Hoe update je veilig je WordPress website? Voorkom problemen met deze tips!

Hoe update je veilig je Wordpress website

Deel deze blog

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het is een terugkerend klusje: je WordPress website up-to-date houden. Elke WordPress website heeft onderhoud nodig om veilig te blijven. Zo voorkomt regelmatig updaten o.a. dat hackers gemakkelijker toegang krijgen tot je website door niet geüpdatet plugins of thema’s. Hoewel het updaten van WordPress niet moeilijk is, moet je wel het e.e.a. hierover weten. Hoe update je veilig je WordPress website? Ik leg het je in deze blog uit.

Waarom moet je je WordPress website updaten?

In de inleiding haalde ik de belangrijkste reden al aan: veiligheid. Onderdeel van het veilig houden van je WordPress website is updaten. Een WordPress website die niet wordt geüpdatet is namelijk onveilig en kwetsbaar voor kwaadwillenden. Veel kleinere updates zijn beveiligingsupdates die dus zwakke code verbeteren. Daarnaast is comptabiliteit ook een reden. Thema’s worden ook bijgewerkt om te zorgen dat deze compatibel blijft met de nieuwste versie van WordPress. Als je WordPress update moet je altijd zorgen dat de nieuwste versie van WordPress is geïnstalleerd wanneer je je thema bijwerkt. Een derde en laatste reden is dat je ook wilt gebruik wilt maken van de laatste technieken en technische snufjes. Bij grotere updates krijg je ook vaak nieuwe functionaliteiten en die wil je natuurlijk niet missen!

Welke soorten updates zijn er?

WordPress kent 3 verschillende onderdelen die regelmatig geüpdatet dienen te worden.

  • WordPress zelf
  • Je WordPress thema
  • Plugins

Daarnaast maken we nog onderscheidt tussen major en minor releases. Een major release is bijvoorbeeld een plugin met een versie nummer van 4.1. Dit zijn vaak grote updates waarbij er grotere veranderingen aan de plugin. Een minor release is dan een versie nummer met 4.1.2. Dit zijn kleinere updates waarbij vaak de kleinere problemen worden opgelost.

Hoe snel moet je een update uitvoeren?

Zoals gezegd bevatten de kleinere updates (dus die met een versienummer als 4.1.2) beveiliging updates. Het is verstandig deze zo snel mogelijk te installeren. De kans dat er wat breekt is bij dit soort updates kleiner. Bij de grotere updates raad ik altijd aan om eventjes te wachten. Bij grotere updates kan er wel eens een foutje zitten waardoor er iets breekt. Vaak komt er na enige tijd een kleinere update die eventuele problemen oplost. Als een grotere update al een tijdje geen kleine update krijgt, dan kun je deze met een gerust hart installeren.

Hoe update je veilig je WordPress website?

Een belangrijk onderdeel van updates uitvoeren op je website is het maken van een backup. Gaat er iets mis, dan heb je altijd een backup achter de hand die je kunt terugzetten. Het kan namelijk voorkomen dat er door een update een plugin conflict ontstaat waardoor je website breekt. Heb je geen back up dan heb je dus een probleem.

Er zijn een aantal mogelijkheden om je website te backuppen. Sommige hosting bedrijven hebben de mogelijkheden om al dan niet automatisch een backup voor je te maken. Dit is de meest simpele manier. Biedt jouw hosting deze functie niet aan? Dan zul je zelf de backup moeten regelen. Dit kun je o.a. doen door een back up plugin te installeren op je WordPress website. Een voorbeeld van zo’n plugin is UpDraft Plus.

Gratis Website + SEO Checklist

Maak gebruik van een test omgeving

Meestal gaat er niets mis met het updaten van WordPress, thema’s en plugins, maar om daar zeker van te zijn kun je het beste een test omgeving oftewel een staging website gebruiken. Dit is een identieke kopie van je website die niet zichtbaar is voor bezoekers. Werkt er iets wel of niet op je staging site? Dan zal dit ook het geval zijn voor je live website.

De grote vraag is natuurlijk hoe je zo’n test website opzet. Het makkelijkst is wanneer je hosting deze functie aanbiedt. Ik maak zelf gebruik van SiteGround. SiteGround heeft de mogelijkheid om met een paar klikken zo’n test omgeving op te zetten. Test de updates uit op je staging website. Vervolgens kun je bij SiteGround met 1 klik een ‘Full Deploy’ doen waarbij de staging website gekopieerd wordt naar jouw live website. Op die manier ben je er van verzekerd dat je updates installeert zonder problemen.

Heeft je hosting geen staging functionaliteit? Dan is het een optie om een staging plugin te gebruiken. Een staging plugin waar ik zelf goede ervaringen mee heb is WP Staging. Hier zet je met een paar klikken binnen WordPress een staging website op.

Een derde mogelijkheid is om handmatig een staging website op te zetten. Dit is voor beginners vrij ingewikkeld, dus deze methode zou ik niet echt aanraden tenzij je weet wat je doet.

Wil je meer lezen over het opzetten van een staging website? Elementor heeft er een handig artikel over geschreven.

Updates uitvoeren

Wordpress plugins updaten compatibiliteit

De makkelijkste manier om je WordPress versie, thema en plugins te updaten, is via Dashboard > Updates. Vink aan welke updates je wilt uitvoeren en klik op de knop “Plugins Bijwerken”. Dit werkt hetzelfde met thema updates. Let wel even op de compatibiliteit met je WordPress versie. Zijn er veel plugins waarvan de compatibiliteit onbekend is? Wacht dan even met updaten. Bij een nieuwe WordPress versie komen plugins altijd snel met een nieuwe update.

Wordpress versie updaten

Wanneer je de WordPress versie moet updaten zie je bij je Dashboard daar al een melding van staan. Er wordt regelmatig gecontroleerd door WordPress of er een nieuwe update is. Ook is het mogelijk om bij problemen de WordPress versie opnieuw te updaten.

Wordpress bijwerken naar een nieuwe versie

Je kunt ook handmatig je updates uitvoeren, maar voor beginners zou ik dit niet aanraden.

Hoe update je een door jou aangepast WordPress thema?

astra child theme generator copy

Soms is het nodig om aanpassingen te maken via code in jouw WordPress thema. Hier gebruik je een child theme voor. Op die manier gaan jouw wijzigingen niet verloren wanneer je het hoofdthema bijwerkt. Het handigste is om voordat je een website gaat bouwen gelijk een child theme te installeren. Er zijn diverse thema’s die zelf al een child theme aanbieden. Astra genereert bijvoorbeeld een child theme voor jou die je vervolgens kunt uploaden bij Weergave > Thema’s > Nieuw thema toevoegen. Activeer het child thema en that’s it! Je kunt nu je gewenste aanpassingen uitvoeren op je child thema. Wanneer je update ben je dankzij je child thema je wijzigingen niet kwijt.

Heb je al een website gebouwd met alleen het hoofdthema? Test dan eerst je child thema op je staging website zodat je zeker weet dat alles zonder problemen werkt.

Samenvatting

Het is belangrijk om je WordPress website regelmatig te updaten. Niet geüpdatet websites zijn namelijk kwetsbaar voor hackers. Hoe update je veilig je WordPress website? Het is niet moeilijk, maar zoals zo vaak is een goede voorbereiding is het halve werk. Het is erg belangrijk om updates op een goede manier uit te voeren zodat je problemen voorkomt. Zorg dat je een staging website hebt waarop je updates kunt testen. Voordat je gaat updaten, is het aan te raden om altijd even een backup te maken. Breekt er iets na het updaten op je website, dan kun je altijd de backup weer terug zetten.

Update je WordPress website veilig met deze tips pinterest afbeelding

Lees meer van de blog

6 visitekaartjes trends voor 2020
Grafisch vormgeving

6 visitekaartjes trends voor 2020

Het nieuwe jaar is begonnen! Een goed moment om eens kritisch te kijken naar je huisstijl en website. Zijn er nog dingen die verbeterd kunnen worden? Zijn er uitingen die een beetje verouderd zijn en toe zijn aan een update? Is dat het geval dan is het natuurlijk altijd goed om op de hoogte te

De beste gratis wordpress thema's
Wordpress

De beste gratis WordPress thema’s + hoe je een thema kunt installeren

Je bent op zoek naar een goed WordPress thema, maar je wilt er liever niet voor betalen? Dan heb je heb je geluk, want dankzij fantastische WordPress developers zijn er een aantal goede gratis WordPress thema’s beschikbaar. In dit artikel bespreken we 6 goede WordPress thema’s die ook nog eens gratis zijn. Ook leggen we uit

Houdt jouw Wordpress website veilig met deze 6 tips
Wordpress

Hoe houd je je WordPress website veilig? 6 maatregelen die je nu kunt nemen om jouw website te beveiligen

WordPress is een enorm populair CMS. Vele websites gebruiken het, zo ook onze website. Veel website eigenaren staan er echter niet bij stil dat WordPress, mede door zijn populariteit, gevaren met zich meebrengt. Onbeveiligde WordPress websites zijn een gewillig slachtoffer voor hackers en kwaadwillenden. Het is daarom van essentieel belang je website goed te beveiligen.

Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen
Grafisch vormgeving

Hoe je mockups kunt gebruiken om producten te verkopen

Een goede foto is het halve werk, maar wil je van elk product goede, professionele foto’s laten maken dan kan dat nogal prijzig zijn. Heb jij een webshop en beschik je over een klein budget? Dan kun je mockups gebruiken om je producten op een professionele manier te presenteren. Ik leg je in deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top