De beste WordPress plugins in 2024

de beste wordpress plugins in 2024

In dit artikel

De beste WordPress plugins in 2024

Wat zijn de beste WordPress plugins in 2024? Hoewel het geen goed idee is om zo maar klakkeloos allerlei plugins te installeren op je WordPress website zijn er een aantal plugins die echte pareltjes zijn. Plugins die je echt verder helpen, bijvoorbeeld een SEO plugin. Of plugins die meerdere taken van meerdere plugins overnemen, zodat je minder plugins nodig hebt. Ik heb een lijstje voor je samengesteld met, wat volgens mij, de beste WordPress plugins in 2024 zijn.

1. Rank Math

Wie deze blog vaker leest, weet dat ik, tot voor kort, gebruik maakte van Yoast. Dit is overigens nog steeds een prima SEO plugin, maar toch ben ik recentelijk overgestapt naar Rank Math. De reden was vrij simpel: Rank Math biedt net iets meer in hun gratis versie dan dat Yoast dat doet. Ik was benieuwd naar deze plugin en besloot hem te installeren. Tot nu toe bevalt dat goed.

rankmath - 1 van de beste WordPress plugins in 2024

Rank Math heeft een aantal voordelen ten opzichte van Yoast:

 • De scores van Rank Math zijn specifieker dan Yoast. Bij Yoast kun je 3 “scores” krijgen waaraan je kunt zien hoe goed je blog of pagina scoort, namelijk groen, rood of oranje. Rank Math heeft een score systeem van 0 t/m 100 en laten daarbij heel specifiek zien wat je nog moet verbeteren. Ze verdelen dit in 4 onderdelen: basis SEO, extra, leesbaarheid titel en leesbaarheid inhoud. Zo kun je makkelijk zien wat je aan moet passen voor een betere score.
 • Uitgebreide schema markup opties. Rank Math heeft uitgebreidere mogelijkheden om structured data of schema markup toe te voegen aan je pagina’s, blogs en producten. Structured data of schema markup vertellen zoekmachines wat een bepaald deel van je content precies inhoud. Met structured data snappen Google en andere zoekmachines je website beter en tonen ze je sneller als rich snippet. 
 • 404 monitor en redirects manager. De handige 404-monitor van Rank Math houdt alle 404-meldingen bij die bezoekers te zien hebben gekregen op jouw website. Deze 404-meldingen kun je dan ook direct omzetten in een redirect naar de juiste pagina of een andere pagina, zoals de homepage. Bij Yoast is dit alleen beschikbaar in de premium versie of ben je genoodzaakt hiervoor een plugin te installeren.
 • Analytics. Met Rank Math is het mogelijk om je analytics bij te houden. Hoewel de gratis versie wel vrij basic is, is het toch handig om bij te houden hoe je keywords presteren. Dit is daardoor niet een gigantisch pluspunt ten opzichte van Yoast, maar wel “nice to have”.
 • De betaalde versie is goedkoper dan Yoast. De gratis versie van Rank Math is voor de meeste sites meer dan genoeg, maar mocht je besluiten om toch voor de premium versie te gaan, dan ben je met Rank Math goedkoper uit. Voor 1 website ben je op het moment van schrijven $5,75 per maand kwijt en ben je $69 voor het eerste jaar kwijt (daarna $79 per jaar). Bij Yoast is de premium plugin €99 per jaar en ben je voor bijv. de WooCommerce add-on nog eens €79 kwijt.

Uiteraard moet de tijd leren of mijn ranking posities zullen verbeteren. Uiteraard hou ik je hiervan op de hoogte.

2. Admin and Site Enhancements (ASE)

Ik hou van plugins die er voor zorgen dat ik minder plugins hoef te installeren. Admin and Site Enhancements, of afgekort, ASE is zo’n plugin. Dit is misschien wel echt mijn favoriete plugin van deze lijst met de beste WordPress plugins in 2024. Deze plugin combineert namelijk veel functies waarvoor je normaalgesproken meerdere plugins moet installeren. Mijn favoriete functies van Admin and Site Enhancements zijn:

Admin Site Enhancements
 • De mogelijkheid om pagina’s en berichten te dupliceren.
 • SVG bestanden kunnen uploaden.
 • Het verkleinen van de afbeeldingsgrootte bij uploaden.
 • Als dat nodig is een functie om mail te configureren via SMTP.
 • Externe links altijd laten openen in een nieuw tabblad.
 • De mogelijkheid om code te plaatsen in de <head>, <body> of <footer>.

Dit is nog maar een kleine greep uit de functies die ASE biedt. Een plugin die niet mag ontbreken op jouw website!

3. Independent Analytic

Wil je geen gebruik maken van Google Analytics, maar toch behoefte hebben aan het bijhouden van bezoekersaantallen en dergelijke? Dan is Independent Analytic een aanrader. De voordelen van deze plugin op een rijtje:

 • Een overzichtelijk Analytics dashboard op je WordPress website
 • Toont jouw populairste berichten en pagina’s
 • Geeft een overzicht van je belangrijkste verkeersbronnen
 • Geodata met interactieve wereldkaart
 • Apparaatrapport met apparaattypen, browsers en besturingssysteem
 • Vrijwel geen impact op de prestaties
 • AVG-compatibel

Natuurlijk is Independent Analytic wat minder uitgebreid dan Google Analytics, maar de gemiddelde website eigenaar gebruikt al die functie van Google Analytics toch niet. De gratis versie heeft alleen geen real-time data en geen specifieke campagne urls kunt tracken. Daarnaast biedt de premium versie WooCommerce analytics. De betaalde versie is ook erg betaalbaar met, op het moment van schrijven, $54 per jaar of een aantrekkelijke lifetime deal van $164. Ik denk echter dat de meeste website eigenaren prima af kunnen met de gratis versie. Overigens is het ook mogelijk om zowel Google Analytics als Independent Analytic naast elkaar te gebruiken, mocht je de overstap niet 1-2-3 aandurven.

4. WP Rocket of Speed Optimizer van SiteGround

Je hebt misschien deze plugin al eens vaker voorbij zien komen op deze blog. Ik ben nog steeds groot fan van WP Rocket. Het is een fijne cache plugin die er voor zorgt dat je website een stuk sneller wordt. Hij is bijzonder gebruiksvriendelijk en maakt het daarmee mogelijk om met een paar klikken je website qua snelheid te optimaliseren. Het enige nadeel? Hij is niet gratis. WP Rocket kost namelijk $59 per jaar.

speed optimizer van SiteGround - 1 van de beste wordpress plugins in 2024

Maak jij echter gebruik van de hosting van SiteGround? Zij hebben een eigen cache plugin gemaakt die ook prima presteert. Speed Optimizer is ook gebruiksvriendelijk. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van deze plugin als je niet SiteGround als hosting hebt, maar je mist dan wel extra functies. Dynamic Caching en Object Caching (Memcached) zijn alleen beschikbaar als je ook gebruik maakt van hun hosting diensten. Persoonlijk vind ik het fijn dat deze plugin naadloos aansluit bij mijn hosting. WP Rocket biedt alleen net ietsje meer, daarom maak ik nog steeds gebruik van deze plugin, maar voor klanten die SiteGround hebben en niet willen betalen voor een cache plugin, installeer ik altijd Speed Optimizer.

5. Solid Security of Security Optimizer van SiteGround

Het zal je inmiddels misschien niet verbazen waarom SiteGround mijn favoriete hosting is. Ze zijn innovatief en bieden dus ook hun eigen plugins. Naast een cache plugin hebben ze namelijk ook een security plugin. Security Optimizer is ook weer een mooie plugin ontwikkeld door SiteGround. Gebruiksvriendelijk met veel functies die je nodig hebt om je WordPress website zo veilig mogelijk te houden.

Solid Security

Solid Security is de nieuwe naam van de populaire security plugin iThemes. Ondanks de naamswijziging is deze plugin onverminderd populair en niet zonder reden. Deze plugin biedt een uitgebreid scala aan beveiligingsfuncties en is gebruiksvriendelijk. Hoewel er andere goede opties zijn, waarvan Wordfence en Sucuri de populairste zijn, heeft Solid Security zich bewezen als een betrouwbare keuze voor het beschermen van je WordPress website.

6. Funnelkit Funnel Builder

Heb jij een WooCommerce webshop? Dan mag FunnelKit niet ontbreken. Ik durf zelfs te stellen dat dit voor webshop eigenaren 1 van de beste WordPress plugins in 2024 is, en misschien we de beste plugin. Waarom? Met deze plugin kun je meer omzet en winst uit je webshop halen.

Met FunnelKit bouw je allerlei marketing funnels, optimaliseer je je checkout met order bumps en kun je upsells aanbieden. Met deze plugin kun je je omzet nog flink verhogen. De afrekenpagina kun je ook zelf helemaal bouwen met Funnelkit samen met bijvoorbeeld Elementor. Er zijn ook templates beschikbaar als je liever niet zelf je afrekenpagina vanaf nul bouwt.

Op je afrekenpagina plaats je een order bump. Een order bump is eigenlijk een kassakoopje. Wat dit product (of dienst) kan zijn, hangt natuurlijk volledig af van jouw business en wat je verkoopt. Verkoop jij bijvoorbeeld cursussen? Dan zou je een bijpassend e-book kunnen maken die men als extraatje kan kopen. Een order bump is in tegenstelling tot een upsell wel vaak een wat kleiner product.

Een upsell komt pas nadat men heeft afgerekend. Ze krijgen vervolgens een pagina te zien waarop je ze bedankt voor hun aanschaf en waarbij je ze een exclusief aanbod kunt doen. Verkoop je cursussen, dan zou je een aanvullende cursus of een cursus die past bij de cursus die men net heeft gekocht.

Geef bij de upsell een aantrekkelijke korting en men zal eerder geneigd zijn om meer bij jouw uit te geven. Dit komt omdat je hun vertrouwen al gewonnen hebt; ze hebben tenslotte al iets bij je gekocht. En zoals je misschien zelf ook weet, geeft iets kopen een lekker gevoel. Dit is waarom je een upsell aanbiedt: je klant zit al in de afreken modus en zijn dus eerder geneigd om jouw extra aanbod in te gaan.

Met Funnelkit kun je dus gemakkelijk met een order bump en upsells net wat meer verdienen. Daarnaast kun je met een paar klikken ook nog A/B testen uitvoeren. Hierbij krijgt de ene helft van de klanten pagina A te zien en de andere helft krijg pagina B te zien. Hierdoor kun je testen welke teksten, buttons en dergelijke beter scoren. Als je weet wat wel en niet werkt, kun je zo een hogere conversie realiseren.

De beste WordPress plugins in 2024

Dit was mijn lijstje met de beste WordPress plugins in 2024. Het zijn stuk voor stuk plugins die je WordPress website echt verder zullen helpen. Op het gebied van SEO hebben we natuurlijk Rank Math. Een beveiligingsplugin mag sowieso nooit ontbreken en met Solid Security zit je altijd goed. Een cache plugin is slim om te installeren. Een snelle website is natuurlijk een must en WP Rocket helpt je daarbij. Mocht je je website hosten bij SiteGround dan zit je met hun gratis alternatieven ook erg goed.

Maak je liever geen gebruik (meer) van Google Analytics? Dan is Independent Analytics wat voor jou. ASE zorgt er voor dat je weer minder plugins hoeft te installeren om bepaalde taken uit te voeren binnen WordPress. En last but not least, voor webshop eigenaren mag FunnelKit niet ontbreken. FunnelKit is een mooie kans om meer omzet uit je webshop te halen.

Over de auteur

Picture of Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.