Negatieve ruimte in design

Negatieve ruimte wordt vaak gebruik in design en kunst. Ik leg je in dit artikel uit wat negatieve ruimte is. Daarnaast geef ik je ook een aantal inspirerende voorbeelden van deze techniek.
negatieve ruimte in design Golf logo

In dit artikel

Negatieve ruimte in design

Negatieve ruimte is een belangrijke techniek in grafisch vormgeving. Je kunt het gebruiken bij logo design, webdesign of grafisch vormgeving. Vaak heeft het ook een functie: soms geeft het je ontwerp net een extra laag, dankzij een optische illusie. Vaak wordt het ook gebruikt om het oog van de kijker te trekken. Maar wat is negatieve ruimte nu eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit wat negatieve ruimte is en geef je ter inspiratie een aantal mooie voorbeelden van negatieve ruimte in design.

Wat is negatieve ruimte in design?

Negatieve ruimte is de lege ruimte rondom een object. In termen van grafisch ontwerp is de negatieve ruimte het deel van het ontwerp dat niet in beslag wordt genomen. De negatieve ruimte in design heeft vaak een betekenis. Negatieve ruimte wordt vaak ook gebruikt bij optische illusies.

escher voorbeeld negatieve ruimte in kunst

M.C. Escher gebruikte bijvoorbeeld vaak negatieve ruimte in zijn werken. In de wereld van grafisch vormgeving wordt het ook vaak gebruikt om het oog van de kijker te trekken.

Als het kan en het ontwerp er zich voor leent dan maak ook ik graag gebruik van negatieve ruimte. Het golf logo bovenaan dit artikel is een logo wat beschikbaar is in de shop.

Is negatieve ruimte hetzelfde als witruimte?

Een voorbeeld van witruimte in design

Vaak worden negatieve ruimte en witruimte met elkaar verward. Dit is logisch want het lijkt ook op elkaar, maar negatieve ruimte is niet helemaal hetzelfde als witruimte. Zoals geschreven heeft negatieve ruimte de witruimte een betekenis. Denk maar aan het FedEx logo waarbij de witruimte (dus negatieve ruimte) tussen de ‘E’ en de ‘X’ een pijl vormt. Bij witruimte heeft het wit niet per se een betekenis. Witruimte wordt ook veel gebruikt op websites en in grafisch vormgeving en zorgt er onder andere voor dat een ontwerp niet te druk wordt.

FedEx logo met pijl in negatieve ruimte

Inspiratie: bekende en minder bekende voorbeelden

Nu je precies weet wat negatieve ruimte is en waarom het verschilt van witruimte, is het de hoogste tijd om wat inspiratie op te doen. Eerder gaf ik al als voorbeeld het FedEx logo. Er zijn meerdere bekende logo’s die gebruikt maken van negatieve ruimte. NBC is een heel bekend logo waarbij er mooi gebruik wordt gemaakt van negatieve ruimte. In de negatieve ruimte zie je namelijk de bekende pauw.

NBC logo negatieve ruimte
Het NBC logo met een pauw verwerkt in de negatieve ruimte

USA Network

usa network logo met negatieve ruimte

Een ander, in Nederland iets minder bekend, voorbeeld is het logo van het USA Network. Dit is een van mijn favoriete voorbeelden van negatieve ruimte in logo design. In de negatieve ruimte is knap de S verwerkt.

Batman Poster

batman poster met negatieve ruimte

Grafisch vormgever Simon C Page ontwierp deze briljante poster voor de film Batman vs. Penguin. Op de poster zie je in het zwart Batman en in de negatieve ruimte in het geel Penguin. Simpel, maar doeltreffend.

WNF logo

WNF negatieve ruimte in logo design voorbeeld

Ook het beroemde Wereld Natuur Fonds logo maakt gebruik van negatieve ruimte. De negatieve ruimte vormt samen met de positieve ruimte een panda. Dankzij slim gebruik van de negatieve ruimte techniek is dit logo een stuk sterker dan wanneer er geen gebruik van was gemaakt.

Carrefour logo

Wie regelmatig in het buitenland komt, is ongetwijfeld bekend met de supermarktketen Carrefour. Wanneer je nog eens goed naar het logo kijkt, zie je dat ook hier gebruik wordt gemaakt van negatieve ruimte. Zie jij de C?

The Wilfred logo

Logo met negatieve ruimte

Dit gave logo is ontworpen door Nick Johnston voor The Wilfred. De boom in het gat van de W is mooi gedaan. Door de swoosh onder de W wordt het effect ook nog eens versterkt.

Coca Cola advertentie

Coca Cola Poster

Coca Cola staat al bekend om zijn bijzondere advertenties. Dit is wat bij betreft ook weer een sterke advertentie van Coca Cola die ook nog eens slim gebruik maakt van negatieve ruimte. De steel van een bloem vormt ook de witte ruimte tussen twee kussende mensen. De advertentie is ontworpen door Ogilvy & Mather.

The People’s Orchestra logo

the peoples orchestra negative space logo

Dit logo is ontworpen door Ramin Nasibov. In het logo zie je cello’s waarbij de negatieve ruimte hoofden, oftewel het orkest, vormen.

Coffee & cigarettes film poster

Coffee and Cigarettes film poster

Coffee & cigarettes is een arthouse film van Jim Jarmusch. Deze poster (ontwerper onbekend) brengt op slimme wijze “koffie” en “sigaretten” samen in deze poster.

Negatieve ruimte is een veelgebruikte techniek in de grafisch vormgeving wereld. Het geeft je ontwerp net iets extra’s. Negatieve ruimte is de lege ruimte rondom een object. Het wordt vaak verward met witruimte, maar dit is niet helemaal hetzelfde. Bekende voorbeelden van negatieve ruimte in design en kunst zijn het FedEx logo, het WNF logo en het werk van M.C. Escher. Wat is jouw favoriete voorbeeld van negatieve ruimte?

negatieve ruimte in design pinterest afbeelding

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.