Webdesign trends voor 2023

Elk jaar kijk ik naar de trends op het gebied van logo en webdesign. Wat kunnen we in 2023 verwachten? Dit zijn de belangrijkste webdesign trends voor 2023.
webdesign trends voor 2023

In dit artikel

Webdesign trends voor 2023

Elk nieuw jaar kijk ik naar de trends op het gebied van logo en webdesign. Ook in 2023 gaat er op het gebied van website design weer het e.e.a. veranderen. Zo wordt toegankelijkheid voor gebruikers met een beperking een erg belangrijk thema. Hoewel minimalisme nog steeds een rol speelt, zien we dat het weer een beetje gekker mag met de Y2K trend. Ook mag typografie wat creatiever. Dit zijn de belangrijkste webdesign trends voor 2023.

De belangrijkste van de webdesign trends voor 2023: Accessibility

belangrijkste webdesign trends voor 2023 - accessibility

We beginnen meteen bij de meest belangrijkste van alle webdesign trends van 2023 en de jaren hierna. Ik wil het eigenlijk niet eens een trend noemen, want dit is een blijvende criteria waar alle websites in de toekomst aan zullen moeten voldoen. Niet alleen voor 2023, maar ook de komende jaren gaat “accessibility” een steeds grotere rol spelen. Op dit moment is het alleen nog verplicht voor overheidswebsites, maar daar gaat in de loop van de tijd verandering in komen. Vanaf 28 juni 2025 is een toegankelijke website namelijk ook verplicht voor alle digitale diensten en producten. Let wel dat dit alleen geldt voor nieuwe websites die vanaf die datum worden gelanceerd. Daarnaast worden er uitzonderingen gemaakt voor kleine ondernemingen. Toch kun je maar beter nu alvast rekening houden met de toekomst aangezien Google ook hier op gaat letten.

Waar moet je aan denken als je je eigen website toegankelijker voor mensen met een handicap wilt maken? Er zijn een aantal eenvoudige aanpassingen:

  • Goede pagina titels die kort omschrijven waar de pagina over gaat. Elke pagina titel moet ook anders zijn dan de titels van al je andere pagina’s.
  • De alt teksten van je afbeeldingen invullen. Ook dit moet een korte, beschrijvende tekst zijn van de afbeelding.
  • Elke pagina heeft een koptitel. Dit is de h1 tag en mag slechts 1 keer voorkomen.
  • Een goede structuur van je kopjes: van h1 t/m h6. Zie ook de afbeelding hieronder voor een correcte structuur.
  • Kleur contrast: Een hoog contrast (bijvoorbeeld donkere tekst op een lichte achtergrond of heldere tekst op een donkere achtergrond) is vereist voor sommige mensen met visuele beperkingen, waaronder veel ouderen die door het ouder worden hun contrastgevoeligheid verliezen. Een goede tool om dit te checken is de Color Contrast Checker van Coolors.
Structuur van je koptitels
Bron: W3C

Waarschijnlijk valt het je op dat veel van deze tips ook belangrijk zijn voor je SEO. Vaak zijn dit soort “best practices” op meerdere vlakken goed voor je website. Meer weten over website accessibility? Op de website van W3C is veel informatie en nog meer tips te vinden.

Nostalgie met de Y2K trend

y2k website design trend van 2023

In de inleiding haalde ik het al aan: het mag allemaal wat gekker en expressiever. De Y2K trend is al tijdje gaande, maar ook in 2023 is deze nog steeds erg relevant. Love it or hate it: opvallend is het zeker wel. Het geeft je website een speels karakter. Een vrolijke trend met een vleugje nostalgie.

Wat is de Y2K trend? Y2K verwijst naar vroege jaren van het millennium. In de afgelopen jaren zien we een heropleving van de stijl uit de vroege jaren 2000 in alles, van mode tot muziek, interieurontwerp en zelfs kunst. Die trend sijpelt ook door in website design.

Hoe kun je de Y2K trend toepassen op het webdesign van jouw website? Onder andere door heldere, heftige kleuren te gebruiken (denk aan felroze, metallic, paars en geel), en de look van het Flash-tijdperk en clip art te gebruiken. Wat we ook in 2023 veel gaan zien is het gebruik van pixelvorming. In de begintijd van computers was elk beeld nogal pixelachtig (denk ook aan de oude Mario games). Binnen de Y2K trend maakt pixelvorming een heropleving mee. Steeds meer ontwerpers gebruiken pixelvorming gebruikt in lettertypen, pictogrammen en afbeeldingen.

Nadeel van deze webdesign trend is dat het al snel erg veel wordt. Je kunt er ook voor kiezen om 1 element toe te passen en de rest van je website wat gematigder en rustiger te houden.

De minimalistische trend is nog niet voorbij

Ondanks de Year2K trend en het feit dat we langzaamaan weggaan van “less is more” naar “more is more” is de minimalistische trend zeker nog niet voorbij. De bombastische look is namelijk niet voor ieder bedrijf geschikt.

Als je de afgelopen jaren überhaupt met webdesign (of design in het algemeen) bezig bent geweest, ben je al bekend met minimalisme. Voor wie het nog niet duidelijk is wat minimalisme is: bij deze trend draait alles om het verwijderen van onnodige elementen en focussen op de essentie. Het doel van minimalisme is het creëren van een simpel en “clean” design. Dit gebeurt door gebruik te maken van eenvoudige, strakke ontwerpen en lay-outs met veel witruimte. Minimalistische websites zijn overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren.

Gevaar van minimalistische website designs is dat alles op elkaar gaat lijken. Je ziet wel vaker webshop die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Door spaarzaam te werken met minimalistische kleurenschema’s en creatief te zijn met typografie creëer je toch een unieke, minimalistisch ontwerp.

Creatief met typografie

webdesign trend 2023 grote typografie op websites met animatie

Zoals we ook al zagen bij de logo trends van 2023 mag je je creativiteit los laten gaan op typografie. Je kunt gaan voor handgemaakte lettertypes, voor lettertypes die passen bij de Y2K trend, maar wat we in 2023 ook veel gaan zien zijn geanimeerde teksten. Enorm grote teksten is ook een onderdeel van deze webdesign trend die we in 2023 gaan zien. De website van Dillinger combineert deze 2. Hun website is super simpel en minimalistisch met op hun homepage 3 menu items in gigantisch grote tekst. Wanneer je met je muis over de tekst gaat, veranderd deze van een vet lettertype naar een dunnere variant.

Animaties om je bezoekers vast te houden

Animaties zijn altijd erg populair bij website design. Het geeft je website namelijk net dat extra’s. Valkuil hierbij is dat de animaties niet altijd functioneel zijn en wel veel laadtijd nodig kunnen hebben. In de webdesign trends van 2023 zien we dat animaties voor het laden van websites erg populair aan het worden is. Slechte laadtijden zijn dodelijk voor je website, maar wanneer je bezoekers een leuke animatie laat zien van het laden van je website, maakt dat het wachten toch een stuk leuker.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Admire & Amaze campagne website van de Bijenkorf. Een leuke en mooie animatie terwijl je wacht totdat de website helemaal geladen is. Daarnaast is deze website ook een prachtig voorbeeld van een webdesign trend die later in dit artikel nog aan bod komt: storytelling door scroll effecten.

animatie bij het laden van een website

Illustraties die de virtuele wereld nabootsen

Door de opkomst van de metaverse zien we illustraties die de virtuele wereld nabootsen met o.a. 3D illustraties en Claymorphism.

Hoewel 3D-illustratie de afgelopen jaren een trend was, was het meer exclusief een illustratiestijl. Steeds meer websites beginnen er mee om dimensionaliteit toe te voegen d.m.v. animaties, paginagrote effecten en meerlaagse illustraties toe te voegen aan hun website.

De metaverse is een interactieve digitale ruimte en een nieuwe online wereld. Nu website gebruikers gewend zijn geraakt aan online ruimtes en virtual reality, zal de ontwerpstijl van de metaverse in 2023 een steeds belangrijker onderdeel worden bij het ontwerpen van een website.

webdesign trends voor 2023 voorbeeld van claymorphism

Claymorphism is een frisse, nieuwe trend op het gebied van webdesign. 3D illustraties van handen, mensen en allerlei objecten worden gebruikt om websites een interactieve en vriendelijke uitstraling te geven. Claymorphism worden vier stijlen gecombineerd:

  • Lichte, pastelkleurige en levendige kleuren
  • Grote afgeronde hoeken
  • Dubbele binnenschaduw
  • Buitenste schaduw

Claymorphism zal je misschien bekend voorkomen van kleifiguren Wallace & Gromit en de film Coraline. Een mooi webdesign voorbeeld van Claymorphism is de website Human 3.0 en Matter.

Storytelling door scroll effecten

Onze aandachtspanne wordt steeds korter. Het is moeilijk om bezoekers van je website vast te houden en te verleiden om zo lang mogelijk op jouw website te blijven. Dit is precies iets waarbij deze website design trend mee kan helpen. Natuurlijk zagen we de afgelopen jaren al scroll effecten voorbij komen zoals de infinity scroll waarbij je oneindig door kon scrollen op een website. Ook parallax scrolling is al lange tijd populair. Parallax scrolling is een techniek waarbij de achtergrond van een website layout langzamer beweegt dan de voorgrond wanneer de gebruiker scrolt. Dit kan verticaal en/of horizontaal zijn. Hierdoor ontstaat er een de illusie van een 3D effect.

In 2023 worden scroll effecten nu ook gebruikt voor storytelling waarbij de gebruiker door de website heen scrolt en op die manier stap voor stap door een soort verhaal heen wordt geloodst. Ik noemde al als voorbeeld van de Bijenkorf campagne waarbij je al scrollend door stap voor stap door een verhaal heen scrolt.

Het voordeel van deze trend is dat je bezoekers mogelijk langer blijven hangen. Het is namelijk iets anders dan ze gewend zullen zijn en dat trekt gebruikers altijd aan. Een nadeel is dat dit soort effecten zwaar zijn om in te laden. Wanneer jouw gebruiker een trage verbinding heeft, dan zal het scrollen niet lekker lopen. Wanneer het scroll effect niet lekker soepel verloopt, werkt dit onherroepelijk irritatie op.

Artificial Intelligence

webdesign trend artificial intelligence

We zijn aangekomen bij laatste trend van dit lijstje van webdesign trends voor 2023. Je kon er in het nieuws al niet meer om heen: AI oftewel artificial intelligence. De komst van chatbot ChatGPT riep allerlei vragen op. Wat kon deze chat robot en wat zou dit op termijn voor de toekomst betekenen. Het is zeker dat AI een grote rol gaat spelen in de toekomst, maar voor nu is duidelijk dat de techniek nog niet op kan tegen de mens. Zo kwam al gauw de vraag of je AI kunt gebruiken om je content op je website voor je te laten schrijven. Dat zou bijvoorbeeld SEO tekstschrijvers overbodig maken. Frankwatching zocht uit of AI SEO teksten zou kunnen schrijven. Long story short: hoewel je AI wel degelijk kunt gebruiken ter ondersteuning, is de door AI geschreven content kwalitatief nog niet zo goed dat het beter is dan mensenwerk.

Conclusie

Dit waren de 8 belangrijkste webdesign trends voor 2023. Dit jaar gaat heel wat verandering brengen! Accessibility gaat niet alleen dit jaar, maar de komende jaren een heel belangrijk thema worden voor website design. Daarnaast lijkt het er op dat we heel langzaam een klein beetje weggaan (maar gelukkig nog niet helemaal) van het minimalisme en dat er steeds meer ruimte komt voor wat meer uitbundig design. De felle kleuren van Y2K en uitbundige, creatieve typografie geven een nieuwe impuls. De komende jaren gaat de invloed van artificial intelligence erg interessant worden. Welke trend je ook gaat volgen: uiteindelijk draait het erom dat je een waardevolle website creëert voor je bezoekers. Zij moeten altijd centraal staan in je design plannen.

Over de auteur

Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.