Maak je WordPress website sneller met een cache plugin

maak-je-wordpress-website-sneller-met-WP-Rocket
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Als je deze blog al wat langer leest, dan weet je inmiddels dat snelheid belangrijk is voor het succes van je website. Er zijn diverse manieren om een WordPress website sneller te maken. De voornaamste manier is om gebruik te maken van een cacheing plugin. Na diverse plugins uitgeprobeerd te hebben, ben ik nu erg tevreden met WP Rocket. In deze tweedelige serie vertel ik je waarom het belangrijk is een cache plugin te gebruiken. Maak je WordPress website sneller met een cache plugin!

Maak je WordPress website sneller met een cache plugin

Wellicht vraag je je af wat een cacheing plugin überhaupt is. Elke pagina die op jouw website bezocht wordt, doet een verzoek aan de server. De server verwerkt dat verzoek om vervolgens een eindresultaat te sturen naar de browser van de gebruiker. Het eindresultaat is de website met alle bestanden, functies en elementen. Denk hierbij dus aan kopteksten, afbeeldingen, video’s, menu’s en blogs. Omdat de server al deze verzoeken moet verwerken, duurt het even voordat de volledige pagina te zien is. Zeker als je een grote website hebt.

Een cache plugin laat de server bepaalde bestanden opslaan. Daardoor kan het dezelfde inhoud onthouden en dupliceren die het in het verleden heeft verstuurd. Dit zorgt ervoor dat de pagina’s op je website veel sneller worden geladen, want al die informatie komt dus uit het cache. De cacheing plugin zorg er dus voor dat er minder werk verricht moet worden voordat een pagina geladen wordt.

Waarom is snelheid van een website belangrijk?

Een belangrijke factor in het succes van een website is dus snelheid. Duurt het laden van een pagina te lang, dan is de kans groot dat je bezoekers afhaken. Als het langer duurt dan 4 seconden om een pagina te laden, dan raak je al een kwart van de bezoekers kwijt. Deze infographic van Kissmetrics laat mooi hoe laadtijden een impact hebben op je website.

Daarnaast is snelheid ook van invloed op je SEO (zoekmachine optimalisatie). Snellere websites bieden een betere gebruikerservaring en worden hoger gerankt door Google.

Snelheid testen

Voordat je aan de slag gaat met een cache plugin moet je natuurlijk eerst weten hoe snel je website nu is. Er zijn diverse websites om dit te testen. Het is verstandig je website niet bij slechts 1 website te testen. Daarnaast is het ook aan te raden om je website meerdere keren te testen om zo tot een gemiddelde te komen. Daarnaast is het belangrijk dat je niet bent ingelogd op je WordPress website. Tenslotte is het goed invullen van je website adres ook van belang. Hiermee bedoel ik dat wanneer er in jouw url geen ‘www’ voorkomt je deze ook niet bij de test moet invullen. Hetzelfde geld voor https en http. Doe je dit wel dan moet er eerst een redirect uitgevoerd worden naar de correcte url. Dit zorgt voor vertraging, dus je krijgt in dat geval geen accuraat beeld van je werkelijke snelheid.

De websites die ik zou aanraden zijn:

Wel moet er een kanttekening geplaatst worden bij Google PageSpeed Insights. Hoewel dit absoluut een goede tool kan zijn om problemen op te sporen, moet je wel weten hoe je de resultaten moet lezen. Het perfecte cijfer is namelijk een mythe. Sommige dingen die PageSpeed Insights aangeeft zijn niet haalbaar. Als je bijvoorbeeld scripts gebruikt die niet op jouw eigen server staan, dan kun je dit nooit optimaliseren. Je bent dan afhankelijk van de server waar die scripts op staan. Een voorbeeld hiervan zijn de fonts die je kunt gebruiken van Google Fonts.

WP Rocket heeft zelf hier ook een aantal interessante artikelen over: How to address Google PageSpeed Insights en Why you shouldn’t care about Google PageSpeed Insights zijn aanraders om even door te nemen.

Plugins: betaald vs gratis

Er zijn nogal wat cache plugins te vinden. Een populaire plugin is bijvoorbeeld WP Super Cache van het bedrijf dat achter WordPress zelf zit. Daarnaast is waarschijnlijk de bekendste plugin W3 Total Cache. Beiden zijn prima gratis plugins, maar toch geef ik zelf inmiddels de voorkeur aan betaalde WP Rocket. Voornaamste reden is dat WP Rocket simpeler in elkaar steekt dan W3 Total Cache. W3 Total Cache heeft ontzettend veel mogelijkheden, maar het instellen is best tricky. Zeker voor beginners. WP Rocket is een stuk gebruiksvriendelijker. Ik heb alle plugins zelf uitgeprobeerd, maar vond WP Rocket het prettigst werken. Daarnaast is het prettig dan WP Rocket ook behoorlijke documentatie biedt die relatief makkelijk te begrijpen is.

Welke plugin voor jouw situatie het beste is, hangt af hoeveel je ervaring hebt zodat je weet wat je doet. Als je een echte developer bent dan zal W3 Total Cache een prima oplossing zijn. Wil je echt geen geld uitgeven, maar toch een simpele cache plugin hebben? Dan is WP Super Cache een optie. Toch zou ik ten allen tijde WP Rocket aanraden vanwege de uitgebreide mogelijkheden gecombineerd met het gebruikersgemak van de plugin.

Resultaten WP Rocket

Natuurlijk gaat het om de resultaten. Hoeveel sneller wordt deze website met WP Rocket. Recentelijk heb ik de website van MDRN HOME een update gegeven. Hierbij heb ik ook de snelheid aangepakt. De afbeeldingen waren al geoptimaliseerd, maar er is geen cache plugin of CDN geïnstalleerd. Dit zijn de resultaten zonder cache plugin:

resultaten GTMetrix met WP Rocket
GTMetrix testresultaten zonder WP Rocket
resultaten Pingdom zonder WP Rocket
Testresultaten van Pingdom zonder WP Rocket

Een webshop met veel producten is altijd een zware website, maar zoals je kunt zien was de laadtijd van de website slecht. Bij GTmetrix scoorde de website zelfs een F. Pingdom is ietsje positiever met een C, maar de laadtijden zijn echt te lang. Dit zijn de resultaten met WP Rocket geïnstalleerd, met CDN en met de meeste functies aan:

test resultaten van GTMetrix met cache plugin WP Rocket
De resultaten van GTmetrix met WP Rocket geactiveerd en ingesteld
maak je wordpress website sneller met een cache plugin test resultaat Pingdom
De testresultaten van Pingdom met WP Rocket en een CDN

Zoals je ziet is er sprake van een flinke verbetering. Door alle opties aan te vinken wordt de website een stuk sneller. Naast de plugin maak ik ook gebruik van een CDN. Mijn hosting SiteGround biedt dit namelijk gratis aan. Niet alleen een cache plugin maakt je website namelijk sneller, ook je hosting en het gebruik van een Content Delivery Network dragen hier flink aan bij. Daarnaast biedt SiteGround ook server level cacheing aan. Ook dit helpt allemaal om de snelheid te verbeteren.

In het vervolg van deze tweedelige serie laat ik je zien hoe je WP Rocket kunt instellen om een snellere website te krijgen. Ook komt het gebruik van een CDN aan bod en waarom de keuze van je hosting ook een verschil kan maken. Het tweede deel van ‘Maak je WordPress website sneller met een cache plugin’ staat volgende week woensdag online.

Je WordPress website sneller maken met een cache plugin Pinterest afbeelding

Deel dit blog artikel op social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Misschien vind je dit ook interessant

Webdesign trends in 2021
Website Design
BirdieDesign

Webdesign trends in 2021

Welke webdesign trends gaan we zien in 2021? Vorige week schreef ik al een blog over de logo ontwerp trends van 2021. In de webdesign trends van 2021 zien we een overlap van bepaalde logo ontwerp trends. Ook zien we

Lees meer »
de logo design trends van 2021
Logo ontwerp
BirdieDesign

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf.

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top