Wat is een 301 redirect?

Wat is een 301 redirect en hoe stel je deze in

Stel je voor: je hebt een pagina op je website die je weghaalt van je website. Alleen het webadres van deze pagina blijft nog wel een tijdje bestaan in de zoekresultaten van Google. Wanneer je bezoekers via Google deze pagina vinden en er op klikken, krijgen ze een 404 foutmelding. Een 404 error pagina ‘pagina niet gevonden’ verstoort de gebruikerservaring en is in sommige gevallen slecht voor je SEO. Om dit te voorkomen kun je een 301 redirect gebruiken. Wat is een 301 redirect en hoe kun je dit zelf gebruiken? Ik leg het je uit in deze blog.

Wat is een 404 foutmelding en waarom moet je deze error voorkomen?

Voordat we het gaan hebben over wat een 301 redirect is, moet je weten wat een 404 foutmelding is en waarom je deze in sommige gevallen beter kunt voorkomen.

Waarschijnlijk weet je al wat een 404 error is. In ieder geval zul je hem vaak genoeg zijn tegengekomen: je bezoekt een website, maar krijgt een ‘pagina niet gevonden’ melding. Heel vervelend, want je was precies op zoek naar datgene wat op deze pagina zou moeten staan. Een 404 foutmelding zorgt dus sowieso voor een slechte gebruikerservaring. In het beste geval klikt de bezoeker op een andere link het menu van je website of op de terug knop. In het slechtste geval verlaten ze direct je website. Naast dat je op deze manier een potentieel een klant kunt verliezen, is het ook slecht voor je zoekresultaten. Wanneer een bezoeker snel je website verlaat is dit slecht voor je ‘bounce rate’. De bounce rate van jouw website kun je zien bij Google Analytics en laat zien hoe snel je gebruikers je website verlaten. Is dit percentage hoog, dan is dit niet goed voor je ranking. Een 404 foutmelding kan er dus voor zorgen dat je bezoekers verliest en dat wil je natuurlijk niet. Lees ook deze 5 andere redenen waarom bezoekers je website verliest. Daarnaast zorgen kapotte url’s er voor dat Google je website niet goed kan crawlen.

Er zijn echter wel verschillende redenen voor een 404 melding. Daarnaast is ook niet elke 404 foutmelding is per definitie slecht. Een 404 melding is alleen slecht wanneer het van invloed is op de bruikbaarheid van je website. Niet elke 404 is ook is jouw schuld. Als iemand bijvoorbeeld een verkeerd adres in typt, dan krijgt deze persoon ook zo’n foutmelding. Heb jij echter iets in de url veranderd of de pagina verwijderd? Dan kun je het beste dus een 301 redirect in stellen.

Hoe spoor je kapotte url’s op?

Elke website heeft onderhoud nodig. Daar hoort het opsporen van kapotte url’s ook bij. Natuurlijk is het de vraag hoe je er achter komt of er op jouw website 404 foutmeldingen voorkomen. Een eerste stap is om je aan te melden bij Google Search Console. Dat is sowieso een must, want hier kun je ook een sitemap invoeren waardoor je pagina’s gemakkelijker gevonden worden door Google. Wanneer er iets mis gaan op je website geeft Search Console hier ook een melding van.

Verder kun je voor een WordPress website een handige plugin installeren, namelijk Broken Link Checker. Deze gratis plugin controleert alle links en laat het je weten wanneer er een link is gevonden die niet werkt.

Wat is een 301 redirect?

Heb jij een kapotte link gevonden op je website? Dan is het tijd om een 301 redirect in te stellen. Een 301 redirect is als het ware een soort verhuisbericht. Je klikt op een kapotte link, maar in plaats van een 404 error krijg je een andere pagina op je website te zien. Jij bepaalt natuurlijk zelf naar welke pagina bezoekers worden omgeleid. Heb je alleen de pagina “verplaatst” door iets in de link te veranderen, dan kun je het beste verwijzen naar de nieuwe pagina. Heb je de pagina verwijderd, bepaal dan wat de beste vervanging is van deze link. Na verloop van tijd verdwijnt de verwijdere pagina vanzelf uit de zoekresultaten van Google.

Hoe stel ik een 301 redirect in voor een WordPress website?

Er zijn verschillende manieren om een 301 redirect in te stellen. Maak je gebruik van een WordPress website? Dan bieden plugins uitkomst. Wanneer je de premium versie van de SEO plugin Yoast hebt, dan worden redirects automatisch ingesteld.

Geen Yoast Premium? Dan zul je zelf moeten zorgen voor 301 redirects. Gelukkig is er nog wel een plugin die dat allemaal net wat makkelijker maakt. Redirection is een gratis plugin waarbij je 301 redirects in kunt stellen. Het werkt heel simpel. Je geeft bij bron URL geef je aan voor welke url je een redirect wilt aanmaken. Bij de doel url geef de url aan waarnaar verwezen gaat worden. Klik op de knop ‘Verwijzing toevoegen’ en that’s it.

Een andere plugin is 301 Redirects. Binnenkort voegt deze plugin ook een functionaliteit toe die 404 foutmeldingen bijhoudt. Ook deze plugin werkt enorm simpel.

301 redirects instellen met WordPress plugin 301 Redirects

Hier vul je alleen de slug in van de pagina waarvan je de verwijzing wilt toevoegen. De slug is het stukje van de pagina wat komt na .nl of .com, dus www.websiteadres.nl/over-ons. Vervolgens kun bij ‘Redirect To’ kiezen voor een custom url, pagina, blog bericht, enzovoort. Klik op de dropdown en kies welke optie je wilt. Wanneer je voor custom url kiest, moet je de gehele url invoeren. Kies je voor bijvoorbeeld pagina, dan kies je voor de desbetreffende pagina waarnaar je wilt verwijzen. Klik vervolgens op ‘Save’ en je redirect is aangemaakt.

Hoe stel ik een 301 redirect in als ik geen WordPress website hebt?

Waar je bij WordPress gebruik kunt maken van handige plugins, zul je met een andere website het handmatig moeten doen. Dit doe je door het .htaccess bestand aan te passen. Log in bij je hosting en ga naar de bestanden te gaan bij de File Manager. Ga naar de map public_html. Als het goed is staat het .htaccess bestand hier. Nog geen .htaccess bestand? Dan kun je dit zelf aanmaken. Dit doe je in een code editor, zoals TextMate, Sublime Text, of zelfs Kladblok. Sla het nog lege bestand op als .htaccess en let hierbij op de punt. Vervolgens voeg je de volgende regel toe:

  Redirect 301 /het-oude-pad/oude-slug.html https://www.jouwwebsite.nl/nieuwe-slug.html

Je verwijst dus eerst naar de locatie van de oude url en vervolgens geef je aan waar deze oude url naar toe moet verwijzen, namelijk de nieuwe url. Dit doe je zo voor elke redirect. Nadat je de redirects heb toegevoegd kun je dit bestand uploaden in het public_html mapje.

Hulp nodig bij het aanmaken van 301 redirects? Ik help je graag! Plaats een reactie hieronder of neem contact met me op.

301 redirects Pinterest afbeelding

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

Google Analytics koppelen aan Wordpress website
Wordpress

Google Analytics koppelen aan WordPress website

Google Analytics koppelen aan je WordPress website? Dit kun je eenvoudig doen met of zonder een plugin. In dit artikel leg ik uit wat Google Analytics doet en waarom het zo belangrijk is voor je website. Ik deel 3 methodes waarmee je WordPress en Google Analytics met elkaar kan linken, zodat je kan zien wat

Lees meer »
stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt
Website Design

5 stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt

Vaak schrijf ik op deze blog over hoe je het beste een website kunt bouwen of hoe je je huidige website kunt verbeteren. Er zijn echter ook stappen die je moet ondernemen voordat je je website bouwt. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Met deze tips weet je zeker dat je zo veel

Lees meer »
Hoe kies je een font voor je logo
Grafisch vormgeving

Hoe kies je een font voor je logo?

Wanneer je aan een logo denkt, dan denk je al gauw alleen aan het beeldmerk. Het lettertype dat je kiest is echter ook een belangrijk onderdeel van je logo en huisstijl. Een goed lettertype is 1 van de kenmerken van een goed logo ontwerp. Het communiceert je bedrijfsnaam wat nogal belangrijke informatie is natuurlijk. Maar

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top