De 5 beste gratis stockfoto sites + een bonus tip

De 5 beste gratis stockfoto sites + een bonus tip

Bij het ontwerpen van websites of flyers, posters en andere promotie materiaal is beeldmateriaal zoals foto’s en illustraties erg belangrijk. Illustraties ontwerpen we natuurlijk zelf, maar voor foto’s is het toch de vraag waar we geschikte foto’s kunnen vinden. Idealiter maak je natuurlijk gebruik van het fotograaf, maar niet iedereen heeft het budget daar voor. Je komt dan al gauw uit op stockfoto’s en dat kan nogal eens een uitdaging zijn om iets bruikbaars te vinden. Ze zijn vaak te duur, te vaak gebruikt of ogen wat ongemakkelijk (wie kent de foto’s van ongemakkelijk grijnzende zakenmensen niet). Als je dan weer op een gratis site beland zijn de foto’s vaak amateuristisch en van slechte kwaliteit. Gelukkig zijn er ook nog gratis stockfoto sites die wel mooie foto’s aanbieden. Een overzicht van mijn favoriete websites.

1. Unsplash

Met stip op nummer 1 is Unsplash. Deze website heeft een enorm groot aanbod. Op hun homepage vindt je mooie foto’s die gecureerd zijn door de werknemers van Unsplash. Persoonlijk vindt ik het aanbod van Unsplash vaak net wat beter dan bij de anderen. Hier vindt je namelijk foto’s die je nergens anders vindt. Bij de anderen heb je toch regelmatig dat je foto’s tegenkomt die je overal ziet. Bij Unsplash is dit wat minder.

2. Kaboom

Kaboom heeft niet zo’n enorm aanbod als andere websites die ik hier noem, maar zij hebben wel foto’s die je doorgaans niet ergens anders ook tegen komt. Ook hun blog is de moeite waard om even te checken. 

3. Pexels

Pexels is een fijne websites met een groot gebruikersgemak. Helaas zie je veel foto’s ook wel eens op een andere site voorbij komen, maar dat neemt niet weg dat het aanbod enorm is. Net als Pixabay bieden zij ook nog eens gratis videomateriaal aan. 

4. Pixabay

Gratis stockfoto website Pixabay

Pixabay heeft misschien wel de grootste collectie. Wat fijn is aan Pixabay is dat zij naast foto’s ook video’s en vectoren aanbieden. Helaas is niet al het materiaal van hoge kwaliteit. Vooral de vectoren zijn nog al eens amateuristisch. 

5. Rawpixel

Gratis stockfoto website Rawpixel

Waarschijnlijk de onbekendste van de 5, maar ook Rawpixel biedt een grote collectie aan. Bijzonder aan Rawpixel is dat ze niet alleen foto’s aanbieden, maar ook Photoshop bestanden van o.a. mockups. Nadeel is wel dat niet al het materiaal gratis is en dat je een account aan moet maken. Met dit account kan je dan vervolgens 5 afbeeldingen per dag downloaden.

Bonus tip: Google Images

Wellicht dat je hier even moet knipperen met je ogen. Google Images is namelijk direct waar je aan denkt bij gratis stock foto’s. Wanneer je echter weet hoe je moet zoeken, kun je ook hier gratis stockfoto’s vinden die je mag gebruiken. Dit doe je als volgt: zoek op een zoekterm bij Google Images en ga naar Tools > Gebruikersrechten. Hier kies je voor “Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen”. Nu krijg je alle gratis stockfoto’s te zien die je voor zowel commercieel gebruik als persoonlijke projecten mag gebruiken.

Met deze websites vindt je gegarandeerd een geschikte gratis stockfoto. Check wel altijd voor de zekerheid hoe het zit met de rechten. Meestal zijn deze foto’s vrij van copyright en mag je ze, zelfs voor commerciële doeleinden, gratis gebruiken. Dit is echter niet altijd het geval. Soms kan het zijn dat sommige sites je verplichten om de maker te vermelden. Nogmaals, dit is meestal niet het geval, maar better safe than sorry toch?

Kun je toch niet DE foto vinden via deze gratis stockfoto websites? Bekijk dan ook de beste betaalde stockfoto websites. Zo moet het lukken om de perfecte foto te vinden!

Maak jij wel eens gebruik van betaalde of gratis stockfoto websites? Wat is jouw favoriete stockfoto site? Laat het ons weten in een berichtje hieronder.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

6 visitekaartjes trends voor 2020
Grafisch vormgeving

6 visitekaartjes trends voor 2020

Het nieuwe jaar is begonnen! Een goed moment om eens kritisch te kijken naar je huisstijl en website. Zijn er nog dingen die verbeterd kunnen worden? Zijn er uitingen die een beetje verouderd zijn en toe zijn aan een update? Is dat het geval dan is het natuurlijk altijd goed om op de hoogte te

Waarom jouw website geen klanten oplevert
Website Design

Waarom jouw website geen klanten oplevert

Herken je dit? Je hebt een prachtige website (laten) maken. Die moet toch wel klanten gaan opleveren? Je wacht en je wacht, maar al die nieuwe klanten blijven uit. Dit is een veel voorkomend probleem. Helaas ben je niet klaar bij de website lancering. Je zult er aan moeten werken om je website winstgevend te

logo design trends in 2020 - grafisch vormgeving trends
Logo ontwerp

Logo design trends in 2020

Nog even en 2019 is alweer afgelopen. Ook in 2020 staan er weer interessante dingen te gebeuren in de grafische wereld. Welke trends gaan we bijvoorbeeld zien op het gebied van logo design en webdesign? Hoewel logo’s vaak jaren mee moeten gaan, zijn er toch elk jaar wel wat trends. Soms zijn het trends die

De beste Wordpress plugins
Wordpress

De 20 beste WordPress plugins die niet mogen ontbreken op jouw website

Goede plugins kunnen je leven een stuk makkelijker maken. Ze kunnen o.a. bepaalde, soms complexe, taken voor je uitvoeren, je WordPress website veilig houden, je vindbaar maken op het interet en je website sneller maken. Te veel plugins zorgen echter weer voor een trage website, dus wees voorzichtig met hoeveel en welke plugins je installeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top