Het is een terugkerend klusje: je WordPress website up-to-date houden. Elke WordPress website heeft onderhoud nodig om veilig te blijven. Zo voorkomt regelmatig updaten o.a. dat hackers gemakkelijker toegang krijgen tot je website door niet geüpdatet plugins of thema’s. Hoewel het updaten van WordPress niet moeilijk is, moet je wel het e.e.a. hierover weten. Hoe update je veilig je WordPress website? Waarom is het belangrijk dat je regelmatig je website update? Ik deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het updaten van je WordPress website.
Hoe update je veilig je WordPress website?
Een belangrijk onderdeel van het veilig updates uitvoeren op je website is het maken van een backup. Gaat er iets mis, dan heb je altijd een backup achter de hand die je kunt terugzetten. Het kan namelijk voorkomen dat er door een update een plugin conflict ontstaat waardoor je website breekt. Heb je geen back up dan heb je dus een probleem. Daarnaast is het aan te raden om elke grotere update even te testen voordat je hem ook update op je live website.
Er zijn een aantal mogelijkheden om je website te backuppen. Sommige hosting bedrijven hebben de mogelijkheden om al dan niet automatisch een backup voor je te maken. Dit is de meest simpele manier. Biedt jouw hosting deze functie niet aan? Dan zul je zelf de backup moeten regelen. Dit kun je o.a. doen door een back up plugin te installeren op je WordPress website. Een voorbeeld van zo’n plugin is UpDraft Plus.
Om updates te testen moet je een testomgeving hebben. Veel hosting bedrijven bieden een zogenoemde staging functionaliteit aan. Hierbij maak je eigenlijk een kopie van je website aan die niet toegankelijk is voor je bezoekers. Hier kun je dan updates testen voordat je ook bij je live website de updates gaat uitvoeren. Voor kleinere updates hoeft dit niet, maar voor grotere updates is dit wel echt aan te raden.
Waarom moet je je WordPress website updaten?
In de inleiding haalde ik de belangrijkste reden al aan: veiligheid. Onderdeel van het veilig houden van je WordPress website is updaten. Een WordPress website die niet wordt geüpdatet is namelijk onveilig en kwetsbaar voor kwaadwillenden. Veel kleinere updates zijn beveiligingsupdates die dus zwakke code verbeteren. Daarnaast is comptabiliteit ook een reden. Thema’s worden ook bijgewerkt om te zorgen dat deze compatibel blijft met de nieuwste versie van WordPress. Als je WordPress update moet je altijd zorgen dat de nieuwste versie van WordPress is geïnstalleerd wanneer je je thema bijwerkt. Een derde en laatste reden is dat je ook wilt gebruik wilt maken van de laatste technieken en technische snufjes. Bij grotere updates krijg je ook vaak nieuwe functionaliteiten en die wil je natuurlijk niet missen!
Welke soorten updates zijn er?
WordPress kent 3 verschillende onderdelen die regelmatig geüpdatet dienen te worden.
- WordPress zelf
- Je WordPress thema
- Plugins
Daarnaast maken we nog onderscheidt tussen major en minor releases. Een major release is bijvoorbeeld een plugin met een versie nummer van 4.1. Dit zijn vaak grote updates waarbij er grotere veranderingen aan de plugin. Een minor release is dan een versie nummer met 4.1.2. Dit zijn kleinere updates waarbij vaak de kleinere problemen worden opgelost.
Hoe snel moet je een update uitvoeren?
Zoals gezegd bevatten de kleinere updates (dus die met een versienummer als 4.1.2) beveiliging updates. Het is verstandig deze zo snel mogelijk te installeren. De kans dat er wat breekt is bij dit soort updates kleiner. Bij de grotere updates raad ik altijd aan om eventjes te wachten. Bij grotere updates kan er wel eens een foutje zitten waardoor er iets breekt. Vaak komt er na enige tijd een kleinere update die eventuele problemen oplost. Als een grotere update al een tijdje geen kleine update krijgt, dan kun je deze met een gerust hart installeren.
Maak gebruik van een test omgeving
Meestal gaat er niets mis met het updaten van WordPress, thema’s en plugins, maar om daar zeker van te zijn kun je het beste een test omgeving oftewel een staging website gebruiken. Dit is een identieke kopie van je website die niet zichtbaar is voor bezoekers. Werkt er iets wel of niet op je staging site? Dan zal dit ook het geval zijn voor je live website.
De grote vraag is natuurlijk hoe je zo’n test website opzet. Het makkelijkst is wanneer je hosting deze functie aanbiedt. Ik maak zelf gebruik van SiteGround. SiteGround heeft de mogelijkheid om met een paar klikken zo’n test omgeving op te zetten. Test de updates uit op je staging website. Vervolgens kun je bij SiteGround met 1 klik een ‘Full Deploy’ doen waarbij de staging website gekopieerd wordt naar jouw live website. Op die manier ben je er van verzekerd dat je updates installeert zonder problemen.
Heeft je hosting geen staging functionaliteit? Dan is het een optie om een staging plugin te gebruiken. Een staging plugin waar ik zelf goede ervaringen mee heb is WP Staging. Hier zet je met een paar klikken binnen WordPress een staging website op.
Een derde mogelijkheid is om handmatig een staging website op te zetten. Dit is voor beginners vrij ingewikkeld, dus deze methode zou ik niet echt aanraden tenzij je weet wat je doet.
Updates uitvoeren
De makkelijkste manier om je WordPress versie, thema en plugins te updaten, is via Dashboard > Updates. Vink aan welke updates je wilt uitvoeren en klik op de knop “Plugins Bijwerken”. Dit werkt hetzelfde met thema updates. Let wel even op de compatibiliteit met je WordPress versie. Zijn er veel plugins waarvan de compatibiliteit onbekend is? Wacht dan even met updaten. Bij een nieuwe WordPress versie komen plugins altijd snel met een nieuwe update.
Wanneer je de WordPress versie moet updaten zie je bij je Dashboard daar al een melding van staan. Er wordt regelmatig gecontroleerd door WordPress of er een nieuwe update is. Ook is het mogelijk om bij problemen de WordPress versie opnieuw te updaten.
Je kunt ook handmatig je updates uitvoeren, maar voor beginners zou ik dit niet aanraden.
Hoe update je een door jou aangepast WordPress thema?
Soms is het nodig om aanpassingen te maken via code in jouw WordPress thema. Hier gebruik je een child theme voor. Op die manier gaan jouw wijzigingen niet verloren wanneer je het hoofdthema bijwerkt. Het handigste is om voordat je een website gaat bouwen gelijk een child theme te installeren. Er zijn diverse thema’s die zelf al een child theme aanbieden. Astra genereert bijvoorbeeld een child theme voor jou die je vervolgens kunt uploaden bij Weergave > Thema’s > Nieuw thema toevoegen. Activeer het child thema en that’s it! Je kunt nu je gewenste aanpassingen uitvoeren op je child thema. Wanneer je update ben je dankzij je child thema je wijzigingen niet kwijt.
Heb je al een website gebouwd met alleen het hoofdthema? Test dan eerst je child thema op je staging website zodat je zeker weet dat alles zonder problemen werkt.
Samenvatting
Het updaten van je WordPress website is een terugkerende klus. Websites hebben tenslotte nu eenmaal onderhoud nodig. Niet geüpdatet websites zijn namelijk kwetsbaar voor hackers. Hoe update je veilig je WordPress website? Het is niet moeilijk, maar zoals zo vaak is een goede voorbereiding is het halve werk. Het is erg belangrijk om updates op een goede manier uit te voeren zodat je problemen voorkomt. Zorg dat je een staging website hebt waarop je updates kunt testen. Voordat je gaat updaten, is het aan te raden om altijd even een backup te maken. Breekt er iets na het updaten op je website, dan kun je altijd de backup weer terug zetten.
Meer weten over WordPress onderhoud? Check dan mijn WordPress onderhoud e-book en leer hoe jij je WordPress website kunt onderhouden.