De 10 beste WordPress plugins van 2021

De 10 beste Wordpress plugins van 2021

Het is goed om regelmatig eens kritisch naar je plugins te kijken. Gebruik je wel alle plugins die je hebt geïnstalleerd? Kun je een zware plugin misschien vervangen voor een lichtere plugin? Plugins kunnen je leven een stuk makkelijker maken, maar ook voor problemen zorgen. Niet elke plugin is ook namelijk betrouwbaar. Er zijn heel wat plugins beschikbaar die zwakke plekken hebben die kwaadwillende kunnen gebruiken om in te breken op je website. Wat inspiratie nodig? Dit zijn de 10 beste WordPress plugins van 2021.

1. WP Rocket

Dit is mijn nieuwe favoriete plugin. Als je deze blog al wat langer leest, dan weet je dat snelheid een grote factor is in het succes van je website. Een cache plugin, zoals WP Rocket kan hierbij uitkomst bieden. Na een aantal plugins geprobeerd te hebben met wisselend succes ben ik nu een WP Rocket gebruiker. Dankzij deze WordPress plugin zijn mijn websites namelijk een stuk sneller. Het fijne van deze plugin is ook het gebruikersgemak. Een plugin als W3 Total Cache werkt ook prima, maar is voor niet-developers een stuk moeilijker om te begrijpen.

2. Elementor

De tweede must-have plugin is wat mij betreft Elementor. De gratis versie biedt al veel, maar toch zou ik je de Pro versie aan willen raden. De design mogelijkheden zijn bijna eindeloos met Elementor. Alles wat je kunt bedenken, kun je in 99% van de gevallen ook echt maken met Elementor. Dat is met andere builders en WordPress thema’s wel eens anders. Daarnaast werkt Elementor met veel WordPress thema’s goed samen.

De meest prettige functie vind ik zelf de Theme Builder. Hiermee kun je een pagina ontwerpen waarna je deze stijl kunt gebruiken voor elke ander pagina die je kiest. Hierdoor zien die pagina’s er consequent hetzelfde uit. Als je bijvoorbeeld een WooCommerce webshop hebt, is het prettig dat elke pagina van je producten er hetzelfde uit ziet. Of als je diverse diensten aanbiedt, dan is het prettig dat je niet voor elke dienst apart een pagina moet gaan ontwerpen. Deze functie bespaart veel tijd en zorgt dus voor een consistente look op je website.

3. CleanTalk

Een goede anti-spam plugin is van groot belang. Je wordt namelijk niet blij van de legio’s spam die je zult ontvangen via de contactformulieren van je website. Ik gebruik inmiddels CleanTalk al een paar jaar tot grote tevredenheid. Ik ontvang nooit meer ongewenste mailtjes. De plugin is wel een premium plugin, dus niet gratis, maar de kosten zijn vrij laag. CleanTalk werkt ook prima met populaire plugins, zoals Contact Form 7, Gravity Forms, WooCommerce en meer. Meer weten? Lees dan mijn blog over deze anti-spam plugin: Reken af met spam op je website met CleanTalk.

4. MonsterInsights

Als je een WordPress website begint dan wil je ook weten of je website bezoekers trekt en hoe die bezoekers je website gebruiken. Daarvoor gebruik je Google Analytics, maar die moet wel gekoppeld worden aan je website. Eerst maakte ik gebruik van Google Analytics Dashboard for WordPress, maar sinds deze plugin is omgedoopt tot Exact Metrics werkt hij niet prettig meer. Daarnaast kwam ik erachter tijdens het optimaliseren dat Exact Metrics mijn website flink trager maakte. Tijd om over te stappen dus! MonsterInsights is een stuk minder zwaar. Daarnaast kun je ook, net zoals bij Exact Metrics, je resultaten in de gaten houden via je WordPress Dashboard. Super handig dus.

Gratis Website + SEO Checklist

5. Header, Footer and Post Injections

Echt catchy is de naam niet, maar wanneer je code moet toevoegen in je header of footer dan is deze plugin enorm handig. Wil je bijvoorbeeld je Google Analytics code op je website plaatsen dan hoef je niet meer in je functions.php handmatig code toe te voegen. Met deze plugin voeg je de code toe in je header en that’s it.

6. Smush

Smush verkleint je afbeeldingen zodat ze minder zwaar zijn. Smush gebruik een lossless compressie waardoor afbeeldingen verkleind worden zonder verlies van kwaliteit. Smush heeft een gratis versie waarbij je onbeperkt afbeeldingen onder de 1 MB kunt optimaliseren.

7. WP Cerber Security

Je WordPress website kan niet zonder een security plugin. WP Cerber Security is een gratis plugin die je website een stuk veiliger maakt. De plugin beschermt je tegen aanvallen, spam, virussen en malware. Enige kanttekening hierbij is dat ik zelf vind dat de anti-spam niet voldoende werkt. Vandaar dat ik dus sowieso ook CleanTalk aan zou raden.

8. UpdraftPlus

Het is essentieel dat je regelmatig een backup maakt van je website. Soms biedt je hosting deze functionaliteit van, maar als jouw hosting geen backup functionaliteit aanbiedt dan zul je dit zelf moeten regelen. Een fijne plugin hiervoor is UpdraftPlus. Met slechts 1 klik kun je handmatig of geautomatiseerd een backup maken. Vervolgens kun je ook, wanneer nodig, met 1 klik de backup terugzetten. De plugin werkt echt super simpel en is ook nog eens gratis.

9. Yoast SEO

Deze SEO plugin zal waarschijnlijk geen verrassing zijn, maar Yoast is en blijft de beste SEO plugin. Het is niet voor niets 1 van de meest populaire plugins. Er is een premium versie, maar met de gratis versie kun je ook uitstekend uit de voeten.

10. 301 Redirects

Het kan zo maar gebeuren dat je een pagina wilt verwijderen op je WordPress website. De pagina is echter niet zomaar uit de zoekresultaten van Google. Daarom kun je het beste een redirect instellen. Met 301 Redirects is dit een peuleschil. Je vult de url in van de verwijderde pagina en stelt een redirect in naar een vervangende pagina. Dit kan bijvoorbeeld je homepage zijn.

Eervolle vermeldingen

Dit zijn de 10 beste WordPress plugins van 2021, maar natuurlijk zijn er nog meer fijne plugins die ook een vermelding waard zijn. Het mag geen verrassing heten dan WooCommerce aan te raden is als je een webshop wilt beginnen. Er zijn ook een paar plugins die daarbij handig zijn ter aanvulling, zoals Facebook for WooCommerce, SendCloud en Mollie-betalingen voor WooCommerce.

Op het gebied van security zijn Sucuri Security en Wordfence de moeite waard. Contact Form 7 en Ninja Forms zijn veelgebruikte contactformulieren plugins.

Heb jij favoriete plugins die je mist in deze lijst? Laat het weten in een reactie hieronder!

de 10 beste wordpress plugins van 2021 pinterest afbeelding

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

Wordpress thema veranderen. Volg deze 5 stappen
Wordpress

WordPress thema veranderen? Volg deze 5 stappen.

Zit jij er over na te denken om je WordPress thema te veranderen? Dit is een kwestie van een paar seconden, maar toch komt er nog wel het een en ander bij kijken. Je wilt natuurlijk niet dat je website breekt. Deze 5 stappen helpen je om veilig te veranderen van WordPress thema. Waarom zou

Tips voor een effectieve blog
Bloggen

Tips voor een effectieve blog

Heb jij al een blog? Een blog is namelijk een uitstekende manier om meer verkeer naar je website te leiden. Dat lukt echter alleen als je blogs ook aan een aantal eisen voldoen. In dit blog artikel vind je handige tips voor een effectieve blog. Bloggen: een klein stukje geschiedenis Wist je dat de eerste

Logo bestanden uitleg
Logo ontwerp

Logo bestanden: wat krijg je aangeleverd en wat kun je er mee doen?

Je bent op zoek naar een logo en vraagt je af wat je precies aangeleverd moet krijgen? Of heb je een heleboel bestanden gekregen van je logo ontwerper en geen idee wat je er mee aan moet? In dit artikel leg ik uit welke logo ontwerp bestanden je zou moeten krijgen aangeleverd en hoe en

maak-je-wordpress-website-sneller-met-WP-Rocket
Wordpress

Maak je WordPress website sneller met een cache plugin

Als je deze blog al wat langer leest, dan weet je inmiddels dat snelheid belangrijk is voor het succes van je website. Er zijn diverse manieren om een WordPress website sneller te maken. De voornaamste manier is om gebruik te maken van een cacheing plugin. Na diverse plugins uitgeprobeerd te hebben, ben ik nu erg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top