP verbetert de snelheid van je mobiele website. AMP zelf is nog geen ranking factor, maar snelle laadtijden zijn dat zeker wel.
- Het kan je conversie percentage positief beïnvloeden
- Automatische optimalisatie van afbeeldingen
We zijn niet voor niets Nederlanders, dus gratis is altijd een pre. Zoals ik al meermaals heb aangestipt is een snelle website voor zowel je desktop weergave als je mobiele weergave een must. AMP helpt je hier mee dankzij de versimpelde weergave van een pagina. Het optimaliseren van afbeeldingen is al langer een belangrijke SEO tip. Met AMP worden je afbeeldingen ook nog eens automatisch geoptimaliseerd. Dit is echt een enorm voordeel en schilt je weer tijd. Het is trouwens sowieso niet ondenkbaar dat AMP een ranking factor gaat worden. Als je dus nu al AMP implementeert loop je voor op je concurrentie.
Een snelle website kan ook zorgen voor een hogere conversie percentage. Uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat wanneer mensen langer dan 3 seconden moeten wachten op het laden van een pagina ze de website verlaten. Uiteraard is er voor een hogere conversie meer nodig dan alleen een snelle website, maar een trage website zorgt zeker voor conversie verlies.
Wat zijn de nadelen?
- Hoewel WordPress het je een stukje gemakkelijker maakt, is het implementeren en testen van AMP kan lastig zijn. Zeker wanneer websites bouwen niet je beroep is.
- Er is geen support voor oudere browsers
- Kan je conversie percentage ook negatief beïnvloeden
- Kan de statistieken van Google Analytics verstoren
Er kleven dus een aantal belangrijke nadelen aan het implementeren van Google AMP. Zo is er geen support voor oudere browsers. Dit gebeurt natuurlijk wel vaker. Over het algemeen geldt dat de twee meest recente versies van de grote browsers, zoals Chrome, Firefox, Edge, Safari en Opera worden ondersteund.
Wat voor mij het grootste nadeel is, is dat het je conversie percentage wel degelijk negatief kan beïnvloeden. Natuurlijk heb ik eerder in dit artikel twee positieve statistieken gedeeld van de Washington Post en Slate, maar er zijn ook negatieve verhalen te vinden. Zo heeft Kinsta besloten om Google AMP uit te zetten nadat hun leads met 59% achter uit gingen. Tenslotte is het mogelijk dat AMP de statistieken van Google Analytics verstoren.
Hoe kun je AMP implementeren in je WordPress website?
Het is niet voor niets een bekend gezegde in de WordPress wereld: “There’s a plugin for that”. Dat geldt natuurlijk ook voor de implementatie van AMP op je WordPress website. Er zijn een aantal plugins die je hierbij kunnen helpen.
De eerste plugin is de “officiële” AMP plugin van het team van WordPress. AMP is een vrij simpele plugin waarin je in een aantal stappen AMP implementeert. De plugin heeft inmiddels al meer dan 500.000 actieve installaties en een score van 4 van de 5 sterren. De reviews zijn dan ook wat gemengd. De een is helemaal lovend terwijl anderen vanwege een gecrashte website uitermate negatief zijn. Het crashen van een website kan overigens ook zeker komen doordat men thema’s en plugins gebruikt die nog niet klaar zijn voor AMP. Hierdoor kunnen er fouten optreden inclusief het crashen van je website. Het hoeft dus niet per se te liggen aan deze plugin. Een goede tip is dus om eerst even te checken of jouw WordPress thema en plugins AMP ready zijn.
Een andere AMP WordPress plugin is AMP for WP. Deze plugin is met slechts 100.000 actieve installaties iets minder populair, maar heeft dan wel weer 4,5 van de 5 sterren. Ze bieden ook nog eens support voor een aantal populaire page builders, waaronder Elementor. Ook is er support voor Google Analytics. Deze plugin lost dus wel een aantal belangrijke nadelen op in tegenstelling tot de eerste plugin.
Google AMP implementeren op je website: ja of nee?
Persoonlijk ga ik nog niet beginnen met het implementeren van Google AMP op mijn WordPress websites. De reden is daarvoor is simpel. Ik maak gebruik van de page builder Elementor. Deze is nog niet AMP compatibel. Natuurlijk biedt AMP for WP wel support voor Elementor, maar toch twijfel ik of het al die moeite waard is. Daarnaast ben ik ook geschrokken van het voorbeeld van Kinsta waarbij hun leads zo dramatisch achter uit gingen. Wel houd ik de ontwikkelingen goed in de gaten, want hoewel ik nu dus nog niet AMP ga gebruiken, kan dat in de toekomst zeker veranderen.
De andere kant van de medaille is dat het bij andere websites wel een flinke winst heeft opgeleverd in zowel conversie als een toename van bezoekers. Check in ieder geval wel eerst of je thema en plugins AMP ready zijn. Zo niet, dan zou ik zeker nog wachten met het implementeren van AMP op je website. Wil je het toch proberen, wees je er dan van bewust dat het installeren van de plugin gemakkelijker is als het deïnstalleren. Het is namelijk niet een kwestie van simpelweg even deactiveren en weer door. Op die manier zul je namelijk veel 404 fouten krijgen met alle gevolgen van dien. In het artikel van Kinsta waarna ik al eerder linkte kun je een heel stappenplan lezen hoe het verwijderen van AMP op je website werkt. Een laatste tip is om eerst te testen op een productie of staging site.