Veel voorkomende webdesign termen uitgelegd

Kom je regelmatig website design termen tegen die je niet kent? In deze blog behandel ik een aantal veelvoorkomende webdesign termen.
Veel voorkomende webdesign termen uitgelegd

In dit artikel

Veel voorkomende webdesign termen uitgelegd

Elk vak heeft zijn eigen jargon. Zo ook grafisch vormgeving en webdesign. Of je nu zelf een website bouwt of een website voor je laat bouwen, het is erg handig om een aantal webdesign termen te kennen. Ooit gehoord van alt text, domeinnaam, responsive design en/of SEO en geen idee wat deze webdesign termen betekenen? Geen nood! Dit zijn veel voorkomende webdesign termen.

Alt text

Alt text wordt ook wel alt-tag genoemd. Dit is een omschrijvende tekst die je een afbeelding geeft. Mocht de afbeelding niet laden dan wordt de tekst zichtbaar. Op die manier weet de gebruiker toch wat de afbeelding in zou moeten houden. Daarnaast is het goed voor SEO, omdat zoekmachines aan de hand van keywords en de omschrijving van de afbeelding begrijpen wat de afbeelding inhoudt. Als laatste wordt een alt text ook gebruikt voor blinden en slechtzienden. De alt text wordt opgelezen door hun reader waardoor men weet wat de afbeelding inhoudt.

Bestandsformaten

Er zijn verschillende bestandsformaten die je kunt gebruiken op je website. De meest voorkomende zijn .jpg en .png, maar ook .gif en .svg kunnen worden gebruikt. In mijn uitleg over logo bestanden ga ik dieper op alle bestandsformaten in en behandel ik ook .jpg, .png, .gif en .svg.

Browser

Met een browser kun je webpagina’s bekijken. Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox zijn allemaal bekende voorbeelden van browsers.

CMS

CMS staat voor Content Management System. Met een CMS kun je een website bouwen. Bekende voorbeelden van een CMS zijn WordPress, Joomla en Squarespace.

Content

Een veelgehoorde term is content. Content is de inhoud van een website. Teksten, artikelen, producten en video’s zijn allemaal voorbeelden van content op een website.

CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheet. Met CSS zorg je voor de styling van je website. Het fijne van CSS is dat je dit niet alleen kan doen per pagina, maar ook over de gehele website. Wil je dat alle knoppen een groene kleur hebben? Dat regel je met CSS.

Domein

Dit is de naam en locatie van je website. In mijn geval is dit dus www.birdiedesign.nl. Een domein bestaat uit 3 onderdelen:

  • Subdomein: www, dus www.domeinnaam.nl
  • Domein: birdiedesign, dus www.birdiedesign.nl
  • Top level domein: .nl, .com, .eu, .org, enzovoort.

Favicon

Een favicon is het kleine icoontje dat je kunt zien in de adresbalk van je browser. Vaak is dit een kleine versie van het logo. Een favicon is ook zichtbaar bij je browser geschiedenis en bookmarks. Ook is een favicon zichtbaar bij je zoekresultaten in Google op voorwaarde natuurlijk dat de desbetreffende website een favicon heeft ingesteld.

Headings

Headings gebruik je voor de titels en kopjes op je website. Dit gebruik je in de code van je website en laat ook een hiërarchie zien in je titels en kopjes. Headings gaan van H1 t/m H6. In de praktijk gebruik je meestal H1 t/m H3. Elke pagina op je website kan slechts 1 H1 tag hebben. De overige H tags kunnen onbeperkt gebruikt worden, maar let hierbij dus wel op de hiërarchie. Gebruik dus niet eerst H2, dan H3 en H4, om weer terug te gaan naar H2.

Hexcode

Een hexcode is een kleurcode die je in je HTML en/of CSS kunt gebruiken om een bepaald element een kleur te geven.

HTML

HTML staat voor HyperText Markup Language. Dit is de basis script-taal waarmee websites wordt gebouwd. Het zorgt ervoor dat de code wordt vertaald naar een interface met opmaak.

HTTP / HTTPS

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is een protocol om informatie over het internet te versturen. Bij HTTPS staat de ‘S’ voor Secure. Dit is dus een beveiligde verbinding waarbij gegevens versleuteld worden en niet kunnen gelezen worden door buitenstaanders en kwaadwillenden in tegen stelling tot HTTP.

Navigatie

Navigatie is het menu op een website. Dit is dus een serie links die vaak bovenaan een website te zien zijn.

Plugin

Een plugin is een stukje software die een bepaalde functionaliteit aan je website toevoegt. Plugins worden vaak gebruikt bij een CMS, zoals bijvoorbeeld WordPress. Er zijn plugins waarmee je contactformulieren kunt maken, om je te helpen met SEO, om een webshop te bouwen, om je website te beschermen tegen spam, enzovoort.

Responsive design

Met responsive design wordt simpelweg de mobiel vriendelijkheid van een website aangeduid. Op welk scherm je je website ook bekijkt; hij moet overal goed werken. Tegenwoordig is responsive design simpelweg de standaard en iets waar je al lang niet meer omheen kunt.

Retina schermen

Apple producten hebben allemaal Retina schermen. Deze schermen zijn scherper en helderder dan andere schermen. Hier moet je ook rekening mee houden als je een website bouwt. Een afbeelding van 72 dpi kan er wat onscherp en pixelig uit zien, daarom wordt aangeraden om voor afbeeldingen 144 dpi te gebruiken.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie is belangrijk omdat je, wanneer goed toegepast, je goed gevonden wordt op Google en dus zo veel mogelijk verkeer naar je website leidt. Dit is nogal aan regels gebonden. Niemand weet het precieze algoritme wat Google gebruikt inhoud, maar het gaat er om dat je een zo eerlijk mogelijke website maakt. Dit houdt in dat je je niet in laat met zogenoemde Black Hat SEO technieken. Keyword stuffing is daar een voorbeeld van. Aan SEO kun je heel wat artikelen wijden, maar de beste tip die ik je kan geven is doe goed research. Toch te moeilijk? Huur dan een betrouwbare professional in.

Sitemap

Er zijn 2 soorten sitemaps: een xml sitemap die bedoeld is voor zoekmachines, en een sitemap voor bezoekers. Dit is in principe een overzicht van alle pagina’s op je website.

Slider

Een slider is een roterende banner met afbeeldingen. Vaak wordt een slider zo geconfigureerd dat hij automatisch begint zodra je de website bezoekt.

SSL

Een SSL certificaat zorg voor de ‘S’ in HTTPS. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een SSL certificaat versleuteld gegevens zodat ze niet kunnen gelezen worden door kwaadwillenden. Zeker wanneer je een contactformulier op je website hebt (en welke website heeft dat niet?), kun je niet zonder een SSL certificaat.

Je kunt herkennen of een website een SSL certificaat heeft. Bovenaan je browser ziet je dan naast de URL een slotje en/of https staan. Als alles netjes via SSL draait is het slotje groen. Zo niet, dan kan het zo zijn (vaak bijv. plaatjes).

URL Slug

Een url is het exacte adres van een specifieke pagina of blog post op je website. Een slug is wat er na .nl of .com komt. In het geval van deze pagina is de slug veel-voorkomende-webdesign-termen-uitgelegd.

Dit waren ze dan: veel voorkomende webdesign termen Hopelijk helpt deze uitleg je om beter te communiceren met je webdesigner. Het is tenslotte prettig om te weten wat er allemaal gebeurt en waar je webdesigner het over heeft. Weet jij nog veel andere veel voorkomende webdesign termen die ik niet hebt genoemd? Laat het me weten dan voeg ik ze natuurlijk toe aan deze blog.

Lees ook: 10 grafische termen uitgelegd voor niet-ontwerpers.

Veel voorkomende webdesign termen uitgelegd pinterest afbeelding

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.