Elk vak heeft zijn eigen jargon. Zo ook grafisch vormgeving en webdesign. Of je nu zelf een website bouwt of een website voor je laat bouwen, het is erg handig om een aantal webdesign termen te kennen. Ooit gehoord van alt text, domeinnaam, responsive design en/of SEO en geen idee wat deze webdesign termen betekenen? Geen nood! Dit zijn veel voorkomende webdesign termen.
Alt text
Alt text wordt ook wel alt-tag genoemd. Dit is een omschrijvende tekst die je een afbeelding geeft. Mocht de afbeelding niet laden dan wordt de tekst zichtbaar. Op die manier weet de gebruiker toch wat de afbeelding in zou moeten houden. Daarnaast is het goed voor SEO, omdat zoekmachines aan de hand van keywords en de omschrijving van de afbeelding begrijpen wat de afbeelding inhoudt. Als laatste wordt een alt text ook gebruikt voor blinden en slechtzienden. De alt text wordt opgelezen door hun reader waardoor men weet wat de afbeelding inhoudt.
Bestandsformaten
Er zijn verschillende bestandsformaten die je kunt gebruiken op je website. De meest voorkomende zijn .jpg en .png, maar ook .gif en .svg kunnen worden gebruikt. In mijn uitleg over logo bestanden ga ik dieper op alle bestandsformaten in en behandel ik ook .jpg, .png, .gif en .svg.
Browser
Met een browser kun je webpagina’s bekijken. Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox zijn allemaal bekende voorbeelden van browsers.
CMS
CMS staat voor Content Management System. Met een CMS kun je een website bouwen. Bekende voorbeelden van een CMS zijn WordPress, Joomla en Squarespace.
Content
Een veelgehoorde term is content. Content is de inhoud van een website. Teksten, artikelen, producten en video’s zijn allemaal voorbeelden van content op een website.
CSS
CSS staat voor Cascading Style Sheet. Met CSS zorg je voor de styling van je website. Het fijne van CSS is dat je dit niet alleen kan doen per pagina, maar ook over de gehele website. Wil je dat alle knoppen een groene kleur hebben? Dat regel je met CSS.
Domein
Dit is de naam en locatie van je website. In mijn geval is dit dus www.birdiedesign.nl. Een domein bestaat uit 3 onderdelen:
- Subdomein: www, dus www.domeinnaam.nl
- Domein: birdiedesign, dus www.birdiedesign.nl
- Top level domein: .nl, .com, .eu, .org, enzovoort.
Favicon
Een favicon is het kleine icoontje dat je kunt zien in de adresbalk van je browser. Vaak is dit een kleine versie van het logo. Een favicon is ook zichtbaar bij je browser geschiedenis en bookmarks. Ook is een favicon zichtbaar bij je zoekresultaten in Google op voorwaarde natuurlijk dat de desbetreffende website een favicon heeft ingesteld.
Headings
Headings gebruik je voor de titels en kopjes op je website. Dit gebruik je in de code van je website en laat ook een hiërarchie zien in je titels en kopjes. Headings gaan van H1 t/m H6. In de praktijk gebruik je meestal H1 t/m H3. Elke pagina op je website kan slechts 1 H1 tag hebben. De overige H tags kunnen onbeperkt gebruikt worden, maar let hierbij dus wel op de hiërarchie. Gebruik dus niet eerst H2, dan H3 en H4, om weer terug te gaan naar H2.
Hexcode
Een hexcode is een kleurcode die je in je HTML en/of CSS kunt gebruiken om een bepaald element een kleur te geven.
HTML
HTML staat voor HyperText Markup Language. Dit is de basis script-taal waarmee websites wordt gebouwd. Het zorgt ervoor dat de code wordt vertaald naar een interface met opmaak.
HTTP / HTTPS
HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is een protocol om informatie over het internet te versturen. Bij HTTPS staat de ‘S’ voor Secure. Dit is dus een beveiligde verbinding waarbij gegevens versleuteld worden en niet kunnen gelezen worden door buitenstaanders en kwaadwillenden in tegen stelling tot HTTP.
Navigatie
Navigatie is het menu op een website. Dit is dus een serie links die vaak bovenaan een website te zien zijn.
Plugin
Een plugin is een stukje software die een bepaalde functionaliteit aan je website toevoegt. Plugins worden vaak gebruikt bij een CMS, zoals bijvoorbeeld WordPress. Er zijn plugins waarmee je contactformulieren kunt maken, om je te helpen met SEO, om een webshop te bouwen, om je website te beschermen tegen spam, enzovoort.
Responsive design
Met responsive design wordt simpelweg de mobiel vriendelijkheid van een website aangeduid. Op welk scherm je je website ook bekijkt; hij moet overal goed werken. Tegenwoordig is responsive design simpelweg de standaard en iets waar je al lang niet meer omheen kunt.
Retina schermen
Apple producten hebben allemaal Retina schermen. Deze schermen zijn scherper en helderder dan andere schermen. Hier moet je ook rekening mee houden als je een website bouwt. Een afbeelding van 72 dpi kan er wat onscherp en pixelig uit zien, daarom wordt aangeraden om voor afbeeldingen 144 dpi te gebruiken.
SEO
SEO staat voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie is belangrijk omdat je, wanneer goed toegepast, je goed gevonden wordt op Google en dus zo veel mogelijk verkeer naar je website leidt. Dit is nogal aan regels gebonden. Niemand weet het precieze algoritme wat Google gebruikt inhoud, maar het gaat er om dat je een zo eerlijk mogelijke website maakt. Dit houdt in dat je je niet in laat met zogenoemde Black Hat SEO technieken. Keyword stuffing is daar een voorbeeld van. Aan SEO kun je heel wat artikelen wijden, maar de beste tip die ik je kan geven is doe goed research. Toch te moeilijk? Huur dan een betrouwbare professional in.
Sitemap
Er zijn 2 soorten sitemaps: een xml sitemap die bedoeld is voor zoekmachines, en een sitemap voor bezoekers. Dit is in principe een overzicht van alle pagina’s op je website.
Slider
Een slider is een roterende banner met afbeeldingen. Vaak wordt een slider zo geconfigureerd dat hij automatisch begint zodra je de website bezoekt.
SSL
Een SSL certificaat zorg voor de ‘S’ in HTTPS. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een SSL certificaat versleuteld gegevens zodat ze niet kunnen gelezen worden door kwaadwillenden. Zeker wanneer je een contactformulier op je website hebt (en welke website heeft dat niet?), kun je niet zonder een SSL certificaat.
Je kunt herkennen of een website een SSL certificaat heeft. Bovenaan je browser ziet je dan naast de URL een slotje en/of https staan. Als alles netjes via SSL draait is het slotje groen. Zo niet, dan kan het zo zijn (vaak bijv. plaatjes).
URL Slug
Een url is het exacte adres van een specifieke pagina of blog post op je website. Een slug is wat er na .nl of .com komt. In het geval van deze pagina is de slug veel-voorkomende-webdesign-termen-uitgelegd.
Dit waren ze dan: veel voorkomende webdesign termen Hopelijk helpt deze uitleg je om beter te communiceren met je webdesigner. Het is tenslotte prettig om te weten wat er allemaal gebeurt en waar je webdesigner het over heeft. Weet jij nog veel andere veel voorkomende webdesign termen die ik niet hebt genoemd? Laat het me weten dan voeg ik ze natuurlijk toe aan deze blog.
Lees ook: 10 grafische termen uitgelegd voor niet-ontwerpers.